herpes-zoster

HERPES ZOSTER – TERAPIJA

Herpes zoster je virusno oboljenje uzrokovano Varicella-Zoster virusom. Pomenuti virus se nalazi u organizmu kao inaktivan virus varičele, kod osoba koje su u detinjstvu preležale ovčije boginje – varičele.

Zoster nastaje reaktivacijom osnovnog virusa varičele. Reaktivacija nastaje u bilo kom životnom dobu, najčešće u dobi od 50. – 70. godine života u oko 15% populacije koja je preležala varičelu.

Razlog nastanka herpes zostera se vezuje za sistemski pad imuniteta, pojavu hroničnih bolesti, leukemije, raznih vrsta intoksikacije, kod nekih malignih bolesti, dugotrajnoj izloženosti stresu.

KLINIČKA SLIKA HERPES ZOSTERA

Herpes zoster virus izaziva promene na koži grudi, stomaka, leđima, vrata, lica, gornjih i donjih ekstremitetima, čak i u usnoj šupljini. Prvo se javlja crvenilo, potom osip i plikovi.

Pacijent se oseća umorno, zahvaćena regija pecka,žari, svrbi ili boli.  Zbog navedenih tegoba nastaje poremećaj sna ili njegovo odsustvo.

Akutna faza u proseku traje 1-2 nedelje, nakon čega plikovi prerastaju u kraste i bol bi trebalo da prestane.

Ukoliko bol i dalje traje herpest zoster je doveo do komplikacije u smislu nastanka postherpetične neuralgije koja može da traje mesecima i neretko godinama.

POSTHERPETIČNA NEURALGIJA KAO POSLEDICA HERPES ZOSTERA

Dugotrajnost prisustva Herpes Zostera dovodi do najčešće komplikacije zdravstvenog stanja pacijenta tako što nastaju postherpetične neuralgije interkostalne muskulature, ramenog pojasa i ruke, kao i dorzuma. Bol, trnjenje i gubitak snage i senzibiliteta – parestezije, su prisutni u kliničkoj slici.

Protkol nalaže dijagnostikovanje neuralgije od strane neurologa, medikamentoznu terapiju i fizikalne i kineziterapije.

Herpes Zoster se uspešno leči protokolarnim fizikalnim i kineziterapijskim procedurama, kojima predhodi uzimanje preciznog funkcionalnog stanja pacijenta.Prvi terapeutski cilj je analgetska fizikalna procedura, ujedno i revitalizirajuća zahvaćenih perifernih nerava, kao i relaksacija napete muskulature.

Sistemsko rešenje su kineziterapijaske procedure – medicinsko vežbanje, sa prevashodnim ciljem jačanja oslabljene muskulature.

DIJAGNOSTIKOVANJE

Dijagnozu herpes zostera uspostavlja lekar specijalista dermatologije na osnovu kliničkog pregleda.

LEČENJE HERPES ZOSTERA

Promene na koži se tretiraju puderom i talkom. Veće kraste se tretiraju antibiotskim mastima i kremama kako bi se sprečila infekcija.Bolovi se tretiraju analgeticima.Blagotvorani su vitamini B grupe koji se daju u pojačanim dozama.Neretko se koriste i kortiko preparati.

HERPES ZOSTER – FIZIKALNA TERAPIJA

Naše iskustvo u lečenju herpes zostera je sledeće:

Pacijentkinja starosti 80 godina je 3 meseca bezuspešno lečila herpes zoster koji je bio lokalizovan sa prednje strane grudnog koša ispod obe dojke, obostrano. Pacijentkinja, zbog jakih tegoba, tri meseca nije kvalitetno spavala.Terapija je bila Aciklovir tablete, B vitamin, analgetici i sedativi po potrebi.Lokalno je zahvaćenu regiju tretirala talkom i Šaljićevim melemom.

herpes-zoster-1

Terapijski smo isključivo lokalno tretirali zahvaćenu regiju herpes zostera.Medikamentozna, per os, terapija je korišćena po preporuci dermatologa.

herpes-zoster-2

U terapiji je korišćen laser i hladna sterilisana glina kao obloga. Sprovedeno je 52.terapije. Poslednje nedelje terapije je korišćena i Pavlovićeva mast koja se uveče dobro utrlja.

Već posle prve sprovedene terapije, pacijentkinja je te noći spavala, bez buđenje zbog bola, peckanja i svraba.

herpes-zoster-3

Autor teksta: Žarko Popović, viši fizioterapeut, defektolog-somatoped

POVEZANI TEKSTOVI: LEKOVITA GLINA

Comments

 • Aleksandra

  AleksandraOctober 4, 2022 at 8:51 pm

  Postovani, pitanje za HZ. Moj otac ima tegobe vec 6meseci, u pojasnom prrdelu sa desne strane, od pupka do kicme, svrab, peckanje u pocetku gubitak zna, nervoza. Uradili smo sve moguce analize, snimanja, bili kod nekoliko doktora i jedino sto nam je objasnjeno, jeste da postojo herpes zoster koji se nalazi unutar stomaka, odnosno ispod koze. Zanimaju me iskutva i da li je tako nesto moguce?
  Abodminalni hirurg je na kraju zakljucio tako nesto i dao terapije.

  • nikawp

   nikawpOctober 5, 2022 at 5:26 am

   Poštovana Aleksandra,
   Uobičajeno je da da HZ ostavi kao posledicu postherpetičnu neuralgiju.
   Opisana klinička slika korenspodira sa navedenom patologijom, kaoja se uspešno leči primenom fizikalnih procedura.
   Dobrodošli!

 • Bora Karaulic

  Bora KaraulicSeptember 2, 2022 at 3:36 pm

  Postovani,
  Imam 75 god. i herpes zoster koji me muci vec 16 meseci. Pojavio se nekako pri kraju lecenja od korone. Imam utisak da ceme pratiti do kraja zivota. Tesko je ovako dugo trpeti bolove u vidu stezanja i probadanja, kao da sam u nekom koritu od gipsa koji se sve vise steze. Negde sam procitao da oko 5 odsto ljudi se neizlece od ovog herpesa. Ostalo mi je samo da se nadam da nisam medju njima.

  • nikawp

   nikawpSeptember 3, 2022 at 5:52 am

   Poštovani g- Karauliću,
   Posledica herpes zostera je postherpetična neuralgija sa kliničkom slikom koju ste opisali.
   Navedene tegobe se uspešno leče fizikalnim terapijama.
   Pregled možete da zakažete najkasnije jedan dan unapred.
   Dobrodošli!

 • Zorana Miloševic Čolović

  Zorana Miloševic ČolovićAugust 13, 2022 at 6:39 pm

  Postovani,
  Nakon godisnjeg odmora, krajem juna, suprugu se pojavio herpes zoster preko stomaka, prema ledjima. Na vreme je poceo sa terapijom ali mu se ipak ispoljila postherpeticna neuralgija. Neurolog je prepisao medikamente koje koristi, takodje i terapiju sa strujom i laserom.
  Trenutno ima bol samo na jednom mestu na stomaku. Medjutim, iznad tog mesta, ispod grudi, pojavio mu se otok,koji ne boli.
  Da li ste se susretali sa necim slicnim do sada?Napominjem da je, kada je osecao svrab, lupkao rukom po mestu iritacije da se ne bi cesao.
  Molim vas za misljenje.
  S pistovanjem

  • nikawp

   nikawpAugust 14, 2022 at 5:22 am

   Poštovana Zorana,
   Pojava otoka je u navedenom slučaja posledica mehaničke povtede mekih tkiva koja se uspešno tretira fizikalnim procedurama.

  • Stojan

   StojanAugust 29, 2022 at 8:13 am

   Imam majka 89 god I make je vanjski herpes sad imam problem pohavio se opera ledjma kao male tackiceima veliki svrhe I bol a nece da ide kod doktora bori se Lorne dali sme da koristim toplu vodu u termofor kaze da je man he boli a moj doktora kaze da izbegava toplotu sta da uradim I kako da je lecim pije lekove za bolove nifolmin pije odgovorite mi molim vas

   • nikawp

    nikawpAugust 30, 2022 at 5:43 am

    Poštovani Stojane,
    Vašoj majci je potrebna terapija. Fizikalna i medikamentozna.
    Oko lečenja, ona se više ne pita. Ako hoćete da joj pomognete odvedite je kod stručnjaka.

 • Mily

  MilyMay 20, 2022 at 5:07 am

  Postovani,
  Mojoj mami se pojavio herpes zoster u predelu oka prvo je počelo sa malim svrabom iznad obrve na sta smo pomislili da je ujed komarca .Medjutim kod dermatologa su konstantovali da je varičela odnosno herpes zoster koji se javio od prekomernog stresa.Vec nekoliko dana joj se javlja otok kapaka i ispod kapaka kod obraza iz oka izlazi neki gnoj,sve vreme ima neku temperaturu i vrucinu u oku i bolove u glavi gde nam je oftamolog ostavio da pije samo viralex i vitamin C od kojih se ne vidi poboljšanje.Da li je potrebno ukljuciti neki antibiotik i da li ovo moze da uzrokuje jos gore posledice na oko jer nam i dermatolog i oftamolog nisu rekli nista konkretno.

  • nikawp

   nikawpMay 20, 2022 at 6:44 am

   Poštovana Anastasija,
   Predlažem vam da g-đu majku pregleda neki drugi oftalmolog.

   • Mily

    MilyMay 20, 2022 at 10:59 am

    Htela sam da vas pitam:da li bi bilo pozeljno da se ukljuci antibiotik.
    Hvala Vam na odgovoru.

   • nikawp

    nikawpMay 21, 2022 at 5:38 am

    Poštovana Anastasija,
    Tu vrstu procene bi trebalo da da oftalmolog.

 • Sanja

  SanjaApril 7, 2022 at 9:09 am

  Poštovana Nika,

  Imam bol ispod desne dojke, u predelu rebarnog luka. Radila sam dva puta UZ abdomena u poslednjih 6 meseci i sve je u redu. Bol se istovremeno javlja i na leđima u istoj visini. Bolni predeo me s vremena na vreme svrbi, ali je konstantno u nekom utrnutom stanju, i osećaj je neke rane koje nema. Koža je čista. Imam 61 godinu.
  Da li herpes zoster može da bude izbutra, nevidljiv i kako to da proverim, gde da idem?
  Hvala na savetu, unapred.

  • nikawp

   nikawpApril 9, 2022 at 6:35 am

   Poštovana Sanja,
   Proverite kod dermatologa ili neurologa prisustvo HZ virusa.
   Iz vašeg opisa, navedene tegobe upućuju na prisustvo neuralgije.
   Proverio bi i prisutvo fibromialgije.
   https://www.nika.rs/fibromialgija/

 • Zirhad Ruznic

  Zirhad RuznicFebruary 23, 2022 at 7:56 pm

  Imam herpes Zoster vec 10 dana tri dana me probadalo u ledima izbijalo u prsa nakon toga sexpojavio osip drugi dam nakon osipa sam otisao doktoru i poceo sa terapijom .zanima me dali ja mogu normalno obavljati svoje aktivnosti lao naprimjer planinarenje trcanje ker s dijabeticar pa mor se kretTi nesmeta li sto se znijim prilikom aktivnosti imam 46 godima

  • nikawp

   nikawpFebruary 24, 2022 at 6:33 am

   Poštovani Zirhade,
   Herpes Zoster virus je prilično virulentan i lako se prenosi tako da je indikovano karantinsko lečenje u kućnim uslovima.
   Suprotno, svakog ko je sa vama u kontaktu bi doveli u opasnost od zaražavanja, a vi se izlažete dodatnom riziku
   potencijanom pogoršanju vašeg zdravstvenog statusa.

 • Marija

  MarijaFebruary 19, 2022 at 11:32 am

  Postovani da li je normalna pojava herpes zostera na svaka tri meseca?Imam 30 godina i vec par godina mi se pojavljuje u razmaku koji varira od 3-6 meseci.Pila sam antivirusnu terapiju i vitamine B i opet isto,kroz par meseci se opet pojavi.Hvala

  • nikawp

   nikawpFebruary 20, 2022 at 2:05 pm

   Poštovana Marija,
   Da li je to vaš utisak ili svaki put kada se “pojavi” imate potvrdu u smislu dijagnostike od strane dermatologa?

 • Goga

  GogaFebruary 1, 2022 at 9:43 pm

  Imam lupus i kao deo oboljenja herpes u lumbalnoj regiji i preko gluteusa. Bolovi pre izbijanja postaju sve gori. Trebam vasu pomoc.

  • nikawp

   nikawpFebruary 2, 2022 at 7:01 am

   Poštovana/i,
   Sistemski eritemski lupus ima svoju kliničku sliku i trebalo bi da ukoliko je hronični, medikamentozno bude pod kontrolom. Ako nije, prvo to uradite.
   HZ dodatno komplikuje celokupni zdravstveni status zbog postojećeg lupusa. Od dijagnostikovanja je potrebno da prođu 3 nedelje kako bi se primenila fizikalna terapija
   postherpetične neuralgije koja prati HZ.
   U međuvremenu, kako ne bi trpeli bolove i pomogli perifernim nervima, javite se neurologu da vas medikamentozno pokrije.

 • Suzy

  SuzyJanuary 14, 2022 at 6:24 pm

  Usljed iznimnog soka nakon par dana sam osjetila na ledjima plikove i bol. Odmah sam posla u svoje dr obiteljske medicine koja je ustanovila danje Herpes Zoster..porwd Tableta i masti ja sam uzimala B kompleks, vitamin C Solary, Lugolove otopinu i L glutamin..samo nakon 4ndana se poceo suditi i bilo mi je sve bolje. Prethodno jak i dobar imunitet sa ispravnim prehranom i nema straha. Pila sam dosta vode,caja .. orasaste plodovi i banane.
  I sve se povuklo

  • nikawp

   nikawpJanuary 14, 2022 at 10:11 pm

   Poštovana Suzy,
   Nakon 3 nedelje od dijagnostikovanja, simptomi HZ nestaju. Vazno je da nema bola i da nije došlo do upale perifernih nerava.

 • Nina

  NinaJanuary 13, 2022 at 5:07 pm

  Poštovani,
  Mojoj mami koja ima 70 godina se pojavio h.zoster na 3 tačke na glavi ( linija vilične kosti, na vratu iza uha i temenu). Odmah nakon izbijanja započeta je terapija tabletama i nakon desetak dana herpes zoster se povukao. Nakon 2 meseca, početkom godine na istom mestu na te tri tačke se pojavio herpes simplex (po rečima dermatologa). Osećaj peckanja i žarenja i crvenila je i dalje prisutan. Imate li neki savet? Da li je čudno što se simplex javio na istom mestu nakon zostera i da li je pametno prekinuti aciklovir dok je promena još uvek prisutna?

  • nikawp

   nikawpJanuary 14, 2022 at 6:47 am

   Poštovana Nina,
   Sistemski pad imuniteta i stres su okidaćio za aktiviranje HZ virusa. Herpes simplex ne daje opisanu kliničku sliku.
   Reč je o postherpetičnoj neuralgiji koja se uspešno tretira fizikalnim procedurama.
   Terapije započeti odmah (medikamentozna terapija) koje ordinira neurolog, po prestanku HS započeti analgetske i revitalizirajuće terapije postherpetične neuralgije.

   • Nina

    NinaJanuary 14, 2022 at 9:17 pm

    Hvala vam na brzom odgovoru. Ona je bila kod 2 dermatologa i niko od njih nije spomenuo da je možda reč o post.neuralgiji. Samo da napomenem da nakon povlačenja hz nije bilo crvenila ni peckanja, to se desilo 2 meseca kasnije i na pregledu su joj rekli da samo maže aciklovir 🙁 Promena se pojavila 01.01. i dalje je prisutna uz blago peckanje-bol svakako nije intenzivan i konstantan. Imamo li razloga za brigu da ovo stanje može da se pogorša? Znači obavezno bi trebalo da joj zakažem pregled kod neurologa?

   • nikawp

    nikawpJanuary 14, 2022 at 10:08 pm

    Poštovana Nina,
    Akutna neuralgija vremenom usled odsustva terapije može da preraste u hroničnu. U tom slucaju je lecenje dugotrajnije.

 • 1 12 13 14 15

Leave Your Comments