KANCELARIJSKO VEŽBANJE

Današnje profesije su takve da iziskuju nimalo, ili iziskuju minimum fizičke aktivnosti. Najčešće se sedi za računarom najmanje osam sati dnevno. Ova pojava se zove fizička neaktivnost.

Kao posledica neaktivnosti, prvo se redukuje mišićna masa, a samim tim i mišićna snaga što vodi opštoj mišićnoj slabosti (“Nekada sam nešto fizički sa lakoćom obavljao, sada već sa naporom ili više to ne mogu da uradim“). Nakon toga se redukuje i segmentirana pokretljivost (glava, vrat, lumbalna kičma).

Potom se javljaju bolovi u raznim segmentima.

Bol kao pojava je signal tela koji nam javlja da nešto ne valja. Ova pojava predstavlja i poslednju opomenu tela da bi trebalo nešto preduzeti. U protivnom, bol postaje stalni pratilac na koje se telo postepeno privikava. Nešto što je akutno i brže rešivo, postaje hronično, lagano sistemski podriva ceo organizam, a rešavanje problema traje dosta dugo.

KANCELARIJSKO VEŽBANJE

Kancelarija i posao, uz ritam kojim se obavlja, predstavljaju prinudu u smislu položaja tela.

U samoj kancelariji, za računarom iz sedećeg položaja, moguće je izvesti kompletne vežbe za mobilizaciju vratne kičme.

Ceo postupak vežbanja traje nekoliko minuta i iziskuje samo dobru volju. Time sprečavamo nastanak cervikalne spondiloze, a ukoliko ona već postoji, usporavamo proces.

Blagotvorno je dejstvo ovih vežbi i na glavobolje jer se pospešuje cirkulacija ove regije, a samim tim mozak dobija dovoljno kiseonika.

VEŽBE

U vratnoj kičmi moguće je raditi pokrete savijanja glave i vrata do grudne kosti (fleksija), zabacivanje glave i vrata unazad (ekstenzija), rotaciju glave i vrata na obe strane (levo i desno), bočno naginjanje glave i vrata obostrano. Postoji i pregršt vežbi izvedenih iz ovih osnovnih. Svaki pokret glave i vrata, prilikom vežbanja, sprovodi se uz trakciju (istezanjem glave i vrata) povlačenjem ka gore.

OSNOVNE VEŽBE ZA VRATNU KIČMU

VEŽBA 1

Opis vežbe: Početni stav je sedeći. Usta su zatvorena. Glavu i vrat maksimalno savijati ka dole, dok vrh brade ne dodirne grudnu kost. Ramena i trup se ne pomeraju. Ukoliko vrhom brade ne može da se dodirne grudna kost, vežbu raditi do lične maksimalne amplitude.

VEŽBA 2

Opis vežbe: Početni stav je sedeći. Glavu i vrat maksimalno zabaciti unazad. Ramena i trup se ne pomeraju.

VEŽBA 3

Opis vežbe: Početni stav je sedeći. Glavu i vrat maksimalno rotirati na jednu stranu i iz maksimalne rotacije gurati vrh brade iza vrha ramena istostrano. Ramena i trup se ne pomeraju.
Vežbu 3 ponoviti i na drugu stranu.

VEŽBA 4

Opis vežbe: Početni stav je sedeći. Glavu i vrat maksimalno bočno nagnuti na jednu stranu ka ramenu. Lice ostaje okrenuto ka napred. Ceo pokret bočne fleksije vrši se oko vrha nosa. Ramena i trup se ne pomeraju.

Vežbu 4 ponoviti i na drugu stranu.

Autor teksta: Žarko Popović, viši fizioterapeut, defektolog-somatoped

POVEZANI TEKSTOVI: KAKO ZAŠTITITI KIČMU, BOL U DONJEM DELU LEĐA

Leave Your Comments