herpes-zoster

HERPES ZOSTER – TERAPIJA

Herpes zoster je virusno oboljenje uzrokovano Varicella-Zoster virusom. Pomenuti virus se nalazi u organizmu kao inaktivan virus varičele, kod osoba koje su u detinjstvu preležale ovčije boginje – varičele.

Zoster nastaje reaktivacijom osnovnog virusa varičele. Reaktivacija nastaje u bilo kom životnom dobu, najčešće u dobi od 50. – 70. godine života u oko 15% populacije koja je preležala varičelu.

Razlog nastanka herpes zostera se vezuje za sistemski pad imuniteta, pojavu hroničnih bolesti, leukemije, raznih vrsta intoksikacije, kod nekih malignih bolesti, dugotrajnoj izloženosti stresu.

KLINIČKA SLIKA HERPES ZOSTERA

Herpes zoster virus izaziva promene na koži grudi, stomaka, leđima, vrata, lica, gornjih i donjih ekstremitetima, čak i u usnoj šupljini. Prvo se javlja crvenilo, potom osip i plikovi.

Pacijent se oseća umorno, zahvaćena regija pecka,žari, svrbi ili boli.  Zbog navedenih tegoba nastaje poremećaj sna ili njegovo odsustvo.

Akutna faza u proseku traje 1-2 nedelje, nakon čega plikovi prerastaju u kraste i bol bi trebalo da prestane.

Ukoliko bol i dalje traje herpest zoster je doveo do komplikacije u smislu nastanka postherpetične neuralgije koja može da traje mesecima i neretko godinama.

POSTHERPETIČNA NEURALGIJA KAO POSLEDICA HERPES ZOSTERA

Dugotrajnost prisustva Herpes Zostera dovodi do najčešće komplikacije zdravstvenog stanja pacijenta tako što nastaju postherpetične neuralgije interkostalne muskulature, ramenog pojasa i ruke, kao i dorzuma. Bol, trnjenje i gubitak snage i senzibiliteta – parestezije, su prisutni u kliničkoj slici.

Protkol nalaže dijagnostikovanje neuralgije od strane neurologa, medikamentoznu terapiju i fizikalne i kineziterapije.

Herpes Zoster se uspešno leči protokolarnim fizikalnim i kineziterapijskim procedurama, kojima predhodi uzimanje preciznog funkcionalnog stanja pacijenta.Prvi terapeutski cilj je analgetska fizikalna procedura, ujedno i revitalizirajuća zahvaćenih perifernih nerava, kao i relaksacija napete muskulature.

Sistemsko rešenje su kineziterapijaske procedure – medicinsko vežbanje, sa prevashodnim ciljem jačanja oslabljene muskulature.

DIJAGNOSTIKOVANJE

Dijagnozu herpes zostera uspostavlja lekar specijalista dermatologije na osnovu kliničkog pregleda.

LEČENJE HERPES ZOSTERA

Promene na koži se tretiraju puderom i talkom. Veće kraste se tretiraju antibiotskim mastima i kremama kako bi se sprečila infekcija.Bolovi se tretiraju analgeticima.Blagotvorani su vitamini B grupe koji se daju u pojačanim dozama.Neretko se koriste i kortiko preparati.

HERPES ZOSTER – FIZIKALNA TERAPIJA

Naše iskustvo u lečenju herpes zostera je sledeće:

Pacijentkinja starosti 80 godina je 3 meseca bezuspešno lečila herpes zoster koji je bio lokalizovan sa prednje strane grudnog koša ispod obe dojke, obostrano. Pacijentkinja, zbog jakih tegoba, tri meseca nije kvalitetno spavala.Terapija je bila Aciklovir tablete, B vitamin, analgetici i sedativi po potrebi.Lokalno je zahvaćenu regiju tretirala talkom i Šaljićevim melemom.

herpes-zoster-1

Terapijski smo isključivo lokalno tretirali zahvaćenu regiju herpes zostera.Medikamentozna, per os, terapija je korišćena po preporuci dermatologa.

herpes-zoster-2

U terapiji je korišćen laser i hladna sterilisana glina kao obloga. Sprovedeno je 52.terapije. Poslednje nedelje terapije je korišćena i Pavlovićeva mast koja se uveče dobro utrlja.

Već posle prve sprovedene terapije, pacijentkinja je te noći spavala, bez buđenje zbog bola, peckanja i svraba.

herpes-zoster-3

Autor teksta: Žarko Popović, viši fizioterapeut, defektolog-somatoped

POVEZANI TEKSTOVI: LEKOVITA GLINA

Comments

 • Svetlana

  SvetlanaJuly 29, 2021 at 11:54 am

  Poštovani,
  može li HZ izbiti i u kosi na potiljku.
  Pojavilo mi se otečeno, bolno crvenilo sa plikovima koji su pukli (sa bledo žutim curenjem) i sad se i koža ljušti na tom delu. Prisutna je žaruća bol i svrab, a i žlezde su blago otečene i bolne na toj strani vrata.
  Doktor je u samom startu dijagnostikovao aterom, ali meni se čini da je herpes.
  Pozdrav

  • nikawp

   nikawpJuly 29, 2021 at 9:10 pm

   Poštovana Svetlana,
   Aterom je prilično prepoznatljiv. Savetujem vam da ponovite pregled kod drugog ordinarijusa.

 • Bata

  BataJuly 16, 2021 at 6:53 pm

  Pre cetiri meseca mi je dijagnostikovan CZ I prosirenje abdonalne aorte. CZ je lecen, bio sam I kod neurologa po misljenje jer mi je potrebno radi operacije AAA, Ali CZ je prestaje. Neki dan sam vracen iz bolnice da saniram herpes!!? Sta da radim?

  • nikawp

   nikawpJuly 17, 2021 at 5:47 am

   Poštovani Bato,
   Da bi se operativno lečili, telo bi mora da je funkcionalno i zdravo.
   Rešite postherpetičnu neuralgiju primenom fizikalnih terapija i nakon toga može i operacija.

 • Dragana

  DraganaJuly 14, 2021 at 1:44 pm

  Dobar dan, danas sam dobila dijagnozu HZ,imam male plihove sa leve strane u donjem levom uglu kod rebara. imam bolove savremena na vreme, peckanje po koži. dobila sam tablete Zostex i losion. danas je već 9 dan kako imam bolove, obzirom da sam, trenutno u inostranstvu. moje pitanje? koliko će ovo trajati, da li mogu preneti drugoj osobi? inace kazu da je bez komplikacije. Bila sam kod dermatologa,da li trebam posetiti još nekog specijalistu. Izvinite na dugačkom postu. hvala. dijagnoza je B02.9 G.hvala,hvala puno.pozdrav.

  • nikawp

   nikawpJuly 15, 2021 at 6:20 am

   Poštovana Dragana,
   Navedena šifra bolesti odgovara HZ infekciji.
   HZ je infektivanm i zarazan i trebalo bi da izbegavate kontak.
   Savetujem vam da posetite i neurologa koji će vam ordinirati analgetsku terapiju.
   Za tri nedelje od početka infekcije, ona će da prođe.
   Ukoliko i dalje imate bolove “pečenje”, započnite fizikalne terapije postherpetične neuralgije.

 • Slavoljub Dj.

  Slavoljub Dj.July 11, 2021 at 8:54 pm

  09.07.2021. Dr opšte prakse rekao mi da imam Herpes na koži na grudima i da sam dobio od osobe koja ima Boginje. Mislim da treba da idem i kod kožnog lekara. Herpes se pojavio na koži od 07.07.2021. na 1 mesto. Sad se proširio još na 2 mesta. Vaše mišljenje?

  • nikawp

   nikawpJuly 13, 2021 at 5:53 am

   Poštovani Slavoljube,
   Nazivi lekova i pomoćnih medicinskih sredstava nije dozvoljeno navoditi jer ih google tumači kao reklamu i može da nam blokira site.
   Zato smo izostavili navedeno u vašem pismu.
   Naravno da bi trebalo da posetite dermatologa, a ukoliko osetite “pečenje” kože i bolove, zakažite i neurologa.
   Dermatolog i/ili neurolog bi trebalo da vam ordinira i analgetsku terapiju.
   Nakon tri nedelje od nastanka HZ, ukoliko i dalje budete imali bolove, započnite fizikalne terapije koje će vam pomoći.

 • Natalija

  NatalijaJune 30, 2021 at 6:49 pm

  Poštovani,
  Pre 3 dana mi je dijagnostikovan HZ, pojavilo se u predelu desne nadlaktice i na ledjima. Od dermatologa sam dobila terapiju. Svuda su vodenasti plikovi oko kojih se pojavljuju crvene fleke (kao da je nateklo), malo sam se uplašila što se tiče tih fleka. Da li bih možda trebala da se javim dermatologu pre zakazane kontrole, koja je za 6 dana, ili mislite da je to normalno stanje? Hvala Vam puno!

  • nikawp

   nikawpJuly 1, 2021 at 5:37 am

   Poštovana Natalija,
   Navedeno stanje je standardna klinička slika. Vi ste dobro pokriveni protokolarnom terapijom. Ukoliko se za 3 nedelje pojave znaci neuralgije, započnite fizikalne terapije.

 • Goran

  GoranJune 26, 2021 at 10:59 am

  Pre 4 nedelje sinu je dijagnostifikovan asimptomatski herpes zoster. Od onda imam bolove u gornjoj usni. Konstantno žiganje i bol. Obavio sam i neurološki pregled i dobio terapiju za obnovu nerava. Ali neurološki nalaz je dobar. Odradio sam i UZ usne i sve je ok. Lekar je rekao da uradim antitela na herpes zoster. Posle koliko od simptoma herpes zostera mogu da uradim antitela? Konkretno u mom slučaju i koja antitela? Hvala

  • nikawp

   nikawpJune 27, 2021 at 3:18 pm

   Poštovani Gorane,
   Ukoliko niste, trebalo bi da uradite EMNG nervusa facialis-a. Time bi dijagnostika sa neurološke strane bila završena.
   Nakon tri nedelje od pojave HZ-a, možete da uradite i antitela.

 • 1 10 11 12

Leave Your Comments