KINEZITERAPIJA

Kineziterapija se nadovezuje na fizikalnu terapiju. Kineziterapijske procedure spadaju u sistemska rešenja u procesu rehabilitacije i lečenja.

Cilj kineziterapije je fiziološki pokret i fiziološka mišićna snaga, lečenje funkcionalnih i strukturalnih deformiteta, korekcija lošeg držanja tela i biomehanike, lečenje posledica povrede centralnog nervnog sistema (mozak i kičmena moždina), perifernih nerava, stanja posle preloma, istegnuća mišića…..

U slučaju oboljenja, stanja Ili povrede, pokreti su najčešće ograničeni, a mišićna snaga najčešće nedovoljna.

Kineziterapijskim procedurama, medicinskim vežbanjem, povećava se obim pokreta i mišićna snaga.

Svaki pokret tela koji se u punom zdravlju podrazumeva kao deo svakodnevnog života, kada postane neizvodljiv, nepremostiv i ograničen, razlaže se kineziterapijskim procedurama na osnovne segmente, pacijent ih uz pomoć terapeuta uči, tako da se vremenom sklapaju u složenu fizičku aktivnost.

SLIKICA ZA TEKST

Kao primer složenosti, zamislite samo koliko je hod složena fizička aktivnost. Koliko je mišića aktivno, koliko  pokreta telo napravi u jednom koraku. A zamislite sve to kako izgleda nakon preloma npr. skočnog zgloba, po skidanju gipsane imobilizacije.

Kineziterapija se sprovodi primenom aktivnog, aktivno potpomognutog i pasivnog pokreta.
Aktivan pokret samostalno izvodi sam pacijent po dobijenim instrukcijama od terapeuta u vezi sa trajanjem pokreta i načinu izvođenja pokreta.

Aktivno potpomognuti pokreti se izvode aktivno od strane pacijenta u meri koliko pacijent može, što je nedovoljno, najčešće zbog manjka mišićne snage ili nedovoljne amplitude pokreta (najčešće kontraktura). Da bi se pokret izveo do kraja, u punoj amplitudi, primenjuje se aktivno potpomognut pokret gde terapeut odradi ono što pacijent ne može.

Pasivan pokret u potpunosti izvodi terapeut zato što pacijent, zbog prirode bolesti ili stanja, ne može da to sam uradi.

U ambulanti fizikalne medicine NIKA, trajanje jednog kineziterapijskog tretmana, u zavisnosti od tretirane patologije, je od 60 do 90 minuta.

NAJČEŠĆE KINEZITERAPIJSKE PROCEDURE KOJE SPROVODIMO

  Kineziterapija bolnih stanja
  Kineziterapija za lumbalnu i sakralnu kičmu
  Kineziterapija vratne kičme
  Kinezitrapija posle preloma
  Kineziterapija sportskih povreda
  Kineziterapija u neurologiji i reumatologiji
  Kinezitrapija posle operativnog zahvata
  Korekcija deformiteta
  Individualni rad sa decom
  Individualni rad sa odraslima
  Posturalne vežbe

  Korekcija hoda i balans
  Obuka hoda sa i bez pomagala
  Vežbe opšte kondicije
  Vežbe jačanja gornje i donje muskulature
  Aktivna segmentarna kineziterapija
  Aktivna opšta kineziterapija
  Potpomognuta segmentarna kineziterapija
  Pasivna kineziterapija
  Vežbe disanja
  Vežbe relaksacije

Comments

 • Stefan

  StefanDecember 15, 2019 at 1:17 pm

  Poštovaniimam 23 god i imam jake bolove na levu stranu u lumbalnom delu kičme ti bolovi se jako šire na levu nogu. Podkolenoca i stopalo jako bole dok butina slabije bolov. Nalazi RTG mi kažu ispravljena fiz. lordoza kičme

  • nikawp

   nikawpDecember 15, 2019 at 1:45 pm

   Poštovani Stefane,
   Iz vašeg opisa zaključujem da je reč o lumboišialgiji koja se uspešno tretira fizikalnim i kinezeterapijskim procedurama.
   Rtg. snimak je ništavan tako da vam preporučujem da uradite MR LS kako bi znali šta je razlog nastanka išialgije.

 • Bojan

  BojanNovember 10, 2017 at 10:41 pm

  Pozz imao sam prelom skocnog zgloba ugracena su mi bila dva srafa .jedan je izvadjen pre 20 dana takozvani transfiksioni sraf …ali mi je i dalje zglob nedovoljno pokretan kada je u gornjem polozaju mogu samo paralelno sa podom i vice nece…ako moze neko objasnjenje

  • admin

   adminNovember 11, 2017 at 9:57 am

   Poštovani Bojane,
   Pretpostavljam da je reč o trimaleolarnom prelomu skočnog zgloba, koji spada u kategoriju teških preloma.
   Zato ste i operisani. Postoperativno, problem su kontrakture u skočnom zglobu koje se rešavaju
   primenom limitiranih fizikalnih procedura (zbog prisustva stranog tela-metala u zglobu),
   a suštinski se problem rešava kineziterapijom (medicinskim vežbama).
   U početku se primenjuju pasivni pokreti, kasnije aktivno vežbanje.
   Pokret dorzalne fleksije u fiziološkim okvirima iznosi od 10-20 stepeni.
   Uporedite isti pokret kod zdravog stopala i to vam predstavlja terapijski target koji mora da se rešava.
   Budite uporni i vežbajte uz PRISUSTVO FIZIOTERAPEUTA, samo problem ne možete da rešite.

 • Jelena Damnjanović

  Jelena DamnjanovićJune 29, 2017 at 12:31 am

  Poštovani,mesecima unazad imam bol u desnoj preponi.Doktor opšte prakse me je slao kod ginekologa,hirurga..a bol se proširila na kuk i počela da spušta do kolena i da mi trnu prsti na nozi.Na svoju ruku sam krenula kod fizioterapeuta koji me masira, pušta struje i radi sa mnom lagane vežbe jačanja leđnih mišića i istezanja,i trnjenje je prestalo,bol u kuku se smanjio ali i dalje se smenjuju periodi jakog i slabijeg bola u preponi.Sredinom maja sam uradila MR ispravljena fiziološka lordoza,manje schmorl hernije na pokrovnim pločama L3,L4 i L5,conus medullaris je na nivou Th 12—L1.Na nivou L5S1 desikativno izmenjen 4disk sa anularnom rupturom paracentralno levo i manjom proturzijom,uz komresiju na duralnu vreću i istostranim foraminalnim disk radikularnim kontaktom levo.Fiziotetapeut misli da nastavim sa njegovim terapijama i da će mi bol vremenom nestati a neurolog mi je prepisala terapiju. Molim vas šta je pametno uraditi?

  • admin

   adminJune 29, 2017 at 6:47 am

   Poštovana Jelena,
   Nekad je potrebno proći duži dijagnostički put, ali je važno da ipak bude ispravan.
   Upravo, opisane tegobe i MR nalaz su apsolutno uzročno – posledično ispravni.
   Terapijski gledano, možete da nastavite sa neinvazivnim fizikalnim procedurama koje su analgetske (pre svega), relaksirajuće, kasnije uključiti i revitalizaciju nervnog tkiva.
   Kineziterapiju u ovoj fazi NIKAKO NE SPROVODITI!
   Kada je reč o ordiniranoj neurološkoj medikamentoznoj terapiji, naravno dase preporučuje. Uz sve napomenuto, indikovano je mirovanje.
   Sve opisano, pod uslovom će dati rezultate. Sa kineziterapijom početi po otklanjanju bola!

 • Darko

  DarkoNovember 26, 2016 at 11:13 pm

  Decak (sin), 16god. Ima ulegnute grudi . Koje je resenje za taj problem?

  • admin

   adminNovember 28, 2016 at 8:02 am

   Poštovani Darko,
   Udubljene grudi, PECTUS EXCAVATUS, potrebno je dobro dijagnostikovati u smislu određivanja stepena nastalog deformiteta i njegovih posledica.

   Potrebno je da se uradi sledeće:
   1. MERENJE ANTEROPOSTERIORNOG PREČNIKA PELVIMETROM
   2. MERENJE ZAPREMINE UDUBLJENJA
   3. PROFILNI RENTGENSKI ili poprečni CT ili MR SNIMAK
   4. SPIROMETRIJA
   5. pregled kardiologa

   Ukoliko postoji ma kakvo remećenje rada srca ili disanja koji su uzrokovani prisutnim deformitetom, pristupa se hirurškoj intervenciji.

   Svaki drugi, najčešće estetski problem se rešava kineziterapijom, koja je i nezaobilazna metoda po eventualnoj operaciji.
   Problem estetike je u pubertetskom uzrastu uvek veći od realnog.
   Kompenzacija se vrši jačanjem m.m. pectoralis major-a. Plivanje je pomoćna metoda a ne ssistemsko rešenje.

 • Fahrudin HODŽIĆ

  Fahrudin HODŽIĆNovember 22, 2016 at 1:13 pm

  Lep pozdrav! Zanima me za mnenje mojega izvida in kaj mi svetuje te ….hvala lepa

  Nekoliko poudarjena lumbalna lordoza zaradi bolj vodoravno položenega sakruma .Spinalni kanal je kongenitalno ožji .I.v.diska L4-l5 in L5-S1 sta degenerirana,dehidrirana znižanega signala ,malo znižane visine.V višini L5-s1 je srednje velika levostranska dorzolateralna diskus hernija, ki ispolnjuje epidularni prostor levega lateralnega recesusa in v njem utesnjuje levo korenino S1,ki je nekoliko odrinjena navzad .Duralna vreča je v tem delu že kongenitalno ožja zaradi lipomatoze in ni videti utesnjena .Hernija sega tudi v levi i.v.foramen,ki je še dodatno stenoziran z dorzolateralne strani zaradi spondilatroze fasetnega sklepa.Levi spiralni živec L5 foramnu je videti utesnjen.V višini l4l5 je manjša dorzalna centralna diskus hernija ,ki ob zmerni dorzolateralni stenozi utesnjuje duralno vrečo s sprednje strani za cca 1/3.Prepričljivih utesnitev v lateralnih recesusih ni videti , v tej višini pa je tudi zmerna obojestranska foraminalna stenoza zaradi spondilartroze.Vidna je začetna degeneracija in majhna protruzija diska L1-l2 brez pomembnih utesnitev.

  • admin

   adminNovember 23, 2016 at 7:09 pm

   Poštovani Fahrudine,
   Pretpostavljam da ste svesni težine opisanog MR nalaza. Prisutna je niska hernijacija diska u nivou L5-S1.
   Dodatnao se vaše zdravstveno stanje komplikuje stenozom spinalnog kanala (kongenitalno i posledično izlivanjem sadržaja jezgra) i degenerativnim procesima.
   Obzirom na visinu hernijacije, moguće komplikacije su gubljenje kontrole sfinktera i erektilne funkcije.
   Svakako da vam preporučujem da uradite i EMNG DE kao dopuna navedenog nalaza gde će se utvrditi stepen provodljivosti i nivo oštećenja perifernih nerava.

   Po protokolu se ordinira medikamentozna analgetska terapija koja može da bude ampulirana i u obliku tableta koje se ujedno kombinuju.
   Kada se bol kupira, savetujem vam da započnete fizikalne analgetske proceduru, ujedno i relaksirajuće i revitalizaciju nerva.
   Po prestanku bolova započnite sa kineziterapijskim procedurama (sistemsko rešenje) sa ciljem jačanja i povećanja obima pokreta segmenata.
   Vaše zdravstveno stanje može da se reši dobrom i stručnom terapijom, vašom upornošću i strpljenjem.

 • mirjana

  mirjanaMarch 19, 2016 at 10:02 pm

  postovani,pre godinu dana sam se ukocilau vratu sa desne strane bol sirilaka ramenu i ruci i takodje na toj strani glave.glavu nisammogla da pomeram.sve je to trajalo oko tri nedelje.inace najveca bol je na dodir bila u gornjem desnom delu vrata.lekari sumi rekli da je to upala ,misica i da idem na rucne masaze radi razbijanja miogeloza.nakon nekoliko masaza meni se pojavilo jako pecenje u glavi gde mi je neurohirurg dijagnosticirao okcipitalnu neuralgiju.primala sam inekcije u vrat ibilomi je bolje.medjutim zadnjih nekoliko meseci meni se bol siri i ka vilici zatim duz ledja i noge sve na istoj strani.bol je prisutna kao neko ziganje pri pokretima odredjenim i stavu tela.imamosecaj dami se iz jednog dela vrata bol siri i na vilicu i duz ledja i unogu.na magnetnoj rezonanci je prikazana spondiloza vratnog dela duz celog vrata i blaga diskus hernija c5 c6 a ulumbalnom blaga diskus hernija l4 l5 sve na desnoj strani.takodje imam povedu sedmog vratnog prsljena od udesa pre jos 12 god.inace meni su se sviovi problemi javili pre godinu dana od kada sam se ukocila i bila je tu i neka upala nerva.pre toga nisam imala takvih problema ponekad mi se desavalo dameboli desna strana vrata.inace sve to krece posle porodjaja.a u trudnoci sam u dva navrata imala isijas kocenje u desnoj nozi.isla sam na fizikalnu terapiju namasaze kojemi samo trenutnopomognu i onda se opet pojave ti bolovi samo na desnoj strani vrata i ledja..molim savet

  • admin

   adminMarch 21, 2016 at 8:47 am

   Poštovana Mirjana,
   Proces lečenja ste započeli bez završene dijagnostike, Tačnije, pored kliničkog pregleda i MR Ci LS kičme, potrebno je da uradite i EMNG ruku i nogu.
   Time bi dijagnostika bila završena i mogli bi da zakažete pregled neurologa, ujedno i započnete fizikalnu terapiju.
   Opšta mišićna slabost prouzrokovana inaktivnošću može da da kliničku sliku u kojoj postoje identične tegobe i u C i u LS kičmi. Razlog je i postojanje DH u obe regije.
   Terapijski gledano, akcenat je na regiji koja više boli, u vašem slučaju C kičma. Rekoste da postoje dijagnostikovane miogeloze, tako da terapijski bih preporučio sistemski tretman dorzuma, mekog tkiva, ujedno bih radio i revitalizaciju perifernih živaca.
   Naravno da je sistemsko rešenje kineziterapija (vežbe) sa ciljem povećanja obima pokreta i mišićne snage.

   Od suplemenata bih vam preporučio magnezijum i komples vitamina B.

Leave Your Comments