UKOČIO SAM SE! – bez panike!
PROTOKOL PRAVILNOG POSTUPANJA I SAMOPOMOĆ 

BOLOVI

Bol u leđima, može da bude lokalizovan u vratnoj kičmi, gornjoj trećini trupa, lopatičnoj regiji, između rebara ili u donjem delu leđa. Govorimo o bolovima mekih tkiva, kao i o koštano-mišićnim bolovima.

Bez obzira koja je regija tela zahvaćena bolom, telo reaguje povećanjem mišićnog tonusa koji se isprva lagano diže. Povećanje mišićnog tonusa uvek vodi smanjenoj pokretljivosti telesnih segmenata.

Zato i kažemo: „Ukočio sam se“!

Dizanje tonusa može da ide do spazma mišića bolne regije i grčenja koje se opisuje kao: „ne mogu da se pomerim – potpuno sam ukočen“!

Navedeno stanje dizanja mišićnog tonusa je normalna-fiziološka reakcija organizma koja ograničava pokretljivost telesnih segmenata i time štiti telo od daljeg povređivanja i bola.

ČEKANJE DA SE ZDRAVSTVENI PROBLEM SAM PO SEBI REŠI

Navedena telesna reakcija je pozitivna kao upozorenje i prevencija i upućuje nas na stručnjake koji će vam pomoći. Dakle, samo telo vam kaže da ne čekate, da se vremenom sve vrati u normalu, već je potrebno da zakažete pregled na osnovu kojeg se određuje terapija.

Ukoliko vam se navedena zdravstvena tegoba godinama javlja periodično i ukoliko se do sada sve spontano rešavalo bez adekvatne terapije, već uz samoinicijativnu upotrebu lekova koji su kako ste čuli „nekom pomogli“ u sličnim situacijama, utoliko pre bi trebalo da potražite stručnu pomoć jer zdravstveno stanje može da se iskomplikuje.

KOMPLIKACIJA NELEČENJA, ODSUSTVO ADEKVATNE TERAPIJE I IZGUBLJENO TERAPIJSKO VREME

Ukoliko tegobe duže traju, više od par dana, telo samo po sebi zauzima tzv. ANTALGIČAN položaj – položaj koji najmanje boli i koji je uvek protivan pravilnoj posturi i biomehanici.

Dešava se da antalgija traje i više od par meseci, nekada i godina! U tom slučaju nastaju funkcionalne i strukturalne promene na telesnim segmentima koje impliciraju nastanak novih bolnih tegoba.

Kako vreme prolazi od inicijalne pojave bola, on više nije isti zato što se tegobe multipliciraju i maskiraju i prenose na ostale telesne segmente. Bol se javlja i u drugim telesnim segmentima koji vas nisu boleli.

Suštinski, osnovni bol više nije prvi terapijski cilj u lečenju, već je potrebno da se sve posledice nelečenja i izgubljenog terapijskog vremena prvo prepoznaju i konstatuju, kako bi se napravio novi terapijski plan i program lečenja gde se kao prioritet postavljaju poslednje nastale tegobe koje su uvek praćene bolom i koje predstavljaju najveću tegobu pacijenta u tom trenutku.

Nikako se ne sme zanemariti činjenica da je reč o posledici i komplikaciji nelečenja ili pogrešnog lečenja primarne tegobe i da terapijski zdravstveni problem nije sistemski rešen.

KAKO DA SAM SEBI POMOGNEM

Potpuna indikacija je mirovanje!

Potrebno je da se sve fizičke aktivnosti svedu na minimum kroz bazične – aktivnosti svakodnevnog života (ASŽ).

SVAKA FIZIČKA AKTIVNOST JE KONTRAINDIKOVANA!

KLIN SE KLINOM NE IZBIJA!

Možete da se dodatno povredite i/ili pogoršate
zdravstveno stanje!

Potrebno je da se veći deo dana provede u položajima koji ne provociraju bol i prvom prilikom se obratiti stručnjacima.

Ukoliko niste u mogućnosti da potražite stručnu pomoć, u nastavku vam dajemo savete samopomoći.

Kao prvo, ne paničite i pokušajte da oslušnete vaše telo. Pokušajte da definišete gde vas boli i kako se bol provocira.

Koji su pokreti tela iritantni. Koji položaji i radnje provociraju bol. Proverite da li se bol spušta duž ruku i nogu (konstantno ili periodično).

Proverite da li osećate peckanje i mravinjanje duž ruku i nogu.

Ukoliko nema propagacije bola i mravinjanja i peckanja duž ruku i nogu, ako vas boli prilikom pomeranja bolnog segmenta (glava/vrat, trup), ukoliko se bol provocira sedenjem, stajanjem, ustajanjem iz sedećeg i/ili ležećeg položaja, ako vas boli u grudima, između rebara, kao prvo bi trebalo da izbegavate sve navedeno što vam smeta.

 

Analgetike, tablete, kapsule protiv bolova ne bi trebalo da uzimate na svoju ruku.

Setite se mišićnog tonusa koji je povišen. Kako njega rešiti?

LOKALNA UPOTREBA LEKA I ČIME MASIRATI!

Neizostavni deo terapija koji se odlično pokazao u rešavanju povišenog mišićnog tonusa je masaža.

Preporuka je da se kod navedenih stanja masaža sprovodi pre svega medikamentom, tačnije lekovitim kremama i mastima koje ZAGREVAJU napetu muskulaturu.

Kao masažno sredstvo izostavili smo ulja za masažu zato što kreme i masti koje „zagrevaju bolnu regiju“, imaju svoju lekovitost, prodiru u tkiva i mogu lako da se nabave.

Masaža može da se sprovede i masažnim biljnim uljima. Prodornost u tkiva i lekovitost se zadržavaju, ali izostaje termo efekat zagrevanja.

Masaža najprostijim uljima je krajnje rešenje. Razlog zbog čega je tako je taj što je reč o mineralnim uljima koja nemaju prodornost u tkiva, lepo mirišu jer su parfimisana i služe samo da otklone trenje. U ovu vrstu ulja spadaju skoro sva bebi ulja!

Ulja koja se koriste u terapijske svrhe i zagrevaju su modifikovana i teško mogu da se nabave.

UPOTREBA GELA KOJI GREJE

Osobe koje nemaju mogućnost sprovođenja masaže – utrljavanja kreme ili masti koje greju masirani segment, mogu da koriste razne vrste gelova koji zagrevaju.

Pravilna upotreba gela izostavlja utrljavanje i korišćenje kao masažno sredstvo.

Gelovi se pravilno koriste tako što se nanesu u tankom sloju na bolni – tretirani segment, ne utrljavaju se, već se po nanošenju ostavi da se osuši.

MASAŽA MEDIKAMENTOM

KAKO SPROVESTI MASAŽU

Na bolno mesto je potreno utrljavati kremu ili mast.

To možemo sami da uradimo ili može da to uradi neko umesto nas.

Masažni pokreti bi trebalo da su blagi, ujednačeni i nikako ne bi trebali da provociraju bol.

Da bi masaža bila što prijatnija i svrsishodnija, osoba koja je sprovodi bi trebalo da je krajnje opuštena i ne sme da se plaši da će „nešto da pokvari“.

Isti princip važi i kod sprovođenja samomasaže (vratna, lumbalna kičma i međurebarni mišići).

Položaj iz kog se sprovodi masaža bolne regije određuje sam pacijent.

Svaki položaj koji ne provocira bol a pri tom čini dostupnom bolnu regiju za sprovođenje masaže je odličan položaj!

UTRLJAVANJE KREME ILI MASTI U TRAJANJU OD 10 MINUTA – TELESNI SEGMENTI

 • vratna kičma, trapezasti mišići
 • donji deo leđa – lumbosakralna kičma
 • lopatična regija
 • grudni koš – između rebara

UTRLJAVANJE KREME ILI MASTI U TRAJANJU DO 30 MINUTA

 • leđa – dorzum

ČAJ OD KORENA VALERIJANE

OPUŠTA MIŠIĆE I SMANJUJE BOL!

Kao odlično sredstvo za opuštanje mišića, a samim tim i rešavanju bola, pokazao se čaj od korena valerijane. Valerijana se u prodaji može naći i u obliku kapsula, tableta i vodenog rastvora.

U terapijske svrhe, najbolje se pokazao čaj od korena valerijane.

Preporučena dnevna doza su dve šoljice čaja.

Minimalna doza je jedna šoljica čaja uveče pre spavanja.

OGRANIČENJA UPOTREBE ČAJA OD KORENA VALERIJANE

 • Kontraindikovana je upotreba kod ljudi koji upravljaju motornim vozilima
 • Kontraindikovana je upotreba tokom trudnoće i dojenja

NEŽELJENI EFEKTI

 • Moguće je da kod osoba koje koriste sedative, potencira njihovo dejstvo.

PRIPREMANJE ČAJA

Jednu kašičicu usitnjenog korena preliti sa 150 ml ključale vode i posle 10 minuta procediti. Piti po potrebi nekoliko puta dnevno po šolju čaja.

Kod prisustva propagacije bola duž ruku i nogu i kod peckanja i mravinjanja duž ruku i nogu, potrebno je da se odmah javite stručnjacima.

U navedenom slučaju, ne pokušavajte sami da rešite zdravstveni problem!

ŠTA OČEKIVATI OD PREGLEDA?! KOLIKO TRAJU TERAPIJE? TERAPIJSKA DINAMIKA!

POČETAK TERAPIJA – PROFESIONALNO POSTUPANJE

Prva terapijska faza počinje nakon precizno uzete anamneze, funkcionalnog statusa i napravljenog uvida u medicinsku dokumentaciju, ako je pacijent ima.

Svaka nejasnoća se potkrepljuje upućivanjem na dodatnu dijagnostiku. Tako se stiče jasna slika zdravstvenog stanja pacijenta.

Na osnovu navedenog, počinje se sa izradom plana i programa fizikalnih terapija koje su uvek analgetske, sa ciljem otklanjanja bola, relaksacije i ukoliko postoje lezije perifernih nerava revitalizirajuće.

Minimalan broj navedenih terapija je dve nedelje. Za to vreme je moguće da se prikaže terapijski efekat u punom obimu.

TERAPIJSKA DINAMIKA  – TERAPIJSKI KONTINUITET JE PREDUSLOV TERAPIJSKOG USPEHA

Fizikalne terapije i kineziterapija se sprovode u kontinuitetu – dan za danom. Izostajanje sa terapija predstavlja remećenje u terapijskom toku.

Pravljenje kompromisa sa dolascima pacijenta na svakodnevne terapije otežava lečenje, ne vodi uspehu u lečenju ili ga značajno komplikuje i prolongira.

Pacijent je dužan da sam odluči šta mu je prioritet. Zdravlje ili bilo šta drugo. Ne može da se očekuje da je terapeutu više stalo do zdravlja pacijenta nego njemu samom.

INDIVIDUALNA TERAPIJA - HOLISTIČKA, HUMANA...

SISTEMSKI REŠAVA ZDRAVSTVENE TEGOBE!

TENDENCIJA LEČENJA U CELOM SVETU!

U ovoj prvoj terapijskoj fazi je prilično važno da se svakog dana pažljivo sluša šta pacijent navodi kao tegobe i svaki put kada dođe, terapeut je dužan da pažljivo proveri navode pacijenta, na osnovu kojih, ukoliko ima potrebe iskoriguje već određenu fizikalnu terapiju.

Svaki pacijent je ljudsko biće sa tegobama koje su jedinstvene. Terapijski protokoli su osnova na koju se nadograđuju specifičnosti zdravstvenog stanja. Izostajanje holističkog i individualnog pristupa u lečenju vodi greškama u lečenju i terapijskom neuspehu.

Najčešća terapijska greška je da navedene terapijske korekcije izostaju. Razlog izostajanja najčešće bi trebalo tražiti u velikom broju pacijenata koji bukvalno samo cirkulišu kroz zdravstvenu ustanovu, gde se nema vremena zbog uspostavljenog sistema da se sprovede navedeno.

Umesto toga, u takvim zdravstvenim ustanovama u kojoj bi trebalo da se pacijenti leče tako što se dobijaju terapijski rezultati kod svakog pacijenta, dobijaju se prividi lečenja, zapravo se gubi dragoceno terapijsko vreme.

Zamislite da kupujete nov automobil i da kao drugu opciju imate automobil koji je izrađen po vašoj meri i vašim potrebama. Otprilike, tolika je razlika u pristupu.

Svaka zdravstvena ustanova je limitirana dnevnim brojem pacijenata. Veliki broj pacijenata na dnevnom nivou daje veliku mogućnost greške i vodi terapijskom neuspehu.

Greške u lečenju su svuda moguće. Suština je da se mogućnost greške svede na minimum. Kada dnevno sprovodite terapije velikom broju pacijenta, mogućnost nastanka greške je mnogo izvesniji.

Administrativno gledano, veliki broj pacijenta je zbrinut protokolima lečenja koji se isključivo sprovode. Jednom ordinirana terapija se uglavnom ne menja 2-3 nedelje. Administrativno je sve pokriveno. Administrativno nije napravljena terapijska greška. Administrativno je urađeno sve što treba. Da li je to dovoljan razlog dolaska na lečenje?

Svakog terapijskog dana, ni jedan pacijent nije isti. Trebalo bi ga saslušati i proveriti šta govori.

Određena terapija danas je adekvatna uglavnom danas! Teško da može da bude adekvatna za 2 do 3 nedelje. To je i jedan od razloga terapijskog neuspeha.

Posvećenost, znanje i iskustvo su ključ uspeha i u lečenju.

NEETIČAN I OLAK PRISTUP U LEČENJU

VODITE RAČUNA KOME POKLANJATE POVERENJE U LEČENJU

Prilično je učestalo da se od strane lekara specijalista, najčešće ortopeda i neurologa, kojima su pacijenti sa gore navedenim tegobama poklonili poverenje da usmeni komentar i preporuka, neretko i napiše u izveštaju da će se zdravstveni problem rešiti tako što se pacijentima preporučuje „da se ide na bazen i pliva“ da se „ide kući i rade vežbe“ koje će mu neko već  pokazati, a pacijent će to da zapamti i onda je potrebno samo da ih „radi kod kuće“.

Neretko i sami lekari specijalisti bivaju demonstratori „vežbi“ u ordinacijama gde ordiniraju, gde uplašenim pacijentima izvode sve samo ne ono što se od njih očekuje.

Od takvih „stručnjaka“ bi trebalo svaki pacijent da se čuva i da ako dođe u takvu situaciju promeni ordinarijusa, neretko i ustanovu.

Hipokrat

U praksi se pokazalo da je nemoguće sprovoditi kineziterapiju bez stručnog vođenja terapeuta. Naravno pod uslovom da su plan i program lečenja adekvatni.

Kineziterapija – medicinsko vežbanje, potpuno se razlikuje od bilo kojeg drugog vežbanja koje može da se vidi u teretanama, fitnesima, na jogi, takmičarskim i borilačkim sportovima…

Da bi se čovek bavio sportom trebalo bi da je zdrav!

Kao takav ima potponu drugu početnu poziciju od nekog kome se sprovodi kineziterapija kojom bi trebalo da dosegne nešto što se zove zdravlje i time izjednačio sa nekim ko se bavi sportom.

Tako je i sa bazenom. Dakle, bazen je pomoćno sredstvo u kineziterapiji, a ne sistemsko rešenje i zamena za kineziterapiju. Isto je i sa medicinskim pomagalima.

SISTEMSKO REŠENJE ZDRAVSTVENOG PROBLEMA

KINEZITERAPIJA – MEDICINSKO VEŽBANJE

Kada se bol otkloni i mišićni tonus dovede u fiziološku normu, kada prestane sa senzacijama peckanja i mravinjanja duž ruku i nogu, počinje se sa sistemskim rešavanjem zdravstvenog problema primenom medicinskog vežbanja – kineziterapijom.

Plan i program kineziterapije se izrađuje na osnovu prvog pregleda gde je uzet precizan funkcionalni status koji bi trebalo da obuhvati precizno uzete amplitude pokreta telesnih pokreta, mišićni test, procenu posture, biomehanike, prisustvo deformiteta tela…

Prva kineziterapijska faza ima za cilj vraćanje fizioloških amplituda pokreta primenom vežbi istezanja skraćenih mišića. Ujedno se započinju i vežbe jačanja slabe muskulature.

Navedena faza kineziterapije se najčešće sprovodi dve nedelje u kontinuitetu.

U toku prvih par dana prve terapijske faze za očekivati je prisustvo terapijske reakcije u smislu postojanja blage upale mišića. Navedena tegoba prolazi za dva dana.

Druga kineziterapijska faza ima za cilj jačanje slabih mišića i mišićnih grupa. Najčešće se sprovodi dve nedelje u kontinuitetu.

Treća kineziterapijska faza je ujedno i završna. Ima za cilj testiranje celog tela kroz setove kineziterapijskih vežbi dodatnog jačanja, istezanja, napora…

Najčešće se sprovodi dve nedelje u kontinuitetu.

Kineziterapijske procedure u prvoj i drugoj fazi se dopunjuju nekom od fizikalnih procedura.

Završetkom treće kineziterapijske faze proces lečenja i rehabilitacije pacijenta je sistemski završen.

Uspešnost terapija se meri vraćanjem svih životnih i sportskih aktivnosti u skladu sa

potrebama i godinama u kojima se pacijent nalazi, naravno, bez bola.

Comments

 • Aleksandra

  AleksandraFebruary 17, 2024 at 3:59 pm

  Dobar dan. Imam problema sa Discus hernijom i degenerativnim promenama.Bila sam tri puta na fizikalne terapije po 10, 15 puta i još imala dekompresionu trakciju kičme po 15, 20 min i nije pomoglo ništa. Bolovi se javljali odma posle završenih terapija. Zašto ne reaguju fizikalne terapije, do čega može biti. Inače Neurohirurg rekao da nije za operaciju. Bol počinje od leve karlice i spušta se niz levu nogu do stopala.

  • nikawp

   nikawpFebruary 19, 2024 at 7:01 am

   Poštovana Aleksandra,
   Dešava se prilično često da je primarna dijagnoza inaktivna. Navedeno implicira pogrešnu terapiju!
   Promenite ustanovu gde se lečite. Nema potrebe da se toliko čeka na rezultat.
   Ukoliko se opredelite da nama poklonite povrenje u lečenju, zakazivanje možete da obavite telefonom, 011 30 34 733 ili 060 33 40 852
   najksanije jedan dan unapred. Dobrodošli!

 • Vesna

  VesnaSeptember 28, 2023 at 10:09 am

  Postovani imam problem sa desnim ramenom i rukom… Pokreti su mi ograničeni i jako boli cela lopatica i vrat… Idem na elektro terapije vec sedmi dan.. Posle cetvrte terapije bilo mi je odlicno… Ali su se bolovi vratili posle dva dana pauze i odradjene terapije… Da li smem otici po infekcije kod lekara ne mogu vise podneti bol.. Hvala?!

  • nikawp

   nikawpSeptember 29, 2023 at 5:43 am

   Poštovana Vesna,
   Oslobođanje pacijenta bolova je prvi terapijski zadatak.
   Slobodno se obratite za promenu fizikalne terapije tako i za promenu medikamentozne terapije!

 • Sergej

  SergejJune 15, 2023 at 6:48 am

  Tokom igranja kosarke sam cimnuo ledja i usinula su se, predeo trapeziusa ispod leve lopatice i malo mi se na toj strani rame spustilo u odnosu na desnu stranu. Sta biste mi preporucili da uradim?

  • nikawp

   nikawpJune 15, 2023 at 8:47 am

   Poštovani Sergej,
   Primenite navedene metode i savete iz teksta https://www.nika.rs/ukocio-sam-se/
   Ukoliko bol ne prestane u narednih par dana započnite fizikalnu terapiju.

 • Manon Giron

  Manon GironFebruary 26, 2023 at 9:38 pm

  Tekst koji ste objavili je vrhunski. Sve jasno i za laika.

  • nikawp

   nikawpFebruary 28, 2023 at 8:40 pm

   Zahvaljujem!

 • Marko Grujic

  Marko GrujicNovember 7, 2022 at 10:30 pm

  Postovani,radim u logistici kao komisioner.Dnevno mi kroz ruke prodje pet do deset tona robe.Sada mi je treca godina u ovoj firmi.Do skoro nisam imao problema sa kicmom.Pre dve nedelje jednostavno nisam mogao da ustanem iz kreveta.Dva dana sam pio lekove i mazao neke masti.Nista nije pomoglo.Otisao sam kod fiziologa.Prva terapija je bilo 13 inekcija plus nimulid mast,nolpaza i bromazepam.Posle pet dana terapije ledja su mi popustila i presao sam na terapiju pustanja struje niz kicmu.Bol i dalje postoji ali mnogo manje.Mogu da se krecem,samo kada legnem,osecam da me kicma u donjem delu i dalje boli.Bavio sam se plivanjem ranije i na svoju ruku sam (otkako sam poceo terapiju strujom) odlucio da odem na bazen i kada radim okret u vodi da ispravljam i savijam kicmu dok ne dodjem do povrsine i nastavim da plivam(kao kad plivaci dodju do kraja naprave okret i savijaju ledja dok ne dodju do povrsine).Imam osecaj da mi plivanje pomaze da vratim kicmu kako treba da stoji.Otkako mi se ukocila kicma i od primanja inekcija svako vece mi na levoj nozi trni srednji prst sve dok ne ustanem.Sta moze da bude uzrok toga?Da li je i to pisledica kicme ili mozda primljenih inekcija?

  • nikawp

   nikawpNovember 8, 2022 at 7:02 am

   Poštovani Marko,
   Potrebno je da uradite MR LS kičme, kao i EMNG donjih ekstremiteta. Time bi napravili referencu i uvid u konkretni zdravstveni status koji može u perspektivi da se prati.
   Fizikalna terapija i medikamentozna terapija koja vam je sprovedena su samo preduslov za sistemsko rešavanje tegobe. Očito je reč o lumboisialgiji kao posledica polidiskopatije LS (PRETPOSTAVKA).
   Sistemsko rešavanje tegobe je kineziterapija – medicinske vežbe, koje se sprovode isključivo pod nadzorom teapeuta. U vašem slučaju bi kineziterapiju kombivao sa revitalizacijom isijadičnog nerva primenom fizikalne procedure.
   Plivanje je pomoćna metoda u rešavanju vašeg problema.

   • Marko Grujic

    Marko GrujicNovember 8, 2022 at 12:37 pm

    Hvala na brzom odgovoru i savetima

 • Dragana

  DraganaMarch 30, 2022 at 6:37 pm

  Meni je ukocen vrat na levoj strani i glasne zice. Inekcije mi nisu pomogle. sta da radim?

  • nikawp

   nikawpMarch 30, 2022 at 8:21 pm

   Poštovana Dragana,
   Fizikalna terapija uspešno rešava navedeni problem.

 • Daliborka

  DaliborkaJuly 31, 2021 at 11:20 pm

  Poštovani, imam 49god, skoliozu kičme, veliku, od marta meseca kreću moji problemi prvo bolovi u donjem delu ledja pa onda jači bolovi, spazam i grčevi mišića u lumbalnog delu… Injekxije.lekovi fizikalne terapije kod različitih privatnika zato što nije bilo slobodnih termina u domu zdravlja..neurološkisam sada dobro Nekako je krenulo na bolje.. Počela sam da radim vežbe.. Ali pre mesec dana se ukoči mišić ali ne isti.. Gornji deo kičme… Opet injekcije.. Lekovi.. Ne redovno odlszsk privatno na fizikalne terapije..jer nemam više da plaćam Fizijatra su mu zakazali za 5 dana.. Znači mesec dana od drugog spazma.. Ne znam kako ću izdržati i tih 5 dana.. Jaki su bolovi kad ustajem i ukočrnost kad treba da legnem…pijem na svoju ruku bromazepam i ujutru ketanol forte…. Ne znam više koliko sam lekova popila od marta meseca plašim se da će opet doći grčevi…

  • nikawp

   nikawpAugust 1, 2021 at 7:06 am

   Poštovana Daliborka,
   Terapijska greška je proistekla zbog odsustva holističkog pristupa prema pacijentu.
   Tačnije, pacijent može da ima disckus herniju, ali da je inaktivna.
   Predlažem vam da ne odustajete od terapija i da pametno odaberete ko će da vas leči i kome ćete da poklonite poverenje.

 • Marko

  MarkoAugust 3, 2020 at 6:57 am

  Jel moze pomoc imam bolove u donjem delu ledja.. Uradio sam Mr pregled ali sam samo dobio izvestaj ako moze savet.. Nacinjeni su T1w/T2w sagitalni tomogrami lumbosakralnog segmenta od Th11 do sakruma, kao i Pdw paraaksijalni tomogrami u visini, L4iL5-S1 intervertebralnih(iv.) diskova…. Lumbalna lordoza je redukovana.. Vidljivi prsljenovi T/LS dela kucne pokazuju ocu Anu visinu prslhenskih tela i korporealni poredak. Vidljive inicipijentne degenerativne promene.. Nema fiskalnih patoloskih izmena signala kostane srzi prslhenskih tela.. Spinalni kanal snimljenog segmenta je uredne sirinje.. Conus medullaris nalazi se u visini L1. U duralnoj vreci se ne vide pataloske promene…. Medula spanilis uredni MR signala… Na nivou L4/L5 visina iv prostora 10.8mm,vidljiva fisura anulusa fibrozusa, paracijalna degeneracija sa bulgingom diska, bez kompresije radiksa.. Nerualni forme i uredni.. Sirana kicmenog kanala 13.2mm…Na nivo L5/S1 visina 10.5mm..Visljiva uredna hidratacija diska bez hernijaciije i kompresije neruolnih struktura.. Neruolnih forme i uredni.. Sirina kicmenog kanala 14.5mm…..ZAKLUCAK:Bez aktuelne herencije diskova

  • nikawp

   nikawpAugust 3, 2020 at 7:55 am

   Poštovani Marko,
   Nalaz ne pokazuje postojanje diskus herije.
   Međutim, postojanje fisure L4-L5 fibroznog omotača i bubrenje diska su pokazatelji postojanja tegoba i hernije u najavi.
   Predlažem vam da započnete fizikalne i obavezno kineziterapiju kako bi proces usporili ili zaustavili.

Leave Your Comments