herpes-zoster

HERPES ZOSTER – TERAPIJA

Herpes zoster je virusno oboljenje uzrokovano Varicella-Zoster virusom. Pomenuti virus se nalazi u organizmu kao inaktivan virus varičele, kod osoba koje su u detinjstvu preležale ovčije boginje – varičele.

Zoster nastaje reaktivacijom osnovnog virusa varičele. Reaktivacija nastaje u bilo kom životnom dobu, najčešće u dobi od 50. – 70. godine života u oko 15% populacije koja je preležala varičelu.

Razlog nastanka herpes zostera se vezuje za sistemski pad imuniteta, pojavu hroničnih bolesti, leukemije, raznih vrsta intoksikacije, kod nekih malignih bolesti, dugotrajnoj izloženosti stresu.

KLINIČKA SLIKA HERPES ZOSTERA

Herpes zoster virus izaziva promene na koži grudi, stomaka, leđima, vrata, lica, gornjih i donjih ekstremitetima, čak i u usnoj šupljini. Prvo se javlja crvenilo, potom osip i plikovi.

Pacijent se oseća umorno, zahvaćena regija pecka,žari, svrbi ili boli.  Zbog navedenih tegoba nastaje poremećaj sna ili njegovo odsustvo.

Akutna faza u proseku traje 1-2 nedelje, nakon čega plikovi prerastaju u kraste i bol bi trebalo da prestane.

Ukoliko bol i dalje traje herpest zoster je doveo do komplikacije u smislu nastanka postherpetične neuralgije koja može da traje mesecima i neretko godinama.

POSTHERPETIČNA NEURALGIJA KAO POSLEDICA HERPES ZOSTERA

Dugotrajnost prisustva Herpes Zostera dovodi do najčešće komplikacije zdravstvenog stanja pacijenta tako što nastaju postherpetične neuralgije interkostalne muskulature, ramenog pojasa i ruke, kao i dorzuma. Bol, trnjenje i gubitak snage i senzibiliteta – parestezije, su prisutni u kliničkoj slici.

Protkol nalaže dijagnostikovanje neuralgije od strane neurologa, medikamentoznu terapiju i fizikalne i kineziterapije.

Herpes Zoster se uspešno leči protokolarnim fizikalnim i kineziterapijskim procedurama, kojima predhodi uzimanje preciznog funkcionalnog stanja pacijenta.Prvi terapeutski cilj je analgetska fizikalna procedura, ujedno i revitalizirajuća zahvaćenih perifernih nerava, kao i relaksacija napete muskulature.

Sistemsko rešenje su kineziterapijaske procedure – medicinsko vežbanje, sa prevashodnim ciljem jačanja oslabljene muskulature.

DIJAGNOSTIKOVANJE

Dijagnozu herpes zostera uspostavlja lekar specijalista dermatologije na osnovu kliničkog pregleda.

LEČENJE HERPES ZOSTERA

Promene na koži se tretiraju puderom i talkom. Veće kraste se tretiraju antibiotskim mastima i kremama kako bi se sprečila infekcija.Bolovi se tretiraju analgeticima.Blagotvorani su vitamini B grupe koji se daju u pojačanim dozama.Neretko se koriste i kortiko preparati.

HERPES ZOSTER – FIZIKALNA TERAPIJA

Naše iskustvo u lečenju herpes zostera je sledeće:

Pacijentkinja starosti 80 godina je 3 meseca bezuspešno lečila herpes zoster koji je bio lokalizovan sa prednje strane grudnog koša ispod obe dojke, obostrano. Pacijentkinja, zbog jakih tegoba, tri meseca nije kvalitetno spavala.Terapija je bila Aciklovir tablete, B vitamin, analgetici i sedativi po potrebi.Lokalno je zahvaćenu regiju tretirala talkom i Šaljićevim melemom.

herpes-zoster-1

Terapijski smo isključivo lokalno tretirali zahvaćenu regiju herpes zostera.Medikamentozna, per os, terapija je korišćena po preporuci dermatologa.

herpes-zoster-2

U terapiji je korišćen laser i hladna sterilisana glina kao obloga. Sprovedeno je 52.terapije. Poslednje nedelje terapije je korišćena i Pavlovićeva mast koja se uveče dobro utrlja.

Već posle prve sprovedene terapije, pacijentkinja je te noći spavala, bez buđenje zbog bola, peckanja i svraba.

herpes-zoster-3

Autor teksta: Žarko Popović, viši fizioterapeut, defektolog-somatoped

POVEZANI TEKSTOVI: LEKOVITA GLINA

Comments

 • MILICA STANISAVLJEVIC

  MILICA STANISAVLJEVICFebruary 11, 2015 at 6:40 pm

  Herpes zoster me je zestoko napao, prvo ga doktori ne prepoznaju odmah, ja sam prvo osetila neprekidni bol ispod desne lopatice, posle su pocele da se pojavljuju plikovi po ledjima isto sa desne strane pored kicme da bi se zavrsili ispod desne dojke.Bol je bio sledeci neprekidno , ispod lopatice kao da vrti srafciger a ispod dojke kao da sam ustipala stipaljku. Spavanja nije bilo mesec dana a meso kao da odpada. terapija je bila prvo mast anciklovir, pa prasak enbecin , pa zatim gel kantarjon . Protiv bolo sam pila kafebol , sto je jedno nista. Rodjak , doktor iz Amerike mi je preporucio lek GABA PERIN , KOJI JE ZA POST HERPETICNE NEURALGIJE. kOJI MO NIJE PREPORUCILA NI MOJA DOKTORKA OPSTE PRAKSE I KOZNI LEKAR KOD KOJE SAM ISLA NA KONTROLU.na moj zahtev upucena sam u Klinicki centar gde sam na odeljenju za fizijatriju dobila 10 terapije laserom i 10 terapije magnetom. Ista doktorka fizijatar mi je dala uputstvo za koriscenje gama pertina koji se kod nas zove GABA GAMA , ALI SAM GA JA JEDVA NASLA POD NAZIVOM NEURONTIN. Od bolova sam se spasila jos samo imam svrab po desnoj strani ali to je sve nista kroz sta sam prosla a ukupno je trajalo 2 meseca. Pored toga pila sam i B KOMPLEKS.Nadam se da ce ovaj moj tekst zainteresovani procitati kako bi mogli sami sebi da pomognu. VALA NA USTUPLJENOM MESTU

  • admin

   adminFebruary 19, 2015 at 12:56 pm

   Postovana Milice,
   Kod svake tegobe, ukljucujuci i HERPES ZOSTER, osnovno je da se tegoba ukloni ili ublazi, kako bi mogli dotojanstveno da zivite.
   Antiepileptici GABAGAMMA, EFTIL, NEURONTIN su deo protokola terapije HERPES ZOSTER-a.Vec dugo se koriste u celom svetu. Na zalost, Pojava HERPES ZOSTER-a je uvek vezana sa padom imuniteta i stresom.
   Fizikalna terapija u terapiji daje odlicne rezultate. Pred pomenute terapije laserom i magneta, u Amubulanti NIKA, koristimo primenjujemo i KVANTNU – SVETLOSNU terapiju i sterilnu lekovitu glinu kao oblogu.
   Na zalost, u vasem slucaju, zbog spore dijagnostike, fizikalna terapija je dosla sa zakasnjenjem, ali je dala rezultat.

 • lubica

  lubicaApril 10, 2015 at 12:17 pm

  Dijagnostifikovan mi je herpes zoster na lijevoj strani vrata i ramena,zahvaćena je manja površina sa slabije izraženim simptomima, laganim bolom i peckanjem i manjim plihčićima i crvenilom. Javila sam se dermatologu 10-12 dana nakon pojave simptoma. Trenutno sam pod terapijom već dva dana. Brine me to što sam cijelo vrijeme bila u kontaktu sa malim unukom, starim 6 mjeseci, koji pri tom ima na obrazu ekcem od rođenja. Plašim se od moguće infekcije kod unuka i molim da mi kažete na koji način se ovaj virus eventualno mogao prenijeti na njega i koji je period inkubacije odnosno za koje vrijeme od inficiranja se pojavljuju simptomi bolesti. Napominjem da je do sada uredno vakcinisan mada ne znam da li je obuhvaćen i vakcinom protiv ovčijih – malih boginja. Ako je inficiran koja je mogućnost da dobije boginje a kolika da dobije herpes. U nadi da čete mi čim prije odgovoriti kako bi me lišili dodatnog stresa, zahvaljujem unaprijed i srdačno vas pozdravljam.

  • admin

   adminApril 21, 2015 at 8:03 pm

   Poštovana g-đo Ljubice,

   Savetujem Vam da se čim pre konsultujete sa dermatologom koji Vas leči.

   Mi Vam možemo pomoći terapijski.

   Hvala Vam na razumevanju.

 • Ivana Glišović

  Ivana GlišovićJuly 11, 2015 at 12:51 pm

  Moja mama ima herpes zoster
  u ponedeljak su bile dve da kažem kao ujed insekta, a već sutradan se proširilo ispod površine grudi
  Sada ima i na leđima
  šta da radimo
  kako da lečimo

 • Ivana Glišović

  Ivana GlišovićJuly 11, 2015 at 1:07 pm

  Mama mi je dobila herpes zoster u ponedeljak
  o tada
  preporučili su joj u apoteci B vitamin 3 x 1, Cinkova pasta i Aciklovir od 5 posto
  5-6 puta na dan
  Čekamo da nam odgovorite
  sa poštovanjem Ivana Glišović

  • admin

   adminJuly 13, 2015 at 6:14 pm

   Postovana Ivana,

   Ako je herpes zoster dijagnostikovan, terapija koju ste naveli je po protokolu za početni stadijum bolesti.

   Kvantna terapija i lekovita glina kao obloga, daju odlične rezultate u tretmanu herpes zostera.

   Predlažem vam da gospođu mamu dovedete na terapiju.

   Takođe savetujem, da ne samo vi već i ostali članovi porodice, bliski rođaci i prijatelji, pokušate da mami objasnite da ne sme da se nervira jer joj se tako zgravstveno stanje pogoršava.

   DOBRODOŠLI!

 • Slađana

  SlađanaJuly 19, 2015 at 7:24 pm

  Moja mama se već dve nedelje bori sa herpesom. Pojavio se na leđima i dojci. Prvo je dobila 5 injekcija novalgetola, mast Aciklovir i neku belu tečnost. Nakon toga tablete Aciklovir, B vitamin, i nešto protiv bolova. Pomaka nema. Ima užasne bolove i gotovo da ne spava uopšte. Uzrok je sigurno pa imuniteta, umor, iscrpljenost i stres jer je 2 godine negovala nepokretnog oca. Deka je umro pre 14 dana i njoj se pšojavio herpes, dva dana pre pojavljivanja na kožiu imala je užasne bolove u predelu plećke. Ona ne živi u Beogradu i nije u prilici da dolazi na terapije kog vas. Da li postoji mogućnost da se kod vas kupi glina i fizikalna terapija nekako obavi “u domaćoj radinosti”? Šta biste mi još preporučili, kako da joj pomognem?

  Hvala vam puno. Pozdrav

  • admin

   adminJuly 20, 2015 at 5:42 pm

   Poštovana Slađana,

   Kao što ste i sami rekli, pad imuniteta i stres, najčešći su razlozi, pored naravno predisponiranosti o kojoj smo pisali, za pojavu herpes zostera.

   Terapija koja je ordinirana vašoj majci je adekvatna i simptomatska.

   Fizikalna terapija koja sadrži kvantnu svetlosnu terapiju i glinu kao oblogu, u praksi se pokazalo da daje izvrsne rezultate i da tegobe brzo nestaju.

   Improvizacija u smislu aplikacija samo gline, bez kvantnog lasera, nisam siguran da će dati rezultat.

   Ako pacijenti ne mogu da zbog prirode bolesti dođu do nas, terapiju možemo da sprovedemo i u patronažnim – kućnim uslovima. Zato patronaža i postoji.
   DOBRODOŠLI!

 • Ismihan

  IsmihanAugust 31, 2015 at 6:11 pm

  Mojoj mami je Herpes-Zoster dijagnosticiran već prije skoro 5 sedmica. Imala je osip od krsta, preko kuka sve do pupka sa desne strane. Nakon adekvatne Terapije konačno joj se osip skoro sasusio, ali ona i dalje ima nesnošljive bolove u tom predjelu,kako na površini, tako i u unutrašnjost organizma i taj dio tijela joj je otecen i na dodir tvrd. Dermatolog i ne pogledavsi taj dio tijela, nasumice daje komentar da je to sve normalno, i da ce sve to potrajati do sest mjeseci. Samim tim saznanjem da ce takve bolove morati trpjeti skoro pola godine, majka je jos vise psyhicki opterećena da sam morala konstatirati Neurologa, od kojeg je naravno dobila Sedativ. Molim Vas da mi pomognete , odnosno mojoj mami, sta da radimo. Samo da napomenem da koristi Brufen 400mg 2xdnevno, i da je srčani bolesnik, ali Brufen je oslobodi bolova za ca. 2 sata, i opet nesnošljivi bolovi .
  Unaprijed zahvaljujem

  • admin

   adminSeptember 1, 2015 at 8:55 pm

   Postovani,
   Na neki način se i slažem sa komentarom dermatologa da je nakon adekvatne terapije otok nestao. To i jeste suština u prvoj terapijskoj fazi – zaustaviti upalni proces i sprečiti njegovo širenje.
   Međutim, podsetiću vas da je HZ uvek povezan sa padom imuniteta i somatizacijom stresa. Stoga bi trebalo poraditi na dizanju opšteg imuniteta i pokušati
   da se izađe iz začaranog kruga koji se zove stres. Ovoga puta i zbog pojave HZ-a. To vam je sistemsko rešenje.
   Naravno, urgent pragmatično bi trebalo odabrati adekvatan analgetik koji će vasu majku rešiti bolova. Pokušajte sa nekim jačim opštim analgetikom kao što je nimulid tbl. koji može da se koristi na 12 sati po jedan.

 • Vladimir Mikic

  Vladimir MikicSeptember 17, 2015 at 5:29 am

  Poštovani,

  Ja živim i radim u Hong Kongu kao saobraćajni kapetan aviona oko 20 godina. Imam 54 godine i generalno sam dobrog zdravlja u svakom pogledu. Zahtevi posla izazivaju umor, stres i pad imuniteta; pored toga pre dve godine sam na ronjenju na Tajlandu dobio Dengue fever umerene jačine koji je napao jetru i desetkovao imuni sistem. To je “probudilo” herpes zoster koji se manifestovao jakom iritacijom i pečenjem kože leve plećke, ramena i vrata. Spavanje je bilo poremećeno. Lečeno je tabletama, mastima i odmorom. Sada se vratilo na rukama; kreme koje sam probao ovde nisu efikasne pa bih vas zamolio da napravimo rezervaciju za prvi pregled u petak 25 Septembar oko 5pm tokom moje dvonedeljne posete Beogradu. Ja ću poneti svu dokumentaciju i terapiju koju imam ovde. Najlepše hvala i ljubazno vas molim da odgovorite preko Email ili WhatsApp ili Viber na moj mobilni +852 9101 2400.

  • admin

   adminSeptember 21, 2015 at 4:26 pm

   Poštovani g-dine Mikiću,

   Potvrđujemo termin za 25.09. u 17,00 sati.

   Kao što ste i sami rekli, ponesite kompletnu medicinsku dokumentaciju.

   DOBRODOŠLI!

 • Dramo

  DramoSeptember 21, 2015 at 9:25 am

  Najpre sve cestitke i zahvalnost na sadrzajnom tekstu. Prelezao sam Herpes zoster, odnosno, hocu reci terapijom ACIKLOVIR tabletama izlecio sam osip i plikove ali su mestimicno na kozi ostali tragovi u vidu pega sto me ne brine. Medjutim, ucestalo peckanje, svrab i bol su toliko izrazeni da imam osecaj da mi neko kljestima kida meso. Uzimao sam terapiju za postherpeticnu neuralgiju e onda je bilo veselo. Pukao mi je cir za koji nisam znao i zavrsio u URGENTNOM CENTRU odakle sam juce pusten kuci. Molim Vas za savet kako da se resim svraba i bolova postterapeucne neuralgije. Hvala i ostajte mi zivi i zdravi bez HERPESA.

  • admin

   adminSeptember 21, 2015 at 4:42 pm

   Poštovani g-dine Mojsiću,
   Za početak prestanite da se nervirate.

   Aciklovir (VIROLEX) tablete se koriste za lečenje virusa Herpes simplex tipa 1 i tipa 2, kao i virusa Varicella zoster. Deluje pre svega ćelijski. Zato su plikovi i osip i netali.

   Nastanak neuralgije je posledica dugotrajnosti trajanja tegoba.
   Dobri rezultati u lečenju neuralgija se postižu primenom protokolarnih fizikalnih procedura i lekovite gline kao obloge.

 • Dramo

  DramoSeptember 23, 2015 at 9:47 pm

  Da li mi mozete pomoci u otklanjanju bola i koliko bi tretmana bilo neophodno? Hvala unapred.

  • admin

   adminSeptember 28, 2015 at 5:42 pm

   Postovani g-dine Mojsiću,
   Neuralgija kao posledica herpes zostera se u našoj ambulanti uspešno tretira. Najmanji broj tretmana koji je potreban kako bi se terapijski učinak osetio je 10. DOBRODOŠLI!

 • mia

  miaDecember 21, 2015 at 6:01 pm

  Postovani, na usni mi se pojavio herpes (pretpostavljam herpes simplex). Posto sam u 14 nedelji trudnoce odmah sam se javila ginekologu, na sta je on rekao da nema potrebe da radim neke dodatne pretrage. Nakon par dana kod mame (sa kojom sam provodila dosta vremena) dijagnostikovan je herpes zoster. Sad sam se uplasila da li je mozda herpes presao na mene ili na bebu? Sta mi predlazete da uradim od pregleda? Na koje simptome da obratim paznju?
  Unaprijed zahvalna

  • admin

   adminDecember 22, 2015 at 8:10 am

   Poštovana Mia,
   Kao jedino moguće rešenje, obzirom da je herpes zoster virusnog porekla, savetujem vam kao preventivu, odsustvo kontakta.
   Čak i kad je reč o garderobi, peškirima, frotirima…
   Možete sa vremena na vreme, da uradite inspekciju kože i ako je sve bez promena, da nastavite da uživate u trudnoći.

 • Bosiljka Šćepanović

  Bosiljka ŠćepanovićJanuary 1, 2016 at 1:46 pm

  Već drugi put mi se pojavljuje isto crvenilo ispod lijeve dojke , kao i vašoj pacijentkinji na slici.Za razliku od nje, ja nisam imala svrab ni peckanje, kao ni bolove.Otkrila sam ga slučajno kad sam se brisala peškirom posle tuširanja.Naravno, potražila sam po internetu, a naročito posle ovih fotografija, da sam dobila herpes zoster.
  Srećom, posjedujem knjige Rike Zarai o liječenju s zelenom glinom, pa sam i ja pokušala.Bilo je uspješno, ali sam još dodala tretman sa Pervivom, kao povremene obloge.Trenutno ga imam i sad i upravo sam stavila obloge od gline zeolita.Nadam se da će mi pomoći.
  Želim da Vas pozdravim i zahvalim na ovim sajtu o zosteru, inače bih išla od ljekara do ljekara i ko zna kako bih prošla.

  • admin

   adminJanuary 2, 2016 at 4:14 pm

   Poštovana g-đo Šćepanović,
   Savetujem vam da svakako posetite dermatologa.

 • Svetlana Savić

  Svetlana SavićJanuary 29, 2016 at 12:00 pm

  Molim vas da mi kažete kako lečite herpes Zloster.Moj svekar ga ima od aprila 2015, koristio je razne pudere, masti, lekove…kraste su nestale, ostalo je crvenilo i idalje ga boli.Mi smo u Bajinoj Bašti.Pa me zanimaju te vaše terapije i njihova cena.Hvala.Ceca

  • admin

   adminJanuary 29, 2016 at 6:54 pm

   Poštovana Svetlana,
   O HZ imate detaljan tekst koji ste pročitali, kao i terapiji koju sprovodimo.
   https://nika.rs/v3/sta-lecimo/herpes-zoster-terapija/
   O svim nejasnoćama koje imate sa tekstom, možete nas kontaktirati telefonom.

   • Stojanka Kecman

    Stojanka KecmanFebruary 26, 2016 at 10:34 am

    Znaci prije 7dana dijagnostifikovan mi je ZOSTER herpes na ledjima bio je velicine jajeta sad sam pod terapijom Aciklovir mast i bijeli puder …medjutim okolo tih plikova mi se pocelo pojavljivati samo crvenilo koje se siri ali nema plikova ….iako su mi doktori porodicni i dermatolog rekli da nece vise izbijati da je to to . Bolovi ,svrab i stipanje su za sada podnosljivi i spavanje se normalizovalo sta vi mislite o svemu ovome ….znaci iz BL i nisam u mogucnosti da Vas posjetim …..HVALA VAM UNAPRIJED !!!

   • admin

    adminFebruary 26, 2016 at 10:31 pm

    Poštovana Stojanka,
    Za početak, prestanite da se nervirate. Stres i sistemski pad imuniteta značajno doprinose pojavi HZ.
    Budete disciplinovani i PAŽLJIVO I REDOVNO tretirajte HZ.
    Budite i uporni. Terapija koja vam je ordinirana je po protokolu.

   • nada

    nadaApril 17, 2016 at 5:09 pm

    Vec vise od mesec dana lecim Herpes Zoster i jos uvek imam bolove…Najprije mi izaslo na ledjima pa ispod ruke i leve dojke..koristila sa aciklovir tablete 5x na dan i poslije uzimam tablete za herpeticne neuralgije gamapenntin(NEURONTIN) i to sad pijem,,spavati mogu al bolovi ispod ruke tj rebara su jos veliki…Molim vas da li je to normalno i koliko dugo se to leci..Hvala

   • admin

    adminApril 18, 2016 at 9:01 pm

    Poštovana g-đo Nado,

    Neuralgija kao posledica HZ je prilično česta. Upravo zbog dužine trajanja lečenja.
    Neuralgija je praćena motornim i senzitivnim promenama.
    Svaka neuralgija se tretira, ne samo medikamentoznom terapijom, već i fizikalnim terapijama.
    Sve zajedno daje dobre rezultate.
    Predviđeno vreme trajanja je 3 nedelje, nakon čega sledi terapijska pauza u trajanju od 10 dana, te se terapija po potrebi ponovi.

    Za početak bi trebalo da ste svesni da vam je imunitet slab i da je stres doprineo u značajnoj meri da se HZ pojavi.
    Poradite na svom imunitetu i naravno, prestanite da se nervirate.

 • Lenka

  LenkaFebruary 10, 2016 at 10:59 pm

  Postivani,

  Zamolila bih Vas za pomoc.
  Naime, mami je pre mesec dana izaso herpes zoster. Sada su joj vec prosle kraste i koza se zacelila,ali trpi velike bolove. Pije neurontin za bolove ali joj on ne pomaze znacajnije
  Da li mislite da bi terapija glinom mogla da joj ublazi bol?

  • admin

   adminFebruary 11, 2016 at 7:50 am

   Poštovana Lenka,
   Predlažem vam, kao prvo, da ponovo vašu mamu pregleda neurolog.
   Najčešća posledica HERPES ZOSTERA je nastanak neuropatija – neuralgija.
   Lek koji vaša mama koristi (NEURONTIN) je indikovan između ostalog i za lečenje perifernog neuropatskog bola poput bolne post- herpetičke neuralgije.

   Indikovano lečenje obuhvata fizikilne procedure tretmana neuropatije – neuralgije. Ovakvi tretmani uključuju i primenu lekovite gline kao obloge i u sadejstvu sa ostalim fizikalnim procedurama daju rezultate.

 • Mikica Rakic

  Mikica RakicFebruary 25, 2016 at 8:21 pm

  Moja majka ima 69 godina,

  pre tri godine su joj dali dijagnozu da ima herpes zoster ispod leve dojke. Nije lecena adekvatno na vreme i sad ima nesnosne bolove u tom predelu.
  Interesuje me dali ti bolovi mogu nekako da se smire prema njoj unapred hvala.

  • admin

   adminFebruary 26, 2016 at 10:25 pm

   Poštovana Mikice,
   Verujem da je pre tri godine dijagnostikovan HZ. Nelečeni HZ može da dovede do pojave jakih bolova i neuralgije.
   Zato vam predlažem da majku odvedete kod neurologa, kao bi se utvrdilo da li postoji neuralgija. Sledi početak lečenja medikamentoznom terapijom, smanjenje tegoba.

 • Biljana

  BiljanaMay 8, 2016 at 11:52 am

  Mene zanima da li se on moze izleciti? Hvala u napred na odgovoru.

  • admin

   adminMay 9, 2016 at 9:55 am

   Poštovana Biljana,
   Herpes Zoster se uspešno leči.

 • Bojana

  BojanaMay 30, 2016 at 7:38 pm

  Postovani,dijagnostikovan mi je herpes zoster pre nekih mesec dana..Pojavio mi se na levom boku,par pecata i na zadnjici..Prolazi,kraste su otpale,bol osecam ali nije nista nepodnosljivo..Ostale su flekice koje ce nadam se vremenom proci.Medjutim,osecam kao neku blagu upalu i na desnom boku (ima 5 dana),ali nikakav osip nemam,nista..Samo me zanima da li to radi psiha,posto se strasno bojim da mi opet ne izadje?I kolika je verovatnoca da se to desi,posto sam cula da se ne vraca…

  • admin

   adminMay 31, 2016 at 7:28 am

   Poštovana Bojana,
   Kao posledica HZ moguć je nastanak neuralgije. Savetujem vam da vas neurolog pregleda.
   Odlično bi bilo da se ne nervirate i tako da date vaš značajan doprinos izlečenju.

 • misha

  mishaJune 5, 2016 at 11:04 pm

  postovani,
  imam 46 godina i u proteklih dve tri godine dosta stresa zbog posla i porodicnih problema.herpes zoster sam kao 19-godisnjak doziveo sa sledecim tegobama: iako je doktor u neverici slusao moj dozivljaj konstatovanog HZ bez nekog jaceg bola ispod lopatice ili plecke, plikovi su bili izrazajni na ledjima i na otprilike sredini grudne koske.dobio sam neke talkove da bih olaksao taj problem sa plikovima pa posto to nije dalo brze rezultate, tetka me odvodi kod nekog starog lekara koji mi dade neku vakcinu i rece da necu imati vise problema sa HZ, sa tim da se opustim, odmaram i pojacam ishranu bogatu vitaminima.
  moje pitanje je da li izraslina kod grudne kosti koju su mi nazivo cistili u urgentnom centru(koja ima neke bele grozdove u sebi) i koja mi se opet formira, ima veze sa HZ i kako mozete da mi pomognete. napominjem da su mi se opet javili bolovi kod grudne koske (doduse prosli posle uzimanja brufena 4 dana).i da li to ima veze sa HZ.
  unapred zahvalan

  • admin

   adminJune 6, 2016 at 5:52 am

   Poštovani Mišo,

   Dostavite mi izveštaj sa dijagnozom kao bi znao o čemu je reč.

 • Miroslav Stojanović

  Miroslav StojanovićJuly 22, 2016 at 9:18 am

  Imam 61. godinu, pre 7-8 godina imao sam HZ . bolest me je iznenadila jer nisam ni znao šta me je snašlo.jednog dana pogledao sam se u ogledalo i video na desetine sitnih plikčića na gornjem delu desnog grudno koša do desnog ramena. pre oko mesec dana počeo sam da osećam bojove u desnom remenu i peckanje i žerenje na mestu gde sam imao već HZ. bolovi i žarenje su bili svakim danom sve jači čak ni ruku u ramenu nisam mogao da pokrenem .svaki dan se gledam na ogledalo očekujući da vidim plikčiće ali evo već mesec dana ništa boleve u samom ramenu i dalje imam i jače žarenje sat-dva u toku dana.kod doktora sam pošao pre 15-20 dana i još nisam uspeo da pređem ulicu očekujući svaki čas da me prestane bol ili izađu plikovi.jutros sam kupio kompleks vitamina B i propolis . hoće li me ovo prestati ili stvarno moram da pređem ulucu i odem kod doktora ?

  • admin

   adminJuly 24, 2016 at 7:57 am

   Poštovani Miroslave,

   Tegobe neće da prođu same od sebe. Savetujem vam da čim pre posetite neurologa.

 • Miroslav Stojanović

  Miroslav StojanovićSeptember 8, 2016 at 1:53 pm

  imao sam herpes zoster pre 8. godina .pre tri meseca ( početkom juna 2016. ) ponovo sam dobijo zoster koji mi nije izašao nigde spolja imao sam strahovite bolove u desnom (gde sam imao pre) ramenu i normalno naizmenično svuda po gornjem delu tela u blažem obliku sa jakim peckanjem,trnjenjem,svrabom, moj doktor mi je ponudio uput kod neuropsihijatra (zbog jakih bolova)koji sam odbijo.početkom septembra prestali su bolovi u ramenu i smanjili se na minimum ostale reakcije po telu. moja lična terapija je bila sledeća : jeo sam voće i povrće svaki dan 1-2. kg minimum , 1.sveži kvasac nedeljno(u početku 2.) 1-2.piva skoro svaki dan uz jelo,šumeće tablete (selem,magnezijum,kalcijum,c i b vitamini, . .. )svaki dan po jednu od svih 2×10 dana. razne B vitamine i komplekse ,sada pijem OPTIMUM B PLUS ,LIČNO MIŠLJENJE – SA VITAMINIMA POGOTOVO B MORAM DA NASTAVIM STALNO U BLAŽOJ MERI

  • admin

   adminSeptember 9, 2016 at 8:05 am

   Poštovani Miroslave,
   Post herpetična neuralgija je očekivana posledica HZ gde dplazi do upalnih procesa perifernih nerava.
   HZ je posledica sistemskog pada imuniteta i prolongiranog stresa. Zato ste i upućeni kod neurologa.
   Korišćenje vitamina i minerala je neophodno u terapiji, ali je potrebno i vreme da se ispolji njihovo dejstvo.
   Savetujem vam da se sami ne lečite, već da se obratite stručnjacima svojih specijanosti.

 • buba

  bubaSeptember 28, 2016 at 11:52 am

  Nedelju Dana imam Jake bolove i osip po celoj desnoj strani tela. Kada ce prestati da se pojavljuju osipi? I koliko mogu trajati ovi nesnosni bolovi? Hvala.

  • admin

   adminSeptember 28, 2016 at 8:19 pm

   Poštovana,
   Bolovi i osip neće prestati sami od sebe.
   Potrebno je da vas prvo pregleda dermatolog kako bi se utvrdilo koja je priroda osipa.

   • buba

    bubaSeptember 29, 2016 at 3:33 pm

    Bila sam kod koznog lekara, konstatovan je herpes zoster. Sa Aciklovir tabletama sam pocela sest dana nakon prvog osipa.
    Dali ce Acillovir tablets sada dati rezultate. Hvala

   • admin

    adminSeptember 30, 2016 at 6:39 am

    Poštovana,
    Pored krečnog mleka koje se koristi u tretmanu HZ po protokolu za lečenje istog vam je ordiniran i Aciklovir.
    Navedena terapija će vam ublažiti tegobe.
    Ukoliko se jave simptomi trnjenja i slabosti pojedinih delova tela zahvaćene regije, potrebno je da se obratite neurologu.

 • Tijana S

  Tijana SFebruary 16, 2017 at 7:35 pm

  Postovani,
  Danas mi je kostatovan Herpes Zoster, inace je pocelo od bola u kicmi i ruke pa mi se herpes pojavio ispod pazuha desnog i iznad dojke. Dobila sam terapiju u vidu kreme Gentamicin, vitamina i neku neku tečnost koju stavljam jednom dnevno ( pravi se u drzavnoj apoteci).
  Imam jake bolove i svrab.
  Imam bebu od tri meseca koju samo dojim, i sina od dve godine.
  Dermatolog mi je strogo zabranio da je dojim na tu dojku gde je herpes. Da li je to zaista neophodno? Volela bi da cujem i Vaše mišljenje. I da li mogu da prenesem na decu ako ih ljubim ili na neki drugi nacin?
  Hvala puno i pozdrav

  • admin

   adminFebruary 16, 2017 at 8:10 pm

   Poštovana Tijana,
   Herpes zoster je virusno oboljenje uzrokovano Varicella-Zoster virusom. Pomenuti virus se nalazi u organizmu kao inaktivan virus varičele, kod osoba koje su u detinjstvu preležale ovčije boginje – varičele.

   Zoster nastaje reaktivacijom osnovnog virusa varičele. Reaktivacija nastaje u bilo kom životnom dobu, najčešće u dobi od 50. – 70. godine života u oko 15% populacije koja je preležala varičelu.

   Prenosi se kontaktno, tako da je preporuka da vodite računa o bebi (dojenje) i detetu.
   Vama preporučujem da posetite neurologa.

 • Goca

  GocaMarch 10, 2017 at 3:01 am

  Postovani, izasao mi je Herpes Zoster, ali nisam u prilici otici lekaru. Nije strasno, kada pogledam slike kako to ume da izadje, dus rebra, ispod desne dojke, mi je izalo, velicine domalog prsta. Odmah sam namazala aciklovir i pocela da pijem B kompleks. Zanima me kako da sprecim dalje sirenje po telu, da li je poput suge ili izlazi jednostavno u zavisnosti od oslabljenog imunitteta?I koliko obicno traje lecenje?

  • admin

   adminMarch 10, 2017 at 7:38 am

   Poštovana Goco,
   Savetujem vam da iskoristite početnu fazu HZ te da nađete vremena i način da odete kod dermatologa kako bi vam se potvrdila dijagnoza i
   ordinirala aeatna terapija.
   Dobro je da ste počeli da koristite B vitamin i aciklovir. Prestanite i da se nervirate. To je ono što možete za sebe da uradite.

 • Dubravka djokic

  Dubravka djokicJune 14, 2017 at 1:06 am

  Moj deda ima 83 godine i boluje od herpes zostera vec 3godine ima jake bolove konstantno..nista mu nije pomoglo od preparata koje su mu doktori prepisivali cak je i trodon pio.dali postoji lek koji bi mu pomogo da poslednje godine zivota provede bez bola?

  • admin

   adminJune 14, 2017 at 6:41 am

   Poštovana Dubravka,
   Herpes Zoster je sistemska bolest gde su pad imuniteta i stres glavni uzročnici nastanka.
   Posledica dugotrajnosti trajanja bolesti su neuralgije koje se odlično leče fizikalnim procedurama.
   Ujedno su se kvantna svetlosna terapija u kombinaciji sa oblogama lekovite gline odlično pakazala u otklanjanju tegoba i lečenju.

   Savetujem vam da za početak pokušate da deki objasnite da se ne nervira, a ostalo prepustite stručnjacima.

 • Ivan

  IvanJune 23, 2017 at 10:00 pm

  Imam 28 godina. Pre tri dana sam osetio cudan bol u predelu gornjeg dela zadnjice sa leve strane. Bol je slican onom kao kad se izgori na suncu. Sutradan mi se ta bol prosiria malo i na butine sa prednje strane, kao i na besiku. Mazao sam pantenol kremu na celu regiju koja me je bolela. Juce sam primetio da su mi se u donjem delu besike u oko 3x2cm pojavili mali plikici. Odmah sam otisao u Euromedic gde mi dermatolog rekao da je verovatno herpes zoster, ali da nije siguran. Terapiju koju mi je preporucio je da je pijem Optimum B complx plix 2×1 dnevno tri nedelje, Bedoxin tablete 2×2 dnevno dve nedelje i da mazem Zn talc mixtura jednom dnevno deset dana. Nadam se da je to dobra terapija i da sam na vreme poceo sa njom. Takodje mi je rekao da cuvam od promaje zahvacenu regiju, jer tako mogu da sprecim da bol ostane duzi period nakon stvaranja krasti na plikovima. Ono sto mene buni je to sto mi se plikovi nalaze na besici i tu me cak i ne boli puno, ali zato me koren kicme i levi gornji deo zadnjice i dalje boli kao da je izgoreo na suncu, mada manje nego pre 2-3 dana i na tom predelu nemam nikakve promene na kozi, koza mi je skroz normalna.

  Pozdrav.

  • admin

   adminJune 24, 2017 at 7:36 am

   Poštovani Ivane,
   Upravo senzacija “pečenja – kao da je koža izgorela” je najčešći opis tegoba koje u kliničkoj slici opisuju pacijenti.
   Terapija koju ste dobili je po protokolu, eventualno se uključuje neki analgetik, može i miorelaksans koji cetralno deluje.

 • maria

  mariaJuly 19, 2017 at 10:30 am

  Postovani,oktobra 2015.sam zavrsila na klinici za neurologiju.Magnetom su utvrdjene lezije na kicmi.Imala sam poremecaj senzibiliteta na sakama,nogama i stomaku u vidu jake utrnulosti.Terapija je bila pulsna 1000mg 5 dana i sumnja na MS.Po povratku kuci analiza Igg frakcije na Zoster virus bila je skoro 4000. Nakon 3 terapije sa pauzama aciklovira vrednost se skroz spustila.Napominjem da sam od simptoma jos imala svrab,peckanje,žarenje jake bolove iza lopatice leve i ceo vrat kao i suvi kasalj ni sa cim povezan.Cela 2016.bila je stabilna.Juna mi je rezultat od normalne vrednosti 9,otisao na skoro 100.Imala terapiju ponivnu.Ne znam zasto ponovo raste kada sam pila aciklovir.Napominjem takodje da je kontrolni magnet bez lezija.Senzibilitet ocuvan.Plasim se da ponovo bukne jer je srkiven i ne izlazi na kozi.Vec svi njegovi toksini ostaju u organizmu.Predlazu analizu psr ovog virusa.Sta bih time dobila i kako da mu stanem na put.Ja sam licno ubedjen da nije Ms vec da je za ave kriv Zoster virus.Hvala unapred na komentaru i predlogu.

  • admin

   adminJuly 19, 2017 at 7:51 pm

   Poštovana Marija,
   Navedene tegobe mogu da budu posledica i lezije perifernih nerava, ujedno i neuralgije istih kao posledica HZ virusa. Isključuje se MS.

   Svakako da je neophodna simptomatska medikamentozna terapija kao i fizikalne terapije. Ne čekajte, započnite lečenje.

 • Slavica

  SlavicaJuly 23, 2017 at 11:27 pm

  Posle mesecima otkrili smo da moja baba boluje od herpes. Napao i je desne dojke i vratu prima sve lekove koi su i dali doktore isto i hrana vitamina i maste ali bolove su sve jace i jace.desna ruka vise i ne funkcionise. i posle 3 mesecna terapija izasle su i nove herpesa. Bolovi su nepodnoslive mi smo od makedoniju i nijedan dokror nije preporacao glinu ni laser.

  • admin

   adminJuly 24, 2017 at 6:53 am

   Poštovana Slavice,
   Nisam shvatio šta je vaše pitanje.
   Terapija koju mi sprovodimo u našoj Ambulanti je plod dugogodišnjeg znanja i iskustva.
   Terapijski protokol je uspešan i naslanja se na već postojeći protokol o lečenju herpetične neuralgije, a koji je ustanovljen od strane SZO.
   Uspešnost terapije potvrđuju brojni pacijenti sa dijagnostikovanim HZ.

   Moje pitanje za vas je: zašto vam barem ne tretiraju herpetičnu neuralgiju?

   Više možete pročitati na našem sajtu: https://nika.rs/v3/sta-lecimo/herpes-zoster-terapija/
   O dejstvu lekovite gline možete pročitati ovde: https://nika.rs/v3/baza-znanja/lekovita-glina/
   O kvantnim laserimma možete pročitati bilo gde na web-u.
   Ako imate konkretno pitanje, rado ću vam odgovoriti.
   Želim vam brz oporavak.

   • Slavica

    SlavicaJuly 24, 2017 at 9:16 am

    Fala vam puno na odgovor. Ja sam od makedonije i tu nam lekare nisu ni rekli da postoi lecenje na herpes sa glinom. Htela sam da pidam jer mi sami treba da nabavimo glinu ili dati u bolnicom?

   • admin

    adminJuly 24, 2017 at 10:27 am

    Poštovana Slavice,
    Glina koju mi koristimo je atestirana i pogodna za spoljašnju upotrebu. Pre upotrebe je sterilišemo.
    Ne prodajemo je, već je koristimo za potrebe lećenja pacijenata u Ambulanti.
    Savetujem vam da se fokusirate na lečenje neuralgije.

 • Kristijana

  KristijanaNovember 17, 2017 at 1:20 pm

  Imam 23 godine, u periodu osnovne skole sam imala HZ na ledjima, pre par dana sam osetila svrab samo na desnoj strani lica i u predelu kose, takodje na desnoj strani, svrab traje i dalje, nemam nikakvih promena na kozi, ali svrab i peckanje me bas potsecaju na nekadasnji zoster.. Jutros sam isla kod lekara, mada on kaze da se Zoster ne vraca i ne veruje da je to, dao mi je Sinoderm da mazem na lice dva puta dnevno. Moze li se Zoster ponovo vratiti? I sta raditi da bih sprecila izbijanje krasta, tj. Moze li se nesto uraditi kako bih sprecila ukoliko je to? Pijem kvas kako bih povratila vit B. Rekli su mi da se javim u ponedeljak ako ne bude bolje. Molim za savet 🙁

  • admin

   adminNovember 17, 2017 at 2:19 pm

   Poštovana Kristijana,
   Ako ste već imali HZ šansa da se ponovi praktično da ne postoji.
   Setite se da su pad imuniteta i stres uzroci nastanka HZ.
   Dakle, nemojte da se bespotrebno nervirate, osnažite organizam vitaminima i mineralima.
   Super je što pijete kvas, ali uzmite Optimum B komplex+, 1×1 kao i Bioelektra direkt Mg a 300 mg. 1×1

 • MILICA STANISAVLJEVIC

  MILICA STANISAVLJEVICDecember 2, 2017 at 10:32 pm

  Herpes zoster me je zestoko napao, prvo ga doktori ne prepoznaju odmah, ja sam prvo osetila neprekidni bol ispod desne lopatice, posle su pocele da se pojavljuju plikovi po ledjima isto sa desne strane pored kicme da bi se zavrsili ispod desne dojke.Bol je bio sledeci neprekidno , ispod lopatice kao da vrti srafciger a ispod dojke kao da sam ustipala stipaljku. Spavanja nije bilo mesec dana a meso kao da odpada. terapija je bila prvo mast anciklovir, pa prasak enbecin , pa zatim gel kantarjon . Protiv bolo sam pila kafebol , sto je jedno nista. Rodjak , doktor iz Amerike mi je preporucio lek GABA PERIN , KOJI JE ZA POST HERPETICNE NEURALGIJE. kOJI MO NIJE PREPORUCILA NI MOJA DOKTORKA OPSTE PRAKSE I KOZNI LEKAR KOD KOJE SAM ISLA NA KONTROLU.na moj zahtev upucena sam u Klinicki centar gde sam na odeljenju za fizijatriju dobila 10 terapije laserom i 10 terapije magnetom. Ista doktorka fizijatar mi je dala uputstvo za koriscenje gama pertina koji se kod nas zove GABA GAMA , ALI SAM GA JA JEDVA NASLA POD NAZIVOM NEURONTIN. Od bolova sam se spasila jos samo imam svrab po desnoj strani ali to je sve nista kroz sta sam prosla a ukupno je trajalo 2 meseca. Pored toga pila sam i B KOMPLEKS.Nadam se da ce ovaj moj tekst zainteresovani procitati kako bi mogli sami sebi da pomognu. VALA NA USTUPLJENOM MESTU

  • nikawp

   nikawpDecember 2, 2017 at 10:34 pm

   Postovana Milice,
   Kod svake tegobe, ukljucujuci i HERPES ZOSTER, osnovno je da se tegoba ukloni ili ublazi, kako bi mogli dotojanstveno da zivite.
   Antiepileptici GABAGAMMA, EFTIL, NEURONTIN su deo protokola terapije HERPES ZOSTER-a.Vec dugo se koriste u celom svetu. Na zalost, Pojava HERPES ZOSTER-a je uvek vezana sa padom imuniteta i stresom.
   Fizikalna terapija u terapiji daje odlicne rezultate. Pred pomenute terapije laserom i magneta, u Amubulanti NIKA, koristimo primenjujemo i KVANTNU – SVETLOSNU terapiju i sterilnu lekovitu glinu kao oblogu.
   Na zalost, u vasem slucaju, zbog spore dijagnostike, fizikalna terapija je dosla sa zakasnjenjem, ali je dala rezultat.

 • Danijela

  DanijelaDecember 15, 2017 at 9:59 pm

  Postovanje. Moj suprug ima iste bolove kao sto su ovde opisani, sa desne strane stomaka ka ledjima. Isao je kod raznih dr opste praske, kod neurologa jer je imao i glavobolje, na ultrazvuk abdomena, srca i sve je u redu. To vec traje skoro mesec dana. U medjuvremenu je popio Panklav od 1000mg jer mu je bilo i upljeno grlo. Dr jednostavno nemaju dijagnozu, pa su mu rekli da im opisan bol lici na Herpes Zoster. Moja pitanja su, koliko vremena prodje od pojave bolova do izbijanja crvenila jer on na kozi nema bas nista i da li to sto je popio jak antibiotik moze da utice da se Herpes ispolji na unutrasnjim organima jer znam da je kod varicela to opasno? Hvala

  • admin

   adminDecember 16, 2017 at 3:19 pm

   Poštovana Danijela,
   Predlažem vam da ne odustajete od dijagnostike. Dobra vest je da su nalazi EHO srca i abdomena uredani.
   Navodite da je suprug bio kod neurologa zarad glavobolja.
   Mišljenja sam da je ovog puta neophodno da ponovo poseti neurologa i
   izloži tegobe. Moguće je da je početak neuralgije i/ili problem mekog tkiva u smislu fibromialgije.
   https://nika.rs/fibromialgija/

 • Bella

  BellaJanuary 6, 2018 at 11:13 pm

  Pozdrav. Evo i ja da ostavim svoj komentar. Vidim da mnogi imaju problem sa neuralgijom kao posledicom herpes zostera. Moja iskustva su da se sa uljem od kantariona (bogorodična trava)postižu vrlo dobri rezultati. Bolna mesta treba dva puta dnevno blago izmasirati uljem, dobro natopiti kožu i doći će do opuštanja mišića i smanjenja bola.Posebno natopiti još i područje duž kičme. Kantarion je odavno poznato sredstvo za sve vrste upale živaca. Čak i u homeopatskoj medicini se koristi za te bolesti. Ja ga koristim i kod uklještenja živaca, bolova u krstima kod išijasa i svih ostalih upala. Već prvo masiranje tim uljem je mom suprugu donelo veliko olakšanje tokom lečenja herpes zostera. Sledeći dan nije morao uzeti analgetik. Ulje nismo stavljali na plikove već samo na delove tela koji su ga boleli, leđa, rame i nadlakticu ruke. Nadam se da ću sa ovim savetom pomoći ljudima koji pate od tih strašnih bolova. Ulje možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane i u apotekama. Svako dobro.

  • nikawp

   nikawpJanuary 8, 2018 at 6:54 am

   Poštovana Bella,
   Lečenje postherpetične neuralgije ne obuhvata samo jedanu proceduru, već skup terapijskih procedura koji daju rezultat.
   Inače, kontraindikovana je primena masaža kod herpes zostera!

Leave Your Comments