KAKO ZAŠTITITI KIČMU

ZAŠTITNI POLOŽAJI I POKRETI

Neke od fizičkih, radnih i aktivnosti svakodnevnog života vam ne prijaju, jer izazivaju bol, najčešće u lumbalnom (krsnom) delu kičme. Očito da je problem u pogrešnom načinu izvođenja ili preteranom trajanju aktivnosti. Telo čuvamo i štitimo kroz zaštitne položaje i pokrete.

Najveće opterećenje tela trpi krsno-lumbalni deo kičme, mesto gde se trup vezuje za karlicu i donje ekstremitete. Držanje tela ili posturu sačinjavaju osnovne karike otvorenog kinetičkog lanca: stopala, kolena, karlica, kičmeni stub, ramena, glava i vrat.

Narušavanje bilo koje od ovih karika predstavlja pomeranje/narušavanje kinetičkog lanca. Pomeranja težišne linije su uvek praćena dodatnim utroškom energije za održavanje položaja, a uz opštu mišićnu slabost prisutan je i bol.

Zaštitni položaji i pokreti u akutnoj (bolnoj) fazi nam pomažu da bol otklonimo. Preventivno, zaštitni položaji i pokreti nam štite telo da do bola i ne dođe.

Opis najčešćih aktivnosti svakodnevnog života koje bi pravilnim izvođenjem eliminisale bol u lumbalnoj kičmi.

AKTIVNOSTI IZ STOJEĆEG POLOŽAJA

RADNA POVRŠINA
U zaštiti lumbalne kičme, najvažnije je da se pravilno odredi i niveliše radna površina. Svaka radna površina bi trebalo da bude u visini struka.

Iz stojećeg položaja, šake bi trebalo da su potpuno opružene pored tela i dlanovi potpuno spušteni na radnu površinu. Iz tog položaja, lumbalna kičma je potpuno zbrinuta. Ukoliko aktivnost duže traje (više od 15 minuta), potrebno je rasteretiti obe noge. Najprostije je da uzmete stoličicu (hoklicu), spustite je na pod i s vremena na vreme podignite jednu, pa drugu nogu na nju.

AKTIVNOSTI:

svaka radna aktivnost
ručno pranje sudova
oblačenje i kupanje bebe
ručno pranje veša
peglanje

AKTIVNOSTI IZ SEDEĆEG POLOŽAJA

Sedeći položaj se najčešće vezuje za radni položaj. U tom položaju najčešće se ostaje 8-10 sati. Dakle, ne zvuči baš zdravo. Tačnije, ovoliko dugačak period u kom je telo, može da se okarakteriše kao PRINUDNI položaj. Važno je da vam kičma stoji pravo, da se ne povijate napred, nazad, levo, desno.

RADNA STOLICA
Radna stolica mora da bude udobna, sa naslonom koji je podesiv, a ukoliko ga nema, uzmite manji peškir, urolajte ga i stavite iza lumbalne kičme. U obzir dolaze i jastuci otprilike te debljine. Ovim dodatkom osetićete olakšanje i rasterećenje.

kako-zastititi-kicmu

Naslon za leđa po pravilu bi trebalo da je visine do gornjih uglova lopatice.
Rukohvati sa strana se preporučuju.
Prilikom određivanja visine radne stolice, potrebno je da oba stopala budu na podu.

ergonomija

I ovde je najvažnije da radna površina stola bude u nivou struka.
Ukoliko radite za računarom, pokušajte da makar dodatak radnom stolu za tastaturu bude u nivou struka.

ergonomska-radna-povrsina

Ukoliko je radna površina stola viša od struka, podignite sedalni deo stolice do visine struka, a da bi vam stopala imala oslonac, uzmite manju stolicu (hoklicu), te je stavite ispod stopala. Neka vam ona bude oslonac za oba stopala, dok su noge savijene u kolenima i sa sedalnom površinom zaklapa ugao od 90 stepeni.

svaka radna aktivnost
rad za računarom
peglanje iz sedećeg položaja

SAVIJANJA TRUPA
(napred – nazad, levo – desno, rotacije, združeni pokreti)

Svaka aktivnost koja je usmerena ispod nivoa struka trebalo bi da se izvede iz čučnja, a ne fleksijom (savijanje trupa napred), bočnom fleksijom (savijanje trupa u stranu) ili rotacijom trupa.

Ove aktivnosti najčešće su združene sa podizanjem predmeta i tereta.
Potrebno je da čučnete, obavite aktivnost i ustanete iz čučnja. Pri tom, kimčmeni stub stoji pravo. Naročito su interesantne kratkotrajne aktivnosti koje iziskuju brzi pokret savijanja trupa (napred ili u stranu ili združeno i napred i u stranu) čime se mogućnost nastanka lumbalnog bola povećava. Kao posebno loš položaj za lumbalnu kičmu treba navesti pranje veša u kadi, usisavanje i ulazak i izlazak iz automobila.

RUČNO PRANJE VEŠA
Ako već morate da nešto operete ručno, stavite preko kade jednu dasku. Na dasku stavite korito. Ovim ste postigli da radna površina bude u nivou struka. Time štitite lumbalnu kičmu.

USISAVANJE

Najvažnije je da se pravilno odredi visina rukohvata na ispustu za usisnu cev. Visina rukohvata bi trebalo da je do visine kukova. Izbegavati fleksije, torzije i rotacije trupa. Ukoliko bi trebalo da usisavate ispod nameštaja, kleknite i iz tog položaja usisajte. Kičma mora da vam stoji pravo.

ULAZAK I IZLAZAK IZ AUTOMOBILA
Pravilan ulazak i izlazak u i iz automobila je moguć dvojako.
Kada se vrata automobila otvore, a vi stojite pored auta, da bi zaštitili kičmu, potrebno je da nogom bliže autu zakoračite u unutrašnjost automobila. Sve vreme se pridržavate za krov ili gornji deo sedišta. Iz tog položaja (jedna noga u autu, druga napolju), sešćete u auto.

Pošto ste seli, ubacite i drugu nogu u auto. Voditi računa da vam kičma stoji pravo.
Kada se vrata automobila otvore, vi stojite leđima okrenutim vratima. Iz tog položaja uradićete čučanj i sešćete na sedište auta (noge su van auta). Rukama ćete se osloniti na sedište auta i pomeranjem celog tela (rotiranjem), ubacićete i obe noge u automobil.

Prilikom izlaska iz automobila sled radnji je obratan opisanim.
Ukoliko idete na duži put automobilom, da bi rasteretili lumbalnu kičmu, preporuka je da se iza lumbalne kičme postavi urolani manji peškir.

AKTIVNOSTI

veš mašina (unošenje i iznošenje veša u bubanj)
vezivanje pertli
frižider/zamrzivač (unošenje i iznošenje hrane sa donjih polica)
mašina za pranje sudova (unošenje i iznošenje sudova u mašinu)
ručno pranje veša
usisavanje
ulazak i izlazak iz autimobila

PODIZANJE I SPUŠTANJE PREDMETA

Predmeti ma koje težine se podižu i spuštaju po istom principu. Nema razlike da li je predmet težak 10 grama ili 10 kg.

Princip je sledeći: svako dizanje/spuštanje predmeta se vrši tako što se čučne, kičmeni stub stoji pravo, obema rukama se predmet prihvati (ukoliko je kabastiji) i iz čučnja se lagano uspravljamo.

Ovim načinom dizanja štitimo lumbalnu kičmu, a opterećenje prebacujemo na mišiće nogu. Kod podizanja i spuštanja bebe iz krevetca i u krevetac nemojte da vam je teško da prednju stranicu krevetca spustite/podignete, pa tek onda da podignete/spustite bebu sa savijanjem u kolenima.

AKTIVNOSTI

dizanje tereta
dizanje predmeta

pravilno-dizanje-tereta

KLEČEĆI POLOŽAJ

Ovaj položaj se najčešće vezuje za aktivnosti pranja i čišćenja podova. U ovom položaju, oslonac je na oba stopala, potkolenice, kolena i šake. Bitno je da površina oslonca bude mekana i udobna, a kičma da stoji pravo. Ovim položajem izbegavamo bočne i torzione pokrete trupa.

klececi-polozaj

AKTIVNOSTI

svaka radna aktivnost
čišćenje poda

NOŠENJE TERETA

Najpravilnije nošenje tereta je na glavi. Time se težina tereta poklapa sa težišnom linijom onog koji nosi, te je opterećenje tela najujednačenije.

Naravno, sem u Africi, još ponegde je ovo uobičajena slika. Kad god ste u prilici, pokušajte da teret obuhvatite obema rukama i da ga nosite sa prednje strane tela. Kod nošenja bebe, koristite pomagala u smislu nosiljke (kengur nosiljka). Ukoliko je teret teža torba, menjajte opterećenje iz jedne u drugu ruku.

Kese i torbe sa pijace i prodavnice rasporedite ravnomerno u obe ruke. Izbegavajte dugotrajno nošenje teških predmeta. Pokušajte sa kolicima kada god ste u prilici.

AKTIVNOSTI

svaka radna aktivnost
nošenje bebe
nošenje tereta

VISINA ŠTIKLE

Optimalna visina štikle na obući može da se odredi analizom obuće koju nosite. Visina štikle koju najviše koristite, trebalo bi da vam najviše i prija. Kada se bol u lumbalnoj kičmi javi, najčešće se dođe na ideju da se promeni visina štikle.

Npr.: uobičajena visina štikle je bila veća, pa pacijent obično promeni obuću i obuje nešto “ravno”. Nije preporuka da se visina štikle menja kod bolnih stanja. Razlog za to je stečen obrazac posturalnog položaja, kao i prisustvo antalgije.

Antalgični položaji su svi položaji koje telo spontano zauzima da bi se zaštitilo od bola. Antalgični položaji su uvek i nepravilni jer vode poremećaju posture i biomehanike. Dodavanjem nove izmenjene karike (nova visina štikle), antalgičnom posturalnom držanju, unosi se potpuna pometnja koje telo ne može da isprati.

Preporuka: rasteretni individualni ulošci po otisku u peni

Ulozak-po-otisku

FIZIOLOŠKI POLOŽAJ NA LEĐIMA

Ovaj položaj karakteriše ravnomerno opterećenje/rasterećenje čitavog tela. Svi mišići i zglobovi su ravnomerno istegnuti, fiziološke krivine su rasterećene. Ovo je tzv. idealan položaj, jer telo troši minimalnu količinu energije za njegovo održavanje.

Podloga na kojoj se leži nije ni previše tvrda ni previše meka. Ispod vratne kičme urola se manji peškir ili manji jastuk te debljine. Time rasterećujemo vratnu fiziološku krivinu (cervikalnu lordozu). Ispod savijenih kolena urolamo ćebe ili stavimo rolnu čime rasterećujemo krsnu fiziološku krivinu – lumbalnu lordozu.

Preporuka je da se ovaj položaj sprovede pre spavanja i ujutru kada se probudite. Dovoljno je 5-10 minuta da se kompletna muskulatura i telo harmonizuju kroz ovaj položaj.

Preporuka: fiziološki jastuk i rolna (za ispod kolena).

fiziološki-polozaj

PROMENA POLOŽAJA TELA – ZAUZIMANJE I USTAJANJE IZ FIZIOLOŠKOG POLOŽAJA NA LEĐIMA

Sve aktivnosti u vezi sa fiziološkim položajem bi trebalo da budu postupne i lagane.

ustajanje-iz-fizioloskog-polozaja

Zaštitni položaji i pokreti bi trebalo da su deo svakodnevnog života. Vežbajte položaje i pokrete dok ih ne usvojite i dok ne postanu automatizmi. Jačajte muskulaturu.

Autor teksta: Žarko Popović, viši fizioterapeut, defektolog-somatoped

POVEZANI TEKSTOVI: BOLOVI U DONJEM DELU LEĐA, VEŽBE ZA LUMBALNU KIČMU, FIBROMIJALGIJA

Comments

 • Sladjana

  SladjanaOctober 1, 2021 at 4:33 pm

  Poštovani, magnetna rezonanca je pokazala da su dva diska napukla i da se tu “izlivaju”. Dominantna je desnostrana fokalna paramedijalna protuzija IV diska L4-5 bez direktne kompresije odstupa L5 korena. Anularno bubrenje IV diska L 3-L4 sa anularnom rupturom bez neuralne kompromitacije. Manja cirkularna protuzija IV diska L5/S1 bez znacajne kompresivne manifestacije.Ukljucena mi je doziran fizikalni tretman i teeapija medikamentima. Volela bih čuti Vaše mišljenje, šta i kako dalje.

  • nikawp

   nikawpOctober 1, 2021 at 6:34 pm

   Poštovana Slađana,
   Nalazom MR potvrđena je Poydiscopathia LS kičme. U akutnoj bolnoj fazi dobro se pokazala analgetska neinvazivna terapija.
   Po prestanku bolova, indikovana je primena kineziterapije sa ciljem jačanja pelvitrohanterične muskulature, kako bi se obezbedila stabilnost navedene regije.
   Predviđeno vreme trajanja oporavka je fizikalna 2 nedelje u kontinuitetu i kineziterapija 30 maksimalno 45 dana u kontinuitetu.
   Budite uporni, rezultati neće izostati.

 • Elvir

  ElvirMay 6, 2021 at 8:42 am

  Imam bolove u donjem delu ledja na snimku l.V i l5 suzenje nervnih recesusa sta predlazete

  • nikawp

   nikawpMay 7, 2021 at 5:40 am

   Poštovani Elvire,
   Fizikalna analgetska terapija u prvoj fazi lečenja, po prestanku bolova, kineziterapija (sistemsko rešenje).

 • nikawp

  nikawpMarch 2, 2021 at 7:54 pm

  Poštovana Tanja,
  Svaka fizička aktivnost gde je reč o nošenju tereta se radi iz čučnja.
  O tome smo pisali, kao i o drugim aktivnostima
  https://www.nika.rs/kako-zastititi-kicmu/
  I naravno, započnite lečenje.
  https://www.nika.rs/bolovi-u-donjem-delu-leda/

 • Tanja

  TanjaMarch 2, 2021 at 7:33 am

  Imam diskus herniju, cuvam dete, kako da ga spustim u krevetac u najnizi polozaj, stranica se ne moze pomerati.
  Hvala

 • Tamara

  TamaraJanuary 19, 2021 at 3:19 pm

  Poštovani, MR nalaz: extruzija i.v.diska na L5/S1 nivou sa desne strane sa kranijalnom migracijom sekvestriranog iv diskusa,sa kompromitacijom nervnog korena u lateralnom recesusu desno kompresijom na duralnu vreću. Od Božića jak bol u nozi, terapija Dexasonom i Novslgetolom intravenozno prekinuta posle 3 dana zbog alergijske reakcije. Bol i dalje prisutan u manjoj meri, stopalo trne, noga ne funkcioniše normalno. Neurolog šalje na operaciju. Vaš stav? Hvala puno.

  • nikawp

   nikawpJanuary 20, 2021 at 6:37 am

   Poštovana Tamara,
   Naravno da će neurolog da vas uputi na operaciju! Takav mu je posao.
   Prdlažem vam da date šansu analgetskim fizikalnim terapijama.
   Kada bol prestane, počinje se sa kineziterapijom koja se uvek radi UZ PRISUSTVO terapeuta! Nikako sami.
   To je ujedno i sistemsko rešenje.
   U međuvremenu se bol i medikamentozno kupira.
   Budite strpljivi – isplatiće vam se.

 • Jovica

  JovicaJuly 26, 2020 at 4:37 am

  Svaka čast na sadržaju, mnogo mi znače vaše reči. Hvala!

  • nikawp

   nikawpJuly 26, 2020 at 6:29 am

   Hvala Jovice,
   Ovakvi sadržaji i postoje zbog ljudi poput vas!

 • Goran

  GoranApril 28, 2019 at 7:09 pm

  Pozdrav
  pre tri meseca ustanovljena mi je DH C3 C4 sa stenozom kanala, bolove nekako i posnosim na to sam se navikao ali najveci problem su mi vrtoglavice, kada podizem, guram ili vucem nesto tesko javi mi vrtoglavica koja traje ceo dan, nekada se vrtoglavica javi u sred noci, osecaj je jako grozan sa mucninom, ne mogu vam to opisati, pocela je da mi trne i pece butina kazu da je to isto od kicme, isao sam na fizikalne terapije pet nedelja nijemi nista pomoglo, radio sam tretman kicme dekompresijom 10 tretmana uzalud bacen veliki novac vrtoglavice ostale jedino se malo bol smanjio
  Molim Vas bilo kakvu pomoc u vezi sa vrtoglavicom
  hvala puno unapred

  • nikawp

   nikawpApril 29, 2019 at 8:01 am

   Poštovani Gorane,
   Predlažem vam da uradite kolor Doppler krvnih sudova vratne kičme, EMNG gornjih ekstremiteta kao i da ispitate centar za ravnotežu.
   Od dijagnostičkih procedura vam savetujem da uradite i transkranijalni Doppler Willisovog poligona.
   Time bi kompletirali dijagnostiku i terapija bi bila adekvatna i dala rezultat.
   Naravno da i vi pravite suštinsku grešku. Odakle vam ideja da “gurate i vučete nešto teško”!!!?

   • Goran

    GoranApril 29, 2019 at 10:42 am

    Hvala Vam puno na odgovoru
    radio sam kolor Doppler i sve je u redu, radio sam magnetnu rez.glave sa krvnim sudovima i sve je u redu, centar za ravnotezu su mi vec dva puta ispitivali i sve je u redu…
    navodno da kada radim nesto tesko guram ili vucem zbog posla kazu da je jedan disk takoreci nabubrio i kada ga povredim on mi daje vrtoglavicu, komisija me sa bolovanja stalno vraca na posao i kazu da ovo nije nista a ja kad dobijem vrtoglavicu nisam ni zasta dva dana ne mogu da dodjem sebi koliko mi telo malaksa…

   • nikawp

    nikawpApril 29, 2019 at 3:14 pm

    Poštovani Gorane,
    Da bi okončali dg. uradite i transkranijalni Doppler Willisovog poligona.
    Sa takvom dijagnostikom uz terapijsku reviziju, što podrazumeva ordiniranje adekvatne medikamentozne i fizikalne terapije,
    siguran sam da ćete se rešti tegoba.

 • Marko

  MarkoMarch 4, 2019 at 6:30 pm

  Odlican sajt sve je perfektno objasnjeno bravo jedno pitanje,da li moze da se vratna diskus hernia c5,C6 izleci Bez operacije

  • nikawp

   nikawpMarch 5, 2019 at 6:53 am

   Poštovani Marko,
   Hvala vam na komentaru sadržaja našeg sajta.

   Pitanje lečenja DH je uvek pitanje tegoba koje ona nosi.
   Lečenje DH primenom fizikalnih terapija u prvoj fazi obuhvata analgetske procedure,
   sa ciljem kupiranja bola, relaksacije napete muskulature i revitalizacije perifernih živaca.
   Dejstvo fizikalnih procedura je resorpcija izlivenog sadržaja jedra koji je želatinozan.
   Fizakalne procedure, ako se pravilno odaberu, daju izvanredan rezultat.
   Ali to je samo uvod u kineziterapiju (medicinske vežbe) koja je sistemsko rešenje i
   za cilj ima jačanje vratne muskulature i stavranje tzv. mišićnog midera koji bi stabilizovao segment.
   Nakon uspešno sprovedenih tretmana se nastavlja sa fizičkim aktivnostima u skladu sa potrebama i uzrastom.
   Operativno lečenje DH nosi priličan rizik od same hirurške intervencije.
   Operativni pristup u lečenju je agresivan ali ga se ne treba odricati kod pojedinih situacija, kada su
   ugrožene vitalne životne funkcije, a ne samo pitanje prisutnog bola.
   U tom slučaju se fizički uklanja oštećeni diskus.
   Postoperativno se primenjuju fizikalne i kineziterapije sa sličnim ciljem,
   gde se dodatano tretira ožiljno tkivo i mikrotraume mekih tkiva koje su nastale kao posledica operacije.

   Svakako da je preporuka u lečenju DH, primena fizikalnih i kineziterapija jer daju odlične rezultate.
   Za operaciju uvek ima vremena!

 • Emina Kuralic

  Emina KuralicMay 8, 2018 at 9:32 pm

  Hvala na detaljnom pojasnjenju, nadam se da cu strpljivo istrajati i sanirati se 🙂
  Je li biste mogli da nam kazete kakvo plivanje prepirucujete za osobe sa ovim izazovom/diskusom? 🙂

  • nikawp

   nikawpMay 9, 2018 at 5:41 am

   Poštovana Emina,
   Bazen je pomoćna metoda u lečenju.
   Nije važan odabir stila, već procena mišićnog tonusa na osnovu kojeg se određuje ritam.
   Brzi pokreti u vodi bilo kojim stilom jačaju muskulaturu.
   Spori pokreti u vodi relaksiraju muskulaturu.

   • Emina Kuralic

    Emina KuralicMay 9, 2018 at 5:47 am

    Najlepse hvala na odgovoru

 • Dragan

  DraganApril 8, 2018 at 10:34 pm

  Odlican clanak, hvala na preporukama.

 • 1 2

Leave Your Comments