fibromialgija

FIBROMIALGIA

Fibromialgia nije bolest već stanje sistemski poremećenog metabolizma.

Razlog nastanka fibromialgije je sistemski pad imuniteta, pojava autoimunih bolesti, uz višegodišnje (2-3 godine) prisustvo stresa, koji može da bude jakog inteziteta (smrt drage osobe, razvod braka, gubitak posla, kreditna zaduženja, promena mesta prebivališta, promena radnog mesta…)  i/ili svakodnevna izloženost stresu (radni odnos, školske obaveze, briga za egzistenciju, gužva u saobraćaju…).Bitno je da se zna da nešto što je za nekog uzrok nastanka stresa za drugog to ne mora da bude.

Pitanje je kada stres kao apstraktna kategorija dobija fizičku formu u smislu somatizacije tj.dobija fizičku formu koja se zove fibromialgia.

fibromialgija-1
fibromialgija-2

Potvrđeno je da više oboljevaju žene od muškaraca, kao i da je period adolescencije najčešće vezan za nastanak ove bolesti.

U poslednjih desetak godina, fibromijalgija je sve više prisutna i kod dece osnovno školskog i srednjoškolskog uzrasta i vezuje se za sve veći obim obaveza koje imaju i periode kao što su kraj prvog polugodišta i završetak školske godine.

U ovom trenutku, svaki peti Evropljanin ima problem fibromialgije, a u Americi svaki treći stanovnik.

KLINIČKA SLIKA FIBROMIALGIJE

Kliničku sliku fibromijalgije karakteriše:
dugotrajni bol u mišićima i mekim tkivima, bez jasno definisane lokalizacije
potiljačne glavobolje
ukočenost telesnih segmenata, pre svega vrata i lopatične regije
opšta mišićna slabost
limitirana pokretljivost telesnih segmenata (najjviše lopatica i trupa)
povišen mišićni tonus dorzuma
umor i malaksalost
jak bol u grudima koji se provocira disajnim pokretima i izaziva neprijatnost i strah
jak bol u lumbosakralnoj kičmi
razdražljivost
naglašeno ispoljavanje emocija i/ili povlačenje u sebe i ćutnja

fibromialgija-3

POREMEĆAJ SNA

Dolazi i do poremećaja spavanja, a san, ako ga ima, nije kvalitetan, te je buđenje bezvoljno, umorno.

DIJAGNOSTIKA FIBROMIALGIJE

Standardnim dijagnostičkim metodama fibromialgija se ne može dijagnosticirati. Laboratorijske analize krvi, radiografije, ehografije i skeneri prikazuju fiziološko stanje tela.

Međutim, primetan je bol na dodir dorzuma (leđa), na karakterističnim mestima. Locirane su triger tačke koje se kliničkim pregledom testiraju i time utvrđuje prisustvo bola a samim tim i fibromijalgije.

Osim toga, nagomilani toksini u mišićima nisu samo bolni, već su i opipljivi.Svaki terapeut će fibromialgiju da opiše u ranoj fazi nastanka fibromijalgije kao želatinoznu masu, a kasnije čvorić koji se nalazi u samom mišiću i oseća se pod prstima, kome nije mesto tu gde jeste i koji narušava fluidnost mišića (geloze, miozitisi, fibroze).

Sa anamnestičkim podacima u kojima se navodi dugotrajna izloženost stresu kao i uvidom u navedene dijagnostičke metode, utvrđuje se prisustvo fibromijalgije.

fibromialgija-4

TRIGER TAČKE ZA DETEKCIJU FIBROMIALGIJE:

prednja i zadnja strana vrata
lopatična regija
prednja strana grudnog koša
lumbo-sakralna regija
kukovi
lakatni i koleni zglob
kolena

TERAPIJA FIBROMIALGIJE

NAJČEŠĆE TERAPIJSKE GREŠKE

Kada pacijent sa fibromialgijom shvati da ima zdravstveni problem, najčešće pokušava da ga sam reši.

Nakon analize svog zdravstvenog stanja, najčešće se dođe do zaključka da se vodi prilično inaktivan život – bez fizičke aktivnosti, te da su sve tegobe nastale upravo zbog toga.

Nakon ove opservacije pristupa se fizičkim vežbama, treninzima… To je i ujedno jedna od najčešćih grešaka.

Zamislite mišić koji je slab i povišenog tonusa. Zamislite šta se dešava sa takvim mišićem u toku trajanja fizičke aktivnosti i posle.

Vežbanje je bolno i klinička slika se znatno pogoršava i tegobe pojačavaju, upravo zbog dizanja tonusa već napete muskulature i/ili zbog nasilnog istezanja mišića.

Naravno da je dok traju fizikalne i kineziterapijske procedure, kontraindikovana svaka fizička aktivnost. Preporučuje se mirovanje.

SISTEMSKA TERAPIJA

Sistemske promene zahtevaju i sistemska rešenja. Fizikalna i kineziterapija su se pokazale kao pravi izbor u lečenju fibromialgije.

Fizikalna terapija i kineziterapijski programi su krajnje individualni, za svakog pacijenta posebni. Rade se na osnovu predhodno uzetog funkcionalnog statusa gde se cene amplitude pokreta, mišićni test, procena posture, biomehanike…

Prva terapijska faza obuhvata analgetske fizikalne procedure koje osim što telo oslobađaju bola ujedno i telo oslobađa nagomilanih toksina u samom mekom tkivu.

Koriste se analgetici koji se elektroforezom lokalno aplikuju (strujom se aplikuju na bolno mesto).

Kompletna fizikalna medicina (aparaturna), ima za cilj da prokrvi bolnu regiju i pomogne posrnulom metabolizmu da izbaci štetne metaboličke produkte (toksine).

Putem krvi do tkiva se dopremaju hranjive materije i kiseonik, a iz tkiva preuzimaju štetni metabolički produkti (toksini) i ugljen dioksid. Zastoj u cirkulaciji gomila štetne metaboličke produkte u mišićima, diže tonus mišića i stvara bol.

fibromialgija-6

U okviru fizikalne terapije primenjuju se i toplotne procedure koje prijaju telu jer opuštaju meka tkiva i time pospešuju cirkulaciju u bolnoj regiji.

U Ambulanti fizikalne medicine NIKA, od toplotnih procedura koristimo aplikaciju tople, sterilne, lekovite gline, koja ne samo da pospešuje cirkulaciju već vezuje toksine i izbacuje ih. Sve to zahvaljujući svojoj strukturi.

Posebno mesto u tretmanu fibromijalgije je primena terapeutskih masaža. One se rade sa prirodnim biljnim uljima uz dodatak etarskih, stručno i sa rezultatom.

TERAPIJSKA REAKCIJA

Pravilan tretman fibromialgije na opisani način vodi i terapijskoj učestaloj telesnoj reakciji u smislu subjektivnog osećaja još veće slabosti i umora. Moguće je čak da se u prva dva tri dana i bol intezivira.

Pojava bola i terapijske reakcije je pozitivan znak terapijske ispravnosti. Bol nije isti a razlog nastanka navedenih tegoba je reakcija tela na relaksaciju mišića koji su bili napeti, povišenog tonusa, “tvrdi” a zapravo prilično slabi gde se jedva zadovoljava fiziološki minimum.

Telo čoveka će uvek reagovati na svaku promenu burno, jer ide linijom manjeg otpora (bez promena), a ukoliko bol postoji ući će u antalgiju. Otuda i reakcija na terapiju koja traje par dana.

Kompletna fizikalna terapija je uvod u kineziterapiju.

KINEZITERAPIJA U LEČENJU FIBROMIALGIJE

Po prestanku bola telo je spremno za sistemski oporavak primenom kineziterapijskih procedura.

Kineziterapija su vežbe i trebalo bi prvo znati: izlečenje neće doći samo tako što će drugi da vežba umesto vas.

Nema čarobne pilule koja rešava problem. Kada se krene sa kineziterapijom, kompletna odgovornost za vaše zdravstveno stanje je na vama, a fizioterapeuti su tu da vas usmere i kontrolišu.

U prvoj fazi kineziterapijskih procedura potrebno je raditi isključivo vežbe istezanja sa mobilizaciju svih zglobova do fizioloških amplituda.

fibromialgija-7

Vežbe istezanja se rade u svim segmentima u maksimalnim fiziološkim normama, lagano, bez prekida u kontinuitetu. U maksimalnoj amplitudi zadržaćemo položaj nekoliko sekundi i ponoviti pokret nekoliko puta.

Ovim postižemo fiziološku amplitudu pokreta kroz mišić koji ima fiziološku fluidnost, tonus i samim tim rastegljivost.

Krajnji cilj je fiziološka pokretljivost svih segmenata bez bola u mišićima u fiziološkim normama.

Po dobijanju fizioloških amplituda pokreta u svim zglobovima, započinje sa vežbama jačanja.

Ujedno je to i terapijski kraj i vraćanje svim životnim i fizičkim aktivnostima u skladu sa potrebama i bez ograničenja.

PROGRESIVNA MIŠIĆNA RELAKSACIJA U LEČENJU FIBROMIJALGIJE

U okviru fizikalnih procedura, u Ambilanti fizikalne medicine NIKA, pacijenti se edukuju za samostalno sprovođenje modifikovane Jakobsonove progresivne mišićne relaksacije, čime se stres amortizuje i kanališe.

fibromialgija-8

KOMPLIKACIJE NE LEČENJA I/ILI POGREŠNOG LEČENJA FIBROMIJALGIJE

nastanak fibroza
nastanak neuralgija (interkostalnih najčešće)

Autor teksta: Žarko Popović, viši fizioterapeut, defektolog-somatoped

POVEZANI TEKSTOVI: STRES , TERAPEUTSKI TRETMAN- PREVENCIJA FIBROMIALGIJE I STRESA

Comments

 • Olivera Nićiforović

  Olivera NićiforovićJuly 22, 2019 at 12:27 pm

  Poštovani,
  U poslednjih nekoliko godina sam bila izložena velikom stresu (iznenadni gubitak oba roditelja i još mnogo toga) i postala sam gotovo disfunkcionalna.Ne posedujem z. osiguranje, pa sam parcijalno išla kod nekih specijalista privatne prakse. Otkrili smo kandidijazu, rendgen vratnog dela kičme je ok. ali bolovi u tom delu su neizdrživi, ne mogu sedeti ni pola sata, stalno sam toliko umorna da se ne mogu ni pokrenuti.Leva ruka stalno utrnuta, bol u grudima ((EKG u redu), stalne glavobolje… Na antikandida dijeti sam i pijem zeolit (ako nije jo-jo efekat)pomaže mi. Nemam sredstava ni mogućnosti za neke veće pretrage (živim u malom mestu). Sa nadom da če te mi dati neki savet , srdačan pozdrav – Olivera. PS Protiv bolova koristim Rapten-K

  Obratila sam se Vama jer mi je vaš članak o FM nešto najbolje što sam pročitala, i imam gotovo sve simptome koje ste naveli. Kada hoću nešto da uradim moram da pijem analgetike (Rapten K mi je najdelotvornij) a kada prođe dejstvo nađem se u jako lošem stanju, bolovi neizdrživi. Jedino Vi ne savetujete fizičku aktivnost, dok drugi preporučuju vežbe, a meni je to nemoguće. I da dodam_ veći problem od bol0ova mi je PRETERani UMOR, mada sada spavam dovoljno.
  Hvala unapred!

  RANI UMOR, mada. čini mi se da sada mirno spavam.

  • nikawp

   nikawpJuly 23, 2019 at 7:05 am

   Poštovana Olivera,
   Žao mi je zbog svega lošeg što vam se desilo.
   Odlično je što ste uradili sve navedene pretrage i da su nalazi uredni.
   Predlažem vam da ne pokušavate da sami rešite zdravstveni problem jer vam je potrebna pomoć stručnjaka.
   Takođe vam predlažem da ne gubite vreme i da lečenje započnete čim pre.
   Svaki drugi savet je pogrešan!

 • Bogy

  BogyJune 1, 2019 at 5:39 pm

  Prvo je poceo bol u desnom ramenu,u medjuvremenu se prosirio i na levo rame,pa zahvatio i lopatice,uz prisustvo upale u ramenima.Posetom kiroprakticaru,otkrili su da mi se krv zgrusa i pravi cvorice(na ledjima) koji su oni razbili ruskom masazom,medjutim posle toga su mi se stvorila dva veca cvora negde na sredini izmedju ramena i vrata,a jedan i na vratu s leve strane iznad zlezde?Ovaj cvor na vratu me boli cesto tokom dana,a ova dva kao da uticu na moju pokretljivost ruku,tjs bol u ramenom delu.Molim vas recite mi sta je u pitanju?Imam 31 godinu,bio i na fizikalnoj terapiji i nista.
  Pritom da napomenem,da to stanje traje 4 meseca,na rengenu se vidi da mi je ispravljena kicma kod vratnog dela(nije zakrivljena kao sto treba da bude) na vratnoj kicmi su primeceni i neki siljci(mozda je to okostavanje)koji kako su mi doktori objasnili pritiskaju meko tkivo ili neki zivac.Uz sve to imam problem i sa drzanjem,mada ga korigujem u zadnje vreme.Prvi put me je pocelo boleti na poslu,jer moj poso zahteva podizanje ruke iznad glave i spustanje,tokom cele smene(8sata)Zaboravio sam da navedem,da su bolovi pre odlaska kiroprakticaru bili prisutni i nocu,te da su me budili izmedju 4-6h ujutru,sad to vise nije slucaj.

  • nikawp

   nikawpJune 2, 2019 at 6:05 am

   Poštovani Bogy,
   Opisali ste dve vrste tegoba. Prva je problem mekih tkiva (“čvorići, zgrušana krv (!?)”) i šiljci koji su vam dijagnostikovali Rtg.-om.
   Rekao bih iz opisa da je reč o fibromialgiji, kao i prisustvu degenerativnih promena u C kičmi.
   Obzirom da sve što do sada primenjivali kako bi vam bilo bolje nema nikakvog smisla i logike, predlažem vam
   da sve to zaboravite i započnete adekvatno lečenje koje pre svega obuhvata dobru dijagnostiku
   MR C kiče i EMNG gornjih ekstremiteta.
   Potrebno je da sa dobijenim nalazima posetite fizioterapeuta koji bi ne samo proverio prisutvo fibromialgije već i sproveo
   adekvatnu fizikalnu terapiju.
   Klonite se “stručnjaka” koji su vas do sada lečili.
   Savetujem vam i da otvorite bolovanje i mirujete dok ne rešite zdravstveni problem.

   • Bogy

    BogyJune 2, 2019 at 4:13 pm

    Postovani,hvala na odgovoru.Mene najvise brine,upala tetiva od ramena pa prema podlaktici,upala bude jedanput dnevno od prilike,tad imam osecaj kao da su mi ramena izgorelela suncu.A tetive su inace ukljestene,sto se moze osetiti kad se prodje prstima preko istih i onda mi zadaje bol prilikom pokretanja obe ruke(najvise prilikom pruzanja i podizanja u vis).Zanima me nacin kako nestaju ukljestenja,tjs kako resiti konkretno taj problem?

   • nikawp

    nikawpJune 3, 2019 at 5:48 am

    Poštovani Bogy,
    Postupite po preporuci iz predhodnog mail-a. Možete me kontaktirati kada završite dijagnostiku i započnete terapije.

 • Gordana Jovanović

  Gordana JovanovićApril 16, 2019 at 10:14 pm

  Poštovani, pravo ste otkrovenje. Imam 77 godina. Predhodnih dvadeset godina lekari me indiskretno ignorišu. Moj problem je stanje noćnih problema u vratu ukočenost koja se prenosi na potiljak, počinje bol u potiljku a ceo kosmati deo utrne kao da mi je cela glava pritisnuta metalnim obručem,naročito je bol jak u zaušnim kostima i taj čitav bol mi se prenosi na rameni zglob, nadlakticu, lopaticu posebno jako desne rukekoji se kulminira u zadnjem delu potpazušne jame. U zadnje vreme počinje da me bole i kičmeni pršljenovi između lopatica (kao da mi pod kožom mile mravi). Svi ovi problemi se posebno uvečavaju pri nižoj temperaturi od 22*C što mi ne dozvoljava izlazak iz kuće naročito ako duva hladan vetar.Ujutru sam strahovito umorna, moram još dugo da ležim i u tom opuštanju osećam kako iz mene taj bol ističe i tek kada bol nestane smem da ustanem.Neštp čudno:kada sam u ovom lošem stanju a kada dotaknem bilo šta metalno osećam jak elekticitet – udar koji me zaboli. Preko leta ovi se problemi neki umanje, a neki nestanu. U koliko imate savet šta da urdim da bih sebi pomogla, biću vam zahvalna. U ovo stanju su mi aktivnosti umanjene i prestala sam sa meni dragim vežbama razgibavanja.

  • nikawp

   nikawpApril 17, 2019 at 5:54 am

   Poštovana g-đo Jovanović,
   Opisane tegobe korenspodiraju sa degenerativnim promenama kičmenog stuba (C kičma), ramenog pojasa i lopatične regije.
   Ujedno ste opisali i prisustvo bolnih tegoba mekih tkiva navedene regije.
   Prisustvo “trnjenja” je indikacija za dodatnom dijagnostikom. Predlažem vam da uradite EMNG gornjih ekstremiteta.
   Terapijski bi trebalo prvo tretirati proistekle posledice koje provociraju bol.
   Dakle, fizikalna analgetska terapija svakako u prvoj terapijskoj fazi, kao uvod u kineziterapiju (medicinsko vežbanje).
   Do tada je fizička aktivnost kontraindikovana. Zato vam vežbe više i ne prijaju.
   Razlog nastanka navedenih tegoba može da bude i postelja (krevet, jastuk i dušek – na šta možete da utičete) kao i položaj pri spavanju (na šta ne možete da utičete).
   Medikamentozna terapija je uglavnom vitaminsko mineralna, nije analgetska tako da bi vam svakako pomogao (u ovoj fazi) analgetik kao i miorelaksans koji se koristi pre spavanja.
   Svakako vam savetujem da započnete fizikalne terapije.

 • nikawp

  nikawpNovember 28, 2018 at 3:26 pm

  Poštovana Olivera,
  Fibromialgija je se uspešno tretira fizikalnim tretmanima u prvoj bolnoj fazi.
  Terapija je analgetska i relaksirajuća. Ujedno se vrši i detoksikacija tela (masaža i lekovita glina kao obloga).
  U drugoj fazi (po prestanku bolova) se primenjuje kineziterapija (medicinsko vežbanje) sa ciljem vraćanja amplituda pokreta
  telesnih segmenata u fiziološke norme i jačanje slabe muskulature.
  Time se proces uspešno završava.
  Način na koji vam se tretira problem je nedovoljan i neće dati rezultat.
  Započnite fizikalne tretmane.

 • Tanja

  TanjaNovember 19, 2018 at 8:41 pm

  Postovani, sve rezultate od strane reumatologa su uradjeni, i reuma faktori,hlamidija, plazme….sve je negativno. Magnet vrata i ledja koji je uredan, biosija pljuvacnih zlezdi, emng , uz stopala i saka.
  U Sokobanjskoj dr.misli da je osnov mog bola u zglobovima i kostima upravo fibra i misli da je antibepresivima leci. E pitanje za vas dal je to zaista tako ili je se mogu otarasiti vasim metodama?
  Hvala

  • nikawp

   nikawpNovember 20, 2018 at 7:03 am

   Poštovana Tanja,
   Navedena terapija je simptomatska za sistemtska i bez fizikalne terapije ne može da reši vaš zdravstveni problem.
   Obzirom da su vam navedeni nalazi fiziološki, predlažem vam da ne gubite vreme i
   započnete fizikalne terapije koje uspešno leče fibromialgiju.

 • Tanja

  TanjaNovember 18, 2018 at 7:31 pm

  Postovani,imam fibromialgiju dojagnostikovanu od 2016.carpalne tunele na obema sakama, artrozu i poliartralgiju malih zglobova saka i stopala kao i pocetak degener.promena
  Bolovi u misicima su pod kontrolom ali bolovi u kostanom delu setaju i zahvataju rekla bih razne regije i gotovo ceo kostani sistem
  Bavim se fizickom aktivnoscu jer mo to prija i opusta. Problem sa snom naravno i ponekad trzak.osecaj umora iako sam spavala i po 9 sati
  Predlog, ideja, savet?
  Hvala

  • nikawp

   nikawpNovember 19, 2018 at 6:53 am

   Poštovana Tanja,
   Dijagnostički gledano, predlažem vam da uradite reuma faktor (putem krvi) i pregled reumatologa.
   Time ćete da budete sigurni kakve su artoze, kojeg porekla kao i degenerativne promene.
   Karpalni tunel i fibromialgija se uspešno terapijski tretiraju.
   Fizička aktivnost sa svim navedenim tegobama ne znam kako može da vam prija fizički!?
   U bolnoj fazi je kontreindikovana.
   Poremećaj sna se rešava terapijskim rešavanjem fibromialgije.
   Dakle, prestanite sa fizičkim aktivnostima i započnite fizikalne terapije.

 • Srdjan

  SrdjanSeptember 9, 2018 at 9:54 pm

  Postovani doktore,

  Pre oko 18 meseci mi je dijagnostikovana fibromialgija. Od tog dana, pa do danas idem na terapije, masaze, struje, masazu ultra zvukom, inekcije, ali je efekat istih mali, da ne kazem zanemarljiv…. Molim Vas za savet i neki vid pomoci, jer su bolovi na levoj strani tela u poslednje vreme neizdrzivi…. Pozdrav i hvala unapred…

  • nikawp

   nikawpSeptember 10, 2018 at 6:14 am

   Poštovani Srđane,
   Fibromialgia je sistemski poremećaj metobolizma u mišićnom tkivu.
   Inicijacija su pad imuniteta i stres.
   Inkubacija traje najmanje 2 godine.
   Fizikalne terapije se sprovode u prvoj fazi lečenja ujedno i edukacija amortizaciji i kanalisanju stresa.
   Terapije su analgetske, relakirajuće, revitalizirajuće sa detoksikacijom mekih tkiva. Sve to uz podršku medikamentozne terapije.
   U principu, trajanje Fth.-a maksimalno je 3-4 medelje.
   Nakon toga se sprovode kineziterapije kao sistemsko rešenje.
   Navedeno vreme od 18 meseci pod terapijama je socijalni program a ne terapija!
   Očito da je pravi savet da promenite ustanovu gde sprovodite terapije.

 • Slavica

  SlavicaMarch 14, 2017 at 5:22 pm

  Niko mi do sada nije rekao koje vezbe i koliko mogu da radim. Nedavno mi je ustanovljena dg fibromialgija…uglavnom svi kazu radi koliko ti prija,meni vezbe prijaju jer sam inace aktivni rekreativac…a posle vezbi istezanja muke…bolovi koji traju jako dugo…ne mogu da procenim koliko je dovoljno. Molim za Vas savet.

  • admin

   adminMarch 15, 2017 at 10:48 am

   Poštovana Slavice,
   U bolnoj fazi fibromijalgije, vežbe se ne praktikuju već se sprovode analgetske fizikalne terapije koje uključuju i
   terapijske masaže i primenu obloga od lekovite gline kojima se vrši detoksikacija organizma.
   Preporuka je da se uključi i medikamentozna terapija sa ciljem miorelaksacije.
   Kada se bol otkloni, započinju se kineziterapijske procedure.

 • Bojana

  BojanaJanuary 18, 2017 at 3:50 pm

  Molim Vas za odgovor.Pre dva meseca me zabolela desna ruka.Od ramena do sake.najvise u predelu bicepsa i tricepsa.I blagi bol izmedju lopatica.Neurolog mi je prepisao inekcije ketanol,ohb12,urbazon,bedoxin bensedin.Posle inekcija je bilo blago poboljsanje.Uradila sam Rtg vratnog dela kicme i fiyijatar mi je napisao dg.discopatia C4 C5 i C6 C7.Uradila sam 15 fiyikalnih terapija.Posle njih 10 dana sam bila bez bola,ali opet pocinje bol u desnoj ruci i predeo ispod vrata iymedju lopatica.Da li ima potrebe odraditi skener ili magnetnu.jako me plasi ovaj bol,da li je moglo nesto ozbiljno da promakne na rtg snimku…Imam 37god.Hvala!

  • admin

   adminJanuary 19, 2017 at 7:51 am

   Poštovana Bojana,

   Rtg. je jeftina dijagnostička metoda koja je pojavom CT-a i MR-a izgubila smisao.
   Dijagnostikovana diskopatija C kičme je realno što može da se pretpostavi na osnovu Rtg. snimka.
   Od dijagnostičkih metoda, predlažem vam da uradite EMNG gornjih ekstremiteta.
   Time ćete proveriti stepen provodljivost perifernih nerava brahijalnog spleta.
   Proverio bih i stanje mekih tkiva i testirao ih na postojanje fibromijaglije.
   Potrebno je da se uzme i precizan funkcionalni status.
   Tek onda se ordinira terapija.
   Predlažem vam da uzmete vitamine B kompleksa i magnezijum (preporuka: Optimum B kompleks 1×1 i Magnezijum – direkt a 300 mg. 1×1).

   • Bojana

    BojanaJanuary 25, 2017 at 6:47 pm

    Postovani doktore,po Vasoj preporuci sam pocela da pijem magnezijum i vit.B komplex i mene ruka skoro i da ne boli vise.Beskrajno hvala…

 • Zorica Holandija

  Zorica HolandijaDecember 26, 2015 at 11:01 am

  Postovani doktore,

  imam 46 godina,zivim u Holandiji,od 2006 godine imam dijagnozu artralgie, hronicnu tendinopathie eci i fibromyalgie L20.
  Od 2006 godine imam problema sa vratom gde su mi otkrili izlizane prsljenove,tako da mi je svaki pokret vratom pomalo bolan,dalje imam problema sa gornjim delom ledja,ramena,laktovi i polsevi.Tada mi je i uspostavljena gornja napisana dijagnoza.Medjutim od 2014 imam bolove u niskom delu ledja celom sirinom,leva strana malo tela povise kuka,kuk,butni deo leve noge i isto tako osecam u peti leve noge kao da je malo umrtvljena i bolna,pri sedenju,pri hodanju,nekada osecam kao da me probada noz u peti dok hodam.Poslednjih par meseci osecam nocu da mi trnu prsti na obema rukama,i probudi me jaka bol u celim ledjima kao da imam jaku upalu misica i onda ne mogu ni da stojim,ni da lezim ni da sedim,sta god da uradim bolno je jako, isto tako osecam bol od kolena na dole do zgloba leve noge.Zbog tog bola koji osecam u predelu kuka tesko mogu da nadjem sebi polozaj tela nocu dok spavam,jer skoro svaki je bolan.
  Bila sam kod ortopeda,neurologa,neurohirurga.Uradjen je MRI sken i pukim slucajem je otkrivena poveca vodena sacrale cista koja se nalazi na kicmenoj mozdini (skroz dole nisko na samom zavrsetku kicmene mozdine).Receno mi je da ne zele da je prazne jer ce se opet napuniti vodom sama po sebi i da ta ista cista nema veze sa bolovima koje ja imam,nadjen je pocetak artroze blizu kuka, scierotische kosti i ossale usurering.Klinicki i radiograficki nema slike o sacroilitis-u.Dakle nemam auto imunu bolest.Klinicki je bitno da imam ostljive i preelasticne tetive sto odgovara tendinomyalgiji i fibromyalgiji.Dakle,sem te ciste nisu nasli nista iako su mislili da se radi o herniji,medjutim MRI sken nije nista pokazao.Ostavljena sam tako sa bolovima i pijem tablete,ali bolovi su svakodnevni i jednostavno sam od njih umorna.

  Dali mi mozete dati neki savet,koje jos preglede da uradim i da li vi imate neku sliku o ovome sta sam napisala sta bi to moglo da bude?

  Unapred zahvalna ,Zorica Holandija

  • admin

   adminDecember 27, 2015 at 7:06 pm

   Poštovana Zorice,
   Kada je reč o dijagnostici, sve ste odradili kako treba. Vaša klinička slika nema veze sa nastalom cistom. Dobro je da se ne dira ako ne smeta. Dobro je da nemate ni DH.
   Međutim, obzirom da vam je odranije dijagnostikovana fibromialgija, koja odgovara opisanim tegobama, savetujem vam da se fokusirate na fizikalnu terapiju u tretmanu fibromialgije. Istovremeno vam savetujem da prestanete da se nervirate jer time pogoršavate vaše zdravstveno stanje.
   Lekovi koji pijete ili ste pili su prilično jeki i opšti su analgetici.
   Savetujem vam da koristite miorelaksanse kao i sedative. Al to će vam već reći.
   Dakle, čim pre započnite fizikalne tretmane fibromialgije!!!

 • 1 2 3 4

Leave Your Comments