herpes-zoster

HERPES ZOSTER – TERAPIJA

Herpes zoster je virusno oboljenje uzrokovano Varicella-Zoster virusom. Pomenuti virus se nalazi u organizmu kao inaktivan virus varičele, kod osoba koje su u detinjstvu preležale ovčije boginje – varičele.

Zoster nastaje reaktivacijom osnovnog virusa varičele. Reaktivacija nastaje u bilo kom životnom dobu, najčešće u dobi od 50. – 70. godine života u oko 15% populacije koja je preležala varičelu.

Razlog nastanka herpes zostera se vezuje za sistemski pad imuniteta, pojavu hroničnih bolesti, leukemije, raznih vrsta intoksikacije, kod nekih malignih bolesti, dugotrajnoj izloženosti stresu.

KLINIČKA SLIKA HERPES ZOSTERA

Herpes zoster virus izaziva promene na koži grudi, stomaka, leđima, vrata, lica, gornjih i donjih ekstremitetima, čak i u usnoj šupljini. Prvo se javlja crvenilo, potom osip i plikovi.

Pacijent se oseća umorno, zahvaćena regija pecka,žari, svrbi ili boli.  Zbog navedenih tegoba nastaje poremećaj sna ili njegovo odsustvo.

Akutna faza u proseku traje 1-2 nedelje, nakon čega plikovi prerastaju u kraste i bol bi trebalo da prestane.

Ukoliko bol i dalje traje herpest zoster je doveo do komplikacije u smislu nastanka postherpetične neuralgije koja može da traje mesecima i neretko godinama.

POSTHERPETIČNA NEURALGIJA KAO POSLEDICA HERPES ZOSTERA

Dugotrajnost prisustva Herpes Zostera dovodi do najčešće komplikacije zdravstvenog stanja pacijenta tako što nastaju postherpetične neuralgije interkostalne muskulature, ramenog pojasa i ruke, kao i dorzuma. Bol, trnjenje i gubitak snage i senzibiliteta – parestezije, su prisutni u kliničkoj slici.

Protkol nalaže dijagnostikovanje neuralgije od strane neurologa, medikamentoznu terapiju i fizikalne i kineziterapije.

Herpes Zoster se uspešno leči protokolarnim fizikalnim i kineziterapijskim procedurama, kojima predhodi uzimanje preciznog funkcionalnog stanja pacijenta.Prvi terapeutski cilj je analgetska fizikalna procedura, ujedno i revitalizirajuća zahvaćenih perifernih nerava, kao i relaksacija napete muskulature.

Sistemsko rešenje su kineziterapijaske procedure – medicinsko vežbanje, sa prevashodnim ciljem jačanja oslabljene muskulature.

DIJAGNOSTIKOVANJE

Dijagnozu herpes zostera uspostavlja lekar specijalista dermatologije na osnovu kliničkog pregleda.

LEČENJE HERPES ZOSTERA

Promene na koži se tretiraju puderom i talkom. Veće kraste se tretiraju antibiotskim mastima i kremama kako bi se sprečila infekcija.Bolovi se tretiraju analgeticima.Blagotvorani su vitamini B grupe koji se daju u pojačanim dozama.Neretko se koriste i kortiko preparati.

HERPES ZOSTER – FIZIKALNA TERAPIJA

Naše iskustvo u lečenju herpes zostera je sledeće:

Pacijentkinja starosti 80 godina je 3 meseca bezuspešno lečila herpes zoster koji je bio lokalizovan sa prednje strane grudnog koša ispod obe dojke, obostrano. Pacijentkinja, zbog jakih tegoba, tri meseca nije kvalitetno spavala.Terapija je bila Aciklovir tablete, B vitamin, analgetici i sedativi po potrebi.Lokalno je zahvaćenu regiju tretirala talkom i Šaljićevim melemom.

herpes-zoster-1

Terapijski smo isključivo lokalno tretirali zahvaćenu regiju herpes zostera.Medikamentozna, per os, terapija je korišćena po preporuci dermatologa.

herpes-zoster-2

U terapiji je korišćen laser i hladna sterilisana glina kao obloga. Sprovedeno je 52.terapije. Poslednje nedelje terapije je korišćena i Pavlovićeva mast koja se uveče dobro utrlja.

Već posle prve sprovedene terapije, pacijentkinja je te noći spavala, bez buđenje zbog bola, peckanja i svraba.

herpes-zoster-3

Autor teksta: Žarko Popović, viši fizioterapeut, defektolog-somatoped

POVEZANI TEKSTOVI: LEKOVITA GLINA

Comments

 • Martina

  MartinaJanuary 13, 2022 at 7:32 am

  Postovani, imam HZ na ledjima i na stomaku jednu manju fleku. Nazalost 2,3 dana je bio samo bol, tek kada se pojavilo crvenilo shvatila sam o cemu je rec i obratila se lekaru. Medjutim, imam malu bebu od 3 meseca, srecom nije imala kontakt sa tim predelom, ali da bih pocela terapiju aciklovir tabletama 5 dana, moram prekinuti dojenje.
  Sta mi savetujete? Da li je moguce da se HZ jos vise siri? Uzimam vitamine, i bol mogu da izdrzim.

  • nikawp

   nikawpJanuary 14, 2022 at 6:59 am

   Poštovana Martina,
   HZ infekcija se brzo i lako prenosi. Predlažem vam da pojačate higijenu ruku, pranje i dezinfekcija, kao i da izbegavate direktan kontakt sa bebom.
   Obzirom da je reč o kapljičnoj infekciji, izbegavajte ljubljenje bebe. Vašu garderobu, perite u veš mašini odvojeno od veša ukućana.
   Ukoliko se nakon tri nedelje od pojave HZ infekcije nastave tegobe, započnite fizikalne terapije.

 • Mirko

  MirkoDecember 29, 2021 at 1:44 pm

  Ispod levog rebra vec danima osecam peckanje i prženje kao da sam izgoreo na suncu . Pre mesec dana dok su simptomi bili samo toplina neurolog mi je rekao da uradim antitela na VZV / 0.85 IGM i 5100 IGG. . Nikad ništa nije izašlo po telu , Da li treba sada da uradim MR tog dela tela , kako da znam da je HZ ili postherpet. neueralgija ?

  • nikawp

   nikawpDecember 30, 2021 at 6:49 am

   Poštovani Mirko,
   Navedene analize i služe da bi se utvrdilo prisustvo virusa i da li je virus bio prisutan.
   Jedino što vam ostaje je da neurolog uradi klinički pregled.
   Svakako da nema potrebe za MR dijagnostikom.
   U ovom trenutku postoji dovoljno elemenata da se započne sa analgetskom i revitalizirajućom fizikalnom terapijom.
   Nema čekanja, krenite sa terapijama čim pre.

 • Lidija

  LidijaDecember 27, 2021 at 12:39 am

  Postovani,imala sam pre par godina herpes zoster na desnom ramenu.Od tada mi se pri svakom,kijanju,kasljaju,javlja stahovit bol u vratu i glavi?Ometa u u svakodnevnim aktivnostima.Treba mi savet sta raditi?

  • nikawp

   nikawpDecember 28, 2021 at 6:33 am

   Poštovana Lidija,
   Predlažem vam da zakažete klinički pregled neurologa.
   Trebalo bi proveriti prisustvo neuralgije, uraditi MR vratne kičme, kao i kolor Doppler krvnih sudova vrata. Eventualno transkranijalni Doppler Willisovog poligona.

 • Vikica

  VikicaDecember 17, 2021 at 8:51 pm

  Postovani, konstatovan mi varichela zoster kvantnim pregledom. Moje pitanje je da li herpes varichela zoster moze da traje nekoliko.meseci sa simptomima a da se ne leci iz razloga sto se nije postavila tacna dijagnoza i dali moze ostavi posledice u tkivima kao zatvrdnuca I zadebljanja na kozi gde se pojavio?

  • nikawp

   nikawpDecember 19, 2021 at 7:01 am

   Poštovana Violeta,
   Kvantna dijagnostika je pomoćna metoda u medicini. Trebalo je da nakon pregleda AMSTAT aparatom da klasičnim pregledom proverite prisustvo virusa.
   Virus HZ se u potpunosti ispoljava, razvija i nestaje iz kliničke slike za 3 nedelje.
   Za sobom, posledično, može da ostavi POSTHERPETIČNU NEURALGIJU, kao i promene na koži.
   Zakažite pregled!

 • Andrej

  AndrejDecember 11, 2021 at 4:04 pm

  Pozdrav, imam 30 godina i godinama imam ceste infekcije herpes simplexa u delu oko usta i konacno mi je lekar prepisao aciklovir tablete tokom narednih 6 meseci. Nije proslo ni citav mesec juce mi se javio svrab po licu, rukama i ledjima i non stop se cesem, nmg da spavam kako treba. Da li je to posledica aciklovira? Inace sto se tice izbijanja samog herpesa, za sad nemam problem. Hvala

  • nikawp

   nikawpDecember 12, 2021 at 5:02 pm

   Poštovani Andreja,
   Navedena klinička slika ne korenspodira sa simptomima Herpes simplex infekcijom.
   Trebalo bi da posetite dermatologa kako bi se utvrdile navedene promene i postavila dijagnoza.

 • Srdjan

  SrdjanDecember 1, 2021 at 10:23 am

  Pojavio mi se herpes zoster na celu I povise oka javio sam se lekaru Koji mi je prepisao tablete I mast, sta mi preporucujete da ubacim u terapija radi brzeg ozdravljenja. Pozdrav

  • nikawp

   nikawpDecember 2, 2021 at 6:49 am

   Poštovani Srđane,
   Nakon 3 nedelje od dijagnostikovanja HZ možete da započnete fizikalne analgetske i revitalizirajuće terapije koje su se odlično pokazali.
   U međuvremenu, analgetici i vitamin B.

 • Stojan Jovanovic

  Stojan JovanovicNovember 6, 2021 at 12:29 pm

  Imam problem majka mi ima herpes ima jake bolove na ledjma koji lek mi savetujete da koristi zbog bolova a ima male tacke po ledjima koji je mast dobar unapred hvala

  • nikawp

   nikawpNovember 7, 2021 at 7:52 am

   Poštovani Stojane,
   Prilično je važno koliko je vremena prošlo od dijagnostikovanja Herpes Zostera.
   Zato vam savetujem da posetite neurologa koji će da ordinira adekvatnu terapiju.

 • Milena

  MilenaOctober 28, 2021 at 9:38 pm

  Imala sam herpes zoster sa 16 godina.
  Dugo nakon toga , nekoliko godina čak osećala sam na mestu gde je bio( putem nerava na ledjima i ispod lopatice) jak ,oštar bol koji je trajao 1 minut ,nešto poput paralize od jedne minute.
  Sada imam 32 godine. Zanima me da li ću imati neke posledice? Čitala sam da bi se već sada mogli javiti problemi sa nervima , čak i sa mozgom. Hvala na odgovoru.

  • nikawp

   nikawpOctober 28, 2021 at 10:05 pm

   Poštovana Milena,
   Ukoliko nemate tegobe, predlažem vam da se opustite i nastavite živoz bez razmišljanja o navedenoj temi.
   U suprotnom, zakažite pregled neurologa.

 • Zivka Zivkovic

  Zivka ZivkovicOctober 25, 2021 at 10:02 pm

  Pre dva dana je deo glave sa leve strane iza uva poceo da me boli.Dve noci nisam spavala,a primetila sam neke izrasline koje peku.Dermatolog mi je rekao da je to.pocetak herpesa,i od sutra krecem sa terapijom aciklovir.Interesujeme sta popiti protiv bolova.Inace imam 68 godina i pre mesec dana smo dosli s mora puno sam bila na suncu.

  • nikawp

   nikawpOctober 26, 2021 at 5:47 am

   Poštovana Živka,
   Inicijalna kapisla koja je aktivirala virus HZ je pad imuniteta i prolongirani stres.
   Analgetska terapija je krajnje individualna. Lek koji pomaže jednom pacijentu, ne mora i vama.
   Potrebno je da se pronađe adekvatan analgetik i miorelaksans.

 • Dusanka

  DusankaOctober 5, 2021 at 1:00 pm

  Konstovan mi HZ desne ruke, saka do ramena. Kraste su nestale. Sada imam neprekidan bol šake i podlaktice i izgubljen osečaj dodira na svim prstima desne, obolele ruke. Kako lečiti to stanje?

  • nikawp

   nikawpOctober 6, 2021 at 5:38 am

   Poštovana Dušanka,
   Iz vašeg opisa, prisutna je postherpetična neuralgija koja se leči primenom fizikalnih procedura.

 • 1 11 12 13 14 15

Leave Your Comments