masaza

MASAŽA

Masaža je često pominjani metod lečenja u istoriji medicine. Prva masaža, kao metod lečenja, sprovedena je pre 5000 godina u Kini odakle je svoj put razvijala ka Egiptu, Rimskoj imperiji, Indiji, Grčkoj, Turskoj…

Svako društvo je masažu prilagođavalo sopstvenim potrebama. Tako se masaža razvijala, sve sa ciljem lečenja, prevencije i zadovoljstva. Može se reći da ne postoji deo planete gde se masaža ne primenjuje. U svetu se danas primenjuje preko 200 različitih vrsta masaže, od kojih je oko 80 vrsta najzastupljenije.

Priča o masaži počinje dodirom. Dodir bi trebalo da predstavlja poverenje koje će opustiti masiranog.
Onog časa kada maser-terapeut spusti ruku na telo masiranog, masaža je već počela.
Masaža se sastoji iz niza svrsishodnih pokreta šakom i prstima kojima se deluje na tretirani deo i telo kao celinu.

Terapeut-maser bi trebalo da proizvede i kanališe dodir i proizvede energetsko-fiziološku harmoniju mišića i zglobova i tela u celini, kako masiranog, tako i terapeuta-masera.

BLAGOTVORNO DEJSTVO MASAŽE

Ljudski organizam funkcioniše tako što su svi njegovi sastavni delovi međusobno povezani, a povezuje ih nervni sistem. Izvođenjem masaže tela, preko kože delujemo na nervni sistem, telesne tečnosti, kosti, mišiće, čula, organe i sisteme organa, tj. organizam kao celinu.

Masaža širi krvne sudove, poboljšava ishranu ćelija, ubrzava metabolizam, pospešuje izbacivanje štetnih metaboličkih produkata iz organizma, smanjuje bol, deluje na unutrašnje organe.

Probajte sa dragim osobama. Napravite prijatnu atmosferu.Pustite da vas pokret vodi.Vežbajte dodir. Ukoliko se dobro opustite, podjednako će uživati i onaj ko masira i onaj ko je masiran.

U AMBULANTI FIZIKALNE MEDICINE SPROVODIMO SLEDEĆE VRSTE MASAŽA:

 1. RELAKS MASAŽA SA MOBILIZACIJOM SVIH ZGLOBOVA PASIVNIM POKRETOM
 2. PARCIJALNA TERAPEUTSKA MASAŽA (glava i vrat, trup, ruke, noge, stopala)
 3. LIMFNA DRENAŽA
 4. ANTICELULIT MASAŽA
 5. DETOKSIKACIJA – VEZIVANJE TOKSINA SA PILINGOM KOŽE
 6. MASAŽA STOPALA
 7. SPORTSKA MASAŽA
 8. MASAŽA TRUDNICA
 9. Masaža NIKA koju izvode dva terapeuta istovremeno
 10. MASAŽE NA RADNOM MESTU

RELAKS MASAŽA

relaks-masaza

Relaks masaža može da bude opšta i parcijalna i karakteriše se sporim ritmom izvođenja. Jačina pritiska/stiska bi trebalo da bude dozirana tako da ne bude ni previše jak ni previše blag. Masirana osoba određuje intezitet pritiska/stiska.Trajanje relaks masaže je 75 minuta i obuhvata i sprovođenje pasivnih relaksirajućih pokreta u svim zglobovima.

TERAPEUTSKA MASAŽA

terapeutska-masaza

Ovu masažu izvodi fizioterapeut. Primenjuje se kod osoba koje imaju neku tegobu, najčešće bol. Ova vrsta masaže je najčešće i parcijalna (vratna kičma i leđa, glava, ruke, noge, stopala). Terapeutska parcijalna masaža traje 45 minuta.

LIMFNA DRENAŽA

limfna-drenaza

Postoji opšta limfna drenaža celog tela i parcijalna limfna drenaža. Opšta limfna drenaža se izvodi u terapijske svrhe, sa ciljem da se pospeši opšta cirkulacija telesnih tečnosti sa akcentom na limfu; parcijalna limfna drenaža se sprovodi sa ciljem pospešivanja cirkulacije telesnih tečnosti sa akcentom na limfu, najčešće donjih ekstremiteta. Trajanje opšte limfne drenaže je 60 minuta, parcijalne 30 minuta.

ANTICELULIT MASAŽA

Osnova anticelulit masaže je pravilno izvedena limfna drenaža. Za sprovođenje limfne drenaže, koriste se prirodna biljna bazična ulja sa dodatkom etarskih ulja.

Po završetku limfne drenaže, aplikuje se lekovita topla sterilisana glina  kao obloga i telo umotava u foliju i kompletno prekriva električnim infrared (IR) ćebetom – SAUNOM u kome telo ostaje 30 minuta.

Nakon toga se potpuno rastopljena glina skida sa tela, telo tušira toplom vodom i priprema  za tretman ultrazvukom.

Time se anticelulit tretman i završava.Jedna anticelulit terapija traje u proseku 120 minuta.

anticelulit-masaza

DETOKSIKACIJA – VEZIVANJE TOKSINA SA PILINGOM KOŽE

Za sprovođenje detoksikacije organizma i pilinga kože koristi se vodeni rastvor gline.Fina granulacija gline u rastvoru daje izvanredno kontaktno sredstvo za uklanjanje mrtvog epitela ujedno i izaziva blagu hiperemiju koju masirana osoba odmah oseti.

detoksikacija

Toplotno dejstvo gline i detoksikacija, sa pravilno aplikovanom limfnom drenažom, daju izvanredne rezultate.

Vreme trajanja tretmana je 90 minuta.

MASAŽA STOPALA

masaza-stopala

Masaža stopala spada u kategoriju parcijalnih masaža. Pritiskom na tabansku stranu stopala direktno se deluje na mišiće i tetive, koji se opuštaju, a samim tim se i kosti stopala vraćaju u fiziološko stanje.

Masažom stopala se pospešuje cirkulacija u stopalima, tako da masirana osoba nakon masaže oseća lakoću pri hodu i trčanju, odsustvo pritiska i rasterećenje tela posebno donjeg dela kičme.

Ovom vrstom masaže se stimulišu akupresurne tačke koje se nalaze na tabanskoj strani stopala, a koje korespondiraju sa organima čiji se rad harmonizuje.

Masaža stopala započinje vodenom kupkom i kompletan proces traje 45 minuta, ako masažu sprovodi jedan terapeut, 30 minuta ako masažu sprovode dva terapeuta.

SPORTSKA MASAŽA

sportska-masaza

Masaža sportista najčešće spada u kategoriju parcijalnih masaža.Specifična je po tome što se primenjuje kod ljudi koji se bave sportom, najčešće profesionalno.Trajanje parcijalne sportske masaže je 30-45 minuta.

MASAŽA TRUDNICA

masaza-trudnica

Masaža trudnica se sprovodi od trenutka kada plod oživi (16. nedelja trudnoće), uz saglasnost i konsulatciju specijaliste ginekologa koji vodi trudnoću.

Najčešće se kombinuje limfna drenaža nogu i parcijalna terapeutska masaža lumbalne kičme. Položaji iz kojih se ova masaža sprovodi su ležeći na leđima i boku i iz sedećeg položaja gde trudnica sedi na terapeutskoj stolici za masažu (tzv. kamila).

Radi se i masaža stomaka koja veoma prija i trudnici i plodu i terapeutu-maseru. Trajanje masaže trudnice je od 30 – 60 minuta.

MASAŽA NIKA (sprovode je dva terapeuta istovremeno)

masaza-dva-terapeuta

Trajanje masaže je 45 minuta. Fantastičan ugođaj!

MASAŽE NA RADNOM MESTU

Briga o zdravlju svojih zaposlenih koji najmanje šest sati dnevno provode radeći za računarom  je uobičajena praksa u svetu, a prisutna je i kod nas.

masaza-na-radnom-mestu

Korporativne masaže su najčešće parcijalne, terapeutske masaže koje se sprovode u vašem radnom prostoru.

Mogu da budu i opšte i relaksirajuće. Vreme trajanja je od 15 minuta do 75 minuta.

ODABERITE MASAŽU!

Comments

 • Ana Bogdanovic

  Ana BogdanovicJune 1, 2018 at 9:45 am

  Pozdrav, trudnica sam, 7 mesec, normalna trudnoca. Imam samo problema sa natecenim stopalima, zanima me da li postoji neka masaza(lli limfna drenaza) samo nogu ili stopala za trudnice?
  Hvala

  • nikawp

   nikawpJune 1, 2018 at 4:32 pm

   Poštovana Ana,
   Masaža trudnica može da se radi od 16. nedelje trudnoće uz saglasnost ordinirajućeg ginekologa.
   Limfna drenaža je preporuka da se radi u trudnoći, posebno na visokim temperaturama, kada noge dodatno nateknu.
   Vodite računa gde ćete sprovesti limfnu drenažu! Ona ne sme da boli i sprovode je stručnjaci!
   Ambulanta fizikalne medicine NIKA sprovodi akciju MASAŽA NA POPUSTU
   svake srede i petkom gde kada se ostvaruje popust na masaže u iznosu od 33%
   Dobrodošli!

Leave Your Comments