masaza

MASAŽA

Masaža je često pominjani metod lečenja u istoriji medicine. Prva masaža,  sprovedena je 5000 p.n ere u Kini, odakle je svoj put razvijala ka Egiptu, Rimskoj imperiji, Indiji, Grčkoj, Turskoj…

Svako društvo je masažu prilagođavalo sopstvenim potrebama. Tako se masaža razvijala, sve sa ciljem lečenja, prevencije i zadovoljstva. Može se reći da ne postoji deo planete gde se masaža ne primenjuje. U svetu se danas primenjuje preko 200 različitih vrsta masaže, od kojih je oko 80 vrsta najzastupljenije.

Priča o masaži počinje dodirom. Dodir bi trebalo da predstavlja poverenje koje će opustiti masiranog.
Onog časa kada maser-terapeut spusti ruku na telo masiranog, masaža je već počela.
Masaža se sastoji iz niza svrsishodnih pokreta šakom i prstima kojima se deluje na tretirani deo i telo kao celinu.

Terapeut-maser bi trebalo da proizvede i kanališe dodir i proizvede energetsko-fiziološku harmoniju mišića i zglobova i tela u celini, kako masiranog, tako i terapeuta-masera.

BLAGOTVORNO DEJSTVO MASAŽE

Ljudski organizam funkcioniše tako što su svi njegovi sastavni delovi međusobno povezani, a povezuje ih nervni sistem. Izvođenjem masaže tela, preko kože delujemo na nervni sistem, telesne tečnosti, kosti, mišiće, čula, organe i sisteme organa, tj. organizam kao celinu.

Masaža širi krvne sudove, poboljšava ishranu ćelija, ubrzava metabolizam, pospešuje izbacivanje štetnih metaboličkih produkata iz organizma, smanjuje bol, deluje na unutrašnje organe.

Probajte sa dragim osobama. Napravite prijatnu atmosferu. Pustite da vas pokret vodi.Vežbajte dodir. Ukoliko se dobro opustite, podjednako će uživati i onaj ko masira i onaj ko je masiran.

AMBULANTA FIZIKALNE MEDICINE NIKA - MESTO GDE SE SPROVODE MASAŽE

U okviru Ambulante NIKA, već 15 godina u kontinuitetu radi ŠKOLA MASAŽE NIKA, mesto gde se godinama uspešno prenose znanja o masaži i podučavaju zainteresovani ovoj drevnoj veštini.

Znanja o masaži su sabrana u autorskoj knjizi – KNJIGA O MASAŽI, autora Žarka Popovića, osnivača Ambulante NIKA.

U AMBULANTI FIZIKALNE MEDICINE SPROVODIMO SLEDEĆE VRSTE MASAŽA:

 1. RELAKSACIONA MASAŽA SA MOBILIZACIJOM SVIH ZGLOBOVA PASIVNIM POKRETOM
 2. PARCIJALNA TERAPEUTSKA MASAŽA (glava i vrat, trup, ruke, noge, stopala)
 3. LIMFNA DRENAŽA
 4. LIMFNA DRENAŽA LICA POSLE OPERACIJA
 5. ANTICELULIT MASAŽA
 6. DETOKSIKACIJA – VEZIVANJE TOKSINA SA PILINGOM KOŽE
 7. MASAŽA STOPALA
 8. SPORTSKA MASAŽA
 9. MASAŽA TRUDNICA
 10. Masaža NIKA koju izvode dva terapeuta istovremeno
 11. MASAŽE NA RADNOM MESTU – KORPORATIVNE MASAZE

RELAKSACIONA MASAŽA

Relaksaciona masaža može da bude opšta i parcijalna i karakteriše se sporim ritmom izvođenja. Jačina pritiska/stiska bi trebalo da bude dozirana tako da ne bude ni previše jak ni previše blag. Masirana osoba određuje intezitet pritiska/stiska.Trajanje relaks masaže je 75 minuta i obuhvata i sprovođenje pasivnih relaksirajućih pokreta u svim zglobovima.

TERAPEUTSKA MASAŽA

Ovu masažu izvodi fizioterapeut. Primenjuje se kod osoba koje imaju neku tegobu, najčešće bol. Ova vrsta masaže je najčešće i parcijalna (vratna kičma i leđa, glava, ruke, noge, stopala). Terapeutska parcijalna masaža traje 45 minuta.

LIMFNA DRENAŽA

Postoji opšta limfna drenaža celog tela i parcijalna limfna drenaža. Opšta limfna drenaža tretira celo telo dok se parcijalnom limfnom drenažom tretiraju natečeni ekstremiteti (ruke i noge) najčešće noge. Limfna drenaža se izvodi u terapijske svrhe, sa ciljem da se pospeši cirkulacija telesnih tečnosti sa akcentom na limfu; Limfnom drenažom se telo oslobađa nagomilanih tosina i otklanja natečenost. Trajanje opšte limfne drenaže je 60 minuta, parcijalne 30 minuta. Toplotno dejstvo gline i detoksikacija, sa pravilno aplikovanom limfnom drenažom, daju izvanredne rezultate.

Vreme trajanja tretmana je 90 minuta.

LIMFNA DRENAŽA LICA POSLE OPERACIJA

Oticanje lica u patologiji kao i nakon sprovedenih hirurških intervencija plastične hirurgije su najčešća indikacija za primenu limfne drenaže lica.

ANTICELULIT MASAŽA

DETOKSIKACIJA – VEZIVANJE TOKSINA SA PILINGOM KOŽE

MASAŽA STOPALA

Masaža stopala spada u kategoriju parcijalnih masaža. Pritiskom na tabansku stranu stopala direktno se deluje na mišiće i tetive, koji se opuštaju, a samim tim se i kosti stopala vraćaju u fiziološko stanje.

Masažom stopala se pospešuje cirkulacija u stopalima, tako da masirana osoba nakon masaže oseća lakoću pri hodu i trčanju, odsustvo pritiska i rasterećenje tela posebno donjeg dela kičme.

Ovom vrstom masaže se stimulišu akupresurne tačke koje se nalaze na tabanskoj strani stopala, a koje korespondiraju sa organima čiji se rad harmonizuje.

Masaža stopala započinje vodenom kupkom i kompletan proces traje 45 minuta, ako masažu sprovodi jedan terapeut, 30 minuta ako masažu sprovode dva terapeuta.

SPORTSKA MASAŽA

Masaža sportista najčešće spada u kategoriju parcijalnih masaža.Specifična je po tome što se primenjuje kod ljudi koji se bave sportom, najčešće profesionalno.Trajanje parcijalne sportske masaže je 30-45 minuta.

MASAŽA TRUDNICA

Masaža trudnica se sprovodi od trenutka kada plod oživi (16. nedelja trudnoće), uz saglasnost i konsulatciju specijaliste ginekologa koji vodi trudnoću.

Najčešće se kombinuje limfna drenaža nogu i parcijalna terapeutska masaža lumbalne kičme. Položaji iz kojih se ova masaža sprovodi su ležeći na leđima i boku i iz sedećeg položaja gde trudnica sedi na terapeutskoj stolici za masažu (tzv. kamila).

Radi se i masaža stomaka koja veoma prija i trudnici i plodu i terapeutu-maseru. Trajanje masaže trudnice je od 30 – 60 minuta.

MASAŽA NIKA (sprovode je dva terapeuta istovremeno)

Trajanje masaže je 45 minuta. Fantastičan ugođaj!

MASAŽE NA RADNOM MESTU - KORPORATIVNE MASAŽE

Comments

 • Ivana

  IvanaNovember 28, 2018 at 2:05 pm

  Dobar dan postovani, trudnica sam u 29oj nedelji trudnoce. Bole me ledja i krsta, zanima me cena masaze i da li i dalje vaze popusti sredom i petkom ?

  • nikawp

   nikawpNovember 28, 2018 at 3:28 pm

   Poštovana Ivana,
   Ukoliko imate saglasnost ginekologa koji vam vodi trudnoću za sprovođenje masaže,
   možete da nas kontaktirate i zakažete termin.
   Popusti važe sredom i subotom po cenama koje su navedene.
   Dobrodošli!

 • Ana Bogdanovic

  Ana BogdanovicJune 1, 2018 at 9:45 am

  Pozdrav, trudnica sam, 7 mesec, normalna trudnoca. Imam samo problema sa natecenim stopalima, zanima me da li postoji neka masaza(lli limfna drenaza) samo nogu ili stopala za trudnice?
  Hvala

  • nikawp

   nikawpJune 1, 2018 at 4:32 pm

   Poštovana Ana,
   Masaža trudnica može da se radi od 16. nedelje trudnoće uz saglasnost ordinirajućeg ginekologa.
   Limfna drenaža je preporuka da se radi u trudnoći, posebno na visokim temperaturama, kada noge dodatno nateknu.
   Vodite računa gde ćete sprovesti limfnu drenažu! Ona ne sme da boli i sprovode je stručnjaci!
   Ambulanta fizikalne medicine NIKA sprovodi akciju MASAŽA NA POPUSTU
   svake srede i petkom gde kada se ostvaruje popust na masaže u iznosu od 33%
   Dobrodošli!

Leave Your Comments