ZA SVE KOJI NIKAD NISU BILI NA MASAŽI

SVE O MASAŽI – KAKO IZGLEDA MASAŽA KOJU SPROVODI PROFESIONALNI TERAPEUT - MASER

PROFESIONALNI PROSTOR ZA SPROVOĐENJE MASAŽA

Profesionalni terapeuti-maseri, masaže sprovode u profesionalnim prostorima za sprovođenje masaža.
Profesionalni prostor bi trebalo da bude prijatan, temperature vazduha od 21° do 25°C.

Boje zidova bi trebalo da su neiritirajuće. Na zidovima se ne postavljaju posteri mišićnog i skeletnog sistema, već opuštajuće svedene fotografije ili slike.

Profesionalni prostor za sprovođenje masaža

Mobilijar bi trebalo da se svede na minimum.

Profesionalni prostor za sprovođenje masaža mora da ima prirodno svetlo koje se dopunjuje veštačkom rasvetom. Veštačka rasveta se fokusira na osobu koja se masira sa mogućnošću da se jačina svetlosti reguliše.

Isparivač

Poseban segment su mirisi prirodnih etarskih ulja – nikako veštački osveživači prostora.

Muzika je važan segment u profesionalnom prostoru i trebalo bi da je ujednačena koja podstiče telo da se opusti i relaksira.

Zamislite masažu u prostoru koji ne ispunjava navedene kriterijume. Masažna fotelja u tržnom centru, spa ili velnes centru gde sve sjaji i blješti i gde vas sam prostor iritira, salonu kom je masaža sporedna delatnost…

PROFESIONALNI TERAPEUTI – MASERI

Profesionalni terapeuti-maseri su profesionalci koji su edukovani za sprovođenje masaža. Sprovode ih svakodnevno čime svakog dana usavršavaju svoje tehnike sprovođenja masaža.

To su pre svega zdravi ljudi, pozitivni, sa empatskim životnim stavom.

Prvi princip kojeg bi trebalo da se drže profesionalni terapeuti-maseri je PRIMUM NON NOCERE – najvažnije je ne naškoditi.

Loše sprovedena masaža može prilično da naškodi masiranoj osobi. Ne poznavanje indikacija i kontraindikacija za sprovođenje masaža je prvi korak da se masirana osoba povredi ili naruši zdravstveni status.

Kundalini

Zato je potrebno da se pre nego što se masaža i započne, napravi intervju sa masiranom osobom, gde bi masirana osoba trebalo iskreno da kaže o zdravstvenom stanju i terapiji koja se koristi. Trebalo bi pomenuti i pomoćna lekovita sredstva, ako se koriste. Sve informacije koje dajete terapeutu – maseru su poverljive i za vaše dobro.

Zamislite da sve navedeno ne postoji. Počev od stručnosti, intervjua, brige o zdravlju, nervoznog terapeuta-masera…

NEPOSREDNA PRIPREMA ZA MASAŽU

Po ulasku u profesionalni prostor za sprovođenje masaža objasniće Vam se gde se krupni komadi odeće (kaputi, jakne, mantili) skidaju i odlažu. Pokazaće Vam se i gde se skida obuća, odlaže i obuvaju papuče.

Terapeut – maser će Vas, kada završi sa intervjuom, dopratiti do prostorije gde će se sprovesti masaža. Tu će Vam reći da se skinete do gaćica (ukoliko se radi opšta masaža celog tela) i pokazaće Vam gde se odlaže garderoba.

Pokazaće Vam masažni sto na koji ćete da legnete i položaj koji ćete da zauzmete na stolu (na leđa ukoliko se sprovodi opšta masaža celog tela).

Terapeut-maser ne prisustvuje skidanju odeće i oblačenju masirane osobe. Razlog za to je moguća neprijatnost koju bi njegovo prisustvo moglo da izazove.

Priprema za masažu

Osnova ove neprijatnosti je nađena u istorijskim spisima iz srednjeg veka (srednji vek je trajao od V do XV veka), kada su hrišćanski kanoni tabuizirali telo. Navedeni tabu telesnog je zadržan do danas, ali na sreću, sve je manje prisutan.

Zamislite izostanak navedenih priprema i osećaj bespomoćnosti i neprijatnosti.

PROFESIONALNI STO ZA SPROVOĐENJE MASAŽA I MASAŽNA SREDSTVA

Profesionalni sto za sprovođenje masaža je fiksni, može da bude jednodelni ili dvodelni, čvrste stabilne konstrukcije, sa otvorom za lice, da bi masaža mogla da se adekvatno sprovede za vratnu kičmu iz ležećeg položaja na stomaku.

Profesionalni sto za masažu

Sto za sprovođenje masaža mora da bude čist, dezinfikovan i prekriven frotirom. Na stolu bi trebao da bude i dodatni frotir veličine celog tela, peškiri, poluvaljci i valjkasti jastučići, koji se koriste za rasterećenje tela i postizanja maksimalnih efekata masaže.

MASAŽNA SREDSTVA

Za sprovođenje masaža koriste se talk, kreme, ulja i smeše. Radi se i masaža medikamentom u terapijske svrhe.
Ulja se dele na mineralna (sva bebi ulja) gde je u osnovi parfimisani parafina (najčešće).

Ova ulja nemaju nikavu lekovitost i služe samo za otklanjanje trenja prilikom sprovođenja masaže. Ova ulja po završetku masaže ostaju na telu.

Najkvalitetnje sredstvo za sprovođenje masaža je osnovno biljno ulje (kokosovo, palmino, suncokretovo, susamovo…) uz dodatak etarskih ulja.
Biljna ulja su lekovita i koža ih upija.

Biljno ulje za masažu

Zamislite da je sto klimav, prljav, gde posle masaže ne možete da sa tela skinete jeftino mineralno ulje…

MASAŽA

Pre nego što se započne sa masažom vrši se inspekcija kože masirane osobe. Koža mora da je intaktna, bez upalnih procesa, gljivica, posekotina.

Terapeut-maser će pitati masiranu osobu o prijatnosti i udobnosti položaja u kom se nalazi.

Svaku i najmanju položajnu nelagodnodnost, uklanja postavljanjem tela u najprijatniji položaj. Za to služe poluvaljci, valjci, frotiri i peškiri.

Sam proces masaže započinje otkrivanjem masažne površine tela (frotir se uklanja sa telesnog segmenta koji se u tom trenutku masira) i nanošenjem masažnog sredstva.

Nikada se ne otkriva celo telo.

Masaža

Masirana osoba bi trebalo da se maksimalno opusti i prepusti masaži. Terapeut-maser postavlja pitanje o jačini pritiska i na osnovu odgovora masirane osobe usklađuje jačinu stiska.

I onda se pokreti nižu, jedan za drugim, bez prekida.

Po završetku masaže svakog telesnog segmenta, terapeut-maser sporovodi pasivne pokrete počev od prstiju na stopalima, šakama, kolenima, kukovima, ramenima.

Time se dobija na pokretljivosti i vitalnosti. Senzacija je bestežinsko stanje.

Za pisanje teksta korišćena je Knjiga o masaži, autora Žarka Popovića.