defomriteti-stopala

PES PLANOVALGUS – RAVNA STOPALA

Ovaj deformitet spada u kategoriju stečenih deformiteta.Nastaje spuštanjem svodova stopala koji vode strukturalnoj promeni stopala i uzrokuju nastanak pes planovalgus – ravna stopala.

Deca sa ravnim stopalima se često žale na bolove u stopalima, potkolenicama (zbog istezanja odredjenih misica) kolenima, može postojati valgus kolena, brzo se zamaraju, ne mogu dugo da hodaju, trapavo hodaju, moguda imaju bolove u kičmi, a sve to se javlja kao reakcija na izmenjen statički položaj.

ravna-stopala

Opasnost od spuštanja svodova kod dece je naročito izražena u periodu od prve do druge godine života. Aktivnosti koje u tom periodu nose rizik spuštanja svodova su ustajanje, stajanje i početak hodanja. U predškolskom i školskom uzrastu, pubertetu, kada naglo rastu i dobijaju na telesnoj težini, postoji izražena mogućnost nastanka ovog deformiteta.

ravna-stopala-1

Ravna stopala nastaju usled poremećene statike stopala, usled nesrazmere između opterećenja i aktivne snage stopala. Tom prilikom popuštaju najpre mišići, zatim ligamenti i na kraju dolazi do promene odnosa i oblika kostiju stopala.

Faktori koji mogu da dovedu do nastanka ravnih stopala su:
konstitucija, slabost mišića, ligamenata
vreme vertikalizacije i početka hoda – ako dete rano prohoda, zbog smanjene razvijenosti i nedovoljne zrelosti kostiju, mišića i ligamenata, postoji veća mogućnost razvoja deformiteta
period naglog rasta deteta
fizička neaktivnost
gojaznost
nasledni faktor

KAKO DIJAGNOSTIKOVATI RAVNA STOPALA

Postoje dva tipa ravnih stopala:

 1. FLEKSIBILNO RAVNO STOPALO je blaža forma ovog poremećaja. Kada stopala ne nose nikakvoopterećenje imaju pravilan oblik i svi lukovi se jasno vide. Tek pri osloncu dolazi do spuštanjasvodova.
 2. RIGIDNO RAVNO STOPALO gde postoji strukturalna anomalija sa valgiditetom zadnjeg dela i
  supinacijom prednjeg dela stopala. Može biti posledica nepravilnog koštanog razvoja. Dolazi do
  skraćenja ligamenata i zglobnih čaura.

Dijagnostika se postavlja na osnovu kliničkog pregleda (inspekcije i funkcionalnog pregleda stopala), uz pomoć tehničkih pomagala (podoskop, plantogram, baropodometrija), kao i na osnovu radiografije stopala (Rtg.), pre svega kod rigidnog oblika.

KLINIČKI PREGLED

Dete treba da stoji boso na čvrstoj i ravnoj podlozi, sa paralelnim i blago rastavljenim stopalima.
Da bi se procenilo stanje svodova stopala treba ih posmatrati sa svih strana.

ravna-stopala-dijagnostika

Pes plano valgus

Sa zadnje strane posmatramo Ahilove tetive koje se okomito spuštaju prema petnoj kosti (normalan valgiditet pete je 5 stepeni).
Lako lučno iskrivljenje Ahilovih tetiva sa konveksitetom prema unutra i proširenje površine oslonca koji se prenosi na unutrašnji deo stopala ukazuju na simptome spuštanja uzdužnog svoda:
sa unutrašnje strane – dobijamo informacije o stanju uzdužnog svoda
sa gornje strane – utvrđujemo pravac osovine stopala, uočavamo poprečni svod
sa prednje strane – gledamo pravac prstiju, eventualne promene na njima, zgrčenost, penjanje prsta na prst, položaj palca, lepezasto širenje prstiju i palca ukazuje na spuštanje poprečnog svoda

ravna-stopala-dijagnostika-1

Pes plano valgus

Dete zatim treba da prošeta i čučne na vrhovima prstiju, pri čemu posmatramo stopala sa unutrašnje strane i gledamo da li dolazi do podizanja unutrašnje ivice stopala i smanjenja iskrivljenosti Ahilovih tetiva.

ravna-stopala-dijagnostika-2

Pes plano valgus

Ovo je ujedno i proba za utvrđivanje trenutnog stanja mišića stopala i potkolenice.

LEČENJE PES PLANOVALGUSA – RAVNIH STOPALA

Najvažniji deo lečenja bi zapravo bilo prepoznavanje fleksibilnog ravnog stopala o rigidnog oblika koji zahteva drugi pristup u terapiji odnosno operativno lečenje.

Ovaj deformitetet se tretira dvojako.
AKTIVNO – aktivna kineziterapija
PASIVNO – fizikalne procedure, pasivna kineziterapija, ortopedski ulošci i adekvatna obuća

FIZIKALNA TERAPIJA U LEČENJU PES PLANOVALGUM – RAVNIH STOPALA

Kao uvod u kineziterapijsko tretiranje deformiteta, koriste se termo procedure, sa ciljem zagrevanja mekog tkiva skočnog zgloba. Time se vrši priprema za uspešniju primenu vežbi.Od termo procedura moguće je primeniti toplu zagrejanu glinu kao oblogu (primenjujemo je u ambulanti fizikalne medicine NIKA), topao parafin, IR lampa kao i bilo koja toplotna procedura koja prija detetu.

U kućnim uslovima, preporučuje se da se vežbe sprovode posle kupanja ili, pre vežbi, stopala potopiti u toplu vodu.

Preporuka je i da se slabi mišići stimulišu aparaturno (elektrostimulacija).
Preporuka je da se pre kineziterapije aplikuje lagana masaža.

KINEZITERAPIJA U LEČENJU RAVNIH STOPALA

Preporučuju se aktivne vežbe čiji je cilj jačanje dugih i kratkih fleksora stopala i supinatora.

PREPORUČENE VEŽBE:

 1. hod na prstima i petama naizmenično
 2. hod sa supiniranim stopalima (na spoljašnjim ivicama)
 3. prstima stopala podizati sa podloge loptice ili klikere, premeštati ih sa jednog mesta na drugo
 4. valjati tabanskom površinom stopala napred – nazad štap, olovku, flašu
 5. nabirati prstima stopala platno, maramicu, papir
 6. vežbe odizanja kantice sa peskom (za jačanje dorzalnih fleksora stopala)
ravna-stopala-lecenje

Vežba sa klikerima

Problemi koji mogu da nastupe kod pacijenata sa ravnim stopalima su bolovi u stopalima, potkolenicama, kolenima koji su difuzni i povećavaju se sa fizičkim aktivnostima, bolovi u leđima, kao i poremećena estetika.
Kod velikog broja pacijenata često je odsustvo bolova i funkcionalnih poremećaja, pa se potreba za lečenjem ravnih stopala dovodi u sumnju.

Smatra se da lečenje treba sprovesti ukoliko dete ima subjektivne tegobe, a težište lečenja se sve više pomera ka edukaciji pacijenta i roditelja.

Savetuje se regulisanje telesne težine, bavljenje sportom, deca ne bi trebalo da hodaju bosa po ravnoj podlozi u kući, dok se preporučuje hodanje po neravnom terenu, šljunku, travi itd.

PASIVNA KOREKCIJA RAVNIH STOPALA – ORTOPEDSKI ULOŠCI I ADEKVATNA OBUĆA

Dejstvo ortopedskih uložaka kod pes planovalgusa:
Valgus pete je povezan sa supinacijom prednjeg dela stopala – korekcija se postiže detorzijom stopala pomoću supinacionog klina za korigovanje valgusa pete i pronacionim klinom za korigovanje supinacije prednjeg dela stopala.

Ortopedski ulošci svojim oblikom uzdižu ili spuštaju deo stopala uspostavljajući ravnotežu pritiska na tabanskoj strani, dovodeći osovinu stopala u normalan položaj.

ravna-stopala-korektivni-ulosci

Korektivni ulošci

Efekat uložaka na dalji razvoj je ubedljivo najveći kod manje dece jer se dečije stopalo razvija do završetka rasta, a ulošci usmeravaju dalji razvoj i sprečavaju progresiju deformiteta, odnosno sprečavaju nastanak deformiteta.

Kod odraslih osoba ulošci koriguju deformitet stopala ukoliko je fleksibilnog tipa. Kod većih deformiteta, mehanički poboljšavaju statiku i dinamiku stopala, sa pozitivnim efektom na sve proksimalne strukture – skočni zglob, kolena, kuk, kičmeni stub.

OBUĆA

Deca do 3 god. moraju da nose duboke cipele, do iznad skočnog zgloba, jer njihovi mišići još uvek nisu dovoljno razvijeni. Cipele treba da budu stabilne i čvrste u zadnjem delu i savitljive u srednjem i prednjem delu.Treba da budu komotne da bi omogućile rast stopala i normalne pokrete. Nije dobro da cipele budu previše mekane jer ne daju dovoljnu stabilnost stopalima. Nikako detetu ne treba obuvati cipele koje je nosilo neko drugo dete jer svako stopalo oblikuje cipelu na specifičan način, što može loše da utiče na stopala drugog deteta i da dovede do nepravilnosti u razvoju.

ravna-stopala-ortopedska-obuca

Neadekvatna obuća može da dovede do nepravilnog razvoja stopala, poremećaja statike skočnih zglobova, kolena i kukova, što će da se manifestuje kroz patkast hod, X noge, nespretnost, česta padanja, a u kasnijim godinama je moguća i pojava deformiteta kičme.

Autor teksta: Žarko Popović, viši fizioterapeut, defektolog-somatoped

POVEZANI TEKSTOVI: DEFORMITETI STOPALAPES EQUINOVARUS, LEČENJE DEFORMITETA STOPALA, KAKO FIZIOTERAPET LEČI TELESNE DEFORMITETE

Comments

 • Marko

  MarkoJune 22, 2021 at 7:19 pm

  Postovani
  Bili smo kod naseg pedijatra , video sam kod klinca od tri godina , da mu stopalo izvrnuto.Pedijatar nam je dao uput , Jos nista detaljno ne znamo sta je , ali upisano je u uputu
  Pes Valgus.Mene zanima kao roditelja , da li je ovo zabrinjavajuće ili ne, da li je moguca korekcija stopala, da se klincu koliko toliko pomogne.Hvala

  • nikawp

   nikawpJune 23, 2021 at 5:58 am

   Poštovani Marko,
   Uzrast od 3 godine života je primeren korekciji deformiteta i uz uporan i precizan rad daje odlične rezultate.
   U našoj Ambulanti se sprovode aktivne i pasivne korekcije deformiteta.
   Pasivnim korekcijama se edukuju i roditelji koji pravilno sprovode korekcije.
   Terapijski učinak se proverava kontrolama i korekciji programa.
   Započnite lečenje čim pre!

 • 1 2

Leave Your Comments