herpes-zoster

HERPES ZOSTER – TERAPIJA

Herpes zoster je virusno oboljenje uzrokovano Varicella-Zoster virusom. Pomenuti virus se nalazi u organizmu kao inaktivan virus varičele, kod osoba koje su u detinjstvu preležale ovčije boginje – varičele.

Zoster nastaje reaktivacijom osnovnog virusa varičele. Reaktivacija nastaje u bilo kom životnom dobu, najčešće u dobi od 50. – 70. godine života u oko 15% populacije koja je preležala varičelu.

Razlog nastanka herpes zostera se vezuje za sistemski pad imuniteta, pojavu hroničnih bolesti, leukemije, raznih vrsta intoksikacije, kod nekih malignih bolesti, dugotrajnoj izloženosti stresu.

KLINIČKA SLIKA HERPES ZOSTERA

Herpes zoster virus izaziva promene na koži grudi, stomaka, leđima, vrata, lica, gornjih i donjih ekstremitetima, čak i u usnoj šupljini. Prvo se javlja crvenilo, potom osip i plikovi.

Pacijent se oseća umorno, zahvaćena regija pecka,žari, svrbi ili boli.  Zbog navedenih tegoba nastaje poremećaj sna ili njegovo odsustvo.

Akutna faza u proseku traje 1-2 nedelje, nakon čega plikovi prerastaju u kraste i bol bi trebalo da prestane.

Ukoliko bol i dalje traje herpest zoster je doveo do komplikacije u smislu nastanka postherpetične neuralgije koja može da traje mesecima i neretko godinama.

POSTHERPETIČNA NEURALGIJA KAO POSLEDICA HERPES ZOSTERA

Dugotrajnost prisustva Herpes Zostera dovodi do najčešće komplikacije zdravstvenog stanja pacijenta tako što nastaju postherpetične neuralgije interkostalne muskulature, ramenog pojasa i ruke, kao i dorzuma. Bol, trnjenje i gubitak snage i senzibiliteta – parestezije, su prisutni u kliničkoj slici.

Protkol nalaže dijagnostikovanje neuralgije od strane neurologa, medikamentoznu terapiju i fizikalne i kineziterapije.

Herpes Zoster se uspešno leči protokolarnim fizikalnim i kineziterapijskim procedurama, kojima predhodi uzimanje preciznog funkcionalnog stanja pacijenta.Prvi terapeutski cilj je analgetska fizikalna procedura, ujedno i revitalizirajuća zahvaćenih perifernih nerava, kao i relaksacija napete muskulature.

Sistemsko rešenje su kineziterapijaske procedure – medicinsko vežbanje, sa prevashodnim ciljem jačanja oslabljene muskulature.

DIJAGNOSTIKOVANJE

Dijagnozu herpes zostera uspostavlja lekar specijalista dermatologije na osnovu kliničkog pregleda.

LEČENJE HERPES ZOSTERA

Promene na koži se tretiraju puderom i talkom. Veće kraste se tretiraju antibiotskim mastima i kremama kako bi se sprečila infekcija.Bolovi se tretiraju analgeticima.Blagotvorani su vitamini B grupe koji se daju u pojačanim dozama.Neretko se koriste i kortiko preparati.

HERPES ZOSTER – FIZIKALNA TERAPIJA

Naše iskustvo u lečenju herpes zostera je sledeće:

Pacijentkinja starosti 80 godina je 3 meseca bezuspešno lečila herpes zoster koji je bio lokalizovan sa prednje strane grudnog koša ispod obe dojke, obostrano. Pacijentkinja, zbog jakih tegoba, tri meseca nije kvalitetno spavala.Terapija je bila Aciklovir tablete, B vitamin, analgetici i sedativi po potrebi.Lokalno je zahvaćenu regiju tretirala talkom i Šaljićevim melemom.

herpes-zoster-1

Terapijski smo isključivo lokalno tretirali zahvaćenu regiju herpes zostera.Medikamentozna, per os, terapija je korišćena po preporuci dermatologa.

herpes-zoster-2

U terapiji je korišćen laser i hladna sterilisana glina kao obloga. Sprovedeno je 52.terapije. Poslednje nedelje terapije je korišćena i Pavlovićeva mast koja se uveče dobro utrlja.

Već posle prve sprovedene terapije, pacijentkinja je te noći spavala, bez buđenje zbog bola, peckanja i svraba.

herpes-zoster-3

Autor teksta: Žarko Popović, viši fizioterapeut, defektolog-somatoped

POVEZANI TEKSTOVI: LEKOVITA GLINA

Comments

 • buba

  bubaSeptember 28, 2016 at 11:52 am

  Nedelju Dana imam Jake bolove i osip po celoj desnoj strani tela. Kada ce prestati da se pojavljuju osipi? I koliko mogu trajati ovi nesnosni bolovi? Hvala.

  • admin

   adminSeptember 28, 2016 at 8:19 pm

   Poštovana,
   Bolovi i osip neće prestati sami od sebe.
   Potrebno je da vas prvo pregleda dermatolog kako bi se utvrdilo koja je priroda osipa.

   • buba

    bubaSeptember 29, 2016 at 3:33 pm

    Bila sam kod koznog lekara, konstatovan je herpes zoster. Sa Aciklovir tabletama sam pocela sest dana nakon prvog osipa.
    Dali ce Acillovir tablets sada dati rezultate. Hvala

   • admin

    adminSeptember 30, 2016 at 6:39 am

    Poštovana,
    Pored krečnog mleka koje se koristi u tretmanu HZ po protokolu za lečenje istog vam je ordiniran i Aciklovir.
    Navedena terapija će vam ublažiti tegobe.
    Ukoliko se jave simptomi trnjenja i slabosti pojedinih delova tela zahvaćene regije, potrebno je da se obratite neurologu.

 • Miroslav Stojanović

  Miroslav StojanovićSeptember 8, 2016 at 1:53 pm

  imao sam herpes zoster pre 8. godina .pre tri meseca ( početkom juna 2016. ) ponovo sam dobijo zoster koji mi nije izašao nigde spolja imao sam strahovite bolove u desnom (gde sam imao pre) ramenu i normalno naizmenično svuda po gornjem delu tela u blažem obliku sa jakim peckanjem,trnjenjem,svrabom, moj doktor mi je ponudio uput kod neuropsihijatra (zbog jakih bolova)koji sam odbijo.početkom septembra prestali su bolovi u ramenu i smanjili se na minimum ostale reakcije po telu. moja lična terapija je bila sledeća : jeo sam voće i povrće svaki dan 1-2. kg minimum , 1.sveži kvasac nedeljno(u početku 2.) 1-2.piva skoro svaki dan uz jelo,šumeće tablete (selem,magnezijum,kalcijum,c i b vitamini, . .. )svaki dan po jednu od svih 2×10 dana. razne B vitamine i komplekse ,sada pijem OPTIMUM B PLUS ,LIČNO MIŠLJENJE – SA VITAMINIMA POGOTOVO B MORAM DA NASTAVIM STALNO U BLAŽOJ MERI

  • admin

   adminSeptember 9, 2016 at 8:05 am

   Poštovani Miroslave,
   Post herpetična neuralgija je očekivana posledica HZ gde dplazi do upalnih procesa perifernih nerava.
   HZ je posledica sistemskog pada imuniteta i prolongiranog stresa. Zato ste i upućeni kod neurologa.
   Korišćenje vitamina i minerala je neophodno u terapiji, ali je potrebno i vreme da se ispolji njihovo dejstvo.
   Savetujem vam da se sami ne lečite, već da se obratite stručnjacima svojih specijanosti.

 • Miroslav Stojanović

  Miroslav StojanovićJuly 22, 2016 at 9:18 am

  Imam 61. godinu, pre 7-8 godina imao sam HZ . bolest me je iznenadila jer nisam ni znao šta me je snašlo.jednog dana pogledao sam se u ogledalo i video na desetine sitnih plikčića na gornjem delu desnog grudno koša do desnog ramena. pre oko mesec dana počeo sam da osećam bojove u desnom remenu i peckanje i žerenje na mestu gde sam imao već HZ. bolovi i žarenje su bili svakim danom sve jači čak ni ruku u ramenu nisam mogao da pokrenem .svaki dan se gledam na ogledalo očekujući da vidim plikčiće ali evo već mesec dana ništa boleve u samom ramenu i dalje imam i jače žarenje sat-dva u toku dana.kod doktora sam pošao pre 15-20 dana i još nisam uspeo da pređem ulicu očekujući svaki čas da me prestane bol ili izađu plikovi.jutros sam kupio kompleks vitamina B i propolis . hoće li me ovo prestati ili stvarno moram da pređem ulucu i odem kod doktora ?

  • admin

   adminJuly 24, 2016 at 7:57 am

   Poštovani Miroslave,

   Tegobe neće da prođu same od sebe. Savetujem vam da čim pre posetite neurologa.

 • misha

  mishaJune 5, 2016 at 11:04 pm

  postovani,
  imam 46 godina i u proteklih dve tri godine dosta stresa zbog posla i porodicnih problema.herpes zoster sam kao 19-godisnjak doziveo sa sledecim tegobama: iako je doktor u neverici slusao moj dozivljaj konstatovanog HZ bez nekog jaceg bola ispod lopatice ili plecke, plikovi su bili izrazajni na ledjima i na otprilike sredini grudne koske.dobio sam neke talkove da bih olaksao taj problem sa plikovima pa posto to nije dalo brze rezultate, tetka me odvodi kod nekog starog lekara koji mi dade neku vakcinu i rece da necu imati vise problema sa HZ, sa tim da se opustim, odmaram i pojacam ishranu bogatu vitaminima.
  moje pitanje je da li izraslina kod grudne kosti koju su mi nazivo cistili u urgentnom centru(koja ima neke bele grozdove u sebi) i koja mi se opet formira, ima veze sa HZ i kako mozete da mi pomognete. napominjem da su mi se opet javili bolovi kod grudne koske (doduse prosli posle uzimanja brufena 4 dana).i da li to ima veze sa HZ.
  unapred zahvalan

  • admin

   adminJune 6, 2016 at 5:52 am

   Poštovani Mišo,

   Dostavite mi izveštaj sa dijagnozom kao bi znao o čemu je reč.

 • Bojana

  BojanaMay 30, 2016 at 7:38 pm

  Postovani,dijagnostikovan mi je herpes zoster pre nekih mesec dana..Pojavio mi se na levom boku,par pecata i na zadnjici..Prolazi,kraste su otpale,bol osecam ali nije nista nepodnosljivo..Ostale su flekice koje ce nadam se vremenom proci.Medjutim,osecam kao neku blagu upalu i na desnom boku (ima 5 dana),ali nikakav osip nemam,nista..Samo me zanima da li to radi psiha,posto se strasno bojim da mi opet ne izadje?I kolika je verovatnoca da se to desi,posto sam cula da se ne vraca…

  • admin

   adminMay 31, 2016 at 7:28 am

   Poštovana Bojana,
   Kao posledica HZ moguć je nastanak neuralgije. Savetujem vam da vas neurolog pregleda.
   Odlično bi bilo da se ne nervirate i tako da date vaš značajan doprinos izlečenju.

 • Biljana

  BiljanaMay 8, 2016 at 11:52 am

  Mene zanima da li se on moze izleciti? Hvala u napred na odgovoru.

  • admin

   adminMay 9, 2016 at 9:55 am

   Poštovana Biljana,
   Herpes Zoster se uspešno leči.

 • Mikica Rakic

  Mikica RakicFebruary 25, 2016 at 8:21 pm

  Moja majka ima 69 godina,

  pre tri godine su joj dali dijagnozu da ima herpes zoster ispod leve dojke. Nije lecena adekvatno na vreme i sad ima nesnosne bolove u tom predelu.
  Interesuje me dali ti bolovi mogu nekako da se smire prema njoj unapred hvala.

  • admin

   adminFebruary 26, 2016 at 10:25 pm

   Poštovana Mikice,
   Verujem da je pre tri godine dijagnostikovan HZ. Nelečeni HZ može da dovede do pojave jakih bolova i neuralgije.
   Zato vam predlažem da majku odvedete kod neurologa, kao bi se utvrdilo da li postoji neuralgija. Sledi početak lečenja medikamentoznom terapijom, smanjenje tegoba.

 • Lenka

  LenkaFebruary 10, 2016 at 10:59 pm

  Postivani,

  Zamolila bih Vas za pomoc.
  Naime, mami je pre mesec dana izaso herpes zoster. Sada su joj vec prosle kraste i koza se zacelila,ali trpi velike bolove. Pije neurontin za bolove ali joj on ne pomaze znacajnije
  Da li mislite da bi terapija glinom mogla da joj ublazi bol?

  • admin

   adminFebruary 11, 2016 at 7:50 am

   Poštovana Lenka,
   Predlažem vam, kao prvo, da ponovo vašu mamu pregleda neurolog.
   Najčešća posledica HERPES ZOSTERA je nastanak neuropatija – neuralgija.
   Lek koji vaša mama koristi (NEURONTIN) je indikovan između ostalog i za lečenje perifernog neuropatskog bola poput bolne post- herpetičke neuralgije.

   Indikovano lečenje obuhvata fizikilne procedure tretmana neuropatije – neuralgije. Ovakvi tretmani uključuju i primenu lekovite gline kao obloge i u sadejstvu sa ostalim fizikalnim procedurama daju rezultate.

 • Svetlana Savić

  Svetlana SavićJanuary 29, 2016 at 12:00 pm

  Molim vas da mi kažete kako lečite herpes Zloster.Moj svekar ga ima od aprila 2015, koristio je razne pudere, masti, lekove…kraste su nestale, ostalo je crvenilo i idalje ga boli.Mi smo u Bajinoj Bašti.Pa me zanimaju te vaše terapije i njihova cena.Hvala.Ceca

  • admin

   adminJanuary 29, 2016 at 6:54 pm

   Poštovana Svetlana,
   O HZ imate detaljan tekst koji ste pročitali, kao i terapiji koju sprovodimo.
   https://nika.rs/v3/sta-lecimo/herpes-zoster-terapija/
   O svim nejasnoćama koje imate sa tekstom, možete nas kontaktirati telefonom.

   • Stojanka Kecman

    Stojanka KecmanFebruary 26, 2016 at 10:34 am

    Znaci prije 7dana dijagnostifikovan mi je ZOSTER herpes na ledjima bio je velicine jajeta sad sam pod terapijom Aciklovir mast i bijeli puder …medjutim okolo tih plikova mi se pocelo pojavljivati samo crvenilo koje se siri ali nema plikova ….iako su mi doktori porodicni i dermatolog rekli da nece vise izbijati da je to to . Bolovi ,svrab i stipanje su za sada podnosljivi i spavanje se normalizovalo sta vi mislite o svemu ovome ….znaci iz BL i nisam u mogucnosti da Vas posjetim …..HVALA VAM UNAPRIJED !!!

   • admin

    adminFebruary 26, 2016 at 10:31 pm

    Poštovana Stojanka,
    Za početak, prestanite da se nervirate. Stres i sistemski pad imuniteta značajno doprinose pojavi HZ.
    Budete disciplinovani i PAŽLJIVO I REDOVNO tretirajte HZ.
    Budite i uporni. Terapija koja vam je ordinirana je po protokolu.

   • nada

    nadaApril 17, 2016 at 5:09 pm

    Vec vise od mesec dana lecim Herpes Zoster i jos uvek imam bolove…Najprije mi izaslo na ledjima pa ispod ruke i leve dojke..koristila sa aciklovir tablete 5x na dan i poslije uzimam tablete za herpeticne neuralgije gamapenntin(NEURONTIN) i to sad pijem,,spavati mogu al bolovi ispod ruke tj rebara su jos veliki…Molim vas da li je to normalno i koliko dugo se to leci..Hvala

   • admin

    adminApril 18, 2016 at 9:01 pm

    Poštovana g-đo Nado,

    Neuralgija kao posledica HZ je prilično česta. Upravo zbog dužine trajanja lečenja.
    Neuralgija je praćena motornim i senzitivnim promenama.
    Svaka neuralgija se tretira, ne samo medikamentoznom terapijom, već i fizikalnim terapijama.
    Sve zajedno daje dobre rezultate.
    Predviđeno vreme trajanja je 3 nedelje, nakon čega sledi terapijska pauza u trajanju od 10 dana, te se terapija po potrebi ponovi.

    Za početak bi trebalo da ste svesni da vam je imunitet slab i da je stres doprineo u značajnoj meri da se HZ pojavi.
    Poradite na svom imunitetu i naravno, prestanite da se nervirate.

 • Bosiljka Šćepanović

  Bosiljka ŠćepanovićJanuary 1, 2016 at 1:46 pm

  Već drugi put mi se pojavljuje isto crvenilo ispod lijeve dojke , kao i vašoj pacijentkinji na slici.Za razliku od nje, ja nisam imala svrab ni peckanje, kao ni bolove.Otkrila sam ga slučajno kad sam se brisala peškirom posle tuširanja.Naravno, potražila sam po internetu, a naročito posle ovih fotografija, da sam dobila herpes zoster.
  Srećom, posjedujem knjige Rike Zarai o liječenju s zelenom glinom, pa sam i ja pokušala.Bilo je uspješno, ali sam još dodala tretman sa Pervivom, kao povremene obloge.Trenutno ga imam i sad i upravo sam stavila obloge od gline zeolita.Nadam se da će mi pomoći.
  Želim da Vas pozdravim i zahvalim na ovim sajtu o zosteru, inače bih išla od ljekara do ljekara i ko zna kako bih prošla.

  • admin

   adminJanuary 2, 2016 at 4:14 pm

   Poštovana g-đo Šćepanović,
   Savetujem vam da svakako posetite dermatologa.

 • 1 2 3 4 5

Leave Your Comments