fibromialgija

FIBROMIALGIA

Fibromialgia nije bolest već stanje sistemski poremećenog metabolizma.

Razlog nastanka fibromialgije je sistemski pad imuniteta, pojava autoimunih bolesti, uz višegodišnje (2-3 godine) prisustvo stresa, koji može da bude jakog inteziteta (smrt drage osobe, razvod braka, gubitak posla, kreditna zaduženja, promena mesta prebivališta, promena radnog mesta…)  i/ili svakodnevna izloženost stresu (radni odnos, školske obaveze, briga za egzistenciju, gužva u saobraćaju…).Bitno je da se zna da nešto što je za nekog uzrok nastanka stresa za drugog to ne mora da bude.

Pitanje je kada stres kao apstraktna kategorija dobija fizičku formu u smislu somatizacije tj.dobija fizičku formu koja se zove fibromialgia.

fibromialgija-1
fibromialgija-2

Potvrđeno je da više oboljevaju žene od muškaraca, kao i da je period adolescencije najčešće vezan za nastanak ove bolesti.

U poslednjih desetak godina, fibromijalgija je sve više prisutna i kod dece osnovno školskog i srednjoškolskog uzrasta i vezuje se za sve veći obim obaveza koje imaju i periode kao što su kraj prvog polugodišta i završetak školske godine.

U ovom trenutku, svaki peti Evropljanin ima problem fibromialgije, a u Americi svaki treći stanovnik.

KLINIČKA SLIKA FIBROMIALGIJE

Kliničku sliku fibromijalgije karakteriše:
dugotrajni bol u mišićima i mekim tkivima, bez jasno definisane lokalizacije
potiljačne glavobolje
ukočenost telesnih segmenata, pre svega vrata i lopatične regije
opšta mišićna slabost
limitirana pokretljivost telesnih segmenata (najjviše lopatica i trupa)
povišen mišićni tonus dorzuma
umor i malaksalost
jak bol u grudima koji se provocira disajnim pokretima i izaziva neprijatnost i strah
jak bol u lumbosakralnoj kičmi
razdražljivost
naglašeno ispoljavanje emocija i/ili povlačenje u sebe i ćutnja

fibromialgija-3

POREMEĆAJ SNA

Dolazi i do poremećaja spavanja, a san, ako ga ima, nije kvalitetan, te je buđenje bezvoljno, umorno.

DIJAGNOSTIKA FIBROMIALGIJE

Standardnim dijagnostičkim metodama fibromialgija se ne može dijagnosticirati. Laboratorijske analize krvi, radiografije, ehografije i skeneri prikazuju fiziološko stanje tela.

Međutim, primetan je bol na dodir dorzuma (leđa), na karakterističnim mestima. Locirane su triger tačke koje se kliničkim pregledom testiraju i time utvrđuje prisustvo bola a samim tim i fibromijalgije.

Osim toga, nagomilani toksini u mišićima nisu samo bolni, već su i opipljivi.Svaki terapeut će fibromialgiju da opiše u ranoj fazi nastanka fibromijalgije kao želatinoznu masu, a kasnije čvorić koji se nalazi u samom mišiću i oseća se pod prstima, kome nije mesto tu gde jeste i koji narušava fluidnost mišića (geloze, miozitisi, fibroze).

Sa anamnestičkim podacima u kojima se navodi dugotrajna izloženost stresu kao i uvidom u navedene dijagnostičke metode, utvrđuje se prisustvo fibromijalgije.

fibromialgija-4

TRIGER TAČKE ZA DETEKCIJU FIBROMIALGIJE:

prednja i zadnja strana vrata
lopatična regija
prednja strana grudnog koša
lumbo-sakralna regija
kukovi
lakatni i koleni zglob
kolena

TERAPIJA FIBROMIALGIJE

NAJČEŠĆE TERAPIJSKE GREŠKE

Kada pacijent sa fibromialgijom shvati da ima zdravstveni problem, najčešće pokušava da ga sam reši.

Nakon analize svog zdravstvenog stanja, najčešće se dođe do zaključka da se vodi prilično inaktivan život – bez fizičke aktivnosti, te da su sve tegobe nastale upravo zbog toga.

Nakon ove opservacije pristupa se fizičkim vežbama, treninzima… To je i ujedno jedna od najčešćih grešaka.

Zamislite mišić koji je slab i povišenog tonusa. Zamislite šta se dešava sa takvim mišićem u toku trajanja fizičke aktivnosti i posle.

Vežbanje je bolno i klinička slika se znatno pogoršava i tegobe pojačavaju, upravo zbog dizanja tonusa već napete muskulature i/ili zbog nasilnog istezanja mišića.

Naravno da je dok traju fizikalne i kineziterapijske procedure, kontraindikovana svaka fizička aktivnost. Preporučuje se mirovanje.

SISTEMSKA TERAPIJA

Sistemske promene zahtevaju i sistemska rešenja. Fizikalna i kineziterapija su se pokazale kao pravi izbor u lečenju fibromialgije.

Fizikalna terapija i kineziterapijski programi su krajnje individualni, za svakog pacijenta posebni. Rade se na osnovu predhodno uzetog funkcionalnog statusa gde se cene amplitude pokreta, mišićni test, procena posture, biomehanike…

Prva terapijska faza obuhvata analgetske fizikalne procedure koje osim što telo oslobađaju bola ujedno i telo oslobađa nagomilanih toksina u samom mekom tkivu.

Koriste se analgetici koji se elektroforezom lokalno aplikuju (strujom se aplikuju na bolno mesto).

Kompletna fizikalna medicina (aparaturna), ima za cilj da prokrvi bolnu regiju i pomogne posrnulom metabolizmu da izbaci štetne metaboličke produkte (toksine).

Putem krvi do tkiva se dopremaju hranjive materije i kiseonik, a iz tkiva preuzimaju štetni metabolički produkti (toksini) i ugljen dioksid. Zastoj u cirkulaciji gomila štetne metaboličke produkte u mišićima, diže tonus mišića i stvara bol.

fibromialgija-6

U okviru fizikalne terapije primenjuju se i toplotne procedure koje prijaju telu jer opuštaju meka tkiva i time pospešuju cirkulaciju u bolnoj regiji.

U Ambulanti fizikalne medicine NIKA, od toplotnih procedura koristimo aplikaciju tople, sterilne, lekovite gline, koja ne samo da pospešuje cirkulaciju već vezuje toksine i izbacuje ih. Sve to zahvaljujući svojoj strukturi.

Posebno mesto u tretmanu fibromijalgije je primena terapeutskih masaža. One se rade sa prirodnim biljnim uljima uz dodatak etarskih, stručno i sa rezultatom.

TERAPIJSKA REAKCIJA

Pravilan tretman fibromialgije na opisani način vodi i terapijskoj učestaloj telesnoj reakciji u smislu subjektivnog osećaja još veće slabosti i umora. Moguće je čak da se u prva dva tri dana i bol intezivira.

Pojava bola i terapijske reakcije je pozitivan znak terapijske ispravnosti. Bol nije isti a razlog nastanka navedenih tegoba je reakcija tela na relaksaciju mišića koji su bili napeti, povišenog tonusa, “tvrdi” a zapravo prilično slabi gde se jedva zadovoljava fiziološki minimum.

Telo čoveka će uvek reagovati na svaku promenu burno, jer ide linijom manjeg otpora (bez promena), a ukoliko bol postoji ući će u antalgiju. Otuda i reakcija na terapiju koja traje par dana.

Kompletna fizikalna terapija je uvod u kineziterapiju.

KINEZITERAPIJA U LEČENJU FIBROMIALGIJE

Po prestanku bola telo je spremno za sistemski oporavak primenom kineziterapijskih procedura.

Kineziterapija su vežbe i trebalo bi prvo znati: izlečenje neće doći samo tako što će drugi da vežba umesto vas.

Nema čarobne pilule koja rešava problem. Kada se krene sa kineziterapijom, kompletna odgovornost za vaše zdravstveno stanje je na vama, a fizioterapeuti su tu da vas usmere i kontrolišu.

U prvoj fazi kineziterapijskih procedura potrebno je raditi isključivo vežbe istezanja sa mobilizaciju svih zglobova do fizioloških amplituda.

fibromialgija-7

Vežbe istezanja se rade u svim segmentima u maksimalnim fiziološkim normama, lagano, bez prekida u kontinuitetu. U maksimalnoj amplitudi zadržaćemo položaj nekoliko sekundi i ponoviti pokret nekoliko puta.

Ovim postižemo fiziološku amplitudu pokreta kroz mišić koji ima fiziološku fluidnost, tonus i samim tim rastegljivost.

Krajnji cilj je fiziološka pokretljivost svih segmenata bez bola u mišićima u fiziološkim normama.

Po dobijanju fizioloških amplituda pokreta u svim zglobovima, započinje sa vežbama jačanja.

Ujedno je to i terapijski kraj i vraćanje svim životnim i fizičkim aktivnostima u skladu sa potrebama i bez ograničenja.

PROGRESIVNA MIŠIĆNA RELAKSACIJA U LEČENJU FIBROMIJALGIJE

U okviru fizikalnih procedura, u Ambilanti fizikalne medicine NIKA, pacijenti se edukuju za samostalno sprovođenje modifikovane Jakobsonove progresivne mišićne relaksacije, čime se stres amortizuje i kanališe.

fibromialgija-8

KOMPLIKACIJE NE LEČENJA I/ILI POGREŠNOG LEČENJA FIBROMIJALGIJE

nastanak fibroza
nastanak neuralgija (interkostalnih najčešće)

Autor teksta: Žarko Popović, viši fizioterapeut, defektolog-somatoped

POVEZANI TEKSTOVI: STRES , TERAPEUTSKI TRETMAN- PREVENCIJA FIBROMIALGIJE I STRESA

Comments

 • Goca

  GocaApril 19, 2020 at 11:25 pm

  Vise od deset godina osjecam povremeno bolove u misicima, zglobovima, slabinama.. traju po citav dan, nekad i dva tri pa prestanu na par dana, nekad ih nema duze vrijeme. Al cesci su pred ciklusom i djeluju kao kad imate blagu temperaturu.Nalazi su ok.

  • nikawp

   nikawpApril 20, 2020 at 7:33 am

   Poštovana Goco,
   Savetujem vam da se provere triger tačke za detekciju fibromialgije.

 • Natasa

  NatasaMarch 19, 2020 at 3:47 am

  Postovanje ! Imam 46 godina,vec dva meseca se javljaju neke tegobe koje nikad nisam imala.Prvo je poceo dosta jak bol u kolenima pa odmah zatim i u laktovima.Onda je vec islo redom,duz kicme,repni deo kicme pa butne kosti i onda skoro sve to prodje ali ostaje blagi bol u kolenima i laktovima kao i bolna pokretljivost ruku prilikom savijanjoa u laktovima.Od juce jak bol u predelu desne lopatice da jedva disem Ne znam da li je potrebmo naglasiti da se nalazim u fazi perio menopauze i ocekujem neki savet.Unapred zahvalna !

  • nikawp

   nikawpMarch 19, 2020 at 6:40 am

   Poštovana Nataša,
   Iz vašeg opisa bi rekao da je reč o tegobama mekih tkiva. Predlažem vam da zakažete pregled i započnete fizikalne terapije koje će vam pomoći.

 • Katarina

  KatarinaMarch 3, 2020 at 5:47 pm

  Postovani,vec god.dana imam bol u misicima.Osecam se stalno umorno,inace taj bol je izrazeniji u nogama.Bila sam pre 6.meseci na fizikalnu zbog vratnog dela kicme.

  • nikawp

   nikawpMarch 4, 2020 at 6:49 am

   Poštovana Katarina,
   Da bi rešili zdravstveni problem, trebalo bi da se uradi dobra terapeutska procena koja obuhvata mišićni test, merenje amplituda pokreta,
   prisustvo deformiteta, procenu mišićnog tonusa, procenu posture, biomehanike, merenje obima disajnih pokreta…
   Proveravaju se i triger tačke za detekciju fibromialgije…
   Tek nakon obavljene procene, ordinira se fizikalna potom i kineziterapija.
   Zakažite pregled, nemate šta da čekate.

 • Biljana

  BiljanaFebruary 16, 2020 at 6:23 pm

  Poštovani, već nekoliko večeri osećam bolove u spoljašnjoj strani lakta leve ruke, ne boli me na dodir već kao da je bol u kostima. Bol nije nepodnošljiva ali nekako je čudna. I skoro me zabolelo ispod šake ,tj ispod zgloba taj deo ruke imala sam osećaj kao da me peče koža ali to je prošlo brzo. Takođe kažiprst mi je bio otekao na kratko i osećala sam bol u donjem delu kažiprsta. Sve se dešavalo na levoj ruci. Ako možete da mi kažete vaše mišljenje o tome i šta bi moglo da bude. Hvala unapred.

 • Ivana

  IvanaFebruary 1, 2020 at 3:36 pm

  Postovani, sve je pocelo sa jakom glavoboljom , migrenom i vrtoglavicom! Zatim su pocelu bolovi u misicima , kostima, mekom tkivu ruku i nogu, ukocenost u ledjima, bol u donjem delu ledja, kukovima, na nekim delivima mekog tkiva!Bolove u mekom tkivu sam osetila na dodir! Molim Vas da me posavetujete sta da radim! Prosle godine u ovo doba mi se isto to javilo! Sto je najgore niko mi ne veruje! Miram naznaciti da sam u procesu vantelesne oplidnje i da sam primala i primam hormone! Jos jednom, molim za savet!

  • nikawp

   nikawpFebruary 2, 2020 at 6:24 am

   Poštovana Ivana,
   Savetujem vam da za početak prestanete da se nervirate ili bar kada god se iznervirate,
   izanalizirate razlog vašeg nerviranja kako se situacija nebi ponovila.
   Predlažem vam da uz konsultaciju tima lekara koji rade vantelesnu, zakažete pregled i započnete neagresivne fizikalne terapije koje uključuju i primenu masaža.
   Bol se ne trpi i indikacija je za lečenjem.

 • Ljiljana Petrović

  Ljiljana PetrovićJanuary 29, 2020 at 2:17 pm

  Provela sam nekoliko meseci lečeći se od bolova u mekim tkivima, mišićima (bol i pečenje) otoka u predelu kolena laktova prstiju. Svi nalazi u redu osim se fibrinogena i crp koji su povišeni. Posle terapije kortizonima laboratorija potpuno u redu. Doktor je prokomentarisao .”fibro mialgija” uvek kad ne znamo šta je. Kad sam pročitala vašu dijagnostiku pronašla sam dosta od opisanih nalaza – čvorići na mišićima i tetivama bolne tačke razdražljivost loš san jedino nemam izražem umor. Hvala vam i pozdrav.

  • nikawp

   nikawpJanuary 30, 2020 at 6:52 am

   Poštovana Ljiljana,
   Fibromialgiju je lako dijagnostikovati.
   Uostalom, medicina je logična.
   Ne znam šta čekate? Započnite terapije.

 • Lazar

  LazarJanuary 9, 2020 at 3:12 pm

  Poštovani, imam 29 godina i imam problem sa desnom stranom tela. Javio mi se jak bol na samom kraju rebara sa desne strane ali ne iz kičme nego u dubini kao da me je neko ubo sa siljatim predmetom i otišao sam kod lekara, poslat sam kod specijaliste u medjuvremenu mi se mišić uz kičmu sa desne strane upalio,lekar mi je rekao da je problem u misicu. Tad počinje moja agonija, traje već dva meseca jedan dan je bolje pa tri gore. 3 dan od uzimanja terapije osetio sam kao da se to širi i krenula mi utrnulost desne polovine tela, pola glave, oko, i na dole komplet sa desne strane, zadrzsn sam na neurologiji i detaljno ispitan.uradili su mi magnet glave, lumbalnu punkciju, ct mozga, krvnih sudova glave, ultra zvuk karotida 100 analiza krvi, rengen kicme i ništa sve je ok. Ali ja i dalje osecam problem koji je sad daleko manji idem i na fizikalnu, prija mi masaža malo me opusti. Pocelo je od ledja pa me je bolela noga, pa sad me muci vrat i rame desno. Molim vas ako imate vi neki savet ili mišljenje da mi pomognete.

  • nikawp

   nikawpJanuary 10, 2020 at 6:51 am

   Poštovani Lazare,
   Pretpostavljam da vam je ipak, bez obzira na to što kažete, ipak nešto dijagnostikovano.
   Iz vašeg opisa mogu da pretpostavim da je reč o neuralgiji.
   Pretpostavka je i da je nelečena fibromialgija dovela do nastanka neuralgije.
   Obzirom da već idete na terapije, savetujem vam da nastavite i da se ne nervirate.
   Budite strpljivi i rezultati neće izostati.

 • Milan

  MilanNovember 14, 2019 at 8:16 am

  Poštovani,
  Već skoro dve godine imam jake bolove u mišićima nogu tokom noći. Bolovi me bude posle nekoliko sati spavanja i posle toga je gotovo nemoguće ponovo zaspati osim ako ne uradim intenzivno istezanje i zatim opuštanje, što traje, razbudi i onemogući dalji san. Preko dana bol postoji ali je mnogo manjeg intenziteta zbog kretanja. Dobio sam savet da probam da uzimam magnezijum svakodnevno i to je u prvom trenutku donelo boljitak ali je već posle par meseci opet bilo isto pa i jače.

  • nikawp

   nikawpNovember 15, 2019 at 9:12 am

   Poštovani Milane,
   Veliko opterećenje, u smislu kontrahovanja, pojedinih mišića ili mišićnih grupa su najčešći razlog nastanka grčeva u mišićima.
   Usled velikog opterećenja, mišić se jednostavno zgrči i time telo štiti mišić od oštećenja (pucanja najčešće).
   Magnezijum je dobra preporuka i on se koristi u kontinuitetu svakog dana bez preskakanja.
   Svakako da vam preporučujem i fizikalne terapije koje obavezno uključuju i masaže.
   Fizička aktivnost bi trebalo da je svedena na vežbe istezanja.

 • Dana

  DanaNovember 11, 2019 at 11:02 pm

  Da li je dobro da pocnem sa setnjama pa zatim laganim vezbama? I da li imate jos neki savet? Hvala

  • nikawp

   nikawpNovember 12, 2019 at 6:38 am

   Poštovana Dano,
   Jedino što značajno možete da učinite u lečenju fibromialgije je da dignete imunitet i da se rešite stresa.
   Lečenje prepustite stručnjacima.

 • Stojan

  StojanSeptember 6, 2019 at 9:22 pm

  Poštovani, veće minimum godinu dana (i više) imam sve veći problem sa desnom stranom sada već čitavog tela. Godinama me boli gornji deo desnog ramena i vrat. U poslednje vreme to se proširili i na desnu stranu glave (lica, čela) i na desnu nogu. Laički… gde kod malo pritisnem bilo koji mišić na desnoj strani tela (ruke, noge, lica) javlja se bol koji nije ni blizu takav na levoj strani tela. U poslednje vreme boli je i desno oko, a kada sve to masiram, kao da mi je bolje

  • nikawp

   nikawpSeptember 7, 2019 at 5:48 am

   Poštovani Stojanje,
   Predlažem vam da prvo uradite klinički pregled koji obuhvata precizno uzimanje funkcionalnog statusa.
   Na osnovu dobijenih rezultata, odlučuje se o potrebi za dodatnom dijagnostikom.
   Generalno, fibromialgija bi mogla da bude razlog vašim tegobama.

 • 1 2 3 4

Leave Your Comments