herpes-zoster

HERPES ZOSTER – TERAPIJA

Herpes zoster je virusno oboljenje uzrokovano Varicella-Zoster virusom. Pomenuti virus se nalazi u organizmu kao inaktivan virus varičele, kod osoba koje su u detinjstvu preležale ovčije boginje – varičele.

Zoster nastaje reaktivacijom osnovnog virusa varičele. Reaktivacija nastaje u bilo kom životnom dobu, najčešće u dobi od 50. – 70. godine života u oko 15% populacije koja je preležala varičelu.

Razlog nastanka herpes zostera se vezuje za sistemski pad imuniteta, pojavu hroničnih bolesti, leukemije, raznih vrsta intoksikacije, kod nekih malignih bolesti, dugotrajnoj izloženosti stresu.

KLINIČKA SLIKA HERPES ZOSTERA

Herpes zoster virus izaziva promene na koži grudi, stomaka, leđima, vrata, lica, gornjih i donjih ekstremitetima, čak i u usnoj šupljini. Prvo se javlja crvenilo, potom osip i plikovi.

Pacijent se oseća umorno, zahvaćena regija pecka,žari, svrbi ili boli.  Zbog navedenih tegoba nastaje poremećaj sna ili njegovo odsustvo.

Akutna faza u proseku traje 1-2 nedelje, nakon čega plikovi prerastaju u kraste i bol bi trebalo da prestane.

Ukoliko bol i dalje traje herpest zoster je doveo do komplikacije u smislu nastanka postherpetične neuralgije koja može da traje mesecima i neretko godinama.

POSTHERPETIČNA NEURALGIJA KAO POSLEDICA HERPES ZOSTERA

Dugotrajnost prisustva Herpes Zostera dovodi do najčešće komplikacije zdravstvenog stanja pacijenta tako što nastaju postherpetične neuralgije interkostalne muskulature, ramenog pojasa i ruke, kao i dorzuma. Bol, trnjenje i gubitak snage i senzibiliteta – parestezije, su prisutni u kliničkoj slici.

Protkol nalaže dijagnostikovanje neuralgije od strane neurologa, medikamentoznu terapiju i fizikalne i kineziterapije.

Herpes Zoster se uspešno leči protokolarnim fizikalnim i kineziterapijskim procedurama, kojima predhodi uzimanje preciznog funkcionalnog stanja pacijenta.Prvi terapeutski cilj je analgetska fizikalna procedura, ujedno i revitalizirajuća zahvaćenih perifernih nerava, kao i relaksacija napete muskulature.

Sistemsko rešenje su kineziterapijaske procedure – medicinsko vežbanje, sa prevashodnim ciljem jačanja oslabljene muskulature.

DIJAGNOSTIKOVANJE

Dijagnozu herpes zostera uspostavlja lekar specijalista dermatologije na osnovu kliničkog pregleda.

LEČENJE HERPES ZOSTERA

Promene na koži se tretiraju puderom i talkom. Veće kraste se tretiraju antibiotskim mastima i kremama kako bi se sprečila infekcija.Bolovi se tretiraju analgeticima.Blagotvorani su vitamini B grupe koji se daju u pojačanim dozama.Neretko se koriste i kortiko preparati.

HERPES ZOSTER – FIZIKALNA TERAPIJA

Naše iskustvo u lečenju herpes zostera je sledeće:

Pacijentkinja starosti 80 godina je 3 meseca bezuspešno lečila herpes zoster koji je bio lokalizovan sa prednje strane grudnog koša ispod obe dojke, obostrano. Pacijentkinja, zbog jakih tegoba, tri meseca nije kvalitetno spavala.Terapija je bila Aciklovir tablete, B vitamin, analgetici i sedativi po potrebi.Lokalno je zahvaćenu regiju tretirala talkom i Šaljićevim melemom.

herpes-zoster-1

Terapijski smo isključivo lokalno tretirali zahvaćenu regiju herpes zostera.Medikamentozna, per os, terapija je korišćena po preporuci dermatologa.

herpes-zoster-2

U terapiji je korišćen laser i hladna sterilisana glina kao obloga. Sprovedeno je 52.terapije. Poslednje nedelje terapije je korišćena i Pavlovićeva mast koja se uveče dobro utrlja.

Već posle prve sprovedene terapije, pacijentkinja je te noći spavala, bez buđenje zbog bola, peckanja i svraba.

herpes-zoster-3

Autor teksta: Žarko Popović, viši fizioterapeut, defektolog-somatoped

POVEZANI TEKSTOVI: LEKOVITA GLINA

Comments

 • Bella

  BellaJanuary 6, 2018 at 11:13 pm

  Pozdrav. Evo i ja da ostavim svoj komentar. Vidim da mnogi imaju problem sa neuralgijom kao posledicom herpes zostera. Moja iskustva su da se sa uljem od kantariona (bogorodična trava)postižu vrlo dobri rezultati. Bolna mesta treba dva puta dnevno blago izmasirati uljem, dobro natopiti kožu i doći će do opuštanja mišića i smanjenja bola.Posebno natopiti još i područje duž kičme. Kantarion je odavno poznato sredstvo za sve vrste upale živaca. Čak i u homeopatskoj medicini se koristi za te bolesti. Ja ga koristim i kod uklještenja živaca, bolova u krstima kod išijasa i svih ostalih upala. Već prvo masiranje tim uljem je mom suprugu donelo veliko olakšanje tokom lečenja herpes zostera. Sledeći dan nije morao uzeti analgetik. Ulje nismo stavljali na plikove već samo na delove tela koji su ga boleli, leđa, rame i nadlakticu ruke. Nadam se da ću sa ovim savetom pomoći ljudima koji pate od tih strašnih bolova. Ulje možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane i u apotekama. Svako dobro.

  • nikawp

   nikawpJanuary 8, 2018 at 6:54 am

   Poštovana Bella,
   Lečenje postherpetične neuralgije ne obuhvata samo jedanu proceduru, već skup terapijskih procedura koji daju rezultat.
   Inače, kontraindikovana je primena masaža kod herpes zostera!

 • Danijela

  DanijelaDecember 15, 2017 at 9:59 pm

  Postovanje. Moj suprug ima iste bolove kao sto su ovde opisani, sa desne strane stomaka ka ledjima. Isao je kod raznih dr opste praske, kod neurologa jer je imao i glavobolje, na ultrazvuk abdomena, srca i sve je u redu. To vec traje skoro mesec dana. U medjuvremenu je popio Panklav od 1000mg jer mu je bilo i upljeno grlo. Dr jednostavno nemaju dijagnozu, pa su mu rekli da im opisan bol lici na Herpes Zoster. Moja pitanja su, koliko vremena prodje od pojave bolova do izbijanja crvenila jer on na kozi nema bas nista i da li to sto je popio jak antibiotik moze da utice da se Herpes ispolji na unutrasnjim organima jer znam da je kod varicela to opasno? Hvala

  • admin

   adminDecember 16, 2017 at 3:19 pm

   Poštovana Danijela,
   Predlažem vam da ne odustajete od dijagnostike. Dobra vest je da su nalazi EHO srca i abdomena uredani.
   Navodite da je suprug bio kod neurologa zarad glavobolja.
   Mišljenja sam da je ovog puta neophodno da ponovo poseti neurologa i
   izloži tegobe. Moguće je da je početak neuralgije i/ili problem mekog tkiva u smislu fibromialgije.
   https://nika.rs/fibromialgija/

 • MILICA STANISAVLJEVIC

  MILICA STANISAVLJEVICDecember 2, 2017 at 10:32 pm

  Herpes zoster me je zestoko napao, prvo ga doktori ne prepoznaju odmah, ja sam prvo osetila neprekidni bol ispod desne lopatice, posle su pocele da se pojavljuju plikovi po ledjima isto sa desne strane pored kicme da bi se zavrsili ispod desne dojke.Bol je bio sledeci neprekidno , ispod lopatice kao da vrti srafciger a ispod dojke kao da sam ustipala stipaljku. Spavanja nije bilo mesec dana a meso kao da odpada. terapija je bila prvo mast anciklovir, pa prasak enbecin , pa zatim gel kantarjon . Protiv bolo sam pila kafebol , sto je jedno nista. Rodjak , doktor iz Amerike mi je preporucio lek GABA PERIN , KOJI JE ZA POST HERPETICNE NEURALGIJE. kOJI MO NIJE PREPORUCILA NI MOJA DOKTORKA OPSTE PRAKSE I KOZNI LEKAR KOD KOJE SAM ISLA NA KONTROLU.na moj zahtev upucena sam u Klinicki centar gde sam na odeljenju za fizijatriju dobila 10 terapije laserom i 10 terapije magnetom. Ista doktorka fizijatar mi je dala uputstvo za koriscenje gama pertina koji se kod nas zove GABA GAMA , ALI SAM GA JA JEDVA NASLA POD NAZIVOM NEURONTIN. Od bolova sam se spasila jos samo imam svrab po desnoj strani ali to je sve nista kroz sta sam prosla a ukupno je trajalo 2 meseca. Pored toga pila sam i B KOMPLEKS.Nadam se da ce ovaj moj tekst zainteresovani procitati kako bi mogli sami sebi da pomognu. VALA NA USTUPLJENOM MESTU

  • nikawp

   nikawpDecember 2, 2017 at 10:34 pm

   Postovana Milice,
   Kod svake tegobe, ukljucujuci i HERPES ZOSTER, osnovno je da se tegoba ukloni ili ublazi, kako bi mogli dotojanstveno da zivite.
   Antiepileptici GABAGAMMA, EFTIL, NEURONTIN su deo protokola terapije HERPES ZOSTER-a.Vec dugo se koriste u celom svetu. Na zalost, Pojava HERPES ZOSTER-a je uvek vezana sa padom imuniteta i stresom.
   Fizikalna terapija u terapiji daje odlicne rezultate. Pred pomenute terapije laserom i magneta, u Amubulanti NIKA, koristimo primenjujemo i KVANTNU – SVETLOSNU terapiju i sterilnu lekovitu glinu kao oblogu.
   Na zalost, u vasem slucaju, zbog spore dijagnostike, fizikalna terapija je dosla sa zakasnjenjem, ali je dala rezultat.

 • Kristijana

  KristijanaNovember 17, 2017 at 1:20 pm

  Imam 23 godine, u periodu osnovne skole sam imala HZ na ledjima, pre par dana sam osetila svrab samo na desnoj strani lica i u predelu kose, takodje na desnoj strani, svrab traje i dalje, nemam nikakvih promena na kozi, ali svrab i peckanje me bas potsecaju na nekadasnji zoster.. Jutros sam isla kod lekara, mada on kaze da se Zoster ne vraca i ne veruje da je to, dao mi je Sinoderm da mazem na lice dva puta dnevno. Moze li se Zoster ponovo vratiti? I sta raditi da bih sprecila izbijanje krasta, tj. Moze li se nesto uraditi kako bih sprecila ukoliko je to? Pijem kvas kako bih povratila vit B. Rekli su mi da se javim u ponedeljak ako ne bude bolje. Molim za savet 🙁

  • admin

   adminNovember 17, 2017 at 2:19 pm

   Poštovana Kristijana,
   Ako ste već imali HZ šansa da se ponovi praktično da ne postoji.
   Setite se da su pad imuniteta i stres uzroci nastanka HZ.
   Dakle, nemojte da se bespotrebno nervirate, osnažite organizam vitaminima i mineralima.
   Super je što pijete kvas, ali uzmite Optimum B komplex+, 1×1 kao i Bioelektra direkt Mg a 300 mg. 1×1

 • Slavica

  SlavicaJuly 23, 2017 at 11:27 pm

  Posle mesecima otkrili smo da moja baba boluje od herpes. Napao i je desne dojke i vratu prima sve lekove koi su i dali doktore isto i hrana vitamina i maste ali bolove su sve jace i jace.desna ruka vise i ne funkcionise. i posle 3 mesecna terapija izasle su i nove herpesa. Bolovi su nepodnoslive mi smo od makedoniju i nijedan dokror nije preporacao glinu ni laser.

  • admin

   adminJuly 24, 2017 at 6:53 am

   Poštovana Slavice,
   Nisam shvatio šta je vaše pitanje.
   Terapija koju mi sprovodimo u našoj Ambulanti je plod dugogodišnjeg znanja i iskustva.
   Terapijski protokol je uspešan i naslanja se na već postojeći protokol o lečenju herpetične neuralgije, a koji je ustanovljen od strane SZO.
   Uspešnost terapije potvrđuju brojni pacijenti sa dijagnostikovanim HZ.

   Moje pitanje za vas je: zašto vam barem ne tretiraju herpetičnu neuralgiju?

   Više možete pročitati na našem sajtu: https://nika.rs/v3/sta-lecimo/herpes-zoster-terapija/
   O dejstvu lekovite gline možete pročitati ovde: https://nika.rs/v3/baza-znanja/lekovita-glina/
   O kvantnim laserimma možete pročitati bilo gde na web-u.
   Ako imate konkretno pitanje, rado ću vam odgovoriti.
   Želim vam brz oporavak.

   • Slavica

    SlavicaJuly 24, 2017 at 9:16 am

    Fala vam puno na odgovor. Ja sam od makedonije i tu nam lekare nisu ni rekli da postoi lecenje na herpes sa glinom. Htela sam da pidam jer mi sami treba da nabavimo glinu ili dati u bolnicom?

   • admin

    adminJuly 24, 2017 at 10:27 am

    Poštovana Slavice,
    Glina koju mi koristimo je atestirana i pogodna za spoljašnju upotrebu. Pre upotrebe je sterilišemo.
    Ne prodajemo je, već je koristimo za potrebe lećenja pacijenata u Ambulanti.
    Savetujem vam da se fokusirate na lečenje neuralgije.

 • maria

  mariaJuly 19, 2017 at 10:30 am

  Postovani,oktobra 2015.sam zavrsila na klinici za neurologiju.Magnetom su utvrdjene lezije na kicmi.Imala sam poremecaj senzibiliteta na sakama,nogama i stomaku u vidu jake utrnulosti.Terapija je bila pulsna 1000mg 5 dana i sumnja na MS.Po povratku kuci analiza Igg frakcije na Zoster virus bila je skoro 4000. Nakon 3 terapije sa pauzama aciklovira vrednost se skroz spustila.Napominjem da sam od simptoma jos imala svrab,peckanje,žarenje jake bolove iza lopatice leve i ceo vrat kao i suvi kasalj ni sa cim povezan.Cela 2016.bila je stabilna.Juna mi je rezultat od normalne vrednosti 9,otisao na skoro 100.Imala terapiju ponivnu.Ne znam zasto ponovo raste kada sam pila aciklovir.Napominjem takodje da je kontrolni magnet bez lezija.Senzibilitet ocuvan.Plasim se da ponovo bukne jer je srkiven i ne izlazi na kozi.Vec svi njegovi toksini ostaju u organizmu.Predlazu analizu psr ovog virusa.Sta bih time dobila i kako da mu stanem na put.Ja sam licno ubedjen da nije Ms vec da je za ave kriv Zoster virus.Hvala unapred na komentaru i predlogu.

  • admin

   adminJuly 19, 2017 at 7:51 pm

   Poštovana Marija,
   Navedene tegobe mogu da budu posledica i lezije perifernih nerava, ujedno i neuralgije istih kao posledica HZ virusa. Isključuje se MS.

   Svakako da je neophodna simptomatska medikamentozna terapija kao i fizikalne terapije. Ne čekajte, započnite lečenje.

  • Maria

   MariaMarch 10, 2019 at 7:38 am

   Poštovani,javljam se nakon 2 godine od prethodnog pisanja.
   Sve što mi je rečeno u vezi herpes zostera je da kada se reaktivira i umiri vise ne ne vraća.Medjutim, poslednje analize sa početka marta ukazuju da je igg frakcija opet preko 2000, a normalna vrednost je do 11! Zapanjila sam se od ponovno povećanih vrednosti.Trenutno osećam perastazije u šakama i blago oko levog kolena i malo ispod i iznad.Uvek uradi. Analizu čim osetim promene i uvek se pogodi da su vrednosti jako povećane.Na koži mi je 2018. u ovo doba izlazilo crvenilo koje je pekloi bolelo sa malim brojem vodenih plihova.Crvenilo se povlačilo i ponovo pojavljivalo na par sati. Sada sam dobila aciklovirnu terapiju 5×4 na 4h ali 10 dana,B,mg,Neurozan.Do sada je bilo po 7dana i struju i laser lampu.U međuvremenu takođe doktori sa neurologije ne odustaju od MS oboljenja i indikovan mi je rebif.
   Moje pitanje je ako oni greše u dijagnozi a počnem da primam rebif da li je on kontraindikovan sa herpes zosterom, pošo je imunomodulatorni lek ili može pomoći u njegovom izlečenju posredno?Da ne napravim štetu jer oni herpes zoster odbijaju da prihvate kao nešto što možda meni jeste napravilo lezije, koje su se ponovo videle na magnetu kičme i 2 lezije na glavi koje nisu postojale do 2018. jula meseca. Rekli su mi takođe da se na magnetu ne može sa sigurnošću razlikovati vaskulit,MS i zoster što meni naravno unosi sumnju u sve.
   Hvala unapred na odgovoru.Možda nekome pomognemo jer ovo se tiče svih nas.Pesnice svima koji se bore!
   Srdačan pozdrav.

   • nikawp

    nikawpMarch 10, 2019 at 7:43 pm

    Poštovana Maria,
    Kao što i sami znate, HZ nastaje kao posledica pada imuniteta (sistemski) u sadejstvu sa prolongiranim stresom.
    Ne pravovremenost u lečenju i/ili neadekvatna terapija mogu da izazovu kao posledicu postherpetičnu neuralgiju.
    Neadekvatan tretman neuralgije može da dovede do hroničnog stanja koje implicira promene na perifernim nervima.
    Simptomatologija je, pored prisutnih bolova koji vode poremećaju sna ujedno i parestezije, pareze u početku.
    Interferon beta-1a, Rebif deluje sistemski na demijalinizaciju nerva. Ne bi trebalo da ste zabrinuti.
    Savetujem vam da se fokusirate na lečenje neuralgije i da stres držite pod kontrolom.
    Bez toga nema izlečenja.

 • Ivan

  IvanJune 23, 2017 at 10:00 pm

  Imam 28 godina. Pre tri dana sam osetio cudan bol u predelu gornjeg dela zadnjice sa leve strane. Bol je slican onom kao kad se izgori na suncu. Sutradan mi se ta bol prosiria malo i na butine sa prednje strane, kao i na besiku. Mazao sam pantenol kremu na celu regiju koja me je bolela. Juce sam primetio da su mi se u donjem delu besike u oko 3x2cm pojavili mali plikici. Odmah sam otisao u Euromedic gde mi dermatolog rekao da je verovatno herpes zoster, ali da nije siguran. Terapiju koju mi je preporucio je da je pijem Optimum B complx plix 2×1 dnevno tri nedelje, Bedoxin tablete 2×2 dnevno dve nedelje i da mazem Zn talc mixtura jednom dnevno deset dana. Nadam se da je to dobra terapija i da sam na vreme poceo sa njom. Takodje mi je rekao da cuvam od promaje zahvacenu regiju, jer tako mogu da sprecim da bol ostane duzi period nakon stvaranja krasti na plikovima. Ono sto mene buni je to sto mi se plikovi nalaze na besici i tu me cak i ne boli puno, ali zato me koren kicme i levi gornji deo zadnjice i dalje boli kao da je izgoreo na suncu, mada manje nego pre 2-3 dana i na tom predelu nemam nikakve promene na kozi, koza mi je skroz normalna.

  Pozdrav.

  • admin

   adminJune 24, 2017 at 7:36 am

   Poštovani Ivane,
   Upravo senzacija “pečenja – kao da je koža izgorela” je najčešći opis tegoba koje u kliničkoj slici opisuju pacijenti.
   Terapija koju ste dobili je po protokolu, eventualno se uključuje neki analgetik, može i miorelaksans koji cetralno deluje.

 • Dubravka djokic

  Dubravka djokicJune 14, 2017 at 1:06 am

  Moj deda ima 83 godine i boluje od herpes zostera vec 3godine ima jake bolove konstantno..nista mu nije pomoglo od preparata koje su mu doktori prepisivali cak je i trodon pio.dali postoji lek koji bi mu pomogo da poslednje godine zivota provede bez bola?

  • admin

   adminJune 14, 2017 at 6:41 am

   Poštovana Dubravka,
   Herpes Zoster je sistemska bolest gde su pad imuniteta i stres glavni uzročnici nastanka.
   Posledica dugotrajnosti trajanja bolesti su neuralgije koje se odlično leče fizikalnim procedurama.
   Ujedno su se kvantna svetlosna terapija u kombinaciji sa oblogama lekovite gline odlično pakazala u otklanjanju tegoba i lečenju.

   Savetujem vam da za početak pokušate da deki objasnite da se ne nervira, a ostalo prepustite stručnjacima.

 • Goca

  GocaMarch 10, 2017 at 3:01 am

  Postovani, izasao mi je Herpes Zoster, ali nisam u prilici otici lekaru. Nije strasno, kada pogledam slike kako to ume da izadje, dus rebra, ispod desne dojke, mi je izalo, velicine domalog prsta. Odmah sam namazala aciklovir i pocela da pijem B kompleks. Zanima me kako da sprecim dalje sirenje po telu, da li je poput suge ili izlazi jednostavno u zavisnosti od oslabljenog imunitteta?I koliko obicno traje lecenje?

  • admin

   adminMarch 10, 2017 at 7:38 am

   Poštovana Goco,
   Savetujem vam da iskoristite početnu fazu HZ te da nađete vremena i način da odete kod dermatologa kako bi vam se potvrdila dijagnoza i
   ordinirala aeatna terapija.
   Dobro je da ste počeli da koristite B vitamin i aciklovir. Prestanite i da se nervirate. To je ono što možete za sebe da uradite.

 • Tijana S

  Tijana SFebruary 16, 2017 at 7:35 pm

  Postovani,
  Danas mi je kostatovan Herpes Zoster, inace je pocelo od bola u kicmi i ruke pa mi se herpes pojavio ispod pazuha desnog i iznad dojke. Dobila sam terapiju u vidu kreme Gentamicin, vitamina i neku neku tečnost koju stavljam jednom dnevno ( pravi se u drzavnoj apoteci).
  Imam jake bolove i svrab.
  Imam bebu od tri meseca koju samo dojim, i sina od dve godine.
  Dermatolog mi je strogo zabranio da je dojim na tu dojku gde je herpes. Da li je to zaista neophodno? Volela bi da cujem i Vaše mišljenje. I da li mogu da prenesem na decu ako ih ljubim ili na neki drugi nacin?
  Hvala puno i pozdrav

  • admin

   adminFebruary 16, 2017 at 8:10 pm

   Poštovana Tijana,
   Herpes zoster je virusno oboljenje uzrokovano Varicella-Zoster virusom. Pomenuti virus se nalazi u organizmu kao inaktivan virus varičele, kod osoba koje su u detinjstvu preležale ovčije boginje – varičele.

   Zoster nastaje reaktivacijom osnovnog virusa varičele. Reaktivacija nastaje u bilo kom životnom dobu, najčešće u dobi od 50. – 70. godine života u oko 15% populacije koja je preležala varičelu.

   Prenosi se kontaktno, tako da je preporuka da vodite računa o bebi (dojenje) i detetu.
   Vama preporučujem da posetite neurologa.

 • 1 2 3 4 5 6

Leave Your Comments