lecenje-starin-i-bolesnih

LEČENJE STARIH I BOLESNIH

FIZIKALNA I KINEZITERAPIJA U FUNKCIJI POBOLJŠANJA KVALITETA ŽIVOTA STARIH I BOLESNIH

Prva faza terapije je primena analgetske fizikalne terapije sa ciljem otklanjanja bola. Fizikalna terapija se primenjuje sve dok osnovna tegoba potpuno ne nestane. Nakon toga se pristupa sa primenom kineziterapijskih procedura koje su deo sistemskog rešenja.
Kineziterapija su medicinske vežbe koje pospešuju amplitudu pokreta delova tela i tela kao celine, jačaju mišićnu masu, pospešuju reakcije ravnoteže, koordinaciju.

Iskustvo iz prakse govori da u svim navedenim slučajevima, svako od navedenih pacijenta je poboljšanjem svog zdravstvenog stanja i primenom adekvatne terapije i nege dobio na kvalitetu života. Najvažnije je da je životna postavka, proistekla iz bolesti ili stanja, promenjena i koliko god teško i hronično zdravstveno stanje bilo, trebalo bi se setiti da život ima različite kvalitete i da se treba boriti do kraja za što dostojanstveniji život.

Starim i bolesnim ljudima je potrebna, pre svega, pomoć i podrška, ista ona koju su oni davali nama kada nam je bila potrebna u našem ciklusu odrastanja. Nešto što je do skora bio sastavni deo svakodnevnog života, lagano postaje neostvarivo.

Život bez bola i tegobe predstavlja u osnovi problem koji se rešava adekvatnom terapijom.Obezboliti i umanjiti tegobu suština je svake terapije. Cilj je isti i kod bolesti i stanja, čak i kod stanja sa latentnim ishodom.

lecenje-starin-i-bolesnih-1

Bez pomoći, socijalizacija i društveni život starih i bolesnih ne postoji ili se svodi na puko preživljavanje iz dana u dan, a ne mora da je tako. Kada se bolest i desi, trebalo bi zauzeti pozitivan stav koji podrazumeva realnu sliku sebe i svoga zdravstvenog stanja i činjenje da se ono poboljša. Dovoljno je da ste tu, prisutni, da vam je stalo.

KOMPLIKACIJE NEPRAVILNE I NEDOVOLJNE OSNOVNE ZDRAVSTVENE NEGE STARIH I BOLESNIH – odsustvo zdravstvenog nadzora i pomoći stručnjaka

neadekvatna medikamentozna terapija koja godinama nije menjana
komplikacije nastale zbog nelečenja osnovne zdravstvene tegobe
pad imuniteta i česte prehlade i upale
nastanak kontraktura
opšta mišićna slabost
pojava dekubitarnih rana
neuhranjenost ili pothranjenost

ŠTA BI MOGLI DA UČINIMO

Stambeni prostor u kome žive stari i bolesni bi trebalo da se prepravi u skladu sa njihovim potrebama. Potrebno je izvršiti adaptaciju koja se uglavnom sastoji u uklanjanju arhitektonskih barijera, kao i adaptaciju kupatila. Na postojeću WC šolju dovoljno je postaviti povišicu, iz kupatila bi trebalo izbaciti kadu i umesto nje postaviti plitku tuš kabinu.

pomoć pri obavljanju lične higijene
pomoć pri oblačenju
pomoć pri hranjenju
kupovina lekova i kućnih potrepština
pripremanje obroka
čišćenje prostora u kom žive
pomoć da se napravi prvi korak posle dugog leženja
prevoz do zdravstvene ustanove
odlazak u prodavnicu na pijacu
izbacivanje smeća
odlazak u apoteku

Vodite računa o svom zdravlju i zdravlju Vaših najmilijih.

Autor teksta: Žarko Popović, viši fizioterapeut, defektolog-somatoped

POVEZANI TEKSTOVI: SIMPTOMI STAROSTI

Leave Your Comments