herpes-zoster

HERPES ZOSTER – TERAPIJA

Herpes zoster je virusno oboljenje uzrokovano Varicella-Zoster virusom. Pomenuti virus se nalazi u organizmu kao inaktivan virus varičele, kod osoba koje su u detinjstvu preležale ovčije boginje – varičele.

Zoster nastaje reaktivacijom osnovnog virusa varičele. Reaktivacija nastaje u bilo kom životnom dobu, najčešće u dobi od 50. – 70. godine života u oko 15% populacije koja je preležala varičelu.

Razlog nastanka herpes zostera se vezuje za sistemski pad imuniteta, pojavu hroničnih bolesti, leukemije, raznih vrsta intoksikacije, kod nekih malignih bolesti, dugotrajnoj izloženosti stresu.

KLINIČKA SLIKA HERPES ZOSTERA

Herpes zoster virus izaziva promene na koži grudi, stomaka, leđima, vrata, lica, gornjih i donjih ekstremitetima, čak i u usnoj šupljini. Prvo se javlja crvenilo, potom osip i plikovi.

Pacijent se oseća umorno, zahvaćena regija pecka,žari, svrbi ili boli.  Zbog navedenih tegoba nastaje poremećaj sna ili njegovo odsustvo.

Akutna faza u proseku traje 1-2 nedelje, nakon čega plikovi prerastaju u kraste i bol bi trebalo da prestane.

Ukoliko bol i dalje traje herpest zoster je doveo do komplikacije u smislu nastanka postherpetične neuralgije koja može da traje mesecima i neretko godinama.

POSTHERPETIČNA NEURALGIJA KAO POSLEDICA HERPES ZOSTERA

Dugotrajnost prisustva Herpes Zostera dovodi do najčešće komplikacije zdravstvenog stanja pacijenta tako što nastaju postherpetične neuralgije interkostalne muskulature, ramenog pojasa i ruke, kao i dorzuma. Bol, trnjenje i gubitak snage i senzibiliteta – parestezije, su prisutni u kliničkoj slici.

Protkol nalaže dijagnostikovanje neuralgije od strane neurologa, medikamentoznu terapiju i fizikalne i kineziterapije.

Herpes Zoster se uspešno leči protokolarnim fizikalnim i kineziterapijskim procedurama, kojima predhodi uzimanje preciznog funkcionalnog stanja pacijenta.Prvi terapeutski cilj je analgetska fizikalna procedura, ujedno i revitalizirajuća zahvaćenih perifernih nerava, kao i relaksacija napete muskulature.

Sistemsko rešenje su kineziterapijaske procedure – medicinsko vežbanje, sa prevashodnim ciljem jačanja oslabljene muskulature.

DIJAGNOSTIKOVANJE

Dijagnozu herpes zostera uspostavlja lekar specijalista dermatologije na osnovu kliničkog pregleda.

LEČENJE HERPES ZOSTERA

Promene na koži se tretiraju puderom i talkom. Veće kraste se tretiraju antibiotskim mastima i kremama kako bi se sprečila infekcija.Bolovi se tretiraju analgeticima.Blagotvorani su vitamini B grupe koji se daju u pojačanim dozama.Neretko se koriste i kortiko preparati.

HERPES ZOSTER – FIZIKALNA TERAPIJA

Naše iskustvo u lečenju herpes zostera je sledeće:

Pacijentkinja starosti 80 godina je 3 meseca bezuspešno lečila herpes zoster koji je bio lokalizovan sa prednje strane grudnog koša ispod obe dojke, obostrano. Pacijentkinja, zbog jakih tegoba, tri meseca nije kvalitetno spavala.Terapija je bila Aciklovir tablete, B vitamin, analgetici i sedativi po potrebi.Lokalno je zahvaćenu regiju tretirala talkom i Šaljićevim melemom.

herpes-zoster-1

Terapijski smo isključivo lokalno tretirali zahvaćenu regiju herpes zostera.Medikamentozna, per os, terapija je korišćena po preporuci dermatologa.

herpes-zoster-2

U terapiji je korišćen laser i hladna sterilisana glina kao obloga. Sprovedeno je 52.terapije. Poslednje nedelje terapije je korišćena i Pavlovićeva mast koja se uveče dobro utrlja.

Već posle prve sprovedene terapije, pacijentkinja je te noći spavala, bez buđenje zbog bola, peckanja i svraba.

herpes-zoster-3

Autor teksta: Žarko Popović, viši fizioterapeut, defektolog-somatoped

POVEZANI TEKSTOVI: LEKOVITA GLINA

Comments

 • mia

  miaDecember 21, 2015 at 6:01 pm

  Postovani, na usni mi se pojavio herpes (pretpostavljam herpes simplex). Posto sam u 14 nedelji trudnoce odmah sam se javila ginekologu, na sta je on rekao da nema potrebe da radim neke dodatne pretrage. Nakon par dana kod mame (sa kojom sam provodila dosta vremena) dijagnostikovan je herpes zoster. Sad sam se uplasila da li je mozda herpes presao na mene ili na bebu? Sta mi predlazete da uradim od pregleda? Na koje simptome da obratim paznju?
  Unaprijed zahvalna

  • admin

   adminDecember 22, 2015 at 8:10 am

   Poštovana Mia,
   Kao jedino moguće rešenje, obzirom da je herpes zoster virusnog porekla, savetujem vam kao preventivu, odsustvo kontakta.
   Čak i kad je reč o garderobi, peškirima, frotirima…
   Možete sa vremena na vreme, da uradite inspekciju kože i ako je sve bez promena, da nastavite da uživate u trudnoći.

 • Dramo

  DramoSeptember 23, 2015 at 9:47 pm

  Da li mi mozete pomoci u otklanjanju bola i koliko bi tretmana bilo neophodno? Hvala unapred.

  • admin

   adminSeptember 28, 2015 at 5:42 pm

   Postovani g-dine Mojsiću,
   Neuralgija kao posledica herpes zostera se u našoj ambulanti uspešno tretira. Najmanji broj tretmana koji je potreban kako bi se terapijski učinak osetio je 10. DOBRODOŠLI!

 • Dramo

  DramoSeptember 21, 2015 at 9:25 am

  Najpre sve cestitke i zahvalnost na sadrzajnom tekstu. Prelezao sam Herpes zoster, odnosno, hocu reci terapijom ACIKLOVIR tabletama izlecio sam osip i plikove ali su mestimicno na kozi ostali tragovi u vidu pega sto me ne brine. Medjutim, ucestalo peckanje, svrab i bol su toliko izrazeni da imam osecaj da mi neko kljestima kida meso. Uzimao sam terapiju za postherpeticnu neuralgiju e onda je bilo veselo. Pukao mi je cir za koji nisam znao i zavrsio u URGENTNOM CENTRU odakle sam juce pusten kuci. Molim Vas za savet kako da se resim svraba i bolova postterapeucne neuralgije. Hvala i ostajte mi zivi i zdravi bez HERPESA.

  • admin

   adminSeptember 21, 2015 at 4:42 pm

   Poštovani g-dine Mojsiću,
   Za početak prestanite da se nervirate.

   Aciklovir (VIROLEX) tablete se koriste za lečenje virusa Herpes simplex tipa 1 i tipa 2, kao i virusa Varicella zoster. Deluje pre svega ćelijski. Zato su plikovi i osip i netali.

   Nastanak neuralgije je posledica dugotrajnosti trajanja tegoba.
   Dobri rezultati u lečenju neuralgija se postižu primenom protokolarnih fizikalnih procedura i lekovite gline kao obloge.

 • Vladimir Mikic

  Vladimir MikicSeptember 17, 2015 at 5:29 am

  Poštovani,

  Ja živim i radim u Hong Kongu kao saobraćajni kapetan aviona oko 20 godina. Imam 54 godine i generalno sam dobrog zdravlja u svakom pogledu. Zahtevi posla izazivaju umor, stres i pad imuniteta; pored toga pre dve godine sam na ronjenju na Tajlandu dobio Dengue fever umerene jačine koji je napao jetru i desetkovao imuni sistem. To je “probudilo” herpes zoster koji se manifestovao jakom iritacijom i pečenjem kože leve plećke, ramena i vrata. Spavanje je bilo poremećeno. Lečeno je tabletama, mastima i odmorom. Sada se vratilo na rukama; kreme koje sam probao ovde nisu efikasne pa bih vas zamolio da napravimo rezervaciju za prvi pregled u petak 25 Septembar oko 5pm tokom moje dvonedeljne posete Beogradu. Ja ću poneti svu dokumentaciju i terapiju koju imam ovde. Najlepše hvala i ljubazno vas molim da odgovorite preko Email ili WhatsApp ili Viber na moj mobilni +852 9101 2400.

  • admin

   adminSeptember 21, 2015 at 4:26 pm

   Poštovani g-dine Mikiću,

   Potvrđujemo termin za 25.09. u 17,00 sati.

   Kao što ste i sami rekli, ponesite kompletnu medicinsku dokumentaciju.

   DOBRODOŠLI!

 • Ismihan

  IsmihanAugust 31, 2015 at 6:11 pm

  Mojoj mami je Herpes-Zoster dijagnosticiran već prije skoro 5 sedmica. Imala je osip od krsta, preko kuka sve do pupka sa desne strane. Nakon adekvatne Terapije konačno joj se osip skoro sasusio, ali ona i dalje ima nesnošljive bolove u tom predjelu,kako na površini, tako i u unutrašnjost organizma i taj dio tijela joj je otecen i na dodir tvrd. Dermatolog i ne pogledavsi taj dio tijela, nasumice daje komentar da je to sve normalno, i da ce sve to potrajati do sest mjeseci. Samim tim saznanjem da ce takve bolove morati trpjeti skoro pola godine, majka je jos vise psyhicki opterećena da sam morala konstatirati Neurologa, od kojeg je naravno dobila Sedativ. Molim Vas da mi pomognete , odnosno mojoj mami, sta da radimo. Samo da napomenem da koristi Brufen 400mg 2xdnevno, i da je srčani bolesnik, ali Brufen je oslobodi bolova za ca. 2 sata, i opet nesnošljivi bolovi .
  Unaprijed zahvaljujem

  • admin

   adminSeptember 1, 2015 at 8:55 pm

   Postovani,
   Na neki način se i slažem sa komentarom dermatologa da je nakon adekvatne terapije otok nestao. To i jeste suština u prvoj terapijskoj fazi – zaustaviti upalni proces i sprečiti njegovo širenje.
   Međutim, podsetiću vas da je HZ uvek povezan sa padom imuniteta i somatizacijom stresa. Stoga bi trebalo poraditi na dizanju opšteg imuniteta i pokušati
   da se izađe iz začaranog kruga koji se zove stres. Ovoga puta i zbog pojave HZ-a. To vam je sistemsko rešenje.
   Naravno, urgent pragmatično bi trebalo odabrati adekvatan analgetik koji će vasu majku rešiti bolova. Pokušajte sa nekim jačim opštim analgetikom kao što je nimulid tbl. koji može da se koristi na 12 sati po jedan.

 • Slađana

  SlađanaJuly 19, 2015 at 7:24 pm

  Moja mama se već dve nedelje bori sa herpesom. Pojavio se na leđima i dojci. Prvo je dobila 5 injekcija novalgetola, mast Aciklovir i neku belu tečnost. Nakon toga tablete Aciklovir, B vitamin, i nešto protiv bolova. Pomaka nema. Ima užasne bolove i gotovo da ne spava uopšte. Uzrok je sigurno pa imuniteta, umor, iscrpljenost i stres jer je 2 godine negovala nepokretnog oca. Deka je umro pre 14 dana i njoj se pšojavio herpes, dva dana pre pojavljivanja na kožiu imala je užasne bolove u predelu plećke. Ona ne živi u Beogradu i nije u prilici da dolazi na terapije kog vas. Da li postoji mogućnost da se kod vas kupi glina i fizikalna terapija nekako obavi “u domaćoj radinosti”? Šta biste mi još preporučili, kako da joj pomognem?

  Hvala vam puno. Pozdrav

  • admin

   adminJuly 20, 2015 at 5:42 pm

   Poštovana Slađana,

   Kao što ste i sami rekli, pad imuniteta i stres, najčešći su razlozi, pored naravno predisponiranosti o kojoj smo pisali, za pojavu herpes zostera.

   Terapija koja je ordinirana vašoj majci je adekvatna i simptomatska.

   Fizikalna terapija koja sadrži kvantnu svetlosnu terapiju i glinu kao oblogu, u praksi se pokazalo da daje izvrsne rezultate i da tegobe brzo nestaju.

   Improvizacija u smislu aplikacija samo gline, bez kvantnog lasera, nisam siguran da će dati rezultat.

   Ako pacijenti ne mogu da zbog prirode bolesti dođu do nas, terapiju možemo da sprovedemo i u patronažnim – kućnim uslovima. Zato patronaža i postoji.
   DOBRODOŠLI!

 • Ivana Glišović

  Ivana GlišovićJuly 11, 2015 at 1:07 pm

  Mama mi je dobila herpes zoster u ponedeljak
  o tada
  preporučili su joj u apoteci B vitamin 3 x 1, Cinkova pasta i Aciklovir od 5 posto
  5-6 puta na dan
  Čekamo da nam odgovorite
  sa poštovanjem Ivana Glišović

  • admin

   adminJuly 13, 2015 at 6:14 pm

   Postovana Ivana,

   Ako je herpes zoster dijagnostikovan, terapija koju ste naveli je po protokolu za početni stadijum bolesti.

   Kvantna terapija i lekovita glina kao obloga, daju odlične rezultate u tretmanu herpes zostera.

   Predlažem vam da gospođu mamu dovedete na terapiju.

   Takođe savetujem, da ne samo vi već i ostali članovi porodice, bliski rođaci i prijatelji, pokušate da mami objasnite da ne sme da se nervira jer joj se tako zgravstveno stanje pogoršava.

   DOBRODOŠLI!

 • Ivana Glišović

  Ivana GlišovićJuly 11, 2015 at 12:51 pm

  Moja mama ima herpes zoster
  u ponedeljak su bile dve da kažem kao ujed insekta, a već sutradan se proširilo ispod površine grudi
  Sada ima i na leđima
  šta da radimo
  kako da lečimo

 • lubica

  lubicaApril 10, 2015 at 12:17 pm

  Dijagnostifikovan mi je herpes zoster na lijevoj strani vrata i ramena,zahvaćena je manja površina sa slabije izraženim simptomima, laganim bolom i peckanjem i manjim plihčićima i crvenilom. Javila sam se dermatologu 10-12 dana nakon pojave simptoma. Trenutno sam pod terapijom već dva dana. Brine me to što sam cijelo vrijeme bila u kontaktu sa malim unukom, starim 6 mjeseci, koji pri tom ima na obrazu ekcem od rođenja. Plašim se od moguće infekcije kod unuka i molim da mi kažete na koji način se ovaj virus eventualno mogao prenijeti na njega i koji je period inkubacije odnosno za koje vrijeme od inficiranja se pojavljuju simptomi bolesti. Napominjem da je do sada uredno vakcinisan mada ne znam da li je obuhvaćen i vakcinom protiv ovčijih – malih boginja. Ako je inficiran koja je mogućnost da dobije boginje a kolika da dobije herpes. U nadi da čete mi čim prije odgovoriti kako bi me lišili dodatnog stresa, zahvaljujem unaprijed i srdačno vas pozdravljam.

  • admin

   adminApril 21, 2015 at 8:03 pm

   Poštovana g-đo Ljubice,

   Savetujem Vam da se čim pre konsultujete sa dermatologom koji Vas leči.

   Mi Vam možemo pomoći terapijski.

   Hvala Vam na razumevanju.

 • MILICA STANISAVLJEVIC

  MILICA STANISAVLJEVICFebruary 11, 2015 at 6:40 pm

  Herpes zoster me je zestoko napao, prvo ga doktori ne prepoznaju odmah, ja sam prvo osetila neprekidni bol ispod desne lopatice, posle su pocele da se pojavljuju plikovi po ledjima isto sa desne strane pored kicme da bi se zavrsili ispod desne dojke.Bol je bio sledeci neprekidno , ispod lopatice kao da vrti srafciger a ispod dojke kao da sam ustipala stipaljku. Spavanja nije bilo mesec dana a meso kao da odpada. terapija je bila prvo mast anciklovir, pa prasak enbecin , pa zatim gel kantarjon . Protiv bolo sam pila kafebol , sto je jedno nista. Rodjak , doktor iz Amerike mi je preporucio lek GABA PERIN , KOJI JE ZA POST HERPETICNE NEURALGIJE. kOJI MO NIJE PREPORUCILA NI MOJA DOKTORKA OPSTE PRAKSE I KOZNI LEKAR KOD KOJE SAM ISLA NA KONTROLU.na moj zahtev upucena sam u Klinicki centar gde sam na odeljenju za fizijatriju dobila 10 terapije laserom i 10 terapije magnetom. Ista doktorka fizijatar mi je dala uputstvo za koriscenje gama pertina koji se kod nas zove GABA GAMA , ALI SAM GA JA JEDVA NASLA POD NAZIVOM NEURONTIN. Od bolova sam se spasila jos samo imam svrab po desnoj strani ali to je sve nista kroz sta sam prosla a ukupno je trajalo 2 meseca. Pored toga pila sam i B KOMPLEKS.Nadam se da ce ovaj moj tekst zainteresovani procitati kako bi mogli sami sebi da pomognu. VALA NA USTUPLJENOM MESTU

  • admin

   adminFebruary 19, 2015 at 12:56 pm

   Postovana Milice,
   Kod svake tegobe, ukljucujuci i HERPES ZOSTER, osnovno je da se tegoba ukloni ili ublazi, kako bi mogli dotojanstveno da zivite.
   Antiepileptici GABAGAMMA, EFTIL, NEURONTIN su deo protokola terapije HERPES ZOSTER-a.Vec dugo se koriste u celom svetu. Na zalost, Pojava HERPES ZOSTER-a je uvek vezana sa padom imuniteta i stresom.
   Fizikalna terapija u terapiji daje odlicne rezultate. Pred pomenute terapije laserom i magneta, u Amubulanti NIKA, koristimo primenjujemo i KVANTNU – SVETLOSNU terapiju i sterilnu lekovitu glinu kao oblogu.
   Na zalost, u vasem slucaju, zbog spore dijagnostike, fizikalna terapija je dosla sa zakasnjenjem, ali je dala rezultat.

 • 1 2 3 17

Leave Your Comments