bolovi-u-donjem-delu-ledja

VEŽBE ZA LUMBALNU KIČMU

Prezentovali smo vam deo vežbi koji se primenjuje za jačanje pelvitrohanterične muskulature. Važna napomena je da se vežbe rade na vreme (bez brojanja). Pauza između svake vežbe je 1 minut. Suština je da se vežbe urade pravilno.

Početni položaj vežbe 1: ležeći na stomaku, ruke opružene u laktovima nalaze se iznad glave (sl. 1.0).
Konačni položaj: istovremeno dižemo od podloge trup i noge sa opruženim kolenima i savijamo ruke u ramenima i laktovima do 90 stepeni (sl. 1.1). Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde.
Trajanje vežbe 1: maksimalno trajanje je 3 minuta.

vezbe-za-bol-u-ledjima-1

Početni položaj vežbe 2: ležeći na stomaku, ruke opružene u laktovima nalaze se iznad glave. U šakama je lopta, različitih težina (sl. 2.0).
Konačni položaj: istovremeno dižemo od podloge trup i noge sa opruženim kolenima i ruke sa opruženim laktovima, sa loptom u rukama (sl. 2.1). Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde.
Trajanje vežbe 2: maksimalno trajanje je 3 minuta. Preporučeno trajanje vežbe je 2 min. i 45 sekundi.

vezbe-za-bol-u-ledjima-2

Početni položaj vežbe 3: ležeći na stomaku, šake su na potiljku (sl. 3.0).
Konačni položaj: istovremeno dižemo od podloge trup i noge sa opruženim kolenima. Šake ostaju na potiljku (sl. 3.1). Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde.
Trajanje vežbe 3: maksimalno trajanje je 3 minuta. Preporučeno trajanje vežbe je 2 min. i 30 sekundi.

vezbe-za-bol-u-ledjima-3

Početni položaj vežbe 4: ležeći na stomaku, šake su na lumbalnom delu leđa. (sl. 4.0).
Konačni položaj: istovremeno dižemo od podloge trup i noge sa opruženim kolenima. Ruke ostaju na lumbalnom delu leđa (sl. 4.1). Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde.
Trajanje vežbe 4: maksimalno trajanje je 3 minuta. Preporučeno trajanje vežbe je 2 min. i 15 sekundi.

vezbe-za-bol-u-ledjima-4

Početni položaj vežbe 5: ležeći na stomaku, ruke su opružene u laktovima i nalaze se pored tela, šake su na podu (sl. 5.0).
Konačni položaj: istovremeno dižemo od podloge trup i noge sa opruženim kolenima. Ruke ostaju pored tela, a šake na podu (sl. 5.1). Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde.
Trajanje vežbe 5: maksimalno trajanje je 3 minuta. Preporučeno trajanje je 2 min.

vezbe-za-bol-u-ledjima-5

Početni položaj vežbe 6: ležeći na leđima, ruke su opružene u laktovima i nalaze se pored tela, šake su na podu. Noge su sastavljene i savijene u kuku, a potkolenice u kolenu, tako da potkolenice i natkolenice formiraju ugao od 90 stepeni (sl. 6.0).
Međupoložaj: započinjemo torziju trupa na levu stranu. Noge su sastavljene a potkolenice i natkolenice i dalje stoje pod uglom od 90 stepeni. Ruke ostaju pored tela, a šake na podu. Trudimo se da oba ramena ostanu na podu (sl. 6.1).
Konačni položaj levo: iz ovog položaja, opružamo obe noge u kuku i kolenima. Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde (sl. 6.2). Iz ovog položaja, telo vraćamo u početni položaj (sl. 6.3), odakle započinjemo torziju u desnu stranu
Međupoložaj desno (sl. 6.4). Konačan položaj torzije desno zadržava se 3 sekunde (sl. 6.5).
Trajanje vežbe 6: vežba se radi u kontinuitetu, jedna pa druga strana, sa zadržavanjem u konačnom položaju od 3 sekunde.
Maksimalno trajanje je 5 minuta. Preporučeno trajanje vežbe je 3 min.

vezbe-za-bol-u-ledjima-7

Početni položaj vežbe 7: ležeći na leđima, ruke su opružene u laktovima i nalaze se pored tela, šake su na podu. Noge su blago razmaknute i savijene u kuku, a stopala se nalaze na lopti (lopta prečnika 75 cm za odrasle osobe). Potkolenice i natkolenice formiraju ugao nešto veći od 90 stepeni (sl. 7.0).
Konačni položaj: odižemo donji deo trupa i karlicu sa poda. Ramena i šake ostaju na podu. Stopala se ne pomeraju i ostaju na lopti. Potkolenice i natkolenice, koje iz početnog položaja formiraju ugao nešto veći od 90 stepeni, i dalje zadržavaju početni ugao. Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde (sl. 7.1). Iz ovog položaja telo vraćamo u početni položaj (sl. 7.2).
Trajanje vežbe 7: maksimalno trajanje je 5 minuta. Preporučeno trajanje vežbe je 3 min.

vezbe-za-bol-u-ledjima-8

Početni položaj vežbe 8: ležeći na leđima, ruke su opružene u laktovima i nalaze se pored tela, šake su na podu. Noge su blago razmaknute i savijene u kuku, a opružene u kolenima. Potkolenice se nalaze na lopti (lopta prečnika 75 cm za odrasle osobe) (sl. 8.0).
Konačni položaj: odižemo donji deo trupa i karlicu sa poda. Ramena i šake ostaju na podu. Potkolenice ostaju na lopti. Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde (sl. 8.1). Iz ovog položaja telo vraćamo u početni položaj (sl.8.2).
Tajanje vežbe 8: maksimalno trajanje je 5 minuta. Preporučeno trajanje vežbe je 2 min. i 45 sekundi.

vezbe-za-bol-u-ledjima-9

Početni položaj vežbe 9: ležeći na leđima, ruke su opružene u laktovima i nalaze se pored tela, šake su na podu. Noge su blago razmaknute i savijene u kuku i kolenu. Potkolenice i natkolenice zaklapaju ugao približno od 110 stepeni (sl. 9.0).
Konačni položaj: odižemo donji deo trupa i karlicu sa poda. Ramena i šake ostaju na podu. Stopala ostaju u početnom položaju – na podu. Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde (sl. 9.1). Iz ovog položaja telo vraćamo u početni položaj (sl. 9.2).
Trajanje vežbe 9: maksimalno trajanje je 5 minuta. Preporučeno trajanje vežbe je 2 min. i 30 sekundi.

Početni položaj vežbe 10: ležeći na leđima, ruke su na grudima. Noge su blago razmaknute i savijene u kuku i kolenu. Potkolenice i natkolenice zaklapaju ugao približno od 110 stepeni (sl. 9.0).
Konačni položaj: odižemo gornji deo trupa i donje uglove lopatica od podloge. Stopala ostaju u početnom položaju – na podu. Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde (sl. 10.1). Iz ovog položaja telo vraćamo u početni položaj (sl. 10.2).
Trajanje vežbe 10: maksimalno trajanje je 5 minuta. Preporučeno trajanje vežbe je 3 min.

vezbe-za-bol-u-ledjima-11

Početni položaj vežbe 11: ležeći na leđima, ruke su na stomaku. Noge su blago razmaknute i savijene u kuku i kolenu. Potkolenice i natkolenice zaklapaju ugao približno od 110 stepeni (sl. 11.0).
Konačni položaj: odižemo gornji deo trupa i donje uglove lopatica od podloge. Stopala ostaju u početnom položaju – na podu. Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde (sl. 11.1). Iz ovog položaja telo vraćamo u početni položaj (sl. 11.2).
Trajanje vežbe 11: maksimalno trajanje je 5 minuta. Preporučeno trajanje vežbe je 2 min. i 45 sekundi.

vezbe-za-bol-u-ledjima-12

Početni položaj vežbe 12: ležeći na leđima, ruke su opružene u laktovima i nalaze se pored tela. Šake su na podu. Noge su blago razmaknute i savijene u kuku i kolenu. Potkolenice i natkolenice zaklapaju ugao približno od 110 stepeni (sl. 12.0).
Konačni položaj: odižemo gornji deo trupa i donje uglove lopatica od podloge. Stopala ostaju u početnom položaju – na podu. Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde (sl. 12.1). Iz ovog položaja telo vraćamo u početni položaj (sl. 12.2).
Trajanje vežbe 12: maksimalno trajanje je 5 minuta. Preporučeno trajanje vežbe je 2 min. i 30 sekundi.

vezbe-za-bol-u-ledjima-13

Početni položaj vežbe 13: ležeći na leđima, ruke su na grudima. Noge su blago razmaknute i savijene u kuku i kolenu. Potkolenice i natkolenice zaklapaju ugao približno od 110 stepeni (sl. 13.0).
Konačni položaj: odižemo gornji deo trupa i donje uglove lopatica od podloge. Desnom šakom dodirnemo spoljnu stranu levog kolena. Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde (sl. 13.1). Iz ovog položaja telo vraćamo u početni položaj (sl. 13.2). Iz početnog položaja (sl. 14.0) odižemo gornji deo trupa i donje uglove lopatica od podloge. Levom šakom dodirnemo spoljnu stranu desnog kolena. Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde (sl. 14.1). Iz ovog položaja telo vraćamo u početni položaj (sl. 14.2).
Trajanje vežbe 13: vežba se radi u kontinuitetu, jedna pa druga strana sa zadržavanjem u konačnom položaju od 3 sekunde.
Maksimalno trajanje 5 minuta. Preporučeno vreme trajanja vežbe 2 min. i 15 sekundi.

vezbe-za-bol-u-ledjima-14

ZAKLJUČAK

U tretiranju lumbalnog bola navedeni su postupci i terapija. Pacijenti su obično nestrpljivi, tako da šta god čuli da je moguće da im pomogne to i primene-aplikuju-konzumiraju. Brzo, instant rešenje ne postoji. Ne postoji ni čarobna pilula koja sistemski rešava problem. Kritičan momenat po otklanjanju bola je početak kineziterapijskih procedura – medicinskog vežbanja. U tom trenutku kompletan oporavak zavisi od pacijenta. On je taj koji vežba i čini da mu je bolje. Logično je da samom pacijentu najviše znači da mu je stanje bolje, a lečenje uspešnije. Ali na žalost, nije uvek i pravilo. Brzo otklanjanje bola je moguće, pitanje je samo šta time dobijamo, a šta gubimo. Preporuka je da kada god postoji sistemsko rešenje, trebalo bi ga i primeniti.

Autor teksta: Žarko Popović, viši fizioterapeut, defektolog-somatoped

POVEZANI TEKSTOVI: ZAŠTITNI POLOŽAJI I POKRETI, BOL U DONJEM DELU LEĐA

Comments

 • Tanja

  TanjaFebruary 8, 2018 at 3:17 pm

  Poštovani, molim za pomoć. Imam 37 godina.Imam bolove već duže vreme u lumbalnom delu kičme.Lečim se kod fizijatra već dve godine ali pomaka nema. Pored fizikalne terapije, kiropraktičara, boravka u Banji Vrdnik i vežbi stanje se ne popravlja. Levi gluteus je stalno upaljen. Nalaz MR glasi: ispravljena fiziološka lordoza diskretna skolioza,schmorlove hernije na više nivoa, diskopatija na više nivoa sa znacima inspicijentne subligamentne protruzije paracentralno levo u nivou L1-2 i lakog fokalnog bubrenja lateralno levo L 3-4 bez jasne radikularne kompromitacije i simetrične laminarne efuzije u fasetnim zglobovima bez okolnog edema. Nalaz magnetne sakralnih zglobova je uredan. Nalaz EMNG je uredan. Možete li preporučiti neke vežbe?

  • nikawp

   nikawpFebruary 9, 2018 at 6:45 am

   Poštovana Tanja,
   Zaista ne vidim ništa neuobičajeno u opisanoj dijagnostici.
   Kondraindikovano je da započnete kineziterapiju (vežbe) dok su bolovi prisutni.
   Pretpostavljam da su Valeove tačke iziritirane a taj se problem rešava fizikalnim procedurama.
   Kada je reč o kineziterapiji, trebalo bi testirati mišiće pelvitrohanterične muskulature i napraviti plan i program vežbi
   koji bi bio krajnje individualan i u skladu sa vašim stanjem.

   • Tanja

    TanjaFebruary 9, 2018 at 9:24 am

    Hvala Vam puno na brzom odgovoru! Pozdrav!

 • Andrej

  AndrejJanuary 31, 2018 at 9:09 pm

  Poštovanje,puno hvala na savetu i objašnjenju.Fizijatar mi je dao vežbe Kinezi vežbe i vežbe Tiltsonove iBrukove i vežbe disanja.Takođe da smanjim telesnu težinu i posvetim se plivanju i trebalo bi se sve da se dovede u red.Dobio sam neke savete od poznanika da probam da konzumiram sušeno voće i da pijem preparate za jačanje hrskavice i koštano zglobnog sistema.Zanima me dali ovi preparati deluju i na kičmu i na ovaj moj problem.Puno hvala!

  • nikawp

   nikawpFebruary 1, 2018 at 9:13 am

   Poštovani Andrej,
   Niko ne sumnja u dobre namere, ali još jednom vam kažem da bi trebalo da se obratite fizioterapeutu,
   koji će na osnovu funkcionalnog statusa da vam odredi terapiju.
   Kineziteraoijske vežbe su prilično zahtevne, individualne, zahtevaju prisustvo fizioterapeuta.
   Plivanje je pomoćna metoda koja sistemski ne rešava problem.
   Hrskavica nije prokrvljena, pa se i ne obnavlja.
   Ako već tražite rešenje za vaš zdravstveni problem, lepo bi bilo da ne idete linijom manjeg otpora koja ne daje rezultat.

 • Andrej

  AndrejJanuary 26, 2018 at 4:49 pm

  Poštovani,utvrđena mi je dijagnoza Lumboischialgia bilat.pp.I.sin.PIVD L4-L5 dorsomedialis.Uradio samMR donjeg dela kičme.Kad je neurohirurg video snimak rekao mi je daje disk između 4 i 5 pršljana potrošen i naprsnut i ima bubrenje i mali izliv u fasetnim zglobovima.Rekao mi je da nije za operaciju ali da se moram dobro paziti.Blove imam jako podmukle,ima dana kada ništa ne osećam i super mi je,ali nekad me boli baš jako i ide u levu nogu do kolena.Preporučio mi fizikalne terapije i vežbe za LS kičmu.Zanima me jel ova moja bolest diskus-henrija ili šta već nisu mi to objasnili.Šta mi preporučujete?Puno hvala,pozdrav!

  • nikawp

   nikawpJanuary 31, 2018 at 7:48 am

   Poštovani Andrej,
   Međupršljenski disk ima dvojaku strukturu: omotač i jezgro. Kada omotač prsne, sadržaj jezgra se izlije. Tako nastaje DISKUS HERNIJA.
   Bolovi prate opisano stanje. Slično je i sa tzv. “nabubrelim” diskom.
   Nemojte se opuštati, započnite fizikalne terapije. Sa vežbama krenite po nestanku bola i trnjenja.
   Dobra fizikalna i kineziterapija će vas potpuna vratiti svakodnevnim fizičkim aktivnostima.

 • Vladimir

  VladimirJanuary 26, 2018 at 12:55 pm

  Imam pocetne spondiloartroticne promene. Discus herniae L4/5, L5/S1. Na L4/5 disk je dehidriran sa rupturom fibroznog anulusa. A na L5/S1 je prisutna dorzomedijalna protuzija… Neurolog je rekao da nema poreba za fizikalnom terapijom niti bilokakvim vezbama osim plivanja i trcanja i lekova koje mi je prepisao. Ja sam ipak otisao ko fizijatra i treba da pocnem da idem na elektro terapiju i da radim vezbe po miselu. Zanima me vase misljenje da li trebam da radim neke od ovih vezbi i koje bi mi vi preporucili i dali treba sve da ih radim?

  • nikawp

   nikawpJanuary 31, 2018 at 7:41 am

   Poštovani Vladimire,
   Navedena dijagnostika ukazuje na ozbiljne zdravstvene tegobe.
   Neverovatno je da neko ko je završio medicinski fakultet, potom i specijalizaciju kaže da nema potrebe za fizikalnom terapijom i da je dovoljno da plivate i TRČITE (!) i to pod lekovima!!!

   Trebalo bi da započnete fizikalne procedure koje su analgetske. Po otklanjanju bola, neophodno je da započnete kineziterapijske procedure sa ciljem jačanja pelvitrohanterične muskulature.
   Mišelove vežbe su OPŠTI protokolarni terapijski set. Najbolji terapijski rezultati se postižu uzimanjem funkcionalnog statusa na osnovu čega se određuje personalizovana fizikalna i kineziterapija.
   U ovom trenutku, svaka fizička aktivnost je kontraindikovana.

 • Mladen

  MladenJanuary 23, 2018 at 6:35 pm

  Zdravo.Imam bolove u lumbalnom delu kicme,bolovi se javaljaju kad god duze hodam ili stojim u mestu,kada sedim ili lezim bolovi su jako retki.Bio na Mr imam sledeci izvestaj:
  Redukovana jue lumbalna lordoza
  Nema znakova frakture ili doslokacije prsljenskih tela snimljenog tela
  Conus medullaris nalazi se u visi L1 prsljena
  U paravertebralnim mekim tkivima nema patoloskih promena
  Na L4-L5 nivou vidi se ekstruzija i4 diskusa dorzomedijalno sa ekstenzijom u levi recesus i kaudalnom migracijom.Postoji kompresija duralne kese(AP dijametar 7mm i levog L5 radiksa u recesusu.Da li ce mi pomoci vezbe za jacanje lumbalnih misica…Imam 24 godine.
  Hvala unapred.

  • nikawp

   nikawpJanuary 31, 2018 at 7:18 am

   Poštovani Mladene,
   Kineziterapija-vežbe se primenjuju kod pacijenata kod kojih je bol eliminisan. Vežbanje je kontraindikovana u fazi bola.
   Započnite analgetske fizikalne terapije čim pre!

 • Stojadin

  StojadinJanuary 7, 2018 at 8:40 pm

  Zdravo imam diskus herniju na lumbalni deo l 3 mislim da je i veoma jake bolove dali ove vezbe ce imati neki efekat na moju dijagnozu pozz

  • nikawp

   nikawpJanuary 8, 2018 at 6:46 am

   Poštovani Stojadine,
   Kineziterapija – vežbe, se ne primenjuju u fazi bola.
   U ovom momentu bi trebalo da se primeni analgetska terapija (fizikalna i medikamentozna).
   Vežbe ćete raditi po kupiranju bola.

 • Jovanka Radancic, Novi Beograd

  Jovanka Radancic, Novi BeogradNovember 30, 2017 at 1:16 pm

  Postovanje, procitavsi sva pitanja i Vase odgovore vidim da su u pitanju mladje osobe a ja imam 75 godina i problem koji se javio zadnjih godinu dana. Imala sam i ranije dok sam bila mlada malo genetika ali vise kancelarijski rad na pisacoj masini, tada je najvise bolova bilo u vratnom i ledjnom delu kicme ali u poslednje vreme mi je u lumbalnoj regiji narocito sa leve strane i pocela sam da copam i tesko hodam . Pri rtg pregledu ustanovljeno je Spondyloarthrosis lumbalis def. Scoliosis dextrokonvexa. Coxartrosis bil…diagnoze; M47,. Na pregledu ko fizijatra u Domu zdravlja dodato jos Polydiscathrosis lumbalis.
  Preporuka fizijatra da radim nekoliko pokazanih vezbi i Naklofen gel spolja jer nije smela da me posalje na neku drugu terapiju obzirom da sam imala kancer dojke. Da li smem da radim vezbekoje su znatno zahtevnije od onih koje mi je fizijatrica pokazala, Vase su svakako teze ali imam utisak delotvornije. Da li to mogu da radim sama ili negde u strucnoj ustanovi? Hvala za odgovor. Jovanka

  • admin

   adminNovember 30, 2017 at 8:11 pm

   Poštovana g-đo Radančić,
   Sva pomenuta konstatovana dijagnostika ukazuje na degenerativne promene kičmenog stuba. Degenerativne promene su sastavni deo starenja.
   Prilično je neozbiljno da vam fizijatar pokaže par vežbi i prepiše Diklofen gel i da se vaše lečenje na tome završi.
   Bez obzira što ste operisali kancer dojke, ne vidim kontraindikaciju za sprovođenje terapija.
   Stanje posle operacije kancera iziskuje precizno određenu terapiju pre svega bola, gde se od fizikalnih terapija ne koriste određene fizikalne procedure.
   Kada je reč o kineziterapiji – vežbanju, cilj je pre svega fiziološka pokretljivost, pa tek onda vežbe snage.
   Stoga vam preporučujem da se obratite stručnjacima koji će vam zaista pomoći.

 • Nerim

  NerimNovember 20, 2017 at 1:09 pm

  Postovani,dijagnostikovana mi je Dorsalgija.Da li odgovaraju ove vezbe?
  Pozdrav

  • admin

   adminNovember 20, 2017 at 3:11 pm

   Poštovani Nerime,
   Dorzalgija prevedeno sa latinskog znači da vas bole kompletna leđa.
   Vi uradite dijagnostiku i vidite zašto vas bole leđa.
   Na osnovu nalaza možete da počnete i da se lečite.

   Prikazane vežbe su odlične i rade se kada se bolovi otklone.

 • Ivan

  IvanOctober 25, 2017 at 8:47 pm

  Poštovani,
  nakon MR dijagnosticirana mi je:
  – eksc. protruzija na L1-L2,
  – širokobrazna eksc. protr. na L4-L5,
  – fokalna ekstruzija na L5-S1,
  – te polidiskopatija, ispravljena slabinska lordoza i deg. osteo. promjene.
  Za par dana završavam sa fizikalnom terapijom i TENSom (10 dana). Cijeli proces (od upale do danas) ulazi u sedmu sedmicu. Osjećam se mnogo bolje, međutim, taj podsjetnik u vidu tupog bola (nekad i oštrijeg) i dalje opominje da stanje nije ni blizu odlično. Idem u kraće šetnje, sjedim minimalno, ležim kad god mogu, pridržavam se uputa o zaštitnim položajima i osjećam se kao ljenjivac (sve radim usporeno). Normalnih sam proporcija, ali posao mi je “sjedeći”, dakle mišićna masa “živi na staroj slavi” tj. nema je. Kao svaki nestrpljivi pacijent, konačno bih želio uraditi nešto više za sebe kako se ovo stanje ne bi ponovilo drugi put.
  Da li mi preporučujete PTM odmah nakon završetka terapije ili da nastavim neki drugi tretman u dogovoru sa specijalistom?
  Hvala.

  • admin

   adminOctober 26, 2017 at 6:55 am

   Poštovani Ivane,
   Šetnje (duge ili kratke) nakon 7 nedelja od nastanka tegobe i završenih fizikalnih terapija su dobre za kardio-vaskularni sistem, a najviše za psihu psihu pacijenta,
   jer stvaraju privid da se nešto fizički radi. Suštinski, tako se problem opšte m.m. slabosti ne rešava.
   Potrebno je da se započnu kinziterapijske procedure, prvo istezanja a potom i jačanja, sa akcentom na PTM.
   Ujedno, po završetku svake kineziterapije, potrebno je nastaviti sa revitalizacijom perifernih nerava upotrebom ultrapodražajnih struja koje se precizno pozicioniraju.

 • Milan

  MilanSeptember 28, 2017 at 3:50 am

  Poštovanje, živim u Nemačkoj i bavim se profesionalno kik boksom. Pre dva meseca tokom izvodjenja vežbe “mrtvo dizanje” osetio sam da mi je leva noga utrnula, mislio sam da je verovatno neki živac ne sumnjajući na neku ozbiljniju povredu… Sutradan nisam mogao da ustanem iz kreveta i posle pregleda i magnetne ustanovljena je diskus hernija na L5/S1 i predložena operacija(imam dvadeset godina inače, visok sam 190cm i težak trenuntno 105kg sa procentom masnoće oko 11%, znači većinom mišićna masa) pošto sam operaciju odbio otišao sam kod nas u Srbiju kod čoveka u Novom Sadu koji je uspeo da mi otkloni svaki vid bola jednom vrstom masiranja lumbalnog dela kičme. Sada kada sam se vratio pre par dana uradio sam ponovno magnetnu i rečeno mi je da je disk i dalje napolju ali se pomerio u stranu i ne pritiska nervni kanal te samim time nemam bolove trenutno. Na moje pitanje da li smem da se vratim polako sportskim aktivnostima jer je to ono zbog čega sam ovde radiolog je rekao da se lako kod jednog običnog pokreta taj disk opet može spustiti u kanal i da ću opet imati iste bolove kao i pre. Zanima me da li vaše mišljenje da li ove vežbe mogu da mi pomognu jer ne verujem da bih mogao da se u potpunosti posvetim opet sportu ako negde u glavi imam da se bilo kog momenta to opet može desiti. Ili kod kog specijaliste bih trebao da odem kako bi rešio taj problem neinvazivnom metodom. Hvala vam unapred, pozdrav!

  • admin

   adminSeptember 28, 2017 at 6:59 am

   Poštovani Milane,
   Mrtvo dizanje je u svakom smislu bespotrebno i besmisleno. Šansa za nastanak hernije diska je prilično izvesna, što se i desilo.
   Razlog za to je što se kompletno opterećenje fokusira na LS kičmu, pa zamislite teret koji ste dizali koji je isfokusiran u jednoj tački!

   Obzirom da ste se rešili bola, savetujem vam da se obavi pregled koji svakako obuhvata funkcionilani status amplituda pokreta u svim segmentima kao i
   testiranje mišićne snage mišića, sa akcentom na pelvitrohanterične.
   Na osnovu dobijenih rezultata izrađuje se plan i program vaše rehabilitacije koji u prvoj fazi obuhvata primenu fizikalnih procedura,
   analgetskih, relaksirajućih i revitalizirajućih za nerv koji je pritisnut i eventualno kičmenu moždinu.

   Da bi revitalizirajuća terapija bila što uspešnija uradite EMNG nogu.

   Nakon fizikalnih procedura potrebno je da se izradi precizan plan i program kineziterapije.
   Cilj kineziterapije je da se uspostavi mišićni balans i ojača pre svega pelvitrohanterična muskulatura.
   Ujedno je potrebno da se uspostavi fiziološka pokretljivost svih telesnih segmenata.

   Vaša mladost je veliki plus u lečenju, koji je potrebno da se maksimalno iskoristi. Ujedno, potrebno je da se sve gore navedeno
   u potpunosti sprovede, kako u narednom periodu ne bi imali slične probleme i kako bi se
   u potpunosti vratili svim fizičkim aktivnostima koje su u skladu sa vašim potrebama.

 • 1 3 4 5 6 7

Leave Your Comments