herpes-zoster

HERPES ZOSTER – TERAPIJA

Herpes zoster je virusno oboljenje uzrokovano Varicella-Zoster virusom. Pomenuti virus se nalazi u organizmu kao inaktivan virus varičele, kod osoba koje su u detinjstvu preležale ovčije boginje – varičele.

Zoster nastaje reaktivacijom osnovnog virusa varičele. Reaktivacija nastaje u bilo kom životnom dobu, najčešće u dobi od 50. – 70. godine života u oko 15% populacije koja je preležala varičelu.

Razlog nastanka herpes zostera se vezuje za sistemski pad imuniteta, pojavu hroničnih bolesti, leukemije, raznih vrsta intoksikacije, kod nekih malignih bolesti, dugotrajnoj izloženosti stresu.

KLINIČKA SLIKA HERPES ZOSTERA

Herpes zoster virus izaziva promene na koži grudi, stomaka, leđima, vrata, lica, gornjih i donjih ekstremitetima, čak i u usnoj šupljini. Prvo se javlja crvenilo, potom osip i plikovi.

Pacijent se oseća umorno, zahvaćena regija pecka,žari, svrbi ili boli.  Zbog navedenih tegoba nastaje poremećaj sna ili njegovo odsustvo.

Akutna faza u proseku traje 1-2 nedelje, nakon čega plikovi prerastaju u kraste i bol bi trebalo da prestane.

Ukoliko bol i dalje traje herpest zoster je doveo do komplikacije u smislu nastanka postherpetične neuralgije koja može da traje mesecima i neretko godinama.

POSTHERPETIČNA NEURALGIJA KAO POSLEDICA HERPES ZOSTERA

Dugotrajnost prisustva Herpes Zostera dovodi do najčešće komplikacije zdravstvenog stanja pacijenta tako što nastaju postherpetične neuralgije interkostalne muskulature, ramenog pojasa i ruke, kao i dorzuma. Bol, trnjenje i gubitak snage i senzibiliteta – parestezije, su prisutni u kliničkoj slici.

Protkol nalaže dijagnostikovanje neuralgije od strane neurologa, medikamentoznu terapiju i fizikalne i kineziterapije.

Herpes Zoster se uspešno leči protokolarnim fizikalnim i kineziterapijskim procedurama, kojima predhodi uzimanje preciznog funkcionalnog stanja pacijenta.Prvi terapeutski cilj je analgetska fizikalna procedura, ujedno i revitalizirajuća zahvaćenih perifernih nerava, kao i relaksacija napete muskulature.

Sistemsko rešenje su kineziterapijaske procedure – medicinsko vežbanje, sa prevashodnim ciljem jačanja oslabljene muskulature.

DIJAGNOSTIKOVANJE

Dijagnozu herpes zostera uspostavlja lekar specijalista dermatologije na osnovu kliničkog pregleda.

LEČENJE HERPES ZOSTERA

Promene na koži se tretiraju puderom i talkom. Veće kraste se tretiraju antibiotskim mastima i kremama kako bi se sprečila infekcija.Bolovi se tretiraju analgeticima.Blagotvorani su vitamini B grupe koji se daju u pojačanim dozama.Neretko se koriste i kortiko preparati.

HERPES ZOSTER – FIZIKALNA TERAPIJA

Naše iskustvo u lečenju herpes zostera je sledeće:

Pacijentkinja starosti 80 godina je 3 meseca bezuspešno lečila herpes zoster koji je bio lokalizovan sa prednje strane grudnog koša ispod obe dojke, obostrano. Pacijentkinja, zbog jakih tegoba, tri meseca nije kvalitetno spavala.Terapija je bila Aciklovir tablete, B vitamin, analgetici i sedativi po potrebi.Lokalno je zahvaćenu regiju tretirala talkom i Šaljićevim melemom.

herpes-zoster-1

Terapijski smo isključivo lokalno tretirali zahvaćenu regiju herpes zostera.Medikamentozna, per os, terapija je korišćena po preporuci dermatologa.

herpes-zoster-2

U terapiji je korišćen laser i hladna sterilisana glina kao obloga. Sprovedeno je 52.terapije. Poslednje nedelje terapije je korišćena i Pavlovićeva mast koja se uveče dobro utrlja.

Već posle prve sprovedene terapije, pacijentkinja je te noći spavala, bez buđenje zbog bola, peckanja i svraba.

herpes-zoster-3

Autor teksta: Žarko Popović, viši fizioterapeut, defektolog-somatoped

POVEZANI TEKSTOVI: LEKOVITA GLINA

Comments

 • Sabina

  SabinaMay 27, 2023 at 11:32 pm

  Postovani, 9.maj mi se pojavio herpes na lijevoj polovini trupa sa prednje i zadnne strane…krastice su prosle ali imam utrnulost velike povrsine u tom dijelu tijela, svrab, peckanje, zarenje, osjetljivost na odjecu i neki povremeni probadajuci bol na pojedinim mjestima zahvacenog dijela.
  Prvih dana su bolovi bili mnogo jaki, a sada je ostao osjecaj nelagode zbog ovih ovih simptima.
  Remeti mi san i raspolozenje.
  Sts da uradim? Kako ukloniti ove simptome?

  • nikawp

   nikawpMay 29, 2023 at 6:41 am

   Poštovana Sabina,
   Savetujem vam da se obratite neurologu kako bi vam ordinirao analgetsku terapiju. Bol ne bi trebalo da trpite!
   Početkom juna, u prvoj nedelji, započnite lečenje neuralgije primenom fizikalnih procedura.

 • Zoran

  ZoranMay 11, 2023 at 7:32 am

  Imam herpes po licu. Da li sme da se kvasi i ako sme kakvom vodom?

  • nikawp

   nikawpMay 13, 2023 at 8:06 am

   Poštovani Zorane,
   HZ se ne tretira vodom!
   Promene na koži se tretiraju puderom i talkom. Veće kraste se tretiraju antibiotskim mastima i kremama kako bi se sprečila infekcija.Bolovi se tretiraju analgeticima.Blagotvorani su vitamini B grupe koji se daju u pojačanim dozama.Neretko se koriste i kortiko preparati.

 • Namka

  NamkaApril 21, 2023 at 6:35 pm

  postovani
  od.ponedeljka mi pocele fleke po nozi lijevoj I na tabanu otisla doktoru rekao herpes,dao 2 kutije herpelex svaka 4 sata po 2 I mast.al bolobi na tabanu su nesnosljivi,moram za bolove piti koliko ce to traje jer vec nemogi izdrzati bolove….Hvala

  • nikawp

   nikawpApril 22, 2023 at 7:34 am

   Poštovana Namka,
   Naredne tri nedelje će trajati tegoba, ukoliko se ne iskomplikuje i nastane postherpetična neuralgija. Preporuka je upoterba analgetika. Što manje hodajte!

 • Branka

  BrankaApril 12, 2023 at 10:58 pm

  postovani,imala sam herpes zoster prije 5godina,ali unutrasnji.Virus je p”proletio”kroz mene.Kada samvadila nalaze,bio je80 puta povecan u IgG klasi.Posto su mi poslije ustanovili tesku aksonsku polineuropatiju,da li ona moze biti posledica HZ.Imam jake bolove svuda,kicma ukocena,karlicno trticni dio boli,ni sjedati ni lezati,ai tesko sam pokretna.Imam to zarenje i peckanje.Jako sam lose.Hvala i veliki pozdrav.

  • nikawp

   nikawpApril 13, 2023 at 6:15 am

   Poštovana Branka,
   Postherpetična neuralgija je uobičajena posledica HZ virusne inekcije.
   Uspešno se leči fizikalnim procedurama. Započnite lečenje čim pre!

 • Sara

  SaraApril 7, 2023 at 10:52 am

  meni se desio na genitaliji.dal smem sa deckom nastaviti seksualni zivot i dal ce njemu se preneti.tek sam otkila.i postoji li mogucno da se on prosiri unutar genitalija.dal mom decko moze sa pojavi posto vo da. ljub.bez kondoma.i sve me zanima pisi te mi i pomozite

  • nikawp

   nikawpApril 8, 2023 at 6:08 am

   Poštovana Saro,
   Reč je o virusnoj infekciji koja se lako prenosi!

 • serifa jasarevic

  serifa jasarevicMarch 15, 2023 at 12:08 am

  Postovanje ..Moja majka je imala herpes zoster pre 4 meseca u novembru sa desne strane na predelu obrve cela malo glave…imala la plikove crvenilo itd medjutim sada je dobila ponovo herpes ali na jagodicama sa obe strane i ima tackice na vratu koje nije bolno vec malo pecka na jagodicama..molim vas recite da li postoji sansa da se vise ne pojavi?da li je opasno?strahovito vas molim da mi odgovorite i unapred se zahvaljujem postovanje 🙁

  • nikawp

   nikawpMarch 15, 2023 at 7:37 am

   Poštovana Serifa,
   HZ od pojavljivanja traje 3 nedelje.
   Opisane tegobe govore o postherpetičnoj neuralgiji koja se uspešno leči fizikalnim terapijama.

 • Maja

  MajaJanuary 21, 2023 at 8:13 am

  Poštovani. Krajem decembra meseca sam saznala da sam trudna. Počelo je je sa blizanackom trudnoćom, da bi u 5toj nedelji ostao samo jedan plod i konstatovan mi je herpes zoster na mestu anestezije i carskog reza (ceo kuk sa donjim delom leđa). Dok sam imala bolove koristila sam samo febricet na bazi paracetamola i valerijana kapi da mogu da ublažim bolove. Sada kada su prestali bolovi i počeo je nepodnošljiv svrab ne mogu noćima da spavam, a kao što sam već naponemula neophodan mi je odmor jer sam visokorizična trudnoća. Tretiram puderom za boginje i fino mi ublaži svrab na neko kratko vreme i opet izpočetka. Šta bi još smela da uzimam kao trudnica i da li će HZ imati posledice na bebu jer je u pitanju rana trudnoća? Izvinjavam se na dužem postu i hvala unapred na odgovoru.

  • nikawp

   nikawpJanuary 22, 2023 at 6:04 am

   Poštovana Majo,
   Savetujem vam da se konsultujete sa ginekologom koji vodi trudnoću o početku lečenja postherpetične neuralgije koju ste opisali.
   Postoje brojne fizikalne procedure koje bi mogle da se primene u cilju lečenja.
   U terapiji se dobro pokazao B-kompleks viatmina kao i čaj od valerijane (ne kapi i ne tablete).
   Kada je reč o plodu, infekcija HZ virusa ostavlja posledice. Potreban je odličan nadzor ginekologa!

 • Miroslav Danilovic

  Miroslav DanilovicJanuary 20, 2023 at 3:45 am

  Posle 10 dana od završene terapije Aciklovirom još uvek osećam jak neprestan bol na ledjima blizu kičme,
  Da li u ovom slučaju može da se primeni neka terapija kako bi se eliminisao bol ?

  • nikawp

   nikawpJanuary 20, 2023 at 6:51 am

   Poštovani Miroslave,
   Ako su nakon 3 nedelje od pojave kliničke slike HZ infekcije i dalje prisutne bolne senzacije, “pečenje i žarenje”,
   indikovana je primena fizikalne terapije postherpetične neuralgije.

 • Sladja

  SladjaDecember 19, 2022 at 6:12 pm

  Poštovani ,zanima me da li herpes zoster može da se prelezi a pro tom da nigde ne izadje. Pre mesec i po sam imala zapusene uši,upaljeno grlo,glasne žice,dušnik i jednjak. I oko mi je bilo crveno ja jakim oštrim probadajucim bolom.Sasvim slučajno sam danas saznala da sam pozitivna na virus herpesa. Ići ću da vidim da uradim nalaz iz krvi da potvrdim da li je zoster? Ali me zanima da li postoji mogućnost da ee tako manifestuje. Jako sam malaksala i imam glavobolje . Hvala na odgovoru

  • nikawp

   nikawpDecember 20, 2022 at 6:39 am

   Poštovana Slađo,
   Bol, “žarenje i pečenje” su glavne karakteristike kliničke slike HZ!
   Neretko je zahvaćen očni ili zivac lica!
   Indikovana je izoloacije, zbog velike virulentnosti koja se prenosi kapljično.

 • Vlada

  VladaDecember 18, 2022 at 7:50 am

  Postovani,
  Imam 44 godine zadnjih 3,4 godine mi se pojavljuje herpes na usnama i to svaki put kad sam na moru.Zna da buknu preko skoro cele jedne usne.Gledam da se ne izlazem puno na suncu ali nisam došao na more da se krijem..Pitanje sta da radim?Sta da uzimam pijem ili vec sta..?Pokusao sam sa nekim vitaminom c dok sam na moru i probiotik obavezno (stomak)..E sad da li nešto drugo postoji i sta da radim.?Hvala unapred

  • nikawp

   nikawpDecember 19, 2022 at 3:58 am

   Poštovani Vlado,
   Iz opisanih tegoba, mogu da zaključim da je reč o Herpes simplex-u.
   Predlažem vam da se obratite dermatologu.

 • 1 13 14 15 16 17

Leave Your Comments