bolovi-u-donjem-delu-ledja

VEŽBE ZA LUMBALNU KIČMU

Prezentovali smo vam deo vežbi koji se primenjuje za jačanje pelvitrohanterične muskulature. Važna napomena je da se vežbe rade na vreme (bez brojanja). Pauza između svake vežbe je 1 minut. Suština je da se vežbe urade pravilno.

Početni položaj vežbe 1: ležeći na stomaku, ruke opružene u laktovima nalaze se iznad glave (sl. 1.0).
Konačni položaj: istovremeno dižemo od podloge trup i noge sa opruženim kolenima i savijamo ruke u ramenima i laktovima do 90 stepeni (sl. 1.1). Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde.
Trajanje vežbe 1: maksimalno trajanje je 3 minuta.

Početni položaj vežbe 2: ležeći na stomaku, ruke opružene u laktovima nalaze se iznad glave. U šakama je lopta, različitih težina (sl. 2.0).
Konačni položaj: istovremeno dižemo od podloge trup i noge sa opruženim kolenima i ruke sa opruženim laktovima, sa loptom u rukama (sl. 2.1). Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde.
Trajanje vežbe 2: maksimalno trajanje je 3 minuta. Preporučeno trajanje vežbe je 2 min. i 45 sekundi.

Početni položaj vežbe 3: ležeći na stomaku, šake su na potiljku (sl. 3.0).
Konačni položaj: istovremeno dižemo od podloge trup i noge sa opruženim kolenima. Šake ostaju na potiljku (sl. 3.1). Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde.
Trajanje vežbe 3: maksimalno trajanje je 3 minuta. Preporučeno trajanje vežbe je 2 min. i 30 sekundi.

Početni položaj vežbe 4: ležeći na stomaku, šake su na lumbalnom delu leđa. (sl. 4.0).
Konačni položaj: istovremeno dižemo od podloge trup i noge sa opruženim kolenima. Ruke ostaju na lumbalnom delu leđa (sl. 4.1). Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde.
Trajanje vežbe 4: maksimalno trajanje je 3 minuta. Preporučeno trajanje vežbe je 2 min. i 15 sekundi.

Početni položaj vežbe 5: ležeći na stomaku, ruke su opružene u laktovima i nalaze se pored tela, šake su na podu (sl. 5.0).
Konačni položaj: istovremeno dižemo od podloge trup i noge sa opruženim kolenima. Ruke ostaju pored tela, a šake na podu (sl. 5.1). Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde.
Trajanje vežbe 5: maksimalno trajanje je 3 minuta. Preporučeno trajanje je 2 min.

Početni položaj vežbe 6: ležeći na leđima, ruke su opružene u laktovima i nalaze se pored tela, šake su na podu. Noge su sastavljene i savijene u kuku, a potkolenice u kolenu, tako da potkolenice i natkolenice formiraju ugao od 90 stepeni (sl. 6.0).
Međupoložaj: započinjemo torziju trupa na levu stranu. Noge su sastavljene a potkolenice i natkolenice i dalje stoje pod uglom od 90 stepeni. Ruke ostaju pored tela, a šake na podu. Trudimo se da oba ramena ostanu na podu (sl. 6.1).
Konačni položaj levo: iz ovog položaja, opružamo obe noge u kuku i kolenima. Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde (sl. 6.2). Iz ovog položaja, telo vraćamo u početni položaj (sl. 6.3), odakle započinjemo torziju u desnu stranu
Međupoložaj desno (sl. 6.4). Konačan položaj torzije desno zadržava se 3 sekunde (sl. 6.5).
Trajanje vežbe 6: vežba se radi u kontinuitetu, jedna pa druga strana, sa zadržavanjem u konačnom položaju od 3 sekunde.
Maksimalno trajanje je 5 minuta. Preporučeno trajanje vežbe je 3 min.

Početni položaj vežbe 7: ležeći na leđima, ruke su opružene u laktovima i nalaze se pored tela, šake su na podu. Noge su blago razmaknute i savijene u kuku, a stopala se nalaze na lopti (lopta prečnika 75 cm za odrasle osobe). Potkolenice i natkolenice formiraju ugao nešto veći od 90 stepeni (sl. 7.0).
Konačni položaj: odižemo donji deo trupa i karlicu sa poda. Ramena i šake ostaju na podu. Stopala se ne pomeraju i ostaju na lopti. Potkolenice i natkolenice, koje iz početnog položaja formiraju ugao nešto veći od 90 stepeni, i dalje zadržavaju početni ugao. Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde (sl. 7.1). Iz ovog položaja telo vraćamo u početni položaj (sl. 7.2).
Trajanje vežbe 7: maksimalno trajanje je 5 minuta. Preporučeno trajanje vežbe je 3 min.

Početni položaj vežbe 8: ležeći na leđima, ruke su opružene u laktovima i nalaze se pored tela, šake su na podu. Noge su blago razmaknute i savijene u kuku, a opružene u kolenima. Potkolenice se nalaze na lopti (lopta prečnika 75 cm za odrasle osobe) (sl. 8.0).
Konačni položaj: odižemo donji deo trupa i karlicu sa poda. Ramena i šake ostaju na podu. Potkolenice ostaju na lopti. Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde (sl. 8.1). Iz ovog položaja telo vraćamo u početni položaj (sl.8.2).
Tajanje vežbe 8: maksimalno trajanje je 5 minuta. Preporučeno trajanje vežbe je 2 min. i 45 sekundi.

Početni položaj vežbe 9: ležeći na leđima, ruke su opružene u laktovima i nalaze se pored tela, šake su na podu. Noge su blago razmaknute i savijene u kuku i kolenu. Potkolenice i natkolenice zaklapaju ugao približno od 110 stepeni (sl. 9.0).
Konačni položaj: odižemo donji deo trupa i karlicu sa poda. Ramena i šake ostaju na podu. Stopala ostaju u početnom položaju – na podu. Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde (sl. 9.1). Iz ovog položaja telo vraćamo u početni položaj (sl. 9.2).
Trajanje vežbe 9: maksimalno trajanje je 5 minuta. Preporučeno trajanje vežbe je 2 min. i 30 sekundi.

Početni položaj vežbe 10: ležeći na leđima, ruke su na grudima. Noge su blago razmaknute i savijene u kuku i kolenu. Potkolenice i natkolenice zaklapaju ugao približno od 110 stepeni (sl. 9.0).
Konačni položaj: odižemo gornji deo trupa i donje uglove lopatica od podloge. Stopala ostaju u početnom položaju – na podu. Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde (sl. 10.1). Iz ovog položaja telo vraćamo u početni položaj (sl. 10.2).
Trajanje vežbe 10: maksimalno trajanje je 5 minuta. Preporučeno trajanje vežbe je 3 min.

Početni položaj vežbe 11: ležeći na leđima, ruke su na stomaku. Noge su blago razmaknute i savijene u kuku i kolenu. Potkolenice i natkolenice zaklapaju ugao približno od 110 stepeni (sl. 11.0).
Konačni položaj: odižemo gornji deo trupa i donje uglove lopatica od podloge. Stopala ostaju u početnom položaju – na podu. Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde (sl. 11.1). Iz ovog položaja telo vraćamo u početni položaj (sl. 11.2).
Trajanje vežbe 11: maksimalno trajanje je 5 minuta. Preporučeno trajanje vežbe je 2 min. i 45 sekundi.

Početni položaj vežbe 12: ležeći na leđima, ruke su opružene u laktovima i nalaze se pored tela. Šake su na podu. Noge su blago razmaknute i savijene u kuku i kolenu. Potkolenice i natkolenice zaklapaju ugao približno od 110 stepeni (sl. 12.0).
Konačni položaj: odižemo gornji deo trupa i donje uglove lopatica od podloge. Stopala ostaju u početnom položaju – na podu. Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde (sl. 12.1). Iz ovog položaja telo vraćamo u početni položaj (sl. 12.2).
Trajanje vežbe 12: maksimalno trajanje je 5 minuta. Preporučeno trajanje vežbe je 2 min. i 30 sekundi.

Početni položaj vežbe 13: ležeći na leđima, ruke su na grudima. Noge su blago razmaknute i savijene u kuku i kolenu. Potkolenice i natkolenice zaklapaju ugao približno od 110 stepeni (sl. 13.0).
Konačni položaj: odižemo gornji deo trupa i donje uglove lopatica od podloge. Desnom šakom dodirnemo spoljnu stranu levog kolena. Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde (sl. 13.1). Iz ovog položaja telo vraćamo u početni položaj (sl. 13.2). Iz početnog položaja (sl. 14.0) odižemo gornji deo trupa i donje uglove lopatica od podloge. Levom šakom dodirnemo spoljnu stranu desnog kolena. Telo zadržavamo u ovom položaju 3 sekunde (sl. 14.1). Iz ovog položaja telo vraćamo u početni položaj (sl. 14.2).
Trajanje vežbe 13: vežba se radi u kontinuitetu, jedna pa druga strana sa zadržavanjem u konačnom položaju od 3 sekunde.
Maksimalno trajanje 5 minuta. Preporučeno vreme trajanja vežbe 2 min. i 15 sekundi.

ZAKLJUČAK

U tretiranju lumbalnog bola navedeni su postupci i terapija. Pacijenti su obično nestrpljivi, tako da šta god čuli da je moguće da im pomogne to i primene-aplikuju-konzumiraju. Brzo, instant rešenje ne postoji. Ne postoji ni čarobna pilula koja sistemski rešava problem. Kritičan momenat po otklanjanju bola je početak kineziterapijskih procedura – medicinskog vežbanja. U tom trenutku kompletan oporavak zavisi od pacijenta. On je taj koji vežba i čini da mu je bolje. Logično je da samom pacijentu najviše znači da mu je stanje bolje, a lečenje uspešnije. Ali na žalost, nije uvek i pravilo. Brzo otklanjanje bola je moguće, pitanje je samo šta time dobijamo, a šta gubimo. Preporuka je da kada god postoji sistemsko rešenje, trebalo bi ga i primeniti.

Autor teksta: Žarko Popović, viši fizioterapeut, defektolog-somatoped

POVEZANI TEKSTOVI: ZAŠTITNI POLOŽAJI I POKRETI, BOL U DONJEM DELU LEĐA

Comments

 • Marko

  MarkoMarch 26, 2015 at 7:04 am

  Poceo sam da radim vezbe prema gore opisanim instrukcijama. Vezbe su poprilicno teske ali su efikasne . Da li preporucujete da se sve vezbe rade svaki dan?

  • admin

   adminMarch 26, 2015 at 8:05 pm

   Poštovani Marko,
   Vežbe za jačanje lumbalne kičme su prilično zahtevne, kao što ste sami shvatili. Tako je u početku naravno, kasnije je lakše. Paravertebralni mišići lumbo-sakralne kičme i duboki mišići karlice su prilično aktivni prilikom izvođenja vežbi. Inače, te mišićne grupe su prilično neaktivne čak i prilikom sprovođenja sportskih aktivnosti i aktivnosti svakodnevnog života.
   Preporuka je da se u početku vežbe sprovode ujutru i uveče, svakoga dana. Za kratko vreme, otprilike dve nedelje redovnog vežbanja, nestaje i napor. Nastavite sa vežbanjem, velika je korist a i zadovoljstvo.

   • Milan

    MilanApril 10, 2015 at 5:46 pm

    Postovani, da li smem da radim ove vezbe posto mi je dijagostikovana DH levo u visini L-3, DH vise desno sa diskoradikularnim konfliktom na L-4 i spinalnom stenozom, DH sa diskoradikularnim konfliktom L-5. Odradio sam nekoliko puta vezbe i nemam nikakve bolove, samo me plasi da ovim veybama ne pogorsam trenutno stanje.

    Srdacan pozdrav.

   • admin

    adminApril 21, 2015 at 7:32 pm

    Poštovani Milane,

    I sami znate koliko je ozbiljna dijagnoza koja Vam uspostavljena. Stoga ću Vas pdsetiti da protokol lečenja i rehabilitacije DH je vrlo jasan i govori o tome da nikakve vežbe ne bi trebalo raditi ukoliko imate bilo kakvu vrstu bola.

    U prvoj bolnoj fazi se preporučuju fizikalne analgetske procedure, koje obuhvataju i revitalizaciju nerva.
    Kada se bol otkloni, pristupa se sistemskom rešavanju problema primenom kineziterapijskih procedura sa ciljem jačanja pelvitrohanterične muskulature i povećanje obima pokreta segmenata.

    Obzirom da ste ceo set opisanih vežbi odradili bez iritacije i pojave bola, savetujem Vam da nastavite!

 • DAVOR

  DAVORMay 26, 2015 at 7:07 am

  Postovani

  Interesuje me da li vezbe koje su opisane u instrukcijama pogodne za moj problem sa ledjima.Dijagnozom su mi utvrdjene osteohodroticne promene na nivou LS prelaza uz kompromitaciju pripadajuceg i.v.foramena.DIJAGNOZA DORSALGIA M54.Hvala unapred

  • admin

   adminMay 28, 2015 at 6:31 pm

   Poštovani Davore,

   Opisane vežbe su u potpunosti indikovane za dijagnozu koja vam je uspostavljena.

   Budite uporni i nepokolebljivi. Brzo ćete osetiti boljitak.

 • JOVANA

  JOVANAMay 31, 2015 at 9:35 pm

  Postovani, imam vec preporucene vezbe za dijagnozu koju imam, fraktura prsljena L1, L2 i L3, samo bih htela da ih unapredim jer sam ih dobila pre 16 godina, preporucena su mi svakodnevna vezbanja, pa me interesuje dali bi bio problem da pokusam sa ovim vezbama?

  • admin

   adminMay 31, 2015 at 9:51 pm

   Poštovana Jovana,

   Pretpostavljam da je reč o prelomu tela pršljena L1,L2 i L3.

   Ako kažete da vam je terapija ordinirana (kineziterapijske vežbe) pre 16 godina, logično je da se zapitate da li je ispravno da se terapija (vežbe) ne menjaju 16 godina. Naravno da nije.

   Da bi vežbali, ništa ne sme da vas boli.

   Trebalo bi najmanje na 3-6 meseci uraditi pregled, antropometrijska merenja i izmeriti amplitude pokreta segmenata i svakoko uraditi mišićni test.
   Na osnovu svega opisanog ordinira se terapija. Navedeni pregled služi i kao referenca zarad preciznog praćenja vašeg zdrvstvenog stausa.

   U međuvremenu, dok ne sprovedete gore navedeno, možete da radite opisane vežbe, ali se držite opisanih uputstava.

 • Branimir

  BranimirJune 24, 2015 at 8:10 pm

  Poštovani,

  imam 37 godina, a pre 10 godina mi je dijagnostikovana “dysplasio coxae cong. bil gradus leavis”. U to doba sam bio poslat na terapiju NF EMS, IFS, terapiju laserom, hidrokinezi terapiju i kineziterapiju i nekoliko godina sam bio bez značajnijih bolova. U međuvremenu sam u dobroj meri zaboravio vežbe koje sam radio na kineziterapiji pa me interesuju da li se gorenavedene vežbe mogu primenjivati za ovu dijagnozu pošto su mi se bolovi javili ponovno i prilično utiču na kvalitet života.

  Unapred hvala,
  Branimir

  • admin

   adminJune 25, 2015 at 5:56 pm

   Poštovani Branimire,

   Kongenitalna displazija kukova, u vašem slučaju, dijagnostikovana je prilično kasno, tako da shodno tome, trebalo bi da promenite u značajnoj meri način života.
   Promena koju vam savetujem je na bolje u smislu kvaliteta života.

   To podrazumeva redovnu godišnju dijagnostiku u smislu magnetne rezonance ili skenera (MR, CT), oba kuka (zbog praćenja stanja), kao i dva puta godišnje u trajanju po tri nedelje fizikalnu i kineziterapiju.

   Preporuka je da se terapije sprovode početkom jeseni i početkom zime.

   Kada je reč o vežbama – kineziterapiji, predstavljene vežbe namenjene su jačanju pelvitrohanterične muskulature.Naravno da bi vam koristile. Lično bi vam preporučio dodatne setove vežbi istezanja i jačanja.

   Ali, da bi vežbe imale efekta, ništa ne sme da vas boli. To znači da vam savetujem da se javite vašem ordinirajućem lekaru koji će vas uputiti na fizikalne analgetske terapije.
   Tek nakon toga, kreće se sa kineziterapijom.

   Držite se saveta biće vam od koristi.

 • Petar

  PetarJuly 17, 2015 at 4:58 pm

  Zanima me vase misljenje. Poceo sam da radim vezbe za kicmu. Ove, za lumbalni deo i vezbe za kifozu.
  Mislim da imam krivu kicmu ispod vratnog dela (prsljenovi kao da su iznad vratnih, i kada savijem vrat imam razmak izmedju dva prsljena).
  Imam kifozu, i kada stojim uspravno mozda mi stomak ide malo unapred a kada sednem u lumbalnom delu kicma mi je kriva, ide unazad.
  Sad koje vezbe da radim, da li da idem na pregled i kod koga? Kao mali sam radio vezbe za kicmu ali malo, sad imam 20 godina.
  Inace nemam bolove ni u jednom delu kicme.

  • admin

   adminJuly 18, 2015 at 3:22 pm

   Poštovani Petre,

   Iz navedenog, zaključujem da svakako imate kifotično držanje tela. Obzirom da ste pomenuli da ste primetili da nije samo kifoza,
   kao sto rekoste, potpuno se slažem da vas pregleda stručnjak, u ovom slučaju fizioterapeut i na osnovu toga ordinira adekvatnu terapiju – vežbe.

   Od mene imate sve pohvale i podršku zato što ste odlučili da se posvetite vašem zdravlju. Svaka čast! Stojim vam na raspolaganju.

 • Ines

  InesAugust 26, 2015 at 10:29 pm

  Poštovani,
  jesu li ove vježbe ispravne i primjerene ukoliko imam dijagnosticiranu lumbalnu skoliozu?
  Zahvaljujem Vam se na odgovoru!
  Lijep pozdrav!

  • admin

   adminAugust 29, 2015 at 1:40 pm

   Poštovana Ines,

   Prikazane vežbe su sistemske, namenjene za jačanje pelvitrohanterične muskulature. Ujedno, nisu korektivne vežbe.

   Korekcije su krajnje individualne! Dakle, obratite se stručnjaku sa kojim ćete raditi. Nikako sami!!!
   Budite uporni i rezultat neće izostati.

 • boban

  bobanSeptember 11, 2015 at 12:24 pm

  imam bolove u kicmi i peckanja ispod prste na nogama kada ujutro ustajem iz kreveta i traje minut tokom dana osecam blazi bol i trnci verovatno je u pitanju cirkulacija ili losa obuca a sumnjam i na kicmu dr.mi nista nije rekao u vezi toga.da li bi mi ove vezbe pomogle jer znam samo one koje sam 93 radio na banjici jer mi je tada dijagnoza bila kifoza i spondiloza nosio sam gips 3 mese.do sada su mi pomagale fizioterapije sa strujom a sada je problem skroz drugaciji jer sam 9 terapije zavrsio a nema boljitka mozda zato sto mi nisu ubacili i vezbe…..sta biste mi vi preporucili hvala

  • admin

   adminSeptember 13, 2015 at 6:42 pm

   Poštovani Bobane,
   Navedene tegobe mogu da budu posledica upaljenog n. isšijadikusa. Stoga vam savetujem da obavite adekvatnu dijagnostiku koja obuhvata MR (magnetna rezonanca) LS, kao i EMNG nogu. Time ćete saznati šta je uzrok vašim tegobama, pa s tim u vezi i fizikalna terapija će biti adekvatna, kao što je i nekada bila.
   U međuvremenu vam ne preporučujem da radite vežbe. Kada bolovi prestanu – radićete ih.

   • boban

    bobanSeptember 14, 2015 at 9:34 am

    hvala vam na savetu poslusacu vas nadam se da cu se resiti bola koji je koliko podnosljiv toliko i mucan jer me sprecava da radim sve sto sam nekad radio….pozdrav

   • admin

    adminSeptember 16, 2015 at 9:12 am

    Poštovani Bobane,
    Drago mi je da ste poslušali savete. Za sve što vam nije jasno, možete me kontaktirati.

 • Zvonko

  ZvonkoOctober 8, 2015 at 9:43 am

  Telo zadržavamo u ovom (konačnom) položaju 3 sekunde. Pa se vraćamo u početni položaj. Koliko sekundi se zadržavamo u početnom položaju? Unapred zahvalan na odgovoru, Zvonko.

  • admin

   adminOctober 8, 2015 at 2:16 pm

   Poštovani Zvonko,
   Sve vežbe se rade u kontinuitetu, bez prekida, osim ako nije naznačena zadrška i njeno trajanje. Ritam izvođenja vežbi je lagan, bez forsiranja i seckanja. Telo bi trebalo da vam bude maksimalno opušteno.

 • milorad

  miloradOctober 9, 2015 at 9:17 pm

  Postovanje,obracam Vam se nadom da cu dobiti dobar savjet.Veoma sam zabrinut imam problem koji traju vec oko dva mjeseca,pocima ujutro po budenju,neprijatan osjecaj utrnutosti,stegnutosti misica lijeve noge,pa bol koji silazi niz nogu,umrtvljenost podkoljenicnog misica I trnjenje do prstiju,taj bol je nekad slabijeg nekad jaceg inteziteta,ponekad moram uzeti neki tablet za bol (brufen)I kako se vise krecem bol se smanjuje,ponekad kao da imag hladnocu(groznicu)nemam problema sa kicmom,nikad nisam imao neke bolesti,imam 58 godina,malo zglobovi koce ,ova bol me ponekad totalno izbaci iz takta,neprijatna je cijelo tjelo je u patnji.Dajte mi molim Vas savjet.Unaprijed se zahvaljujem.

  • admin

   adminOctober 11, 2015 at 8:22 am

   Poštovani Milorade,
   Iz navedenog, sve ukazuje na upalni proces išijadičnog živca. Predlažem vam da se obratite lekaru koji će vas uputiti na dijagnostiku i fizikalnu terapiju. U međuvremenu mirujte i ne očekujte da će problem sam od sebe da se reši.

 • Vojislav

  VojislavOctober 27, 2015 at 7:44 am

  Postovani. Imam 28 godina. Na MR mi je dijagnostikovana Diskus hernia l5 s1 i lumbalna lordoza. Bolovi su daleko manji nego pre. Ali jos uvek imam osecaj slabijeg tupog bola kada se saginjem. Doktor mi je rekao da je hernija mala i da trebam da radim vezbe i plivanje,istezanje. Poceo sam da radim ove vezbe pre 2 dana. Da li smem da ih radim i da li ce se osetiti boljitak ojacanjem ledjnih misica? Hvala

  • admin

   adminOctober 28, 2015 at 9:53 pm

   Poštovani Vojislave,
   Nastavite sa opisanim vežbama jer su odlične i brzo daju rezultate. Tako ćete ojačati pelvitrohanteričnu muskulaturu i time će mišići formirati tzv. mišićni mider, koji će vam zaštititi kičmu.
   Plivanje je pomoćna metoda, tako da je dobra preporuka uz opisane vežbe.
   Vežbama jačanja predhode vežbe istezanja.
   Čuvajte snimak MR, kako bi vam se stanje pratilo.

 • Zorica

  ZoricaOctober 27, 2015 at 2:49 pm

  Poštovani,

  Kada čitam komentare zajedno sa Vašim savetima čini mi se da ce bol proći…. medjutim, to su sve komentari i saveti za bolove u ledjima… ja sam u gorem stanju… pet pršljenova mi je iskočilo i pritislo zivac u desnom sedalnom delu. primila sam blokadu, nosim magnet, idem na terapije, malo bi je bolje ali je dugo hodanje i dalje bolno, bolovi u desnoj nozi itd. tako da bih volela da pročitam savet, ili komentar nekoga ko ima tako malo teze probleme….jer znate, kada bi me manje samo bolelo bila bih srecna….jer znate ne mogu da verujem da su me doktori savetovali da vezbam, ja sam pod bolovima vezbala i tako napravila jos gore dok nisam otisla kod doktora koji se čudio kako sam mogla da vezbam pod bolovima i sebi napravila haos od kičme i bolova….. Inače dopadaju mi se komentari, vidim da dosta kljudi i mladi i stariji boluju od kičme.. ali , kao sto sam rekla, zelala bih da pročitam, sa mojim tezim slučajem, i da li ove vezbe mogu da radim ili da čekam da me prodje.. a kada će da prodje… Hvala unapred na razumevanju, morala sam da Vam se obratim, bez obzira da li će mi neko odgovoriti.. Puno uspeha i sve najbolje od Zorice… P.S. Kada sam vec dala e mail da li biste bili ljubazni da mi odgovorite bila bih vam mnogo zahvalna.

  • admin

   adminOctober 28, 2015 at 10:07 pm

   Poštovana Zorice,
   Svakome je sopstveni zdravstveni problem najveći, a na žalost nijedan od navedenih nije nimalo lak. Diskus hernija je jedna od najtežih povreda kičme. Kada omotač diska pukne, sadržaj jedra diska iscuri i pritisne periferne živce ili kičmenu moždinu. Isto može da se desi kod prolapsa diska.
   Vežbe se ne rade dok god imate bol. Ukoliko je bol kupiran, a i dalje noga trne, preporuka je da se nastavi sa revitalizacijom živca (nastavak fizikalne terapije), ujedno i da se započne kineziterapija (medicinsko vežbanje).
   Od fizičkih aktivnosti u ovoj fazi se preporučuje da sprovodite ASŽ (aktivnosti svakodnevnog života) i da budete umereni.
   Terapijski cilj je da kada se ovaj proces završi, a može da traje i više od par meseci, da nastavite vaš život gde ste stali bez limita i sputavanja u skladu sa potrebama i godinama.
   Budite strpljivi i disciplinovani i naravno, nastavite sa terapijama.

 • Ružica Šafarik

  Ružica ŠafarikDecember 4, 2015 at 2:38 pm

  Poštovani,
  Da li za dijagnozu spondylosis lumbalis odgovaraju ove vežbe? Unapred se zahvaljujem.
  Pozdrav Ružica

  • admin

   adminDecember 4, 2015 at 7:19 pm

   Poštovana Ružice,
   Spondilosis lumbalis ili okoštavanje kičme iziskuje sprovođenje, pre svega, vežbi mobilizacije, trakcije kičmenog stuba i na kraju jačanja pelvi-trohanterične muskulature. Samo napred!

 • Nikola

  NikolaJanuary 12, 2016 at 10:15 am

  Poštovani, imam bol u donjem levom delu ledja od vežbanja. Donja ledja lli ti lumbalni deo nisam vežbao i jačao. Da li preporučujete istezanje da je dobro raditi u takvom trenutku ili ne? I, da li ovakve vežbe mogu da se rade kada postoji vec napomenuti bol? Vaša preporuka?
  Napominjem da bol nije strašan, ali je prisutan dovoljno da ne bih nastavio sa daljim treniranjem.

  • admin

   adminJanuary 13, 2016 at 7:42 am

   Poštovani Nikola,
   Kontraindikovana je fizička aktivnost (vežbanje) dok bol postoji.
   Prikazane vežbe su vežbe JAČANJA pelvitrohanterične muskulature. Njima predhode vežbe istezanja.

 • Goran

  GoranJanuary 31, 2016 at 2:45 pm

  Postovani,hteo bih da pitam da li uz ove vezbe koje propisujete a koje su naravno veoma delotvorne treba uzimati i hranu koja pomaze izlecenju,mislim na voce,povrce itd i da li je pametno uzimati tablete B-kompleksa.Inace moja dijagnoza je Deg. promene L5,unapred hvala!

  • admin

   adminFebruary 1, 2016 at 8:20 am

   Poštovani Gorane,
   Degenerativne promene na kičmi iziskuju pre svega vežbe istezanja, koje predhode opisanim vežbama na sajtu, koje su zapravo vežbe jačanja.
   Pravilna ishrana je neprocenjivo značajna kao preduslov zdravog života.
   Kada je reč o lokomotornom aparatu, preporuka je da se koriste suplementi minerala kojih manje ima u voću, povrću, mesima i mlečnim proizvodima.
   Tačnije, za relaksaciju mišića, kod mišićnih grčeva, odlično se pokazao bioelektra direkt magnezijum od 300 mg. (1×1).
   B vitamin je dobar za revitalizaciju perifernih živaca. Inače, u Srbiji je još uvek hrana dobrog kvaliteta (uz malo vođenje računa šta kupujete), kao i voda (česmovača).

 • tatjana zelic

  tatjana zelicFebruary 10, 2016 at 8:20 pm

  Hvala na brzom odgovoru.

 • Ivan

  IvanMarch 3, 2016 at 4:27 pm

  Imam mali bol u donjem levom delu ledja
  Radim vezbe istezanja svaki dan i vezbe za jacanje m.gluteus maximusa.
  Radio sam terapije laserom,strujom i ultrazvukom
  Smem li da radim ove vezbe i hoće li se stanje pogorsati ako ih budem radio?

  • admin

   adminMarch 4, 2016 at 8:03 am

   Poštovani Ivane,
   Vežbe možete da radite kada se bol otkloni.
   Savetujem vam da prestanete sa vežbanjem i da nastavite sa fizikalnim procedurama.
   Po prestanku bola, svaku vežbu radite do granice bola i malo preko toga.

   • Ivan

    IvanMarch 4, 2016 at 5:32 pm

    Samo da napomenem da mazem voltaren emulgel i biofriz,a pre utakmice/treninga zagrejm i nista me ne boli u toku treninga ili utakmice i pauzirao sam 2-3 meseca i počeo da treniram pre mesec dana

   • admin

    adminMarch 4, 2016 at 7:52 pm

    Poštovani Ivane,
    Navedeni gelovi koje koristite, mogu da vam trenutno pomognu i oni to i rade, ali nisu sistemsko rešenje. Takvo stanje može da traje u nedogled sa mogućnošću dalje komplikacije.
    Inače, ne bi trebalo da se bavite fizičkom aktivnošću.
    Poslušajte šta sam vas savetovao, nećete se pokajati.

   • Ivan

    IvanMarch 5, 2016 at 2:12 pm

    A da li to moze da bude od rasta posto ja imam 15 godina
    I da li treba da se snimi možda?

   • admin

    adminMarch 5, 2016 at 7:44 pm

    Poštovani Ivane,
    Ultrazvuk, kao terapijska procedura, se ne primenjuje kod dece!
    Zaista ne znam ko vas je pregledao i ordinirao terapiju, ali svakako predlažem da klinički pregled ponovite, ovog puta predlažem da se uradi antropometrija i funkcionalni status.
    Sve do sada napisano stoji!!!
    Pauzirajte od fizičke aktivnosti! Ima vremena.
    PROČITAJTE: https://nika.rs/v3/sistematski-pregledi-antropometrija/

 • Marija

  MarijaMarch 14, 2016 at 11:54 pm

  Postovani
  Jas sam iz Makedonije pa izvinjavam se za moi srpski 🙂
  Imam 30 god discus hernia l4 l5 i l5 s1
  Nekoliko godina radim fizikalne terapije i oni pomazu koliko tolko…kad miruem e sve pet ali kad hodam ili stoim u mesto dobijam tape bolove
  Prie 2 nedelje sam pocela sa medicinski pilates identican kao vase vezbe ali bol se odmah javila.
  Sta da radim
  Meni e najbolje kad lezim ali svi kazu da ni e dobro to….a kad vezbam to pricinava bol
  Koi e vas savet?

  • admin

   adminMarch 15, 2016 at 7:57 am

   Poštovana Marija,
   Svaka aktivnost koja izaziva bol bi trebalo da se izbegava. U ovom slučaju predlažem vam da prekinete sa vežbanjem.
   Molio bih vas da mi dostavite kompletnu medicinsku dokumentaciju (MR nalaz EMNG nogu) ako imate, ako ne uradite navedene dijagnostičke procedure.
   Neverovatno je da terapija traje više godina i da ne da rezultate.

 • Milan Martić

  Milan MartićMarch 22, 2016 at 8:28 am

  Poštovani,
  imam 54 godine, relativno sam aktivan (pešačenje, biciklom na posao…) i aktivno se vikendom bavim ribolovom (mušičarenjem) koje podrazumeva višečasovno (nekad i po 10-tak sati) hodanje, saginjanje i preskakanje prepreka po planinskim rekama i potocima. Nažalost posle ovako dugotrajnih aktivnosti narednih dana imam izuzetno jak bol u donjem delu leđa koji rešavam analgeticima i koji nestane posle par dana. Pretpostavljam da je u pitanju samo slabost mišića. Da li su ovo vežbe koje mi preporučujete ili ima još nekih?!? Da li je neophodno da potražim pomoć lekara?
  Unapred hvala!!!

  • admin

   adminMarch 22, 2016 at 11:39 am

   Poštovani Milane,
   Sve pohvale za aktivnosti koje sprovodite! Moram da priznam da je sve navedeno jako važno za održanje kardiovaskularnog sistema zdravim, a dobra je i antistres terapija.
   Međutim, kada je reč o pelvitrohanteričnoj muskulaturi, trebalo bi da znate da ne postoji ni jedna fizička niti sportska aktivnost koja ciljano jača ovu regiju.
   Razlog za to je relativno skorašnje evolutivno uspostavljanje bipedala kod čoveka.
   Da bi ojačali PTM, pokušajte da upravo opisanim vežbama da ojačate navedenu regiju.
   Vežbe uporno radite po već opisanim uputsvima i isplatiće se.
   Od pomoćnih fizičkih aktivnosti preporučujem plivanje i vožnju bicikla.
   Od suplemenata vam preporučujem redovno korišćenje bioelektra dirkt magnezijuma od 300 mg.

   • Milan Martić

    Milan MartićMarch 22, 2016 at 12:11 pm

    Hvala, počinjem danas!!!

  • Peđa

   PeđaMay 21, 2016 at 10:52 am

   Molim Vas možete li mi reći gdje da nađem viježbe istezanja koje predhode ovima
   za lumbalnu kičmu.
   hvala…

   • admin

    adminMay 21, 2016 at 11:50 am

    Poštovani Peđa,
    Zbog složenosti samog procesa sprovođenja vežbi istezanja, nismo ih na sajtu predstavili, jer smo mišljenja da njihovo sprovođenje bez nadzora fizioterapeuta može da vas povredi.
    Stoga vam predlažem da se za navedene vežbe obratite fizioterapeutu, ne fitnes treneru, jer je reč o medicinskim vežbama-kineziterapiji.

 • Ivan

  IvanMay 20, 2016 at 11:36 am

  Imam blazi oblik lordoze. Da li sa ovim vezbama kicma moze da se ispravi i u kasnijem dobu? (imam 22 godine)

  • admin

   adminMay 21, 2016 at 11:40 am

   Poštovani Ivane,
   Opisane vežbe jačaju pelvitrohanteričnu muskulaturu koja je značajna za pravilno pozicioniranje karlice. Samo napred sa vežbanjem!

   • Ivan

    IvanMay 21, 2016 at 2:08 pm

    Odlicno! Hvala 🙂

 • Jovana

  JovanaJune 8, 2016 at 10:26 am

  Postovani,
  zanima da li je bitno pravilno disanje prilikom izvodjenja ovih vezbi i ako jeste kad ide udisaj a kad izdisaj. Hvala.

  • admin

   adminJune 9, 2016 at 5:47 am

   Poštovana Jovana,

   Inspirijum-udah, započinje iz početnog položaja i traje sve do krajnjeg položaja, kada započinje expirijum-izdah, koji traje sve do vraćanja u početni položaj.

 • alen

  alenJune 15, 2016 at 4:18 pm

  Imam pitanje da li moram raditi sve ove vjezbe i koliko puta dnevno moram li svaki dan radit?Imam protruziju diska a nalaz mi kaze da se u nivou L4/L5vidi se dorzomedijalna,vise lijevostrana protruzija diska. Da li ovo opasno hvala

  • admin

   adminJune 15, 2016 at 8:09 pm

   Poštovani Alene,
   Opisane vežbe i inače kineziterapija-medicinsko vežbanje se primenjuju kada se bol otkloni, kao sistemsko rešenje koje podrazumeva jačanje pelvitrohanterične muskulature.
   To znači da svako prisustvo bola predstavlja kontraindikaciju za bilo koju fizičku aktivnost, uključujući i vežbanje.
   Ako vas ne boli LS kičma, vežbe radite jednom dnevno, najbolje ujutru po buđanju (preporuka).

   Inače, protruzija diska predstavlja realnu opasnost od hernijacije diska, što po svojoj simptomatologiji i kliničkoj slici zna da bude po intezitetu bola značakno jačeg inteziteta.
   Redovnim vežbanjem, stvara se mišićni mider koji sprečava dalje pogoršanje zdravstvenog stanja.

 • Irfan

  IrfanJune 16, 2016 at 8:42 pm

  Poštovani, hvala Vam unaprijed za savjete i pomoć, vjerujte mi da mi svaka riječ zlata vrijedi…

  Naime, prije skoro 2 mjeseca prilikom treninga CrossFita (naglo trčanje sa naglim zaustavljanjem) počeli su problemi, sutrašnjim danon ogromni bolovi u desnom testisu (bez ikakvih bolova u ledjima). Otišao na 3 pregleda kod 3 različita doktora, 3 različite dijagnoze. Nakon više od mjesec dana bol iz predjela prepone i testista nestane preko noći i krenu bolovi u donjem lumbalnom dijelu kičme. Bolovi su tupi, osjećaj težine u tom predjelu i čudnog pritiska na karlicu. Na kraju odem u ZG i dobijem nalaz da je problem sa kičmom naravno. Izvadim sve nalaze, uradim magnet donjeg dijela kičme i dobijem ovaj nalaz:

  Grube Schmorlove hernije na pokrovnim površinama L pršljenova, u nivou L4 i L5 protruzija diska dorzomedijalno, nivo L5-S1 manja hernija diska dorzolateralno lijevo, izravnata fiziološka lordoza L kičme.

  Prilikom pregleda u ZG doktor mi je savjetovao fizikalne vježbe nakon povratka kući, i danas saznajem od fizijatra koji mi je pregledao nalaze i trebao me poslati na fizikalne dao svoje mišljenje da me ne smije slati na fizikalne jer je po njemu nalaz i moje stanje blizu operacije.

  Vaše mišljenje i pomoć bi mi previše značila jer više ni sam ne znam šta da radim, bolovi su i dalje prisutni prilikom sjedenja, manji nego prvih dana ali i dalje tu, lakše mi je kad hodam ili vozim biciko (lagano), da li mi možete reći Vaše mišljenje na sve ovo a pogotovo za fizikalne vježbe u budućnosti jer sam ne smijem na svoju ruku ništa da radim.

  Fizički sam spreman, kilaža mi nikad nije bila problem.

  Hvala Vam unaprijed.

  • admin

   adminJune 17, 2016 at 9:05 am

   Poštovani Irfane,

   Crossfit koncept treniranja je već sada standardizovan, nije neuobičajen i ima veliki broj pristalica u regonu i svetu uopšte.
   CrossFit je trening snage “core-a” i kondicije. Program je dizajniran sa namerom da izmami što širi adaptaciski odgovor organizma. Bazira se na kratkim, intenzivnim i raznolikim treninzima a samim tim vas i priprema da budete dobri u više stvari, a ne samo u jednoj.
   Crossfit nije specijaliziran fitness program već namerni pokušaj optimalizacije fizičke sposobnosti u svakoj od 10 domena motoričkih i funkcionalnih sposobnosti: kardiovaskularna i respiratorna izdržljivost, opšta izdržljivost, snaga, gipkost, sila, brzina, koordinacija, agilnost, ravnoteža, preciznost.

   Pre par godine, u Beogradu, je orgaizovano regionalno takmičenje koje smo kao Ambulanta fizikalne medicine NIKA sanitetski obezbeđivali.
   https://nika.rs/v3/sta-lecimo/nika-sportska-medicina/

   Očekivao sam da ćemo da imamo posla, ali ne toliko. Dakle, prilično ekstreman sport, gde je prisustvo Schmorlovih hernija prilično uobičajeno kod većine sportista.
   To je zato što u zadatom kratkom vremenu telo izlažete ekstremnim naporima i/ili prinudnim položajima i poketa najčešće dizanja tereta.

   Žao mi je što odmah niste uradili MR LS, te bi odmah po dijagnostici započeli i lečenje.
   Savetujem vam da mirujete i isključite svaku fizičku aktivnost, uključujući i treninge.
   Od fizičkih aktivnosti možete samo da se krećete kako bi podmirili osnovne životne potrebe.

   Istovremeno, započnie medikamentoznu terapiju koju će vam lekar ordinirati, a koja ne isključuje i aplikacju ampuliranih medikamenata.
   Istovremeno možete da započnete i analgetsku neagresivnu fizikalnu terapiju.
   Ovakvim postupanjem dajete pravu šansu neoperativnom lečenju koja do sada nije bila.
   Sistemsku rešenje je primena kineziterapijskih procedura sa ciljem jačanja PTM a koje ćete primenjivati po otklanjanju bola.

   Za operaciju uvek ima vremena.

 • Ненад Ковачевић

  Ненад КовачевићJune 19, 2016 at 2:48 am

  Поштовани,
  Већ више од годину дана имам болове у левој нози које највише осећам у пределу задњице, испод кука и у корену прстију стопала. При томе не осећам никакав бол у леђима. Највише ми смета седење и бол у задњици који седење проузрокује. На основу снимка мангнетне резонанце ми је речено да немам озбиљнијих поремећаја лумбалног дела кичме обзиром на старост исте (52 године) и препоручена ми је физикална терапија. Да ли су вежбе које сте описали на овој страници добар почетак за мене? Такође видим да у коментарима не препоручујете да се вежбе раде ако проузрокују бол, али занима ме да ли ту подразумевате и појаву или повећање утрнутости (у прстима на пример)? Да ли је у реду подносити мањи бол при вежбама или напротив – не сме се дозволити никакав бол?
  Унапред хвала на одговору,
  Ненад

  • admin

   adminJune 20, 2016 at 9:01 am

   Poštovani Nenade,
   Očito je reč o levostranoj lumboišijalgiji.
   Dakle, išijadični nerv trpi kompresiju, u kom nivou, možete tačno da saznate tako što ćete da uradite EMNG donjih ekstremiteta.
   To je, ujedno, i moja preporuka da se uradi.
   U terapijskom smislu navedeni nalaz je prlično značajan jer će pozicioniranje elektroda biti preciznije i samim tim i terapija uspešnija.

   Predlažem vam i da ne radite vežbe, već da započnete fizikalne terapije sa ciljem obezboljavanje i revitalizacije išijadičnog nerva.
   Opisane vežbe ćete raditi kada utrnulost i bol nestanu.
   Predlažem vam i medikamentoznu terapiju: bioelectra direct Mg a 300 mg 1×1, kao i Optimum B komplex 1×1

   • Ненад

    НенадJune 20, 2016 at 2:16 pm

    Хвала на брзом одговору,
    Обзиром да живим у иностранству и овде је здравствени систем мало другачији, да ли бисте могли да ми кажете које су то физикалне терапије које би требало да радим да бих смирио живац?
    Хвала још једном
    Ненад

   • admin

    adminJune 20, 2016 at 6:24 pm

    Poštovani Nenade,
    Predlažem vam da insistirate na EMNG nalazu. Time će uspešnost terapije biti veća.
    Bez obzira gde se nalazite, po protokolima koji su jedinstveni terapijski gledano, revitalizacija nerva je svuda ista.
    Nemojte samo da vežbate, mirujte.
    Možete me kontaktirati vezano za ordiniranu terapiju.

 • Erna

  ErnaJune 22, 2016 at 11:57 am

  Mene zanima da li smijem raditi ove vjezbe.
  Dijagnoza
  Kifoza HWS.Niske Chondrose C 4/C 5.
  ges.WS a.p. stojeci,HWS,BWS,LWS bocno.Lijeva rotacija öd Th 3-Th 10.

  • admin

   adminJune 22, 2016 at 7:26 pm

   Poštovana Erna,
   Opisane vežbe su za jačanje pelvitrohanterične muskulature.
   Vežbe za korekciju kifotičnog držanja tela su specifičnije i ne savetujem vam da ih sami radite.
   Zato se javite fizioterapeutu i započnite lečenje na najbolji mogući način – uz nadzor stručnjaka.

 • Vesna

  VesnaJune 22, 2016 at 2:52 pm

  Poštovani,
  Pre godinu dana mi je postavljena dijagnoza:Spondylosis,Discarthrosis i LumbalizatioSI vert. Konkretno: prisutna lumbalizacija SI pršljena, ispravljena fiz luordoza i početne degenerativne promene u nivou L1-L2 i L4-L5. Imam 46 godina. Da li mi preporučujete izvođenje pomenutih vežbi.
  Unapred zahvalna.

  • admin

   adminJune 22, 2016 at 7:28 pm

   Poštovana Vesna,
   Započnite izvođenjem opisanih vežbi, budite uporni, precizni i rezultat neće izostati. Samo napred!

 • BISERKA

  BISERKAJune 26, 2016 at 10:20 am

  VEZEBE SU IZUZETNE STO IH TREBA UPRAZNJAVATI SVAKI DAN DA BI NAM BILO BOLJE NIKA JE IZUZETNA AMBULANTNA USTANOVA ZA SVAKOGA POZDRAV

  • admin

   adminJune 26, 2016 at 4:12 pm

   Hvala Biserka, pozdrav!

 • Suzana

  SuzanaSeptember 2, 2016 at 4:02 pm

  Dobar dan.
  Molim vas za misljenje. Unazad sest godina imam problem sa diskus hernijom. Imam 39 godina. Pogorsanja se javljaju na svake dvije godine. Posjecujem fizijatre, neurohirurge, itd. Sada imam problem od marta mjeseca. Vise mi se odrazava bol po lijevoj strani. Noge mi obje naizmjenicno trne, slabost u nogama..Radim vjezbe staticke i dinamicke koje mi je preporicio fizijatar. Isla sam na fizikalnu. Da li bi mi ove vjezbe pomogle? Jer koliko vidim niko nema resenje za moj problem. Ovo je opis magnetne koji sam radila prije tri mjeseca.
  Normalno odrzana lumbalna lardoza. Degenerativno izmijenjeni diskovi od L2 do S1. Na nivou i.v. prostora l4 i l5 umjerena medijalna protruzija diska. Minorna medijalna protruzija na nivou L5 S1. Spinalni kanal bez stenoze ili kompresivnih manifestacija. Konus i kauda normalne…Nemam nekih bolova, samo sto nemam snage kada duze stojim i kada obavljam svakodnevne fizicke aktivnosti.
  Hvala!

  • admin

   adminSeptember 3, 2016 at 7:00 am

   Poštovana Suzana,
   Dobro u vašem nalazu je da spinalni kanal ne trpi kompresiju i da nije sužen.

   Predlažem vam da uporedo sa kineziterapijom sprovedete i fizikalne procedure sa ciljem revitalizacije n. ishiadicus-a.
   Očito da je problem u nedovršenim terapijskim procedurama.

   Za sve ovo vreme koliko se bavim ovim poslom, najčešće sam se sretao sa olakim predlozima od strane ortopeda najčešće,
   nekada i fizijatara da pacijenti sami sprovode kineziterapiju.
   Složićete se da je to prilično neozbiljno.
   Sa uvažavanjem da su vam vežbe pokazane, i da ih sprovodite redovno, mišljenja sam da ih ne možete sami sprovoditi.
   Kod nas u Ambulanti jedna kineziterapijska procedura traje 60 minuta. Zato i imamo rezultate u lečenju.
   Jačanje pelvitrohanterične muskulature je proces koji zahteva nadzor i strpljenje.

 • Masa

  MasaOctober 7, 2016 at 2:48 pm

  Postovani, imam 27 godina. Neaktivna sam, a kao student, i sad kao zaposlena u kancelariji, suocena sam sa stalnim sedenjem. Desna strana donjeg dela ledja, a vrlo cesto i noga, me boli. Uradila sam ove vezbe i prijaju mi. Kako zivim u inostranstvu, a nemam zdravstveno, nisam u mogucnosti da odem kod lekara. Da li je ovim vezbama moguce zagrejati i aktivirati to mesto. Sta mi jos preporucujete? Magnezijum sam uvela u dodatak ishrani. Hvala najlepse

  • admin

   adminOctober 8, 2016 at 7:39 am

   Poštovana Mašo,
   Po protokolu bi trebalo da se obavi klinički pregled, uzme funkcionalni status i uputite se na dalju dijagnostiku.
   Iz vašeg opisa tegobe, mislim da je reč o lumboišialgiji. Stoga je preporuka da mirujete i koristite analgetike (pored Mg.) kao i miorelaksanse.
   Sa kineziterapijom – vežbanjem se započinje kada se bol ukloni.
   Usvojite i počnite da primenjujete zaštitne položaje i pokrete, čime ćete olakšati aktivnosti svakodnevnog života.
   https://nika.rs/v3/baza-znanja/kako-zastititi-kicmu-zastitni-polozaji-i-pokreti/

 • pera

  peraOctober 24, 2016 at 5:14 pm

  Postovani,radio sam vezbe fizikalne terapije ali nisu dali nikakve rezultate, i dalje imam tup bol u donjem delu koji cesto menja stranu … Ali kada radim ove vezbe ne boli me nista . Da li da nastavim sa ovim vezbama
  inace dijagnostikovana mi je blaza diskus hernija. ? Hvala vam unapred.

  • admin

   adminOctober 25, 2016 at 7:00 am

   Poštovani Pero,
   Drago mi je da su vam opisane vežbe pomogle. Njihov detaljan opis i striktno pridržavanje su pretpostavka za pomoć pacijentima.
   Nastavite sa vežbanjem.

 • milena

  milenaNovember 9, 2016 at 8:56 pm

  Poštovani, imam 40 godina, po struci frizer, što zahteva mnogo stajanja i višak 20 kilograma. Rtg snimkom ustanovljena mi je scoliosis lumbalis vertebrae, spondilosis lumbalis vertebrae, discopathio L1-L2. Jedino saznanje koje sam dobila od svog fizijatra je da bih trebala da smršam i jačam mišiće kičme. Zaista ne znam, sem plivanja, šta bih od fizičkih aktivnosti smela da praktikujem a da mi pomogne i kičmi i kao kardio program. Počela sam da vozim sobni bicikl i da radim Vaše vežbe, svaki dan. Molim Vas za savet ! Hvala unapred.

  • admin

   adminNovember 10, 2016 at 8:00 am

   Poštovana Milena,
   Skolioze mogu da budu strukturalne, gde je struktura kičmenog stuba izmenjena u smislu krivljenja kičme na stranu, ili funkcionalne,
   gde je evidentno krivljenje kičme u stranu a kako posledica lošeg držanja tela.
   Spondilotične promene i diskopatije su logična posledica inaktivnosti.
   Kada se lekaru obratite za pomoć, za očekivati je da vam objasni šta vam je i zbog čega i koje su opcije lečenja.
   Prilično je neodgovorno da vam se kaže da je potrebno da smršate, a da vas ne uputi kod nutricioniste,
   ili da vam kaže da je potrebno da jačate “mišiće kičme” a da vas ne uputi na terapije.
   Kardio program nije opcija, sem ako želite da vam KVS bude prevencija.
   Stoga vam predlažem da pristupite vašem lečenju tako što započnete fiziukalne terapije koje bi vam telo pripremilo za
   kineziterapijske procedure. Dakle, promenite ordinarijusa.
   Plivanje je pomoćna terapijska metoda, ali ne rešava problem.
   Opisane vežbe na našem sajtu su namenjene jačanju pelvitrohanterične muskulature,
   možete ih raditi u kombinaciji sa vežbama korekcije loše posture i nastale skolioze.

 • Milica

  MilicaNovember 14, 2016 at 5:47 pm

  Poštovani,
  Dijagnostikovana mi je diskus hernija (L4/L5) sa kompresijom na duralnu vreću. Zavrsetak medularnog konusa je u visini pršljena L2. I uočava se ispravljena fiziološka lordoza lumbalne kičme.
  Zanima me da li smem da radim ove vezbe? Jer od ove dijagnoze proslo je godinu dana i nemam vise konstantne i jake bolove ali je javljaju pri određenim pokretima i stanjima kao sto je dugo sedenje, nekada i stajanje itd…
  I ako mozete da mi pojasnite sta znace poslednje dve recenice u mojoj dijagnozi: modularni konus u visini L2 i ispravljena fiziološka lordoza lumbalne kičme?
  Hvala, pozdrav.

  • admin

   adminNovember 15, 2016 at 8:06 am

   Poštovana Milice,
   Medularni konus je terminalni deo kičmene moždine koji obu­hvata poslednja tri sakralna i kokcigealni segment,
   a Lumbalna lordoza je fiziološka krivina koja je u vašem slučaju ispravljena, te LS kičma trpi dodatno svakodnevno opterećenje.

   Opisane vežbe imaju za cilj jačanje PTM.
   Preporuka je da ih radite redovno. Opisanim vežbama jačanja predhode vežbe istezanja.

   Budite uporni i rezultat neće izostati.

 • Nusret

  NusretDecember 4, 2016 at 5:37 pm

  postovani gospodine vec 6 mjeseci imam problema sa lumbalnim djelom kicme.Uradena mi je magnetna rezonanca pre mjesec dana koja kaze:Na L5-S1 nivou vidi se znacajno snizen IV prostor,degenerativne promjene IV diska sa dorzalnom i lijevo fokalnom protuzijom u kontaktu sa lijevim S1 korijenom,desni lateralni recesus je suzen.Spinalni kanal uredne sirine.Desni IV foramen nije suzen.
  ZAKLJUCAK:Na L5-S1 dorzalna i lijevo fokalnom protuzijom IV diska u kontaktu sa lijevim S1 korijenom,lijevi lateralni recesus je suzen.
  Sve ovo mi stoji u nalazu,takoder primio sam i neke 4 blokade u kicmu takoder prije mjesec dana od kojih mi je znatno lakse,bolovi su mi se znatno smanjili u odnosu na prijasnje stanje ali jos uvijek osjetim bol u lijevom gluteusu nakon duzeg hodanja.Neurohirurg je pregledo nalaz i kaze da nije za operaciju,savjetuje mi izbjegavanje nefizioloskog polozaja,izbjegavati sagibanje,rekreativne setnje,preporucio mi je fizikalnu terapiju uz vjezbe.
  Takoder sam isao i privano doktoru koji mi savjetuje operaciju,kaze da mi se to nikad nece vratit i da cu morat kad tad da perisem.
  Imam 25 godina i zeleo bi da cujem vase misljenje dali da operiram kicmu ili mogu rjesiti drugim nacinom,rado bih vam poslao i snimke MR da bolje pogledate.Hvala vam unaprijed

  • admin

   adminDecember 5, 2016 at 4:50 pm

   Poštovani Nusrete,
   Svakako da vam je dijagnostikovana patologija prilično zahtevna kada je reč o terapiji, ali isto tako vaša mladost kao i
   primljene blokade dale su odličan učinka u kupiranju bola, što je dobar pokazatelj.
   Ali ne znam zašto ste prekinuli sa lečenjem?
   Bez obzira na napravljenu pauzu, nastavite sa fizikalnim procedurama do potpunog uklanjanja bola.
   Ne bih razmišljao o operaciji.
   Rečenica koju vam je dr izgovorio da ćete morati kad – tad da se operišete je neodgovorna i neetična.
   Mladi ste, uz minimalno vođenje računa o svom zdravlju, redovnim vežbanjem i usvajanju zaštitnih položaja i pokreta (https://nika.rs/v3/baza-znanja/kako-zastititi-kicmu-zastitni-polozaji-i-pokreti/),
   moći ćete da uživate u potpunosti u životu u skladu sa vašim godinama i potrebama.

 • Angela

  AngelaDecember 9, 2016 at 9:17 pm

  Poštovani
  Imam 37 godina. Već skoro 5 godina imam bolove ali sad se javljaju sve češće. Na radiografsko snimanje lumbalnogsakralnog dela kičme mi se uočava blaga sinistrokonveksna skolioza uz ispravljenu lumbalnu lordozu. Sasvim blage spondilotične promene uz nešto uži iv.prostor L5 S1.
  Na cervikalnog dela kičme ispravljena je cervikalna lordoza uz sasvim blage unkartrotične promene na nivou C3-C5. Iv.prostor su očuvanog dijametra.
  Meni je doktor rekao da tražim na intrnetu neke vežbe. Dali meni odgovara ova vežba na oba dela kičme? Bila bi vam jako zahvalna ako bi mi pomogli! Sa poštovanjem

  • admin

   adminDecember 11, 2016 at 8:05 am

   Poštovana Angela,
   Nisam razumeo šta vas boli: vratna ili LS kičma?! Ili i jedno i drugo?!
   Kako god, ordinarijus je trebalo da na osnovu vaše anamneze i kliničkog pregleda razgraniči
   šta su prioriteti i koju dijagnostičku metodu da odabere koju bi uradili.
   Od dijagnostičkih metoda vi ste uradili, ne svojom krivicom, Rtg. C i LS kičme,
   te je konstatovana skolioza L kičme kao i degenerativne promene u oba snimljena segmenta.
   Slažem se da bol prati skoliozu, ali smatram prilično neozbiljnim da vam ordinarijus kaže da
   vaš problem rešite tako što ćete da nađete vežbe na internetu koje bi sami sprovodili.
   Predlažem vam da promenite ordinarijusa, koji bi obavio klinički pregled i po potrebi vas
   dalje uputio na dodatnu dijagnostiku, ordinirao analgetsku terapiju i uputio na fizikalnu terapiju.

   Opisane vežbe na našem sajtu su vežbe jačanja pelvitrohanterične muskulature, ne vežbe korekcije.

 • Mihajlo

  MihajloJanuary 16, 2017 at 12:24 am

  Postovani, Imam 23 godine. Pre 4 godine sam prvi put povredio lumbalni deo, na treningu, pokretom rotacije u kukovima sa teretom iznad glave. 10 dana bolovi, injekcije.
  Nakon toga povremeno blag bol u desnoj potkolenici, spoljasnja strana, da bi se u martu 2016. god ponovilo, ali lakseg intenziteta. Ponovo prolazi uz injekcije.
  Od tad sam pazio, i ubacio povremeno plivanje. Septembar 2016. od visecasovnog sedenja se prvi put desilo da mi desno stopalo pada u toku hoda i da je ris utrnuo kao i spoljasnji deo potkolenice. Ponovo injekcije, OHB i urbazon cini mi se.
  Tad sam se obratio lekaru i bez MR (trazili su ali je tek zakazan) je dijagnoza lumboishialgia lat.dex.sympt-diskogeni sys a radiculopathiom, radiculopathia l4l5, paresis n. peronei dex. , pedes tranversoplani.
  Nisam mogao da stanem na petu desne noge, dok je leva podignuta, i imao sam bolove u desnom gluteusu.
  Terapija je bila struja, laser, kiropraktika i istezanje. Nakon 10 terapija je stanje bolje, al zbog finansija nisam mogao da nastavim. To je zavrseno sredinom decembra. I receno mi je da radim istezanje sto radim bar 1x dnevno.
  MR je zakazana za 29.3.
  Trenutno imam bol u trticnom delu, na samom vrhu kosti kad opipam boli, i pri sedenju, pri hodu nemam problem. (izgubio sam 7kg pa mislim da je ovo nagnjecenje od sedenja) Takodje u desnoj potkolenici sa spoljasnje strane mi je cudan osecaj koze i sve mi je to nekako osetljivo.
  Interesuje me sta dalje da radim? Osim cekanja MR. Hvala u napred! Pozdrav

  • admin

   adminJanuary 16, 2017 at 7:58 am

   Poštovani Mihajlo,
   Smatram da je potrebno da se kaže da mladi ljudi olako prelaze preko zdravstvenih tegoba, najčešće, konstatuju problem koji se “spontano reši”.
   Istina je da u detinjstvu i mladosti, svaka povreda koja nastane iziskuje posvećenost stručnjaka, gde se terapijskim delovanjem vrlo brzo i sistemski, najčešće, reši, bez ostatka.

   Da ne bi gubili vreme čekajući nalaz MR-a koji je značajan, predlažem vam da uradite EMNG donjih ekstremiteta i sa tim nalazom posetite neurologa koji će vas uputuiti na fizikalne terapije.

   Očito da je oštećen ne samo motorni, već i senzitivni živac.

   EMNG nalaz je dosta jeftiniji od pomenutog MR-a (koji bi trebalo da uradite), a značajan jer će ordiniranje terapije revitalizacije i stimulacije n. peroneusa da rezultira poboljšanjem vašeg zdravstvenog stanja.

   Predlažem vam i da koristite Optimum B kompleks 1×1.
   Fizikalna terapija je nešto što se već sada podrazumeva, uz kombinovanje sa kineziterapijskim procedurama.

   Prilično je neozbiljno, ne vašom krivicom, da preuzimete na sebe lečenje. Postupite kako sam vas posavetovao jer vam je to sistemsko rešenje.

   • Mihajlo

    MihajloJanuary 16, 2017 at 6:56 pm

    Hvala Vam puno na brzom i opsirnom odgovoru!
    Nazalost, svestan sam toga, ali eto..vise faktora utice, no to je druga tema.
    MR imam zakazano u drzavnoj ustanovi, a videcu sta i kad mogu da uradim povodom EMNG. Takodje sam zaboravio da pomenem da osecam nekad misice desne potkolenice da su napetiji, u sedecem polozaju kada oba stopala podignem na pete desna je napetija i teze mi je, al kao sto rekoh, daleko bolje nego sto je bilo na pocetku kad nisam mogao uopste da je odignem od patosa.
    Ko je proizvodjac tih optimum, nasao sam neke ipharm? Koristim polivit B 2-3x dnevno po dozama mislim da su slicni?
    I sta jos mogu, sto je do mene, da uradim pre nego dobijem rezultate gore navedenih pregleda?
    Da li ove vezbe koje ste opisali, i istezanja koja radim mogu da naskode i dodatno provociraju ili pritisnu nerv nekako?

   • admin

    adminJanuary 17, 2017 at 7:48 am

    Poštovani Mihajlo,
    Napetost koju osećate je posledica osnovne patologije, što antalgije.
    Savetujem vam da pored Ipharm-ov optimum B komplex (1×1), čim pre uradite EMNG donjih ekstremiteta i započnete adekvatnu Fth. i Kth.
    Kineziterapija bi trebalo da je individualna i mora da bude pod nadzorom fizioterapeuta.

   • Mihajlo

    MihajloJanuary 17, 2017 at 9:01 am

    Hvala Vam puno! Potrudiću se da to zavrsim što pre. Nadam se da se nece pogorsati u međuvremenu i da ce thp biti uspesna. I psihicki je naporno znajuci da nesto ne valja, upravo me seva ta spoljasnja strana potkolenice i bas deprimira. Pozdrav i hvala jos jednom!

 • Nebojsa

  NebojsaJanuary 29, 2017 at 4:38 pm

  Operisan pre 17 godina, L5s1, bol se javio pre tri meseca niz levu nogu, imao sam pulsnu terapiju lemod col, fizikalnu terapiju, vezbe, posle toga, mesec i po dana kuci radim preporucene vezbe. Ali i dalje ne mogu dugo da hodam. Hirurg kaze da nije za operaciju. Problem je isto na L5s1, da li mi preporucejege te vase vezbe?

  • admin

   adminJanuary 30, 2017 at 7:58 am

   Poštovani Nebojša,
   Na žalost, pacijenti koji su operisali herniju diska, misle da im je zdravstveni problem rešen za sva vremena.
   Operacija znači rešiti posledice i dati novu šansu pretpostavci zdravog života, uz pozitivno menjanje životnih navika.
   To svakako obuhvata i svakodnevno bavljenje kontrolisanom fizičkom aktivnošću.
   Ukoliko sve navedeno izostane, naravno da se tegobe ponovo jave i u pretpostavci je ponovna operacija.

   Da bi sprovodili kineziterapiju, potrebno je da se bol potpuno otkloni. Dakle, savetujem vam da nastavite sa fizikalnim procedurama.

   Po prestanku bola, moraćete sa fizioterapeutom da sprovodite kineziterapiju.

 • nikola

  nikolaMarch 14, 2017 at 7:56 pm

  postovani molim as za savet
  radio sam magnetnu rezonancu i konstatovana mi je lumbalna diskus hernija l5 s1
  ovo je 13ta nedelja kako sam u bolovima tacnije 84dan bola
  sve zivo sam probao,ali nista nepomaze nocima nespavam nemogu nigde da idem imam jake bolov pri ustajanju iz lezeceg polozaja nemogu duze od nekoliko minuta da stojim pa cak ni dugo da hodam,magnetnu rezonancu sam radio na privatnoj klinici u bg euro mediku i doktor mi je rekao da je tezi oblik diskus hernije i ako neprodje u skorije vreme da ce morati operacija,koje je vase misljenje dali postoji nada za mene sta da radim dali da mirujem dali da se krecem dali vezbe i koje da radim,svaka pomoc bi mi dobro dosla..puno hvala unapred

  • admin

   adminMarch 15, 2017 at 10:52 am

   Poštovani Nikola,
   Žao mi je što ste u navedenih 13 nedelja uradili samo dijagnostiku kojoj bi pridodao da uradite i EMNG nogu.
   U međuvremenu je moguće započeti analgetsku Fth. i poštedeli bi se bolova.
   Savetujem vam da čim pre započnete fizikalne terapije koje daju odlične rezultate.
   Kada bolovi prestanu, započnite kineziterapijske procedure sa ciljem POP i PMS posebno pelvitrohanterične musklulature.
   Vežbe su opisane u prilogu.

   • nikola

    nikolaMarch 15, 2017 at 3:10 pm

    hvala na odgovoru
    znate kako ja sam probao pre neklih dvasetak dana kada sam radio magnetnu,probao sam sa fizikalnom,ali mi uopste neprija imam jos vece bolove posle fizikalne, i doktor rekao da prekinem fizikalnu dok se bol nesmiri,sobzirom kakve sam bolove imao na pocetku nisam mogao nijedan dan bez leka,sada je stanje malo bolje lekove pijem recimo na 3 4 dan kada imam jace bolove,najveci bol imam kada lezim u krevetu duze vreme i kada treba da ustanem nemogu odmah stati na noge i imam bolove u lumbalnom delu nemogu odmah ustati i moram sedeti u tom polozaju nekoliko minuta kako bi mi se kicma navikla..
    probao sam ove vezbe koje ste dali za lumbalni deo i sve vezbe radim bez problema,kolko puta dnevno da vezbam,dali treba da se krecem posto imam bolove pri duzem hodanju sepam od samog pocetka a posle mozda 30 40 koraka imam bolove u lumbalnom delu i bukvalno se savijam polako od bola i moram odmah cucnuti ili sesti,koji je vas savet opet napominjem dosta mi je bolje sobzirom na pocetuku bolova(prve tri nedelje uzas) sta je za dalje raditi,izgubicu posao posto radim kod privatnika ako se uskoro nevratim,molim za pomoc..hvala hvala unapred

   • admin

    adminMarch 16, 2017 at 7:44 am

    Poštovani Nikola,
    Izbegavajte svaku fizičku aktivnost koja provocira bol. Navedene opisane vežbe radite najmanje 2x dnevno (ujutru i uveče); Vežbama jačanja predhode vežbe istezanja.
    Držite se zadatih uputstava.

   • Mihajlo

    MihajloMarch 30, 2017 at 5:28 pm

    Pisao sam u januaru i od tad sam popio 2 kutije optimum B po preporuci, radio sam skoro svaki dan istezanja i povremeno ove vezbe, i jednom nedeljno sam isao na plivanje.
    Danas sam dobio rezultate magnetne rezonance. Ispravljena fizioloska lordoza lumbosakralne kicme. Prsljenska tela LS kicme su norm. inteziteta signala kostane srzi, ocuvanog visinskog promera, sa otiscima nucleus pulposusa na pokrovnim plocama korpusa Th12-L5. U nivou L5-S1 uocava se degeneracija diska sa rupturom diska paramedijalno desno i kompresijom na desni koren S1.
    Na ostalim nivoima IV prostori ocuvane visine, pripadajuci IV diskusi intenziteta signala normalnog diska, bez znakova diskalnih hernijacija.
    Kicmena mozdina u prikazanom segmentu uredne morofologije, bez pat. signala intramedularno. Medularni konus se zavrsava u nivou korpusa L1.
    Sta mozete da mi kazete na osnovu ovog? I da li mozete nesto reci 🙂 Sta dalje raditi?
    Hvala puno!

   • admin

    adminMarch 30, 2017 at 7:42 pm

    Poštovani Mihajlo,
    Naredne tri nedelje, svakoga dana, radite vežbe po uputstvu sa našeg sajta.
    Pauza jedan dan u nedelji kada možete da odete na bazen.
    https://nika.rs/v3/baza-znanja/vezbe-za-lumbalnu-kicmu/
    Javite se za 3 nedelje.

 • Mirjana Veskovic

  Mirjana VeskovicApril 26, 2017 at 6:41 pm

  Postovani, zanima me da li mogu da radim sve ove vezbe s obzirom na to da mi je dijagnoza sledeca:
  sinistrokonveksna skolioza vert. lumbalis
  Discartrosis l5-s1
  Osrednje izrazene degen. promene u smislu spondiloze
  Ispravljena lumbalna lordoza.
  Hvala unapred!

  • admin

   adminApril 27, 2017 at 6:46 am

   Poštovana Mirjana,
   Opisane dijagnoze su indikacija da pored navedenih vežbi koje možete da radite, iziskuju i dodatan program vežbi za tretman skolioze.

 • Mitar

  MitarJune 22, 2017 at 4:53 pm

  Postovani,dijagnostikovana mi je Lumboishialgia.Terapija mi je bila dexsazon, midacalm,spedifen i controloc.Da li odgovaraju ove vezbe ili treba da radim neke druge?Inace bol je prestao,ali ne sasvim.

  • admin

   adminJune 22, 2017 at 5:42 pm

   Poštovani Mitre,
   Ako je bol potpuno prestao, možete da započnete kineziterapiju PRECIZNOM primenom opisanih vežbi na našem sajtu.

   • Mitar

    MitarJune 22, 2017 at 8:31 pm

    U redu.Inace to se desilo 4-tog ovog meseca,pa bih Vas jos pitao i to da li fizicki smem da se opterecujem u smislu tezih fizickih poslova i poslova koji zahtevaju cesto saginjanje tj savijanje ili proces mirovanja treba jos da potraje?Takodje da li duze sedenje treba izbegavati i treba li pre ovih vezbi raditi neke za istezanje?Hvala

   • admin

    adminJune 23, 2017 at 6:24 am

    Poštovani Ivane,
    Vežbama jačanja predhode vežbe laganog istezanja dorzuma, ništa preterano, ali mora da postoji kao priprema mišića i uvod u jačanja.
    Svaka druga fizička aktivnost svakodnevnog života i radna, kao i prinudni dugtrajni položaji tela su kontraindikovani.

 • Lajla

  LajlaJuly 12, 2017 at 11:15 am

  Postovani,

  Zamolila bih Vas savjet. Radi se o tome da sam prije otprilike mjesec dana pocela da osjecam blage trnce u lijevoj ruci (najvise srediste dlana), trnci su nakon par dana prestali, pa se vratili ponovno za par dana, pa opet prestali i sad su se nazalost ponovno vratili. Medjutim sad osjecam i peckanje u lijevoj ruci( dlan i prsti), nekad lijeve ruke, nekad desne, nekad u nogama, ponekad me zaboli kratko vrat ili ledja. Bila sam kod ljekara opce prakse koji je dao upute za snimanje vrata i kicme (misli da je od posla -kanclearijski posao radim, tako da skoro 8h presjedim). Mene intrestuje da li jos uvije dok ne znam tacno koji je stavrni problem mogu radititi vjezbe koje ste preporucli. Da napomenem za snimak kicme i vrata narucena sam za 4.august, da li je to predugo da cekam ili da ipak potrazim drugog ljekara.

  Hvala za izdvojeno vrijeme.

  Lp,

  • admin

   adminJuly 13, 2017 at 6:53 am

   Poštovana Lajla,
   Navedene tegobe mogu da nastanu kao posledica degenerativnih promena na kičmi.
   Ono što bi svakako mogli da uradite o svom trošku, da ne bi čekali avgust zbog Rtg. snimka koji ništa neće doprineti vašem lečenju je da uradite EMNG gornjih i donjih ekstremiteta.
   Ukoliko je nalaz EMNG-a fiziološki, navedene tegobe je indikovano lečiti fizikalnim terapijama mekog tkiva, kasnije i kineziterapijom sa akcentom na povećanje amplitude pokreta i m. snage.
   Ukoliko navedeni nalazi ukazuju na leziju perifernih nerava, indikovana je osim analgetske i revitalizirajuća fizikalna terapija.
   U međuvremenu, možete da koristite Optimum B kompleks + (2×1), kao i bioelektra direkt Mg. a 300 mg. (1×1)
   Ukoliko imate bolove, prepisuje se i analgetik ujedno i sedativ.

 • Randjelovic Rodoljub

  Randjelovic RodoljubSeptember 10, 2017 at 10:04 am

  Postovani,imam 60 godina,zadnjih 5-6 godina imam bolove u ledjima i vratnom delu kicme.Veoma cesto sprovodim fizikalnu terapiju kod bolova,redovno radim vezbe istezanja zadnjih godinu dana,redovno pesacim,plivam,aktivno se bavim ribolovom(inace sam proveo sedalacki nacin zivota tokom studija i kasnije tokom radnog staza,sada sam penzioner).Bolovi su domimantni u misicima gluteusa sa prisutnim cvornovatim formacijama obostrano kao i u skapularnom delu desno.Pre desetak dana sam uradio MSCT sa sledecim zakljuckom:Diskopatija na nivoima od L3 do S1 sa kontaktom na duralnu vrecu,stenozom spinalnog kanala i iritacijom spinalnih korenova obostrano.Molim za Vase misljenje o daljoj terapiji i prognozi,te misljenje da li smem da se bavim svakodnevnim pesacenjem,oko 8km,plivanjem i planinarenje?Unapred zahvalan!

  • admin

   adminSeptember 10, 2017 at 12:21 pm

   Poštovani Rodoljube,
   Opisana dijagnostika je u potpunosti u korelaciji sa opisanim tegobama.
   Način života koji obiluje fizičkom aktivnošću ne pogoduje opisanim tegobama.
   Fizikalna terapija i vežbe koje sprovodite ne daju rezultate.
   Predlažem vam za početak da MIRUJETE, započnete terapije i promenite fizioterapeute.
   Terapija bi u prvoj fazi trebalo da je analgetska, relaksirajuća i revitalizirajuća.
   To je ujedno i uvod u kineziterapiju – vežbe koje su individualne i sprovode se pod nadzorom fizioterapeuta.
   Terapijama predhodi uzimanje preciznog funkcionalnog statusa i somatski pregled.
   Uz dobru terapiju, brzo ćete se vratiti aktivnostima svakodnevnog života, u skladu sa potrebama i uzrastom i bez ograničenja.

 • Milan

  MilanSeptember 28, 2017 at 3:50 am

  Poštovanje, živim u Nemačkoj i bavim se profesionalno kik boksom. Pre dva meseca tokom izvodjenja vežbe “mrtvo dizanje” osetio sam da mi je leva noga utrnula, mislio sam da je verovatno neki živac ne sumnjajući na neku ozbiljniju povredu… Sutradan nisam mogao da ustanem iz kreveta i posle pregleda i magnetne ustanovljena je diskus hernija na L5/S1 i predložena operacija(imam dvadeset godina inače, visok sam 190cm i težak trenuntno 105kg sa procentom masnoće oko 11%, znači većinom mišićna masa) pošto sam operaciju odbio otišao sam kod nas u Srbiju kod čoveka u Novom Sadu koji je uspeo da mi otkloni svaki vid bola jednom vrstom masiranja lumbalnog dela kičme. Sada kada sam se vratio pre par dana uradio sam ponovno magnetnu i rečeno mi je da je disk i dalje napolju ali se pomerio u stranu i ne pritiska nervni kanal te samim time nemam bolove trenutno. Na moje pitanje da li smem da se vratim polako sportskim aktivnostima jer je to ono zbog čega sam ovde radiolog je rekao da se lako kod jednog običnog pokreta taj disk opet može spustiti u kanal i da ću opet imati iste bolove kao i pre. Zanima me da li vaše mišljenje da li ove vežbe mogu da mi pomognu jer ne verujem da bih mogao da se u potpunosti posvetim opet sportu ako negde u glavi imam da se bilo kog momenta to opet može desiti. Ili kod kog specijaliste bih trebao da odem kako bi rešio taj problem neinvazivnom metodom. Hvala vam unapred, pozdrav!

  • admin

   adminSeptember 28, 2017 at 6:59 am

   Poštovani Milane,
   Mrtvo dizanje je u svakom smislu bespotrebno i besmisleno. Šansa za nastanak hernije diska je prilično izvesna, što se i desilo.
   Razlog za to je što se kompletno opterećenje fokusira na LS kičmu, pa zamislite teret koji ste dizali koji je isfokusiran u jednoj tački!

   Obzirom da ste se rešili bola, savetujem vam da se obavi pregled koji svakako obuhvata funkcionilani status amplituda pokreta u svim segmentima kao i
   testiranje mišićne snage mišića, sa akcentom na pelvitrohanterične.
   Na osnovu dobijenih rezultata izrađuje se plan i program vaše rehabilitacije koji u prvoj fazi obuhvata primenu fizikalnih procedura,
   analgetskih, relaksirajućih i revitalizirajućih za nerv koji je pritisnut i eventualno kičmenu moždinu.

   Da bi revitalizirajuća terapija bila što uspešnija uradite EMNG nogu.

   Nakon fizikalnih procedura potrebno je da se izradi precizan plan i program kineziterapije.
   Cilj kineziterapije je da se uspostavi mišićni balans i ojača pre svega pelvitrohanterična muskulatura.
   Ujedno je potrebno da se uspostavi fiziološka pokretljivost svih telesnih segmenata.

   Vaša mladost je veliki plus u lečenju, koji je potrebno da se maksimalno iskoristi. Ujedno, potrebno je da se sve gore navedeno
   u potpunosti sprovede, kako u narednom periodu ne bi imali slične probleme i kako bi se
   u potpunosti vratili svim fizičkim aktivnostima koje su u skladu sa vašim potrebama.

 • Ivan

  IvanOctober 25, 2017 at 8:47 pm

  Poštovani,
  nakon MR dijagnosticirana mi je:
  – eksc. protruzija na L1-L2,
  – širokobrazna eksc. protr. na L4-L5,
  – fokalna ekstruzija na L5-S1,
  – te polidiskopatija, ispravljena slabinska lordoza i deg. osteo. promjene.
  Za par dana završavam sa fizikalnom terapijom i TENSom (10 dana). Cijeli proces (od upale do danas) ulazi u sedmu sedmicu. Osjećam se mnogo bolje, međutim, taj podsjetnik u vidu tupog bola (nekad i oštrijeg) i dalje opominje da stanje nije ni blizu odlično. Idem u kraće šetnje, sjedim minimalno, ležim kad god mogu, pridržavam se uputa o zaštitnim položajima i osjećam se kao ljenjivac (sve radim usporeno). Normalnih sam proporcija, ali posao mi je “sjedeći”, dakle mišićna masa “živi na staroj slavi” tj. nema je. Kao svaki nestrpljivi pacijent, konačno bih želio uraditi nešto više za sebe kako se ovo stanje ne bi ponovilo drugi put.
  Da li mi preporučujete PTM odmah nakon završetka terapije ili da nastavim neki drugi tretman u dogovoru sa specijalistom?
  Hvala.

  • admin

   adminOctober 26, 2017 at 6:55 am

   Poštovani Ivane,
   Šetnje (duge ili kratke) nakon 7 nedelja od nastanka tegobe i završenih fizikalnih terapija su dobre za kardio-vaskularni sistem, a najviše za psihu psihu pacijenta,
   jer stvaraju privid da se nešto fizički radi. Suštinski, tako se problem opšte m.m. slabosti ne rešava.
   Potrebno je da se započnu kinziterapijske procedure, prvo istezanja a potom i jačanja, sa akcentom na PTM.
   Ujedno, po završetku svake kineziterapije, potrebno je nastaviti sa revitalizacijom perifernih nerava upotrebom ultrapodražajnih struja koje se precizno pozicioniraju.

 • Nerim

  NerimNovember 20, 2017 at 1:09 pm

  Postovani,dijagnostikovana mi je Dorsalgija.Da li odgovaraju ove vezbe?
  Pozdrav

  • admin

   adminNovember 20, 2017 at 3:11 pm

   Poštovani Nerime,
   Dorzalgija prevedeno sa latinskog znači da vas bole kompletna leđa.
   Vi uradite dijagnostiku i vidite zašto vas bole leđa.
   Na osnovu nalaza možete da počnete i da se lečite.

   Prikazane vežbe su odlične i rade se kada se bolovi otklone.

 • Jovanka Radancic, Novi Beograd

  Jovanka Radancic, Novi BeogradNovember 30, 2017 at 1:16 pm

  Postovanje, procitavsi sva pitanja i Vase odgovore vidim da su u pitanju mladje osobe a ja imam 75 godina i problem koji se javio zadnjih godinu dana. Imala sam i ranije dok sam bila mlada malo genetika ali vise kancelarijski rad na pisacoj masini, tada je najvise bolova bilo u vratnom i ledjnom delu kicme ali u poslednje vreme mi je u lumbalnoj regiji narocito sa leve strane i pocela sam da copam i tesko hodam . Pri rtg pregledu ustanovljeno je Spondyloarthrosis lumbalis def. Scoliosis dextrokonvexa. Coxartrosis bil…diagnoze; M47,. Na pregledu ko fizijatra u Domu zdravlja dodato jos Polydiscathrosis lumbalis.
  Preporuka fizijatra da radim nekoliko pokazanih vezbi i Naklofen gel spolja jer nije smela da me posalje na neku drugu terapiju obzirom da sam imala kancer dojke. Da li smem da radim vezbekoje su znatno zahtevnije od onih koje mi je fizijatrica pokazala, Vase su svakako teze ali imam utisak delotvornije. Da li to mogu da radim sama ili negde u strucnoj ustanovi? Hvala za odgovor. Jovanka

  • admin

   adminNovember 30, 2017 at 8:11 pm

   Poštovana g-đo Radančić,
   Sva pomenuta konstatovana dijagnostika ukazuje na degenerativne promene kičmenog stuba. Degenerativne promene su sastavni deo starenja.
   Prilično je neozbiljno da vam fizijatar pokaže par vežbi i prepiše Diklofen gel i da se vaše lečenje na tome završi.
   Bez obzira što ste operisali kancer dojke, ne vidim kontraindikaciju za sprovođenje terapija.
   Stanje posle operacije kancera iziskuje precizno određenu terapiju pre svega bola, gde se od fizikalnih terapija ne koriste određene fizikalne procedure.
   Kada je reč o kineziterapiji – vežbanju, cilj je pre svega fiziološka pokretljivost, pa tek onda vežbe snage.
   Stoga vam preporučujem da se obratite stručnjacima koji će vam zaista pomoći.

 • Stojadin

  StojadinJanuary 7, 2018 at 8:40 pm

  Zdravo imam diskus herniju na lumbalni deo l 3 mislim da je i veoma jake bolove dali ove vezbe ce imati neki efekat na moju dijagnozu pozz

  • nikawp

   nikawpJanuary 8, 2018 at 6:46 am

   Poštovani Stojadine,
   Kineziterapija – vežbe, se ne primenjuju u fazi bola.
   U ovom momentu bi trebalo da se primeni analgetska terapija (fizikalna i medikamentozna).
   Vežbe ćete raditi po kupiranju bola.

Leave Your Comments