herpes-zoster

HERPES ZOSTER – TERAPIJA

Herpes zoster je virusno oboljenje uzrokovano Varicella-Zoster virusom. Pomenuti virus se nalazi u organizmu kao inaktivan virus varičele, kod osoba koje su u detinjstvu preležale ovčije boginje – varičele.

Zoster nastaje reaktivacijom osnovnog virusa varičele. Reaktivacija nastaje u bilo kom životnom dobu, najčešće u dobi od 50. – 70. godine života u oko 15% populacije koja je preležala varičelu.

Razlog nastanka herpes zostera se vezuje za sistemski pad imuniteta, pojavu hroničnih bolesti, leukemije, raznih vrsta intoksikacije, kod nekih malignih bolesti, dugotrajnoj izloženosti stresu.

KLINIČKA SLIKA HERPES ZOSTERA

Herpes zoster virus izaziva promene na koži grudi, stomaka, leđima, vrata, lica, gornjih i donjih ekstremitetima, čak i u usnoj šupljini. Prvo se javlja crvenilo, potom osip i plikovi.

Pacijent se oseća umorno, zahvaćena regija pecka,žari, svrbi ili boli.  Zbog navedenih tegoba nastaje poremećaj sna ili njegovo odsustvo.

Akutna faza u proseku traje 1-2 nedelje, nakon čega plikovi prerastaju u kraste i bol bi trebalo da prestane.

Ukoliko bol i dalje traje herpest zoster je doveo do komplikacije u smislu nastanka postherpetične neuralgije koja može da traje mesecima i neretko godinama.

POSTHERPETIČNA NEURALGIJA KAO POSLEDICA HERPES ZOSTERA

Dugotrajnost prisustva Herpes Zostera dovodi do najčešće komplikacije zdravstvenog stanja pacijenta tako što nastaju postherpetične neuralgije interkostalne muskulature, ramenog pojasa i ruke, kao i dorzuma. Bol, trnjenje i gubitak snage i senzibiliteta – parestezije, su prisutni u kliničkoj slici.

Protkol nalaže dijagnostikovanje neuralgije od strane neurologa, medikamentoznu terapiju i fizikalne i kineziterapije.

Herpes Zoster se uspešno leči protokolarnim fizikalnim i kineziterapijskim procedurama, kojima predhodi uzimanje preciznog funkcionalnog stanja pacijenta.Prvi terapeutski cilj je analgetska fizikalna procedura, ujedno i revitalizirajuća zahvaćenih perifernih nerava, kao i relaksacija napete muskulature.

Sistemsko rešenje su kineziterapijaske procedure – medicinsko vežbanje, sa prevashodnim ciljem jačanja oslabljene muskulature.

DIJAGNOSTIKOVANJE

Dijagnozu herpes zostera uspostavlja lekar specijalista dermatologije na osnovu kliničkog pregleda.

LEČENJE HERPES ZOSTERA

Promene na koži se tretiraju puderom i talkom. Veće kraste se tretiraju antibiotskim mastima i kremama kako bi se sprečila infekcija.Bolovi se tretiraju analgeticima.Blagotvorani su vitamini B grupe koji se daju u pojačanim dozama.Neretko se koriste i kortiko preparati.

HERPES ZOSTER – FIZIKALNA TERAPIJA

Naše iskustvo u lečenju herpes zostera je sledeće:

Pacijentkinja starosti 80 godina je 3 meseca bezuspešno lečila herpes zoster koji je bio lokalizovan sa prednje strane grudnog koša ispod obe dojke, obostrano. Pacijentkinja, zbog jakih tegoba, tri meseca nije kvalitetno spavala.Terapija je bila Aciklovir tablete, B vitamin, analgetici i sedativi po potrebi.Lokalno je zahvaćenu regiju tretirala talkom i Šaljićevim melemom.

herpes-zoster-1

Terapijski smo isključivo lokalno tretirali zahvaćenu regiju herpes zostera.Medikamentozna, per os, terapija je korišćena po preporuci dermatologa.

herpes-zoster-2

U terapiji je korišćen laser i hladna sterilisana glina kao obloga. Sprovedeno je 52.terapije. Poslednje nedelje terapije je korišćena i Pavlovićeva mast koja se uveče dobro utrlja.

Već posle prve sprovedene terapije, pacijentkinja je te noći spavala, bez buđenje zbog bola, peckanja i svraba.

herpes-zoster-3

Autor teksta: Žarko Popović, viši fizioterapeut, defektolog-somatoped

POVEZANI TEKSTOVI: LEKOVITA GLINA

Comments

 • Lena

  LenaMarch 3, 2021 at 9:25 am

  Postovani,

  Imam herpes zoster na rebrima. Terapija je acillovir krema i pena protiv boginja. Da li je to dovoljno? Vec 3 dan se mazem, pomaka nema. Doduse,ni ne siri se. Nemam cak ni plikove, samo hrapava neka ispupcenja. Takodje, aki me sad boli regija oko herpesa, da li to znaci da cu imati tu neuralgiju koju ovde svi pominju?
  Trece, kakva ishrana se preporucuje dok imamo herpes? Borim se i sa kandidom i hipotireozim i insulinskom rezistencijom, i bas mi je problem hrana. Ono sto pogoduje za jedno,onom drugom ne pogoduje. Zacaranii je krug..

  Hvala najlepse.
  Lena

  • nikawp

   nikawpMarch 3, 2021 at 9:23 pm

   Poštovana Leno,
   Već sam o bolovima pisao.
   Nemojte da trpite bolove. Neurolog će vam prepisati analgetsku i vitaminsku terapiju.
   Neuralgija nakon HZ ne mora da bude prisutna.
   Kada je reč o načinu ishrane tokom trajanja HZ savetujem vam da se držite ustaljenog načina ishrane
   koji je značajan i daje rezultate u terapiji insulinske rezistencije.
   Naravno, redovno uzimajte i ordiniranu medikamentoznu terapiju od strane endrokinologa.

 • Ela

  ElaMarch 3, 2021 at 12:35 am

  Postovani,
  Dermatolog mi je dijagnozundao herpesa zoster. Izasao je na stomaku i donjem delu struka,takoreci. Osecam uzasne bolove oko tog crvenila, narocito ako blago stisnem. Prilikom tog “samoispitivanja” gde me boli, napipala sam i ispupcenje, ali ne kvrzicu,nego kao duguljastog oblika, ali na dodir kao masno tkivo, i to bas u podrucju gde me boli od herprsa, tu u blizini stomacnih misica. Da li je moguce da je neki misic otekao, ili zlezda(nr znam da li tu ima zlezda), ili nesto trece,a da je zbog herpesa? Sad me vise od svega to brine.
  Hvala puno.
  Ela iz Kovilja

  • nikawp

   nikawpMarch 3, 2021 at 6:29 am

   Poštovana Ela,
   Abdominalna regija, levo i desno od linae alba, obiluje limfnim čvorićima.
   Ne stiskajte navedenu promenu.

 • Hana

  HanaMarch 2, 2021 at 10:44 pm

  Postovanje,

  Izasao mi je herpes na struku i donjem delu ledja. Dermatolog je prepisao acikovir kremu 7x dnevno,i tecnost ili penu protiv ovcijih boginja 5x dnevno. Da li je to ok terapija po Vama? Herpes nike presao na plikove,ali uzasno svrbi.
  Medjutim, ono sto mene brine je, da imam jake bolove na tom podrucju, slicne upali misica,ali mnogo intenzivnije.Maltene na dodir me boli meso,eto tako da objasnim. Da li je herpes uzrok tome? Ako jeste, da ki moze da zahvati neki nerv, organ kojo se tu nalazi?
  Kada prodje herpes,nakon koliko perioda smem.da planiram trudnocu?
  Hvala puno na odgovoru.
  Hana

  • nikawp

   nikawpMarch 3, 2021 at 6:33 am

   Poštovana Hana,
   Savetujem vam da ne trpite bolove. Zakažite pregled kod neurologa koji će već određenoj protokolarnoj terapiji da vam ordinira i analgetsku medikamentoznu terapiju.
   HZ nakon pojave traje 3 nedelje.
   Ukoliko nastane neuralgija, ona iziskuje lečenje primenom fizikalnih terapija u trajanju od 3-4 nedelje.
   Kada se osetite dobro i jako bez ikakve tegobe, možete da nastavite sa ličnim planovima.

 • Sara

  SaraMarch 1, 2021 at 2:42 pm

  Postovani,
  S desne strane, na struku,izasle su mi dve tackice, koje su jako svrbele. Prvo sam mislila da me iziritirala potkosulja,no sutradan, jos 3 tacke sa okolnim crvenim izasle su na dnu ledja. Pa na kraju dana, na oko 3cm, jos 3 tackice. Zapravo,te tackice su kao bubuljicice, izgledaju kao kad komarac ujede, tako crvenilo i malo ispupceno, uzasno svrbi i malo pecka.
  Apotekarka mi je danas dala propolis mast da mazem,jer nw prolazi, evo vec 4 dan. Mazala sam Hyperhama gel do danas,i aloju.
  Takodje,pre par dana me je prosla upala trbusnih misica(od vezbanja), i juce sam digzala par veoma teskih gajbi. Tu kod rebara, bas gde su i te tackice prve koje su izbile, osecam uzasan bol misica, cak i na najmanji dodir, jako boli. Da li da povezem to s tim osipom? Pomislila sam da nike mozda herpes? Mada,nemam plikove.
  Izvinite na dugom opisu.
  Srdacan pozdrav.
  Sara

  • nikawp

   nikawpMarch 2, 2021 at 6:49 am

   Poštovana Saro,
   HZ daje kliničku sliku koja je prilično jasna. Iz vašeg opisa ne mogu da potvrdim prisustvo HZ.
   Svakako vam preporučujem da posetite dermatologa i rešite problem.

 • Zoran

  ZoranFebruary 27, 2021 at 8:29 pm

  Pos, imao sam herpes zoster u desnom pojasnom dijelu, sve je zaraslo i terapiu sam popio, ali sam imam povremeno bolove i kao da me svrbi i pece ali vise izrazeno navece, molim savjet

  • nikawp

   nikawpFebruary 28, 2021 at 8:04 am

   Poštovani Zorane,
   Očito da je reč o postherpetičnoj neuralgiji koja se uspešno leči primenom fizikalnih terapija.
   Savetujem vam i da posetite neurologa koji bi trebalo da vam ordinira analgetsku medikamentoznu terapiju.

 • Sladjana Vasic

  Sladjana VasicFebruary 19, 2021 at 11:20 pm

  Poštovani,
  mama ima herpes zoster na levoj strani glave i malo po vratu i obrazu.

  Dermatolog joj je dao pantenol tečnost i pantenol mast i vitamin B. Nisam nigde ni čula ni pročitala za takvu terapiju, (rekla joj i da utopljava glavu),a prijateljica koja je imala herpes mi je rekla da je ona pila antibiotik aciklovir.

  Napominjem da mama ima 82 godine, preležala je pre tri meseca lakši oblik kovida i sem povecanih trombocita (pije redovno aspirin 100 i vitamine) i lepo se oporavila.
  Znam da je herpes tesko podneti i smeta, ali ne znam da li da idemo kod nekog infetologa i ako maze ovu mast, da li treba i na koliko da pere kosu?

  Hvala unapred

  • nikawp

   nikawpFebruary 20, 2021 at 7:26 am

   Poštovana Snežana,
   U pravu ste što sumnjate u ispravnost ordinirane terapije.
   Savetujem vam da promenite dermatologa i ukoliko mama ima bolove ujedno konsultujete i neurologa.
   Moguće je da nastane neuralgija n. facialis-a i/ili n.n. brahijalnog spleta.

 • Mira

  MiraFebruary 16, 2021 at 7:40 am

  Poštovani, jako mi je bitno vaše mišljenje
  U oktobru imala sam covid 19, prosla sa bolovima u kostima i izgubila čulo mirisa. Sada prije 15 tak dana imala kontakt sa zaraženom.radim kao kozmetičar ( pored sve maski i vizira, i dezif.ruku i svega) dobila sam simtome slične kao prosli put! Čudan bol u grlu, zapusen nos, to je trajalo sedam dana. Deseti dan mi je poceo izlaziti osip na stomaku: peče, svrbi, boli… ja sumljam da sam bila ponovo zarazena coronom, i da je to prouzrokovalo da dobijem Zoster herpes. Nijesam bila, kod dr…jer je to sad tesko izvodljivo u ovom haosu… molim vas recite mista bi mogla koristiti ? Jer samo sam mazala Gentamicin mast. Ne česem, jer znam da cu rane stvoriti, pa trpim..

  • nikawp

   nikawpFebruary 16, 2021 at 11:24 pm

   Poštovana Miro,
   Nemojte da trpite tegobe. Pronađite način i zakažite pregled u privatnoj dermatolođkoj ordinaciji.
   Savetujem vam i da prestanete sa radom.
   Čuvajte vaše zdravlje!

 • Branislava Raseta

  Branislava RasetaFebruary 12, 2021 at 12:27 am

  Poštovani, imala sam i imam bolove u vratu,stezanje u grudima(bez kaslja i nedostatka vazduha) bolove u kostima,nogama,trnjenje,koji nestaju i javljaju se strecaju u toku dana. Bojala sam se da je kovid i ako nisam imala kontakte i pazim se. Da bi mi u toku svega se otvorila i pocrvenela rana slepog creva koja se 15 god nije primećivala,slikala sam dermatologu rekla mi je da misli da je herpes zosters. Da li od toga moze da bole ledja grudi noge vec nedelju ipo dana? Ili da se ipak testiram na kovid ali se bojim da se ne zarazim na testiranju jer znam da sam pazila mogla sam ga dobiti jedino u radnji preko dve maske.

  • nikawp

   nikawpFebruary 12, 2021 at 11:52 am

   Poštovana Branislava,
   Opisana klinička slika korenspodira za kliničkom slikom fibromialgije.
   https://www.nika.rs/fibromialgija/
   Savetujem vam da se testirate na COVID i vakcinišete i tako prekinete začarani krug,
   izađete iz kuće i započnete lečenje koje je neophodno.

 • Ivica

  IvicaFebruary 11, 2021 at 10:31 am

  Postovani HZ mi je izasao u uvu dokor mi je dao aciklovir i mast hlorofenikol.Imao sam glavobolje mučninu i vrtoglavicu.Ranice su se sasušile mučnina i glavobolja prosla ali vrtoglavica je jos prisutna.Savet.Hvala

  • nikawp

   nikawpFebruary 12, 2021 at 11:49 am

   Poštovani Ivice,
   Zakažite pregled specijaliste ORL-a. Ako bude potrebe, uradićete pregled centra za ravnotežu.

   • Ivica

    IvicaFebruary 14, 2021 at 8:21 am

    Poštovani ali vrtoglavica je prisutna samo dok hodam i to uvo koje je bilo zahvaćeno jos uvek blago zuji,specijalista ORL mi je preporucio da se aktiviram tj da vise hodam okrećem itd.

   • nikawp

    nikawpFebruary 14, 2021 at 9:31 am

    Poštovani Ivice,
    Odlično što ste uradili pregled ORL-a.
    Bojim se da vam je propisana tzv. terapija od strane istog u najmanju ruku smešna.
    Zakažite novi pregled kod drugog ordinarijusa.

 • Gordana

  GordanaDecember 19, 2020 at 6:53 pm

  Poštovani,
  već 8 dana imam na slabini leve strane tela osećaj kao da ni je koža izgorela ali nikakvih vidljivih simptoma nema. Pratim danima i sumnjam da je herpes zoster. Nikakve simptome druge nemam. Da li je to herpes zoster.U kući imam trudnicu i dete od 2 godine. Da li je potrebna izolacija?Unapred hvala.

  • nikawp

   nikawpDecember 20, 2020 at 8:38 am

   Poštovana Gordana,
   Navedena tegoba je posledica promena senzitivnog perifernog nerva. Predlažem vam da zakažete pregled neurologa.

 • 1 7 8 9 10 11

Leave Your Comments