simptomi-zdravlja

SIMPTOMI ZDRAVLJA

ZDRAVLJE

Definicija zdravlja Svetske zdravstvene organizacije glasi:
“Zdravlje je telesno, duhovno, socijalno i ekonomsko blagostanje, a ne samo odsustvo bolesti”.

Kada nekom kažete da ste zdravi, mislite ništa vas ne boli. A da li vam je potaman?

SIMPTOMI ZDRAVLJA

Obično se odreaguje na bolest koja ima svoju spoljnu manifestaciju, tek kada se sretnete sa nekim koga niste duže vreme videli,  primetite: kako je propao, oronuo, ugojio se, smršao je, uvenuo je, u svom je svetu, prehlađen je, povio se, nikad gore nije izgledao. Da li mi to primećujemo samo bolest?

Dešava se pri takvim susretima i da se prijatno iznenadite, te da prokomentarišete da nikad bolje nije izgledao i da jednostavo zrači.

simptomi-zdravlja-1

Zdravlje je prepoznatljivo isto kao i bolest. Samo bi trebalo obratiti pažnju na simptome zdravlja: sjajne oči, sveža i čista koža i kosa, normalna telesna težina, pravilno držanje tela, dobar apetit, uredna stolica, dobar san, optimizam…

Kada ste se poslednji put osetili zdravo?

KAKO BITI ZDRAV

Na zdravlje se može uticati tako što će se ono negovati. Svako bi trebalo da ulaže u sebe. Kako u telo i organizam u celini, tako i u psihosocijalno biće.

Svako živo biće iz spoljne sredine unosi kiseonik iz vazduha, vodu i hranu.

VAZDUH

Čak i u gradovima, pretpostavka je da je vazduh čist. Ekstremni primeri gradova u kojima je vazduh zagađen trebalo bi stanovništvo da podstakne da problem reši. Kolektivna svest je odličan početak za ostvarenje cilja.

simptomi-zdravlja-vazduh.jpg

VODA

U svakoj prodavnici u gradovima odabir vode je zaista fantastičan. Analize vode govore da je i česmovača  još uvek zadovoljavajućeg kvaliteta.

HRANA

Organska hrana (organic food) je hrana koja nastaje na najprirodniji način. Ništa joj se ne dodaje niti oduzima. To su sitniji primerci voća i povrća koji se prodaju na pijacama. U čitavom svetu ovakva hrana je i najskuplja.U Srbiji je još uvek najjeftinija.

SVAKODNEVNO ULAGANJE U ZDRAVLJE

Svakoga dana trebalo bi da se ulaže u:

  1. HIGIJENU
  2. ISHRANU
  3. FIZIČKU AKTIVNOST
  4. SLOBODNO VREME

HIGIJENA

Higijena bi trebalo da je redovna i sveobuhvatna. Za početak, važno je pranje ruku,  kupanje/tuširanje, pranje kose, pranje zuba, potsečeni nokti, uredna kosa.
Naravno, sve promene na koži (ukoliko ih ima), moraju da se leče, zubi moraju da su popravljeni, kosa mora da je zdrava.

simptomi-zdravlja-higijena

ISHRANA

Ishrana bi trebalo da je redovna i pravilna. Većina nema redovnu i pravilnu ishranu. Razlog za to je neorganizovanost, lenjosti i bahatosti.
U toku dana bi trebalo da postoje 3 glavna obroka (doručak, ručak, večera) i dve užine. Najčešća greška se napravi ujutru po buđenju, a to je doručak. Trebalo bi izbegavati pekarske proizvode (bela i lisnata testa) ili ih unositi u umerenim količinama.  Svakodnevno bi trebalo konzumirati voće. Sezonsko voće je i te kako dostupno. Meso ne mora da bude svinjsko i kao takvo jedini obrok koji se računa je samo ako se isprži ili ispeče.

simptomi-zdravlja-ishrana

Junetina, teletina, riba, plodovi mora, piletina, ćuretina su mesa. Meso može da bude i kuvano i grilovano, isto je i sa povrćem. Ručak se jede i kašikom.I supa je deo ručka.Od svežeg povrća spremaju se izvanredne salate. Izbegavajte obroke posle 20.00 sati.Izbegavajte gazirana pića.Unosite dosta tečnosti.

Ukoliko imate višak ili manjak kilograma, nemojte samoinicijativno da primenjujete dijete koje su “nekom pomogle”. Obratite se stručnjaku koji će vam odrediti pravilan način ishrane.

FIZIČKA AKTIVNOST

Da bi se bavili fizičkom aktivnošću, ništa ne sme da vas boli. Ako vas i boli, potražite pomoć stručnjaka koji će rešiti problem koštano-mišićno-zglobnog sistema.

Nekada je dovoljna terapeutska masaža, nekada pomogne relks masaža, nekada vam je potrebna fizikalna terapija. Svakako nemojte preforsirati svoje telo da bi se po svaku cenu bavili fizičkom aktivnošću, samo zato što ste shvatili da morate nešto da preduzmete jer ste se fizički zapustili. Svaka fizička aktivnost mora da je postepena i postupna. Rezultati ne mogu da nastanu odmah.

simptomi-zdravlja-fizicka-aktivnost

Važna je odluka. Za početak, dovoljno je da ako vas ništa ne boli, da svakodnevno šetate. Ne morate uvek lift da koristite.

SLOBODNO VREME

Svakoga dana odvojite vreme koje ćete sebi da posvetite. Da li je to sport, dobra knjiga, druženje sa prijateljima, večernji izlazak. Sami odaberite, ne preterujte.
Malo toga čovek može da bira. Budite rigorozni u odabiru. Neka vam prija.

ZDRAVLJE – PREVENTIVA:

Preporuka je da se dva puta godišnje prekontroliše kompletna krvna slika i urin.
Preporuka je da se dva puta godišnje poseti stomatolog.
Preporuka je da se dva puta godišnje poseti ginekolog.
Preporuka je da se dva puta mesečno ode na masažu.
Preporuka je da se jednom godišnje obavi internistički pregled srca i EHO pregled abdomena.

simptomi-zdravlja-kundalini

Da bi bili zdravi, moramo da se potrudimo. Zdravlje se neguje i u zdravlje se ulaže. Predrasuda je da je potrebano puno novca da bi čovek mogao da priušti sebi zdrav život. Najskuplji je gubitak zdravlja. Preračunajte se i organizujte sopstveni život i odaberite zdrav život.

Autor teksta: Žarko Popović, viši fizioterapeut, defektolog-somatoped

Leave Your Comments