fibromialgija

FIBROMIALGIA

Fibromialgia nije bolest već stanje sistemski poremećenog metabolizma.

Razlog nastanka fibromialgije je sistemski pad imuniteta, pojava autoimunih bolesti, uz višegodišnje (2-3 godine) prisustvo stresa, koji može da bude jakog inteziteta (smrt drage osobe, razvod braka, gubitak posla, kreditna zaduženja, promena mesta prebivališta, promena radnog mesta…)  i/ili svakodnevna izloženost stresu (radni odnos, školske obaveze, briga za egzistenciju, gužva u saobraćaju…).Bitno je da se zna da nešto što je za nekog uzrok nastanka stresa za drugog to ne mora da bude.

Pitanje je kada stres kao apstraktna kategorija dobija fizičku formu u smislu somatizacije tj.dobija fizičku formu koja se zove fibromialgia.

fibromialgija-1
fibromialgija-2

Potvrđeno je da više oboljevaju žene od muškaraca, kao i da je period adolescencije najčešće vezan za nastanak ove bolesti.

U poslednjih desetak godina, fibromijalgija je sve više prisutna i kod dece osnovno školskog i srednjoškolskog uzrasta i vezuje se za sve veći obim obaveza koje imaju i periode kao što su kraj prvog polugodišta i završetak školske godine.

U ovom trenutku, svaki peti Evropljanin ima problem fibromialgije, a u Americi svaki treći stanovnik.

KLINIČKA SLIKA FIBROMIALGIJE

Kliničku sliku fibromijalgije karakteriše:
dugotrajni bol u mišićima i mekim tkivima, bez jasno definisane lokalizacije
potiljačne glavobolje
ukočenost telesnih segmenata, pre svega vrata i lopatične regije
opšta mišićna slabost
limitirana pokretljivost telesnih segmenata (najjviše lopatica i trupa)
povišen mišićni tonus dorzuma
umor i malaksalost
jak bol u grudima koji se provocira disajnim pokretima i izaziva neprijatnost i strah
jak bol u lumbosakralnoj kičmi
razdražljivost
naglašeno ispoljavanje emocija i/ili povlačenje u sebe i ćutnja

fibromialgija-3

POREMEĆAJ SNA

Dolazi i do poremećaja spavanja, a san, ako ga ima, nije kvalitetan, te je buđenje bezvoljno, umorno.

DIJAGNOSTIKA FIBROMIALGIJE

Standardnim dijagnostičkim metodama fibromialgija se ne može dijagnosticirati. Laboratorijske analize krvi, radiografije, ehografije i skeneri prikazuju fiziološko stanje tela.

Međutim, primetan je bol na dodir dorzuma (leđa), na karakterističnim mestima. Locirane su triger tačke koje se kliničkim pregledom testiraju i time utvrđuje prisustvo bola a samim tim i fibromijalgije.

Osim toga, nagomilani toksini u mišićima nisu samo bolni, već su i opipljivi.Svaki terapeut će fibromialgiju da opiše u ranoj fazi nastanka fibromijalgije kao želatinoznu masu, a kasnije čvorić koji se nalazi u samom mišiću i oseća se pod prstima, kome nije mesto tu gde jeste i koji narušava fluidnost mišića (geloze, miozitisi, fibroze).

Sa anamnestičkim podacima u kojima se navodi dugotrajna izloženost stresu kao i uvidom u navedene dijagnostičke metode, utvrđuje se prisustvo fibromijalgije.

fibromialgija-4

TRIGER TAČKE ZA DETEKCIJU FIBROMIALGIJE:

prednja i zadnja strana vrata
lopatična regija
prednja strana grudnog koša
lumbo-sakralna regija
kukovi
lakatni i koleni zglob
kolena

TERAPIJA FIBROMIALGIJE

NAJČEŠĆE TERAPIJSKE GREŠKE

Kada pacijent sa fibromialgijom shvati da ima zdravstveni problem, najčešće pokušava da ga sam reši.

Nakon analize svog zdravstvenog stanja, najčešće se dođe do zaključka da se vodi prilično inaktivan život – bez fizičke aktivnosti, te da su sve tegobe nastale upravo zbog toga.

Nakon ove opservacije pristupa se fizičkim vežbama, treninzima… To je i ujedno jedna od najčešćih grešaka.

Zamislite mišić koji je slab i povišenog tonusa. Zamislite šta se dešava sa takvim mišićem u toku trajanja fizičke aktivnosti i posle.

Vežbanje je bolno i klinička slika se znatno pogoršava i tegobe pojačavaju, upravo zbog dizanja tonusa već napete muskulature i/ili zbog nasilnog istezanja mišića.

Naravno da je dok traju fizikalne i kineziterapijske procedure, kontraindikovana svaka fizička aktivnost. Preporučuje se mirovanje.

SISTEMSKA TERAPIJA

Sistemske promene zahtevaju i sistemska rešenja. Fizikalna i kineziterapija su se pokazale kao pravi izbor u lečenju fibromialgije.

Fizikalna terapija i kineziterapijski programi su krajnje individualni, za svakog pacijenta posebni. Rade se na osnovu predhodno uzetog funkcionalnog statusa gde se cene amplitude pokreta, mišićni test, procena posture, biomehanike…

Prva terapijska faza obuhvata analgetske fizikalne procedure koje osim što telo oslobađaju bola ujedno i telo oslobađa nagomilanih toksina u samom mekom tkivu.

Koriste se analgetici koji se elektroforezom lokalno aplikuju (strujom se aplikuju na bolno mesto).

Kompletna fizikalna medicina (aparaturna), ima za cilj da prokrvi bolnu regiju i pomogne posrnulom metabolizmu da izbaci štetne metaboličke produkte (toksine).

Putem krvi do tkiva se dopremaju hranjive materije i kiseonik, a iz tkiva preuzimaju štetni metabolički produkti (toksini) i ugljen dioksid. Zastoj u cirkulaciji gomila štetne metaboličke produkte u mišićima, diže tonus mišića i stvara bol.

fibromialgija-6

U okviru fizikalne terapije primenjuju se i toplotne procedure koje prijaju telu jer opuštaju meka tkiva i time pospešuju cirkulaciju u bolnoj regiji.

U Ambulanti fizikalne medicine NIKA, od toplotnih procedura koristimo aplikaciju tople, sterilne, lekovite gline, koja ne samo da pospešuje cirkulaciju već vezuje toksine i izbacuje ih. Sve to zahvaljujući svojoj strukturi.

Posebno mesto u tretmanu fibromijalgije je primena terapeutskih masaža. One se rade sa prirodnim biljnim uljima uz dodatak etarskih, stručno i sa rezultatom.

TERAPIJSKA REAKCIJA

Pravilan tretman fibromialgije na opisani način vodi i terapijskoj učestaloj telesnoj reakciji u smislu subjektivnog osećaja još veće slabosti i umora. Moguće je čak da se u prva dva tri dana i bol intezivira.

Pojava bola i terapijske reakcije je pozitivan znak terapijske ispravnosti. Bol nije isti a razlog nastanka navedenih tegoba je reakcija tela na relaksaciju mišića koji su bili napeti, povišenog tonusa, “tvrdi” a zapravo prilično slabi gde se jedva zadovoljava fiziološki minimum.

Telo čoveka će uvek reagovati na svaku promenu burno, jer ide linijom manjeg otpora (bez promena), a ukoliko bol postoji ući će u antalgiju. Otuda i reakcija na terapiju koja traje par dana.

Kompletna fizikalna terapija je uvod u kineziterapiju.

KINEZITERAPIJA U LEČENJU FIBROMIALGIJE

Po prestanku bola telo je spremno za sistemski oporavak primenom kineziterapijskih procedura.

Kineziterapija su vežbe i trebalo bi prvo znati: izlečenje neće doći samo tako što će drugi da vežba umesto vas.

Nema čarobne pilule koja rešava problem. Kada se krene sa kineziterapijom, kompletna odgovornost za vaše zdravstveno stanje je na vama, a fizioterapeuti su tu da vas usmere i kontrolišu.

U prvoj fazi kineziterapijskih procedura potrebno je raditi isključivo vežbe istezanja sa mobilizaciju svih zglobova do fizioloških amplituda.

fibromialgija-7

Vežbe istezanja se rade u svim segmentima u maksimalnim fiziološkim normama, lagano, bez prekida u kontinuitetu. U maksimalnoj amplitudi zadržaćemo položaj nekoliko sekundi i ponoviti pokret nekoliko puta.

Ovim postižemo fiziološku amplitudu pokreta kroz mišić koji ima fiziološku fluidnost, tonus i samim tim rastegljivost.

Krajnji cilj je fiziološka pokretljivost svih segmenata bez bola u mišićima u fiziološkim normama.

Po dobijanju fizioloških amplituda pokreta u svim zglobovima, započinje sa vežbama jačanja.

Ujedno je to i terapijski kraj i vraćanje svim životnim i fizičkim aktivnostima u skladu sa potrebama i bez ograničenja.

PROGRESIVNA MIŠIĆNA RELAKSACIJA U LEČENJU FIBROMIJALGIJE

U okviru fizikalnih procedura, u Ambilanti fizikalne medicine NIKA, pacijenti se edukuju za samostalno sprovođenje modifikovane Jakobsonove progresivne mišićne relaksacije, čime se stres amortizuje i kanališe.

fibromialgija-8

KOMPLIKACIJE NE LEČENJA I/ILI POGREŠNOG LEČENJA FIBROMIJALGIJE

nastanak fibroza
nastanak neuralgija (interkostalnih najčešće)

Autor teksta: Žarko Popović, viši fizioterapeut, defektolog-somatoped

POVEZANI TEKSTOVI: STRES 

Comments

 • Srdjan

  SrdjanSeptember 9, 2018 at 9:54 pm

  Postovani doktore,

  Pre oko 18 meseci mi je dijagnostikovana fibromialgija. Od tog dana, pa do danas idem na terapije, masaze, struje, masazu ultra zvukom, inekcije, ali je efekat istih mali, da ne kazem zanemarljiv…. Molim Vas za savet i neki vid pomoci, jer su bolovi na levoj strani tela u poslednje vreme neizdrzivi…. Pozdrav i hvala unapred…

  • nikawp

   nikawpSeptember 10, 2018 at 6:14 am

   Poštovani Srđane,
   Fibromialgia je sistemski poremećaj metobolizma u mišićnom tkivu.
   Inicijacija su pad imuniteta i stres.
   Inkubacija traje najmanje 2 godine.
   Fizikalne terapije se sprovode u prvoj fazi lečenja ujedno i edukacija amortizaciji i kanalisanju stresa.
   Terapije su analgetske, relakirajuće, revitalizirajuće sa detoksikacijom mekih tkiva. Sve to uz podršku medikamentozne terapije.
   U principu, trajanje Fth.-a maksimalno je 3-4 medelje.
   Nakon toga se sprovode kineziterapije kao sistemsko rešenje.
   Navedeno vreme od 18 meseci pod terapijama je socijalni program a ne terapija!
   Očito da je pravi savet da promenite ustanovu gde sprovodite terapije.

 • Slavica

  SlavicaMarch 14, 2017 at 5:22 pm

  Niko mi do sada nije rekao koje vezbe i koliko mogu da radim. Nedavno mi je ustanovljena dg fibromialgija…uglavnom svi kazu radi koliko ti prija,meni vezbe prijaju jer sam inace aktivni rekreativac…a posle vezbi istezanja muke…bolovi koji traju jako dugo…ne mogu da procenim koliko je dovoljno. Molim za Vas savet.

  • admin

   adminMarch 15, 2017 at 10:48 am

   Poštovana Slavice,
   U bolnoj fazi fibromijalgije, vežbe se ne praktikuju već se sprovode analgetske fizikalne terapije koje uključuju i
   terapijske masaže i primenu obloga od lekovite gline kojima se vrši detoksikacija organizma.
   Preporuka je da se uključi i medikamentozna terapija sa ciljem miorelaksacije.
   Kada se bol otkloni, započinju se kineziterapijske procedure.

 • Bojana

  BojanaJanuary 18, 2017 at 3:50 pm

  Molim Vas za odgovor.Pre dva meseca me zabolela desna ruka.Od ramena do sake.najvise u predelu bicepsa i tricepsa.I blagi bol izmedju lopatica.Neurolog mi je prepisao inekcije ketanol,ohb12,urbazon,bedoxin bensedin.Posle inekcija je bilo blago poboljsanje.Uradila sam Rtg vratnog dela kicme i fiyijatar mi je napisao dg.discopatia C4 C5 i C6 C7.Uradila sam 15 fiyikalnih terapija.Posle njih 10 dana sam bila bez bola,ali opet pocinje bol u desnoj ruci i predeo ispod vrata iymedju lopatica.Da li ima potrebe odraditi skener ili magnetnu.jako me plasi ovaj bol,da li je moglo nesto ozbiljno da promakne na rtg snimku…Imam 37god.Hvala!

  • admin

   adminJanuary 19, 2017 at 7:51 am

   Poštovana Bojana,

   Rtg. je jeftina dijagnostička metoda koja je pojavom CT-a i MR-a izgubila smisao.
   Dijagnostikovana diskopatija C kičme je realno što može da se pretpostavi na osnovu Rtg. snimka.
   Od dijagnostičkih metoda, predlažem vam da uradite EMNG gornjih ekstremiteta.
   Time ćete proveriti stepen provodljivost perifernih nerava brahijalnog spleta.
   Proverio bih i stanje mekih tkiva i testirao ih na postojanje fibromijaglije.
   Potrebno je da se uzme i precizan funkcionalni status.
   Tek onda se ordinira terapija.
   Predlažem vam da uzmete vitamine B kompleksa i magnezijum (preporuka: Optimum B kompleks 1×1 i Magnezijum – direkt a 300 mg. 1×1).

   • Bojana

    BojanaJanuary 25, 2017 at 6:47 pm

    Postovani doktore,po Vasoj preporuci sam pocela da pijem magnezijum i vit.B komplex i mene ruka skoro i da ne boli vise.Beskrajno hvala…

 • Zorica Holandija

  Zorica HolandijaDecember 26, 2015 at 11:01 am

  Postovani doktore,

  imam 46 godina,zivim u Holandiji,od 2006 godine imam dijagnozu artralgie, hronicnu tendinopathie eci i fibromyalgie L20.
  Od 2006 godine imam problema sa vratom gde su mi otkrili izlizane prsljenove,tako da mi je svaki pokret vratom pomalo bolan,dalje imam problema sa gornjim delom ledja,ramena,laktovi i polsevi.Tada mi je i uspostavljena gornja napisana dijagnoza.Medjutim od 2014 imam bolove u niskom delu ledja celom sirinom,leva strana malo tela povise kuka,kuk,butni deo leve noge i isto tako osecam u peti leve noge kao da je malo umrtvljena i bolna,pri sedenju,pri hodanju,nekada osecam kao da me probada noz u peti dok hodam.Poslednjih par meseci osecam nocu da mi trnu prsti na obema rukama,i probudi me jaka bol u celim ledjima kao da imam jaku upalu misica i onda ne mogu ni da stojim,ni da lezim ni da sedim,sta god da uradim bolno je jako, isto tako osecam bol od kolena na dole do zgloba leve noge.Zbog tog bola koji osecam u predelu kuka tesko mogu da nadjem sebi polozaj tela nocu dok spavam,jer skoro svaki je bolan.
  Bila sam kod ortopeda,neurologa,neurohirurga.Uradjen je MRI sken i pukim slucajem je otkrivena poveca vodena sacrale cista koja se nalazi na kicmenoj mozdini (skroz dole nisko na samom zavrsetku kicmene mozdine).Receno mi je da ne zele da je prazne jer ce se opet napuniti vodom sama po sebi i da ta ista cista nema veze sa bolovima koje ja imam,nadjen je pocetak artroze blizu kuka, scierotische kosti i ossale usurering.Klinicki i radiograficki nema slike o sacroilitis-u.Dakle nemam auto imunu bolest.Klinicki je bitno da imam ostljive i preelasticne tetive sto odgovara tendinomyalgiji i fibromyalgiji.Dakle,sem te ciste nisu nasli nista iako su mislili da se radi o herniji,medjutim MRI sken nije nista pokazao.Ostavljena sam tako sa bolovima i pijem tablete,ali bolovi su svakodnevni i jednostavno sam od njih umorna.
  Pila sam sledece lekove lyrica,doclofenac,ibuprefen,morfine,sad tramadol i diazepam.

  Dali mi mozete dati neki savet,koje jos preglede da uradim i da li vi imate neku sliku o ovome sta sam napisala sta bi to moglo da bude?

  Unapred zahvalna ,Zorica Holandija

  • admin

   adminDecember 27, 2015 at 7:06 pm

   Poštovana Zorice,
   Kada je reč o dijagnostici, sve ste odradili kako treba. Vaša klinička slika nema veze sa nastalom cistom. Dobro je da se ne dira ako ne smeta. Dobro je da nemate ni DH.
   Međutim, obzirom da vam je odranije dijagnostikovana fibromialgija, koja odgovara opisanim tegobama, savetujem vam da se fokusirate na fizikalnu terapiju u tretmanu fibromialgije. Istovremeno vam savetujem da prestanete da se nervirate jer time pogoršavate vaše zdravstveno stanje.
   Lekovi koji pijete ili ste pili su prilično jeki i opšti su analgetici.
   Savetujem vam da koristite miorelaksanse (npr. sirdalud a 2 mg 2×1) kao i sedative, bensedin ili bromazepam. Al to će vam već reći.
   Dakle, čim pre započnite fizikalne tretmane fibromialgije!!!

Leave Your Comments