fibromialgija

FIBROMIALGIA

Fibromialgia nije bolest već stanje sistemski poremećenog metabolizma.

Razlog nastanka fibromialgije je sistemski pad imuniteta, pojava autoimunih bolesti, uz višegodišnje (2-3 godine) prisustvo stresa, koji može da bude jakog inteziteta (smrt drage osobe, razvod braka, gubitak posla, kreditna zaduženja, promena mesta prebivališta, promena radnog mesta…)  i/ili svakodnevna izloženost stresu (radni odnos, školske obaveze, briga za egzistenciju, gužva u saobraćaju…).Bitno je da se zna da nešto što je za nekog uzrok nastanka stresa za drugog to ne mora da bude.

Pitanje je kada stres kao apstraktna kategorija dobija fizičku formu u smislu somatizacije tj.dobija fizičku formu koja se zove fibromialgia.

fibromialgija-1
fibromialgija-2

Potvrđeno je da više oboljevaju žene od muškaraca, kao i da je period adolescencije najčešće vezan za nastanak ove bolesti.

U poslednjih desetak godina, fibromijalgija je sve više prisutna i kod dece osnovno školskog i srednjoškolskog uzrasta i vezuje se za sve veći obim obaveza koje imaju i periode kao što su kraj prvog polugodišta i završetak školske godine.

U ovom trenutku, svaki peti Evropljanin ima problem fibromialgije, a u Americi svaki treći stanovnik.

KLINIČKA SLIKA FIBROMIALGIJE

Kliničku sliku fibromijalgije karakteriše:
dugotrajni bol u mišićima i mekim tkivima, bez jasno definisane lokalizacije
potiljačne glavobolje
ukočenost telesnih segmenata, pre svega vrata i lopatične regije
opšta mišićna slabost
limitirana pokretljivost telesnih segmenata (najjviše lopatica i trupa)
povišen mišićni tonus dorzuma
umor i malaksalost
jak bol u grudima koji se provocira disajnim pokretima i izaziva neprijatnost i strah
jak bol u lumbosakralnoj kičmi
razdražljivost
naglašeno ispoljavanje emocija i/ili povlačenje u sebe i ćutnja

fibromialgija-3

POREMEĆAJ SNA

Dolazi i do poremećaja spavanja, a san, ako ga ima, nije kvalitetan, te je buđenje bezvoljno, umorno.

DIJAGNOSTIKA FIBROMIALGIJE

Standardnim dijagnostičkim metodama fibromialgija se ne može dijagnosticirati. Laboratorijske analize krvi, radiografije, ehografije i skeneri prikazuju fiziološko stanje tela.

Međutim, primetan je bol na dodir dorzuma (leđa), na karakterističnim mestima. Locirane su triger tačke koje se kliničkim pregledom testiraju i time utvrđuje prisustvo bola a samim tim i fibromijalgije.

Osim toga, nagomilani toksini u mišićima nisu samo bolni, već su i opipljivi.Svaki terapeut će fibromialgiju da opiše u ranoj fazi nastanka fibromijalgije kao želatinoznu masu, a kasnije čvorić koji se nalazi u samom mišiću i oseća se pod prstima, kome nije mesto tu gde jeste i koji narušava fluidnost mišića (geloze, miozitisi, fibroze).

Sa anamnestičkim podacima u kojima se navodi dugotrajna izloženost stresu kao i uvidom u navedene dijagnostičke metode, utvrđuje se prisustvo fibromijalgije.

fibromialgija-4

TRIGER TAČKE ZA DETEKCIJU FIBROMIALGIJE:

prednja i zadnja strana vrata
lopatična regija
prednja strana grudnog koša
lumbo-sakralna regija
kukovi
lakatni i koleni zglob
kolena

TERAPIJA FIBROMIALGIJE

NAJČEŠĆE TERAPIJSKE GREŠKE

Kada pacijent sa fibromialgijom shvati da ima zdravstveni problem, najčešće pokušava da ga sam reši.

Nakon analize svog zdravstvenog stanja, najčešće se dođe do zaključka da se vodi prilično inaktivan život – bez fizičke aktivnosti, te da su sve tegobe nastale upravo zbog toga.

Nakon ove opservacije pristupa se fizičkim vežbama, treninzima… To je i ujedno jedna od najčešćih grešaka.

Zamislite mišić koji je slab i povišenog tonusa. Zamislite šta se dešava sa takvim mišićem u toku trajanja fizičke aktivnosti i posle.

Vežbanje je bolno i klinička slika se znatno pogoršava i tegobe pojačavaju, upravo zbog dizanja tonusa već napete muskulature i/ili zbog nasilnog istezanja mišića.

Naravno da je dok traju fizikalne i kineziterapijske procedure, kontraindikovana svaka fizička aktivnost. Preporučuje se mirovanje.

SISTEMSKA TERAPIJA

Sistemske promene zahtevaju i sistemska rešenja. Fizikalna i kineziterapija su se pokazale kao pravi izbor u lečenju fibromialgije.

Fizikalna terapija i kineziterapijski programi su krajnje individualni, za svakog pacijenta posebni. Rade se na osnovu predhodno uzetog funkcionalnog statusa gde se cene amplitude pokreta, mišićni test, procena posture, biomehanike…

Prva terapijska faza obuhvata analgetske fizikalne procedure koje osim što telo oslobađaju bola ujedno i telo oslobađa nagomilanih toksina u samom mekom tkivu.

Koriste se analgetici koji se elektroforezom lokalno aplikuju (strujom se aplikuju na bolno mesto).

Kompletna fizikalna medicina (aparaturna), ima za cilj da prokrvi bolnu regiju i pomogne posrnulom metabolizmu da izbaci štetne metaboličke produkte (toksine).

Putem krvi do tkiva se dopremaju hranjive materije i kiseonik, a iz tkiva preuzimaju štetni metabolički produkti (toksini) i ugljen dioksid. Zastoj u cirkulaciji gomila štetne metaboličke produkte u mišićima, diže tonus mišića i stvara bol.

fibromialgija-6

U okviru fizikalne terapije primenjuju se i toplotne procedure koje prijaju telu jer opuštaju meka tkiva i time pospešuju cirkulaciju u bolnoj regiji.

U Ambulanti fizikalne medicine NIKA, od toplotnih procedura koristimo aplikaciju tople, sterilne, lekovite gline, koja ne samo da pospešuje cirkulaciju već vezuje toksine i izbacuje ih. Sve to zahvaljujući svojoj strukturi.

Posebno mesto u tretmanu fibromijalgije je primena terapeutskih masaža. One se rade sa prirodnim biljnim uljima uz dodatak etarskih, stručno i sa rezultatom.

TERAPIJSKA REAKCIJA

Pravilan tretman fibromialgije na opisani način vodi i terapijskoj učestaloj telesnoj reakciji u smislu subjektivnog osećaja još veće slabosti i umora. Moguće je čak da se u prva dva tri dana i bol intezivira.

Pojava bola i terapijske reakcije je pozitivan znak terapijske ispravnosti. Bol nije isti a razlog nastanka navedenih tegoba je reakcija tela na relaksaciju mišića koji su bili napeti, povišenog tonusa, “tvrdi” a zapravo prilično slabi gde se jedva zadovoljava fiziološki minimum.

Telo čoveka će uvek reagovati na svaku promenu burno, jer ide linijom manjeg otpora (bez promena), a ukoliko bol postoji ući će u antalgiju. Otuda i reakcija na terapiju koja traje par dana.

Kompletna fizikalna terapija je uvod u kineziterapiju.

KINEZITERAPIJA U LEČENJU FIBROMIALGIJE

Po prestanku bola telo je spremno za sistemski oporavak primenom kineziterapijskih procedura.

Kineziterapija su vežbe i trebalo bi prvo znati: izlečenje neće doći samo tako što će drugi da vežba umesto vas.

Nema čarobne pilule koja rešava problem. Kada se krene sa kineziterapijom, kompletna odgovornost za vaše zdravstveno stanje je na vama, a fizioterapeuti su tu da vas usmere i kontrolišu.

U prvoj fazi kineziterapijskih procedura potrebno je raditi isključivo vežbe istezanja sa mobilizaciju svih zglobova do fizioloških amplituda.

fibromialgija-7

Vežbe istezanja se rade u svim segmentima u maksimalnim fiziološkim normama, lagano, bez prekida u kontinuitetu. U maksimalnoj amplitudi zadržaćemo položaj nekoliko sekundi i ponoviti pokret nekoliko puta.

Ovim postižemo fiziološku amplitudu pokreta kroz mišić koji ima fiziološku fluidnost, tonus i samim tim rastegljivost.

Krajnji cilj je fiziološka pokretljivost svih segmenata bez bola u mišićima u fiziološkim normama.

Po dobijanju fizioloških amplituda pokreta u svim zglobovima, započinje sa vežbama jačanja.

Ujedno je to i terapijski kraj i vraćanje svim životnim i fizičkim aktivnostima u skladu sa potrebama i bez ograničenja.

PROGRESIVNA MIŠIĆNA RELAKSACIJA U LEČENJU FIBROMIJALGIJE

U okviru fizikalnih procedura, u Ambilanti fizikalne medicine NIKA, pacijenti se edukuju za samostalno sprovođenje modifikovane Jakobsonove progresivne mišićne relaksacije, čime se stres amortizuje i kanališe.

fibromialgija-8

KOMPLIKACIJE NE LEČENJA I/ILI POGREŠNOG LEČENJA FIBROMIJALGIJE

nastanak fibroza
nastanak neuralgija (interkostalnih najčešće)

Autor teksta: Žarko Popović, viši fizioterapeut, defektolog-somatoped

POVEZANI TEKSTOVI: STRES , TERAPEUTSKI TRETMAN- PREVENCIJA FIBROMIALGIJE I STRESA

Comments

 • Sanja

  SanjaJanuary 6, 2021 at 9:51 pm

  Imam fibromialgiju,boli me cela desna strana tela pocevsi od vilice,vrata pa sve do prstiju noge,ukljucujuci i ruku.pokusavala sam sa masazama,banje,fizikalna,akopunktura laserom mi je trenutno pomogla ali je kratko trajalo.Ne mogu dugo da stojim pesacim,kao da imam neki teret koji mi ne da.Ukocenost i bol stalno prisutni.Ruke mi trne i sad dok pisem……Steta je sto nemate recimo u Nisu vasu ordinaciju..

  • nikawp

   nikawpJanuary 6, 2021 at 10:35 pm

   Poštovana Sanja,
   Medikamentozna terapija je značajni segment u lečenju ali nije jedini.
   Fizikalna terapija u svojoj prvoj fazi obuhvata analgetske i relaksirajuće procedure koje su preduslova za kineziterapiju koja je
   sistemsko rešenje i sprovodi se u kontinuitetu pod nadzorom fizioterapeuta – nikako sami kod kuće!
   U toku sprovođenja fizikalnih terapija, za očekivita je da se u prvoj terapijskoj nedelji desi terapijska reakcija koja je posledica terapijskih promena i
   popuštanja mišićnog tonusa. Mišići su kod fibromialgije slabi a napeti!
   Svemu navedenom predhodi uzimanje preciznog funnkcionalnog statusa na osnovu čijih se rezulata precizno ordinira terapija.
   Ako mogu još nešto da uradim za vas – slobodno kontaktirajte.

 • Tanja

  TanjaDecember 25, 2020 at 9:27 pm

  Poštovani,
  Da li kod vas može da se uradi dijagnostika ako postoji sumnja na fibromijalgiju? Imam sve ove simptome, a najproblematičniji su mi bolovi i loš san. Od svega toga sam depresivna i bezvoljna.

  • nikawp

   nikawpDecember 26, 2020 at 6:49 am

   Poštovana Tanja,
   Sistematskim pregledom tela i uzimanjem preciznog funkcionalnog statusa, svaki telesni problem se uspešno detektuje, što je osnova za terapijske rezultate.
   Terapije su personalizovane i određuju na osnovu dobijenih rezultata.
   Pregled možete da zakažete poziv na nekio od brojeva telefona, mail-om ili viber-om najkasnije jedan dan unapred.
   https://www.nika.rs/kontakt/
   Dobrodošli!

 • Branko

  BrankoNovember 8, 2020 at 10:31 am

  Postovani,
  Imam sve navedene simptome fibrpmijalgije, i doktor Kamenov mi je dijagnostikovao istu.Pitanje je, posto mi je krvna slika odlcna, a samo mi je feritin povisen, da li tegobe izazvane fibromijalgijom mogu da indiciraju upalni proces u organizmu i samim tim izazovu povisen feritin?

  • nikawp

   nikawpNovember 8, 2020 at 12:00 pm

   Poštovani Branko,
   Fibromialgija već i jeste upalni proces.
   Kako bi terapija bila uspešna, potrebno je da se obavi detaljna terapeutska procena
   pokretljivosti telesnih segmenata, prisustvo bola prilikom sprovođenja mišićnog testa i određivanja amplituda pokreta,
   provera triger tačaka na prisustvo fibromialgije, detaljna provera mišićnog tonusa…
   https://www.nika.rs/sistematski-pregledi-3/

 • Anita

  AnitaOctober 15, 2020 at 3:37 pm

  Imam diagnostikovano fibromialgiju i trpim strasne bolove celog tela. Imam th. liricu od 75mg 2x i Targin 2x20mg.u snu urlicem od bolova, ujutro ukocenost uzasna. Kupujem kreme, probavam, mazem ali slabo je, kratkog veka, bolovi popuste malo itd. Isla sam u banje godinama i pomognu mi. Dali bi pregled kod vas promenio nesto i koju banju bi mi preporucili. Imam jos dg. Stitna Hasimoto, DM tip 2,hypert.art.cardilpatia ishemica susp. Lecim se u Italiji ali sad cekam penziju i momentalno sam u Srbiji. Hvala na odgovoru. Hvala

  • nikawp

   nikawpOctober 16, 2020 at 5:40 am

   Poštovana Anita,
   Decenijama unazad uspešno tretiramo fibromialgiju. Boravak u Banji podrazumeva upotrebu lekovite gline ili vode u terapijske svrhe.
   U Ambulanti NIKA, od početka koristimo sertifikovanu lekovitu glinu u terapijske svrhe. Banja vam je u sred Beograda.
   Dobrodošli!

 • Mima

  MimaAugust 14, 2020 at 7:13 am

  Postovani, vec duze vreme imam bolove u ledjima tacnije u predelu izmedju plecki. Taj bol nekad bude intenzivniji nekad slabiji, a zna da me budi i nocu dok spavam. Najgore od svega je sto je prisutna slabost koja me prati skoro citavog dana i onemogucava produktivnost. To traje vec neko duze vreme. Takodje budim se umorna i bezvoljna. Da li se ovde radi o fibromijalgiji? Hvala unapred..

  • nikawp

   nikawpAugust 15, 2020 at 5:50 am

   Poštovana Mima,
   Ukoliko je reč o prisustvu fibromijalgije, tegobe zahvataju celo telo.
   Moguće da je da vam je izdominirao međulopatični bol.
   Svakako vam savetujem da zakažete pregled i ne trpite tegobe koje bi mogle prilično da se iskomplikuju.

 • Suada

  SuadaJune 14, 2020 at 3:08 pm

  Spavam po 10 sati, ali ustajem umorna,svaki deo tela me Boli,uvek sam umorna i nenaspavana,i ako dugo provodim soavajuci, ali ja kad ustanem izutra , jednostavno nemogu da funktioniesem preko dan, imam jake bolove u celom telu. Rezultati su mi bas svi u redu

  • nikawp

   nikawpJune 15, 2020 at 3:03 pm

   Poštovana Suada,
   Proverite stanje mekih tkiva i prisustvo fibromialgije.

 • Djurdjica Jovanovic

  Djurdjica JovanovicMay 11, 2020 at 12:17 pm

  Postovanje,da li kod Ehlers-Danlos Sindrom kod deteta moze da dodje do Fibromialgije, hvala na odgovoru.

  • nikawp

   nikawpMay 11, 2020 at 6:51 pm

   Poštovana Đurđice,
   Genetska predispozicija hiper pokretljivosti telesnih segmenata ili Sy. Ehlers-Danlos i nastanak fibromialgije ne isključuju jedno drugo, bez obzira na direknu nepovezanost.
   Nažalost, učestalo je da deca uzrasta 6-7 godina, proverom statusa mekih tkiva po dg. principima za fibromialgiju detektujemo prisustvo fibromialgije.
   Pad imuniteta i stres kao okidač u vremenskom intervalu daju kliničku sliku fibromialgije kod dece.
   To što je drugačiji zbog opisanog Sy sa kojim živi može da bude okidač stresa.
   A i razmislite: školske obaveze, sport, muzika, dodatni časovi, časovi jezika… loši porodični odnosi…
   Predlažem vam da zakažete pregled i dozvolite da se fizikalnim i kineziterapijskim procedurama da se dete izbori sa zdravstvenim tegobama.

 • Zoran jankovic

  Zoran jankovicMay 1, 2020 at 7:12 pm

  Gde se nalazi vasa klinika(ambulanta)

  • nikawp

   nikawpMay 2, 2020 at 5:58 am

   Poštovani Zorane,

   Nalazimo se u Beogradu u ul. Majke Jevrosime br. 48
   Dobrodošli!

 • Bibi

  BibiApril 23, 2020 at 6:13 pm

  Hvala na odgovoru,ali sam radio mrc kicme vratne i nista nije strasno za starosno doba.Pre bi rekao da sam akciozan.
  Izvinite nalaz taj emng je bio uredan ali je samo na koren zivca minimalno pritiskanje,u pravu ste za cervikalni sindrom,tako je napisano..i jos jedno pitanje znam da preterujem..da li bi mogao da radim trista sklekova i 70 zgibova i vozim bajs 120km dnevno da imam neko teze ostecenje kicme..Hvala vam puno

  • nikawp

   nikawpApril 23, 2020 at 6:58 pm

   Poštovani Bibi,
   Očitito da vam zdravstveni problem smeta. Klin se klinom ne izbija.
   Svaki terapeut kom je stalo do struke i vašeg dobrog zdravlja vam neće potvrditi vašu ideju o lečenju koja je bizarna u ovom trenutku.
   Savetujem vam da rešite zdravstvene probleme tako što ćete da započnete fizikalne terapije.
   Vratite se vašem životu u skladu sa potrebama i uzrastom, bez ograničenja.
   Očitito da vam zdravstveni problem smeta. Klin se klinom ne izbija.

 • Bibi

  BibiApril 22, 2020 at 10:24 am

  Vec dva meseca imam bol u vratu,nije nesto strasan samo kada okrenem glavu u levo,uz to mi se javljaju trnjci u levoj ruci,ne uvek prisutni,malaksalos u ramenima,misicima ruku,kao i na nogama kad sam u cucnju kratkotrajnom osecam napetos kao da su mi misici napregnuti..Inace iste sam simptome imao i prosle god pa su se povukli posle mesec dana

  • nikawp

   nikawpApril 22, 2020 at 7:00 pm

   Poštovana Bibi,
   Bol u C kičmi i trnjenje ruke su indikacije o sumnji na prisustvo brahijalgije
   koja se uspešno rešava primenom fizikalnih procedura.
   Ostale tegobe zahtevaju pregled i testiranje na prisustvo fibromialgije.
   Predlažem vam da krenete od kliničkog pregleda, nakon toga je moguća dodatna dijagnostika u smislu
   MR C kičme i EMNG ruku.
   Ne čekajte da se problem sam reši jer neće.

 • 1 2 3 4

Leave Your Comments