FIZIKALNA TERAPIJA

Fizikalna terapija predstavlja granu medicine koja primenjuje kontrolisanu upotrebu prirodnih oblika Energije u terapijske svrhe.
Fizikalna medicina se deli na aparaturnu i bezaparaturnu.
Aparaturna fizikalna medicina koristi različite aparate koji proizvode različite vrste struja i zračenja.

Sve fizikalne procedure su prirodne, blagotvorne i prijatne.

FIZIKALNA TERAPIJA I BOL

Fizikalna medicina se bavi sistemskim uzročno-posledičnim spregama nastanka bola.

Prirodnim putem otkloniti posledice bolesti i/ili povređivanja (najčešće bol) i sistemski pripremiti telo za sistemsko rešavanje zdravstvenog problema je prvi zadatak fizikalne terapije.

 

Čovek se oduvek susretao sa telesnim i duhovnim bolom.Razvojem farmaceutske industrije, u 21.veku, nije problem brzo i neefikasno se rešiti bola. Postoje lekovi za uglavnom svaku patologiju.

Neefikasno rešavanje bola je zato što se po prestanku dejstva leka zdravstveni problem uglavnom pojača i iskomplikuje.Medicina bi trebalo uvek gde god je to moguće da pruži sistemska rešenja.

Medikamentozna analgetska terapija per os je pomoćna metoda u fizikalnoj terapiji, ne treba je se odricati i trebalo bi da je što kraća.

CILJEVI FIZIKALNE TERAPIJE

osloboditi pacijenta bola (akutnog ili hroničnog)
pospešiti cirkulaciju telesnih tečnosti (krvi i limfe)
revitalizovati periferne nerve
izvršiti stimulaciju perifernih nerava
harmonizovati mišićni tonus
relaksirati napetu muskulaturu

2

Od bezaparaturnih agenasa koji imaju svoju primenu u fizikalnoj terapiji, koristimo toplu ili hladnu (sterilisanu) LEKOVITU GLINU  kao oblogu i kao smešu kojom se sprovodi DETOKSIKACIJA ORGANIZMA.

Svaki fizikalni tretman u ambulanti NIKA obavezno obuhvata i primenu parcijalne terapijske masaže.

Trajanje jedne fizikalne terapije kreće se od 45 do 90 minuta.Primenom fizikalnih procedura, stvaraju se preduslovi za nastavak lečenja/rehabilitaciju, u smislu uvođenja pacijenta u proces KINEZITERAPIJE što je svakako sistemsko rešavanje zdravstvenog problema.

Comments

 • Igor

  IgorMarch 19, 2020 at 5:55 pm

  Pozdrav,Vec 8 mjeseci imam bolove u gornjem dijelu ledja. Sve je pocelo nakon 2 pada na kosarci u razmaku od 2 mjeseca. Prvo je bol bila izmedju lopatica lijeva stranA,rame,ruka sve do prstiju. Nakon 3 tjedna bolovi su bili manji. Onda su poceli bolovi u vratu nakon svakog istezanja jaceg ili neke aktivnosti npr. nakon par sklekova sutrA dan jaki bolovi. Uradio magnetnu prolaps diska na 2 mjesta u vratnoj najizrazenije na c6/7. Blaga skolioza i ravna vratna kraljeznica(valjda lordoz nisam siguran). Do sada probao sa toplinom i strujom nije bas pomoglo. Probao i sa vjezbama istezanja sa interneta bez napretka.Sada radim vjezbe istezanja ali mi je sve gore nakon njih. Osjecam trnce u rukama i nogama. Nema neuroloskih ispada. Doktori mi daju tablete i ponekad spricu i kazu da moramo cekat. A mene brine sto mi nitko ne moze da ponudi neki plan,sta da krenem raditi da bi bilo bolje. Nadam se da mi mozete nesto savjetovati. Hvala i lijep pozdrav

 • Saska

  SaskaJune 15, 2017 at 10:27 pm

  Poštovani doktore! Pre nekoliko dana sam vas pitala kako da rešim problem .MR je pokazala da imam
  Hernija diskaL5-S1 intraforaminalis dex i protruzija diska th7-8 sa kompresijom medule i posledicnom mijelopatijom.Moje stanje se znatno pogoršalo u smislu jakih spazma u listovima i stopalima.Nemogucnost stajanja u mestu.Prilikom hoda desna noga boli od kuka.Fizijatar mi je rekao da sa fizikalnom krenem kada bolovi prestanu.Preporučene mi je dekompresija, a po prestanku bolova banja.Moj bol je hroničan i traje skoro godinu dana.Da li sam dobila dobru terapiju lekova.Zbunjena sam jer po nalazu neurohirurg koji je pogledao snimak rekao je da nemogu da imam tako jake bolove i da nisam za operaciju. U zacaranom krugu sam .Verujte mi,ne mojim krivicom.Skoro sam išla u na akupunkturu gde mi je Dr iglice koje je poboo počeo da vrti.To me je jako bolelo,ali je rekao da tako mora.Molim vas recite mi da li sam bar dobila dobru terapiju lekova da bar malo okupiram bolove,jer ovo više ne lici na život.Budim se i lezem sa bolovima?Hvala vam još jedanput!

  • admin

   adminJune 16, 2017 at 6:45 am

   Poštovana Saška,
   Uspešnost terapije se ogleda u svakodnevnom slušanju pacijenta koji opisuje svoje zdravstveno stanje i na taj način doprinosi korekciji ordinirane terapije.
   Medikamentozna terapija je po protokolu. Ne bih isključio opciju primene ampuliranih analgetika uz dodatak Bioelektra direkt Mg a 300 mg 1×1 kao i Optimum B plus kompleks 1×1.
   Problem bola iz vaše anamneze u ovom trenutku može da bude posledica spazma tako da bih započeo analgetsku i relaksirajuću fizikalnu terapiju napete muskulature.
   To je i razlog zbog čega se neurohirurg izjanio da vaše stanje nije operativno.

 • Saska

  SaskaJune 9, 2017 at 7:37 am

  Hvala vam na brzom odgovoru! Da li bi operacija ovde nešto pomogla?

  • admin

   adminJune 9, 2017 at 6:22 pm

   Poštovana Saška,
   Mišljenja sam da niste imali adekvatnu fizikalnu terapiju. Možda je tome doprinela i dijagnostika koja nije na vreme urađena.
   Sada imate priliku da ponovo pokušate. Dobra terapija bi Vam rešila problem.

 • Saska

  SaskaJune 8, 2017 at 11:58 pm

  Postovanje! Da li mozete da mi objasnite sta znaci L5 protruzija diska th7-8 sa kompresijom medule i posledicnom mijelopatijom.Prolazi kroz pakao vise od godinu dana.Bolovi od kojih padam u nesvest.Ne lecenje nije mojom greškom . Snimala jesam kicmu prošle godine kada mi je rečeno da imam samo degenerativno izmenjene prsljenovi L4 i L5 i afekiju korenova.Pre mesec dana ponovo magnet i rečeno mi je da imam diskus herniji L5s1 i da nije za operaciju.Posle dosta kortiko preparata i fizikalne terapije ja se osecam isto.Mišić na desnom listu je počeo da se gubi.Na predlog jednog neurologa danas sam snimila kicmenu mozdinu sa kontrasom i završna dijagnoza je L5 protruzija diska th7-8 sa kompresijom medule i posledicnom mijelopatijom.Ima li meni spasa i da li postoji rešenje za moju svakodnevnu bol.Hvala !

  • admin

   adminJune 9, 2017 at 7:20 am

   Poštovana Saška,
   Između svakog pršljenskog tela koji je koštano tkivo, nalaze se umetnuti diskovi kojima je pre svega, svrha amortizacija pokreta trupa.
   Protruzija diska je ranje diska ka napred u odnosu na fiziološki položaj.
   Vam to desilo u dva nivoa L5-S1 i Th.7-Th.8
   Kao posledica, došlo je kompresije kičmene moždine i oštećenja mijelina-omotača nervnih ćelija.
   Od dijagnostike možete da uradite i EMNG donjih ekstremiteta, čime bi odredili stepen i nivoštećenja nerva.
   Za vas naravno ima leka. Ordiniranje terapije je delikatno, iziskuje puno znanja i iskustva i moralo bi da je precizn i individualno.
   Trebalo bi bol da se kupira i izvrši regeneracija omotača nervnih ćelija.
   Za dodatna pitanja, stojimo vam na raspolaganju.

 • Milenko

  MilenkoNovember 24, 2016 at 1:08 am

  Pozdrav svima.Poštovani imam problem već nekih 6 godina.Radio sam magnetnu rez.na kojoj je utvrđeno oštećenje između c4-c5i c5-c6.Diskus je oštećen i suženje kicmene mozdine na dva mjesta.Sve je gore i gore.U glavi mi je haos mutno, neki pritisak na vid i oči,osećaj ljuljanja,osećaj propadanja na lijevu nogu česte glavobolje,neverovatan umor bol u vratu i mišićima vratnim i ledjnim.Blago zujanje u lijevom uhu.Često mi smeta jaka svetlost ponarocito refleks od svetla.Uradio sam isto neku magnetnu rez.za protok krvi u vratu i glavi koji je bio uredan.Imam 44 god i šta raditi dalje ???????

  • admin

   adminNovember 24, 2016 at 7:59 am

   Poštovani Milenko,
   Nakon 25. godine života, sasvim prirodno je da se očekuje započinjanje degenerativnih promena na kičmi.
   Obzirom da ste opisali da je kod vas prisutno oštećenje i stenoza spinalnog kanala, bez propagacije bola,
   a pri tom rekoste da je rađena MR endokranijuma sa nalazom koji je uredan, savetujem vam da uradite
   kolor Doppler Wilisovog poligona eventualno da proverite i centar za ravnotežu.
   Naravno, izostaje i pregled neurologa, koji bi sa svim nalazima trebalo obaviti.
   Ukoliko se ispostavi da nema neuroloških ispada, ostaje kao jedan od mogućih uzroka bola meko tkivo, što predstavlja apsolutnu indikaciju za
   započinjanje fizikalnih terapija koje obuhvataju i primenu terapeutskih masaža.

 • Gojko

  GojkoNovember 15, 2016 at 9:35 pm

  EMNG registrovane su granično snižene motorne amplitude i urdne brzine provodjenja ispitanih nerava obe potkolenice. Elektromiografski se registruje proredjen interferentni obrazac akcionih potencijala obe potkolenice . Pokazuje jaku i aktuelnu L5 radikulupatiju desno, kao i umereno jaku rezidualnu i hroničnu L5 radikulupatijulevo.
  MRi nalaz vratne i slabinske kičme:polidiskopatija vratne kičme sa degerativnom promenama na pokrovnim površinama tela pršljenova i relativnom stenozom spinalnog kanala i signifikatnom redukcijom likvarskog prostora na više nivoa. U predelu LS kičme protruzija IVD na L4-5 i L5-S1.
  Koristio: Movalis Miderison, Alanerv, Milgamma i Dexason .
  Kolena i dalje bole, osečaj trnjenja stopala i “pucketanja ” zglobova pri kretanju i zategnutost u kolenu prlikom čučenja. Sta dalje?
  Unapred hvala na savetu.

  • admin

   adminNovember 17, 2016 at 8:03 am

   Poštovani Gojko,
   Potrebno je da započnete sa fizikalnim terapijama sa ciljem otklanjanja bola i revitalizacije nerva.
   Navedene tegobe trnjenja su posledica upale nerva.
   “Pucketanje”- krepitacije i osećaj “zategnutosti” su posledica mišićne slabosti i slabe mišićne elastičnosti.
   Senzacije jesu neprijatne i samo to. Kada dobijete fiziološke amplitude pokreta (kineziterapijom-vežbanjem) i ojačate, one će nestati.
   Kineziterapiju započnite po otklanjanju bola.

 • snezana

  snezanaSeptember 7, 2016 at 10:46 am

  postovanje, imam cerkicu starosti 2 god ima hemiparesis l plexix da li se to leci ili se samo vezbama odrzavaju misicu da koliko toliko moze sama da funkcionise

  • admin

   adminSeptember 8, 2016 at 7:04 am

   Poštovana Snežana,
   Delimična oduzetost jedne strane tela – hemiparesis, u uzrastu od 2 godine se tretira fizikalnim procedurama sa ciljem stimulacije perifernih nerava kao i
   kineziterapijom gde se primenjuju osim pasivnih pokreta i aktivni aktivno potpomognuti pokreti, sa ciljem prevencije i saniranja posledica (ukoliko ih ima)
   kao i jačanju oslabljene muskulature.
   Posebna pažnja u kineziterapijskom planu i programu se posvećuje biomehanici i balansu.
   Kada je reč o predikciji terapijskog učinka, u navedenom uzrastu su šanse za opravkom znatno povećane.
   Savetujem vam da pored stručnjaka koji bi terapiju sprovodili u kontinuitetu, isto tako istu sprovodite i kući.
   Imajte strpljenja i isključite emocije dok se terapije sprovode tako da rezultat neće da izostane.

 • Lena

  LenaJuly 22, 2016 at 3:28 pm

  Postovani neznam dali je pitanje postavljeno na pravom mestu ali vec vise od pola godine imam vrtoglavice i nestabilnost pri hodu odnosno subjektivni osecaj je takav ,radila rtg i ispravljena fizioloska lordoza je u pitanju,imam i bol u vratu trenutno.PRE DVE GODINE RADILA MAGNETNU REZONACU endokranijuma kao i 2012 i oba puta bilo je ok bez patoloskih promena.Ponekad imam osecaj trnjenja glave,prosla neurologa po njima je neuroloski nalaz uredan,odrađen TCD VB sliva ok nalaz pa me zanima dali je potrebna opet da se radi magnetna glave a trenutno cekam da uradim i magnet vratne kicme koji je za 2 meseca,dali treba mozda da pozurim sa magnetnom vrata ili ne ,a inace vozim auto posto radim teren kao zdr.radnik.Hvala puno ma odgovoru

  • admin

   adminJuly 24, 2016 at 8:06 am

   Poštovana Leno,

   Obzirom da ste uradili sve što je protokol za navedene tegobe predvideo u smislu dijagnostike, te da su nalazi fiziološki, predlažem vam da započnete fizikalne procedure mekog tkiva vratne kičme.
   Terapijama predhodi klinički pregled, uzimanje funkcionalnog statusa i test na fibromialgiju.
   Ujedno se ordinira i medikamentozna terapija koja obuhvata uzimanje blagog analgetika, vitamina, minerala i miorelaksanasa.
   Mislim da vam MR nalaz neće škoditi, ne bih ga požurivao jer će svakako da prikaže fiziološke norme vratne kičme (sa blagim promenama).
   Savetujem vam i da prestanete da se nervirate jer je to odličan početak izlečenja.

 • Ivan

  IvanMay 14, 2016 at 12:45 pm

  Poštovani,imam neprekidan bol u lumbalnom dijelu kičme, ustanovljena: Subligamentarna ekstruzija L5 S1 i.v.discusa posteromediolateralno-foramino desno srednjeteskog stepena sa posljedičnom delimičnom foraminostenozom u superpoziciji sa osteohondrozom susednih pokrovnih ploča.Savjetovana je operacija mada nemam problema sa nogom niti sa mokrenjem i td.Problem imam sa bolom kada se savijam, kad se nakasljem i ujutru sa ustajanjem iz kreveta.Preko dana funkcionisem ali nijesam 100% fizički sposoban.Kada popijem rapten duo super se osjećam.Pitanje,da li odlaganje operacije utiče na mozda neki kasniji oporavak ako zapadnem u neki tezi stadium pa dođe do operacije i da li se preporučuje trčanje poštomi je to svakodnevna fizička aktivnost? Imam 35god.Unaprijed zahvalan!

  • admin

   adminMay 16, 2016 at 8:50 am

   Poštovani Ivane,
   U bolnoj fazi u kojoj se nalazite, svaka fizička aktivnost je kontraindikovana. Savetujem vam da što pre započnete fizikalne terapije.
   Za operaciju uvek ima vremena.

 • Suad

  SuadDecember 17, 2015 at 7:55 am

  Pozdrav,
  Molim Vas da mi odgovorite dali postoji kod vas mogućnost dobivanje Diplome ili certifikata za masažu.
  Molim vas da mi odgovorite ako postoji koliko košta.

  S poštovanjem,
  Suad

  • admin

   adminDecember 17, 2015 at 8:41 am

   Poštovani Suade,
   Ambulanta fizikalne medicine NIKA uspešno sprovodi edukaciju za samostalno sprovođenje masaža. Po završetku se polaže završni ispit i dobijaju sertifikati koji omogućavaju samostalno sprovođenje masaža. Više o svemu pročitajte na našem sajtu

 • 1 2

Leave Your Comments