herpes-zoster

HERPES ZOSTER – TERAPIJA

Herpes zoster je virusno oboljenje uzrokovano Varicella-Zoster virusom. Pomenuti virus se nalazi u organizmu kao inaktivan virus varičele, kod osoba koje su u detinjstvu preležale ovčije boginje – varičele.

Zoster nastaje reaktivacijom osnovnog virusa varičele. Reaktivacija nastaje u bilo kom životnom dobu, najčešće u dobi od 50. – 70. godine života u oko 15% populacije koja je preležala varičelu.

Razlog nastanka herpes zostera se vezuje za sistemski pad imuniteta, pojavu hroničnih bolesti, leukemije, raznih vrsta intoksikacije, kod nekih malignih bolesti, dugotrajnoj izloženosti stresu.

KLINIČKA SLIKA HERPES ZOSTERA

Herpes zoster virus izaziva promene na koži grudi, stomaka, leđima, vrata, lica, gornjih i donjih ekstremitetima, čak i u usnoj šupljini. Prvo se javlja crvenilo, potom osip i plikovi.

Pacijent se oseća umorno, zahvaćena regija pecka,žari, svrbi ili boli.  Zbog navedenih tegoba nastaje poremećaj sna ili njegovo odsustvo.

Akutna faza u proseku traje 1-2 nedelje, nakon čega plikovi prerastaju u kraste i bol bi trebalo da prestane.

Ukoliko bol i dalje traje herpest zoster je doveo do komplikacije u smislu nastanka postherpetične neuralgije koja može da traje mesecima i neretko godinama.

POSTHERPETIČNA NEURALGIJA KAO POSLEDICA HERPES ZOSTERA

Dugotrajnost prisustva Herpes Zostera dovodi do najčešće komplikacije zdravstvenog stanja pacijenta tako što nastaju postherpetične neuralgije interkostalne muskulature, ramenog pojasa i ruke, kao i dorzuma. Bol, trnjenje i gubitak snage i senzibiliteta – parestezije, su prisutni u kliničkoj slici.

Protkol nalaže dijagnostikovanje neuralgije od strane neurologa, medikamentoznu terapiju i fizikalne i kineziterapije.

Herpes Zoster se uspešno leči protokolarnim fizikalnim i kineziterapijskim procedurama, kojima predhodi uzimanje preciznog funkcionalnog stanja pacijenta.Prvi terapeutski cilj je analgetska fizikalna procedura, ujedno i revitalizirajuća zahvaćenih perifernih nerava, kao i relaksacija napete muskulature.

Sistemsko rešenje su kineziterapijaske procedure – medicinsko vežbanje, sa prevashodnim ciljem jačanja oslabljene muskulature.

DIJAGNOSTIKOVANJE

Dijagnozu herpes zostera uspostavlja lekar specijalista dermatologije na osnovu kliničkog pregleda.

LEČENJE HERPES ZOSTERA

Promene na koži se tretiraju puderom i talkom. Veće kraste se tretiraju antibiotskim mastima i kremama kako bi se sprečila infekcija.Bolovi se tretiraju analgeticima.Blagotvorani su vitamini B grupe koji se daju u pojačanim dozama.Neretko se koriste i kortiko preparati.

HERPES ZOSTER – FIZIKALNA TERAPIJA

Naše iskustvo u lečenju herpes zostera je sledeće:

Pacijentkinja starosti 80 godina je 3 meseca bezuspešno lečila herpes zoster koji je bio lokalizovan sa prednje strane grudnog koša ispod obe dojke, obostrano. Pacijentkinja, zbog jakih tegoba, tri meseca nije kvalitetno spavala.Terapija je bila Aciklovir tablete, B vitamin, analgetici i sedativi po potrebi.Lokalno je zahvaćenu regiju tretirala talkom i Šaljićevim melemom.

herpes-zoster-1

Terapijski smo isključivo lokalno tretirali zahvaćenu regiju herpes zostera.Medikamentozna, per os, terapija je korišćena po preporuci dermatologa.

herpes-zoster-2

U terapiji je korišćen laser i hladna sterilisana glina kao obloga. Sprovedeno je 52.terapije. Poslednje nedelje terapije je korišćena i Pavlovićeva mast koja se uveče dobro utrlja.

Već posle prve sprovedene terapije, pacijentkinja je te noći spavala, bez buđenje zbog bola, peckanja i svraba.

herpes-zoster-3

Autor teksta: Žarko Popović, viši fizioterapeut, defektolog-somatoped

POVEZANI TEKSTOVI: LEKOVITA GLINA

Comments

 • Tanja

  TanjaMay 28, 2020 at 10:00 am

  Postovani,
  Prošlog ponedeljka nakon nepeospavane noći dobila sam na levoj strani stomaka, bika i ledja do polovine osip koji je već sutradan dijagnoatikovan kao herpes zoster. Dobila sam terapiju. Deset dana posle neki plihovi su se otvorili i s obzirom da lekar ne radi i Apoteci su mi dali sprej sa puderom kojim prskam ranice. O bolovima da ne pričam, ne mogu da sedim, niti ležim bez prisustva bola slabijeg ili jačeg intenziteta. Spavam malo i iscrpljena sam. Šta da radim?

  • nikawp

   nikawpMay 29, 2020 at 5:48 am

   Poštovana Tanja,
   Predlažem vam da sve što ste napisali, saopštite i lekaru koji ordinira. Pre svega dermatologu, ako ne neurologu.
   Promeniće vam analgetsku terapiju.
   Tri nedelje od pojave HZ vam savetujem da započnete terapije revitalizacije upaljenih perifernih nerava ujedno i terapije bola.
   Svakako fizikalna, ali tek nakon 3 nedelje!

 • Tijana

  TijanaMay 4, 2020 at 1:39 am

  HZ izasa ispod oka i nekako blizu uha 2017 god. Bez svraba i bez bolova. Leceno na ocnom odeljenju, jer je uhvacen mali deo oka, ali sve proslo ok. Posle pola godine, na istom mestu svrab i opet se pojavljuje herpes. Posle 3 meseca opet isto. I tako sve do aprila 2019. Prestala sam i da brojim. Ostala sam u drugom stanju, i od tada ga nema vise. Osecam nekad samo svrbuckanje. Smatram da nisam dobila dovoljno informacija vezano za bolest (vise sam se sama informisala) Jedan od doktora kaze da je to sada simplex. Drugi odgovara na to sa cudjenjem. A nikakav nalaz nije radjen. Volela bih cuti neko vase misljenje o tome. Hvala unapred. 🙏

  • nikawp

   nikawpMay 4, 2020 at 5:53 am

   Poštovana Tijana,
   Nije uobičajeno da se HZ multiplicira u vremenskom intervalu od 4 godine.
   Savetujem vam da posetite specijalistu dermatologa koji bi vas pregledao i ustanovio o čemu je reč.

 • Bozzz

  BozzzApril 15, 2020 at 10:36 am

  Postovani,tata ima 69 god i ima herpes na stomaku i ledjima, samo zelim da pitam da li je to normalno? Srdacan pozdrav

  • nikawp

   nikawpApril 15, 2020 at 8:27 pm

   Poštovani,
   Navedena terapija je protokolarna. Savetujem vam da ukoliko postoje bolovi, konsultujete neurologa oko uvođenja analgetika i miorelaksanasa i B vitamina.

 • Aleksandar

  AleksandarMarch 28, 2020 at 11:57 pm

  Postovani,
  Prije dva mjeseca sam imao HZ da desnoj strani stomaka i ledja. Koristio sam lekove, vadio krv, bio kod dermatologa i neurologa – sve dobro. Osip i bol se povukli prije mjesec dana. Vec 3-4 dana ponovo osjecam bol u donjem dijelu ledja i pritisak na stomak kao i zategnutost.Takodje i otezano disanje zbog nadutosti na momente,Da li je u pitanju ponovno aktiviranje zoster-a?

  • nikawp

   nikawpMarch 29, 2020 at 6:08 am

   Poštovani Aleksandre,
   Iz vašeg opisa, pretpostavljam da je reč o postherpetičnoj neuralgiji koja je česta posledica HZ-a.
   Navedene tegobe se uspešno rešavaju fizikalnim procedurama.

 • Radica

  RadicaFebruary 18, 2020 at 1:27 pm

  Pre mesec dana dobila sam herpes zoster lecili smo i bolovi su prestali nakon par dana ostala je nesto kao nesto da me steze ispod grudi i ne mogu da se navednem i poduveni i tvrdi stomak a sa puderom jos mazem medjutim postoji jako crvenilo sta da radim

  • nikawp

   nikawpFebruary 19, 2020 at 6:41 am

   Poštovana Radice,
   Stezanje u grudima je indikacija da bi trebalo da posetite neurologa koji će nakon kliničkog pregleda najverovatnije da dijagnostikuje postherpetičnu neuralgiju interkostalnih mišića.
   Navedena tegoba je prilično česta i uspešno se leči fizikalnim terapijama.

 • violeta pejcinovic

  violeta pejcinovicJanuary 26, 2020 at 9:21 pm

  postovani
  mesec dana sam imala bolovena levog ramena, ondak sam dobila infekciju urinarnog traka
  i jednu malu crvenu damku
  dijagnoza je bilaherpes zoster
  nije bilo svrbez, samo velike uzarene bolove, a samo jedan osip
  dobila sam eciklavir
  ali povracala sam strsno. prekinula sam tablete . sad imam visok pritisak koji nikad nisam imala i 105 puls. dali je ovo posledica od zostera?

  • nikawp

   nikawpJanuary 27, 2020 at 6:46 am

   Poštovana Violeta,
   Predlažem vam da zakažete pregled neurologa koji će vam ordinirati analgetsku terapiju koja bi trebalo da vam smanji tegobe.
   Tri nedelje od dijagnostikovana HZ možete da započnete analgetske fizikalne terapije.

 • Sedina

  SedinaJanuary 22, 2020 at 9:35 am

  Poštowanje imam herpes na ledjima,išla sam kod doktora i dao mi tablete za imunitet,tablete herpex,i tekući puder,al džabe malo se smanjilo al bol i dalje je prisutna nekad nmg ni ruke primjetiti od bolowa,znači to mene ne srbi nikako weć boli,peče,ujida imam to weć sedmicu dana al neznam wiše sama kako da ublažim bol
  Da mogu poslala bi wam sliku al ako imate šta dobro i znate da pomaže molim was odgovorite mi hwala puno čekam odg Sedina

  • nikawp

   nikawpJanuary 22, 2020 at 9:44 am

   Poštovana Sedina,
   Predlažem vam da odete do neurologa koji će vam ordinirati adekvatnu analgetsku terapiju.
   Nakon toga, ukoliko i dalje postoji bol, započnite terapije postherpetične neuralgije.

 • 1 4 5 6

Leave Your Comments