trudnoca-bolovi-u-donjem-delu-ledja

TRUDNOĆA – BOLOVI U DONJEM DELU LEĐA, KUKOVIMA I KOLENIMA

DRŽANJE TELA – POSTURA

Ležeran uspravan stojeći stav čoveka može da se posmatra kao otvoreni kinetički lanac kojeg čine delovi tela, karike: stopala, kolena, karlica, kičmeni stub, ramena, vrat i glava. Svaka od karika koje čine posturu može da bude izmenjena, kako funkcionalno tako i strukturalno. Segmentarne promene vode poremećaju kinetičkog lanca tj. poremećajima posture.

Težišna linija tela je jedan od osnovnih pokazatelja u proceni posture. Telo čoveka u uspravnom ležernom stavu se nalazi u stanju labilne ravnoteže. Razlog za to je težište tela koje se nalazi u maloj karlici i nalazi se iznad površine oslonca tela, a to su stopala. Težišna linija tela se projektuje na površini oslonca.

Težišna linija tela može da bude pomerena napred, nazad, levo i desno u odnosu na fiziološku projekciju koja se nalazi između skočnih zglobova oba stopala.

POSTURA U TRUDNOĆI

U trudnoći, težišna linija se pomera napred i pada u nivou prstiju oba stopala, tako da je telo trudnice nagnuto ka napred. Razlog za to je dodatno opterećenje tela (dodatni kilogrami). Samo pomeranje težišne linije napred, izvodi telo iz stanja labilne ravnoteže.

postura-u-trudnoci

Postura – držanje tela u trudnoći

Gornji deo trupa, ramena i glava se pomeraju ka nazad, čime se dodatno opterećuje lumbalna kičma, jer je zbog pomeranjem težišne linije ka napred i karlica pomerena napred (fleksija karlice).

Time se naglašava fiziološka krivina donjeg dela leđa koja se zove lumbalna lordoza. Praktično, ono što se primeti je da je zadnjica kod trudnica značajno izbačena pozadi.

Da bi stabilnost bila veća u miru i pri hodu, povećava se površina oslonca (razmaknu se stopala), čime se istovremeno spušta težište, a obe natkolenice su u spoljnoj rotaciji, čime se dodatno opterećuju kukovi. Istovremeno, zarad stabilnosti, trup se zabacuje ka nazad.

BOLOVI U DONJEM DELU LEĐA, KUKOVIMA I KOLENIMA

Sama trudnoća nosi sa sobom i poremećaj posture, zbog čega donji deo leđa, lumbalna kičma kukovi i kolena trpe najveće opterećenje. To je ujedno i razlog pojave bolova.

trudnoca-bolovi-u-donjem-delu-ledja-kukovima-i-kolenima

Bolovi u donjem delu leđa često se javljaju u trudnoći

OTICANJE NOGU – POJAVA VENSKE ŠARE U TRUDNOĆI

Povećanjem telesne težine i pomeranjem težišne linije, svodovi stopala se spuštaju (uzdužni unutrašnji i spoljašnji i porečni luk), te se javlja bol u stopalima, pojava venske šare i oticanje nogu. Hod je gegav (patkast) i naporan.

Navedene tegobe su česte u poodmakloj trudnoći.

trudnoca-oticanje-nogu

Oticanje nogu i stopala u poodmakloj trudnoći i venska šara – česta pojava u trudnoći

PREVENCIJA:

priprema za trudnoću kroz sitemsko jačanje pelvitrohanterične muskulature (ekstenzora lumbalne kičme, trbušnog mišića, bočnih fleksora trupa, pregibača natkolenica..).
sprovođenje programa vežbi za trudnice sa ciljem da trudnoća i porođaj prođu bez komplikacija i sa lakoćom.
jednom mesečno sprovesti opštu masažu tela trudnice.
kada god da postoji potreba sprovesti limfnu drenažu nogu.
kada god postoji potreba sprovesti masažu stopala.
korišćenje udobne obuće kao i rastretnih uložaka za obuću.

trudnoca-vezbanje

Vežbanje u trudnoći

LEČENJE:

U trudnoći je svako lečenje prilično drugačije. Uglavnom se isključuju farmakološki lekovi i preparati te se umesto njih preporučuju biljni preparati.

Tako je i u fizikalnoj medicini. Aparaturne fizikalne procedure se uglavnom isključuju ili se selektivno koriste, neke od njih su apsolutno kontraindikovane (magnetoterapija, ultrazvučna terapija, radar…).

Od mogućih fizikalnih procedura za otklanjanje bola, primenjuju se razne vrste masaža (parcijalna, limfna drenaža, opšta). Na bolno mesto se aplikuje topla lekovita glina.

trudnoca-lecenje

Masaža glinenom smešom i masaža trudnice iz položaja na boku

Svakako je preporuka da se u trudnoći vodi računa o telu kroz preventivno vežbanje i aplikovanje preventivnih masaža.

NAPOMENE:

 1. Program vežbi kao i masaža se sprovode uz dobijenu saglasnost ordinirajućeg ginekologa.
 2. Masažu tela moguće je sprovesti od  16. nedelje trudnoće.

ZAKLJUČAK:

Trudnoća – DRUGO STANJE, biomehanički zaista to i jeste, a isto tako je i prirodno da je tako. Najvažnije je da se tegobe mogu uspešno otkloniti i ublažiti. Bol i otečene noge ne treba trpeti.

Uspešno izneta trudnoća se kruniše porođajem. Rođenjem bebe, fizički napori tek predstoje.

Autor teksta: Žarko Popović, viši fizioterapeut, defektolog-somatoped

POVEZANI TEKSTOVI:
KAKO ZAŠTITITI KIČMU, MASAŽA TRUDNICA, LOŠE DRŽANJE TELA, BOLOVI U TRUDNOĆI I OTICAMJE NOGULIMFNA DRENAŽA, LEKOVITA GLINA

Comments

 • Dalida

  DalidaAugust 22, 2020 at 3:00 pm

  Postovani imam ostecenje meniskusa i povredu ligamenata u koljenima savjetuje mi se fizikalna terapija,ali posto sam ja skoro podvrgnuta inseminaciji i nalaz trudnoce trebam da provjerim za nedelju dana da bih znala dali je inseminacija uspjela,dali ja smijem poceti sa fizikalnom jer imam velike bolove u koljenima a u slucaju trudnoce boim se da bi se mozda stanje pogorsalo ukoliko ne pocnem sa terapijom sada,srdacan pozdrav unapred zahvalna

  • nikawp

   nikawpAugust 22, 2020 at 3:51 pm

   Poštovana Dalida,
   Potpuno ste u pravu kada je reč o pojačanom intezitetu bolova u trudnoći.
   U trudnoći, od fizikalnih procedura, je kontraindikovana primena terapijskog magneta, ultrazvuka i masaža pre 16. nedelje.
   Ostale fizikalne procedure mogu da se primene po terapijskom protokolu.

 • Marija

  MarijaJanuary 10, 2020 at 1:19 pm

  Zdravo, ulazim u 9.mesec trudnoce,imam ogroman problem samo sa kukovima, ujutru jedva ustanem iz kreveta, uz pridrzavanje za stvari ili neciju pomoc. Nakon toga jedva napravim nekolika koraka zbog jakog bola, medjutim kako dan odmice i moram da se krecem zbog malog deteta koje imam i rada oko nje i nosenja nje, bude mi lakse, ali cim se odmorim popodne ili naslonim opet pocinju kasnije bolovi. Da li to moze biti zbog nezgodnog spavanja i lezanja? Sta mogu uraditi da ublazim bolove? Trenutno spavam na memorijskoj peni ali ne pomaze.Da li bi mozda pomogla dormeo prostirka? Ili jastuk izmedju nogu dok spavam na boku? Hvala

  • nikawp

   nikawpJanuary 11, 2020 at 7:04 am

   Poštovana Marija,
   Predlažem vam da počnete da primenjujete zaštitne položaje i pokrete o kojima smo pisali na našem sajtu.
   https://www.nika.rs/kako-zastititi-kicmu/
   Ujedno, konsultujte se sa ginekologom koji vam vodi trudnoću o primeni masaže koja bi vam pomogla.
   Po dobijanju saglasnosti odaberite licencirane masere, ne bilo koga.

 • Jovana

  JovanaJanuary 3, 2020 at 3:22 pm

  Pozdrav! U 8.sam mesecu trudnoce,imam uzasne bolove u kukovima,kolenima,stopalima i donjim ledjima.Ne mogu da spavam nocima vec,iscrpljena sam maximalno.Kako da ublazim bolove makar malo?Najvise boli nocu kada legnem.Hvala

  • nikawp

   nikawpJanuary 4, 2020 at 7:08 am

   Poštovana Jelena,
   Masaža trudnia se praktikuje nakon 16. nedelje trudnoće uz dobijenu saglasnost ginekologa koji vam vodi trudnoću.
   Masažu bi trebalo da vam sprovedu stručna lica i siguran sam da će vam pomoći.

 • Nasiha

  NasihaDecember 21, 2019 at 7:32 am

  Poštovanje ..

  Ja sam u 25 nedjelji trudnoće , i problem sa ledjima imam u smislu da osjećam bol u kičmi npr. prvo je to bilo na sredini ledja i imala sam osjećaj da mi se noge na momente oduzimaju. Npr kada legnem odmoriti dugo vremena se namještam pokrećem okrećem dok ustanem a da mi neko pomogne.

  • nikawp

   nikawpDecember 21, 2019 at 8:21 am

   Poštovana Nasiha,
   Pitajte ginekologa koji vam vodi trudnoću da li postoje kontraindikacije za primenu masaže.
   Ukoliko ih nema, slobodno se prepustite najprirodnijem načinu lečenja koji će vam otkloniti bol i
   koji će blagotvorno delovati i na vas i na plod.
   Masažu MORA da sprovede stručno lice!!!

 • suzana

  suzanaFebruary 1, 2016 at 3:02 am

  Zdravo imam 25 god i problem sa kicmom. Moji problemi si poceli posle trudnoce i otisla sam na snimanje i nalaz je da imam spondilozu vratnog dela,skoliozu,i spinubifidu. Imam bolove strasne posebno vrat i glava,i to boli svakog dana bas i ometa me pshicki i oko svih aktivnosti,kad dobijem jak bol glave odem i hutnu daju mi injekcije i bude malo bolje,ali je bol prisutan stalno,boli me kosa kad se cesljam,koza glave svaka kokska na glavi,a u trudnoci sam dodala 35 kg,a pre trudnoce sam bila punija i smrsam 40 kg i vratim sve kad zatrudnim,jer sam lezala imala.sam se serklaz i rizicnu trudnoci. Sad sam na dijeti i vezbam neke vezbe za spondilozu i kicmu,ali ovaj bol je sve jaci i glava stalno boli i vrat i ruka mi trne. Recite mi kako da to da resim i kako da dodjem do vas. Ako mozete odg te mi ovde,jer ne znam sifru email .hvala

  • admin

   adminFebruary 1, 2016 at 8:28 am

   Poštovana Suzana,
   Navedene tegobe i fizička aktivnost ne idu zajedno!!! Dakle, prekinite sa kineziterapijom. Da bi vežbali, ništa ne sme da vas boli.
   Mislim da bi kod vas trebalo da se terapijski fokus usmeri na meka tkiva.
   Predlažem da započnete fizikalne terapije sa ciljem otklanjanja bola. Nakon toga kineziterapija.
   Za sve što vam nije jasno, možete nas kontaktirati telefonom.

Leave Your Comments